• Menu
  • Menu

Reisverzekering voor backpacken? Hier vind je de beste opties en tips!

Ben jij op zoek naar een goede reisverzekering voor backpacken? Dan ben je bij Backpackcentrale helemaal op de juiste plek. Wij helpen je namelijk met alle stappen van jouw reisvoorbereiding en het kiezen van een goede reisverzekering hoort daarbij.

Maarja, wat is de beste reisverzekering voor backpacken?

De één zegt dat bij een grote reis ook een hele dure verzekering hoort, de ander beweert dat je ook met een simpele doorlopende reisverzekering kunt gaan backpacken. Hoe het precies zit en welke opties er allemaal zijn, dat lees je in dit artikel.

Geen zin om het hele artikel te lezen? Klik hier om de backpackers reisverzekeringen te vergelijken

Waarom een reisverzekering voor backpacken?

Net als in Nederland kan er tijdens jouw avontuur iets vervelends gebeuren waardoor je hulp nodig hebt. Denk aan een voedselvergiftiging, een ongeluk of een mobiele telefoon die gestolen wordt. Met een goede reisverzekering ben je in dit soort gevallen goed verzekerd. Daarnaast kun je op de hulp van een reisverzekering rekenen als;

  • reisverzekering voor backpackenFamilieleden tijdens de reis ziek worden of overlijden. De reisverzekering regelt en betaalt dan een retourvlucht naar Nederland.
  • Je zelf ziek wordt of gewond raakt tijdens de reis. De reisverzekering zorgt dat je naar Nederland gevlogen wordt of dat er familieleden overkomen.
  • Je zelf komt te overlijden. De alarmcentrale regelt dat jouw lichaam terug naar Nederland wordt gebracht

Elke reisverzekering heeft een alarmcentrale die je 24/7 kunt bellen als je in de problemen zit. Zij kunnen je dan voorzien van advies en vaak ook betalingen regelen als je medische zorg nodig hebt.

Waar moet ik op letten bij een reisverzekering voor backpacken?

Wanneer je een reisverzekering zoekt voor jouw reis, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. De belangrijkste zijn:

  • Reisduur. Wil jij met een doorlopende reisverzekering backpacken? Dat kan, maar houd er rekening mee dat je met elke doorlopende reisverzekeringen een beperkt aantal dagen in het buitenland mag verblijven. Bij de meeste doorlopende reisverzekeringen is dit ‘slechts’ 45-60 dagen in het buitenland verblijven. Dat is uiteraard niet genoeg als jij een paar maanden gaat backpacken. Met de reisverzekeringen die je op deze pagina vindt mag je minstens 180 dagen op reis, met sommige reisverzekeringen zelfs 365 dagen.
  • Avontuurlijke sporten. Veel gewone doorlopende reisverzekeringen zijn er niet zo dol op als jij allerlei spannende activiteiten onderneemt. Vaak zijn dingen als bungeejumping, skydiven en soms zelfs duiken niet verzekerd.
  • Werken of niet werken? Als je gaat werken tijdens je reis, krijg je te maken met allerlei extra regels. Allereerst zijn er maar een beperkt aantal doorlopende reisverzekeringen die betaald werk in het buitenland verzekeren. Daarnaast kan het zo zijn dat jouw zorgverzekering komt te vervallen, als je gaat werken in het buitenland.
  • Mag jij je jouw eigenlijk wel zorgverzekering aanhouden? Als je voor langere tijd gaat backpacken moet je wellicht jouw Nederlandse zorgverzekering stopzetten. Je kunt dan geen doorlopende reisverzekering afsluiten. Echter als jij alleen maar gaat reizen, niet gaat werken en korter dan één jaar reist dan heb je grote kans dat je de zorgverzekering aan moeten houden. Wil je het toch helemaal zeker weten? Vul dan een persoonlijk adviesformulier in bij verzekeringsspecialist JoHo. Zij denken gratis met je mee en kunnen je van advies voorzien.

Welke dekkingen moet ik kiezen als ik ga backpacken?

Bij veel reisverzekeringen zijn de S.O.S. kosten standaard verzekerd. Je kunt de reisverzekering vaak met allerlei onderdelen uitbreiden. Hieronder vind je een overzicht van typische aanvullende dekkingen en geven we je tips over het nut daarvan.

Medische kosten 

Als je medische zorg nodig hebt in het buitenland dan is dat is al vervelend genoeg. Nog vervelender is het als je hier ook nog hoge kosten aan overhoudt. Niemand wil zijn complete spaarrekening plunderen om een ziekenhuisrekening te betalen.

Wat veel mensen niet weten is dat medische zorg in het buitenland veel duurder is dan in Nederland. In Azië word je als westerling bijvoorbeeld vaak behandeld in dure privéklinieken. Door medische kosten te verzekeren via de reisverzekering, voorkom je dat ziektes en ongevallen grote financiële gevolgen hebben. Wanneer je een reisverzekering met medische kosten afsluit, ben je namelijk tot kostprijs verzekerd.

Maar mijn zorgverzekering dekt toch ook kosten in het buitenland?

Het klopt dat de Nederlandse zorgverzekering in het buitenland dekking biedt voor medische kosten, maar vaak is deze dekking beperkt. Zo keert de basiszorgverzekering nooit meer uit dan wat het in Nederland gekost zou hebben.

Zelfs als jij dus een goede zorgverzekering hebt is het alsnog verstandig om een aanvullende medische dekking te kiezen bij de reisverzekering. Dit is namelijk erg voordelig en zorgt ervoor dat alle kosten verzekerd zijn.

Bagage 

Zelfs als je voorzichtig omgaat met je spullen kan jouw bagage alsnog beschadigd raken of gestolen worden. Met de bagagedekking ben je hiervoor goed verzekerd.

Let er wel op dat de dekking voor zaken als mobiele telefoon, tablet, camera en laptop verschilt per verzekeraar. In het onderstaande overzicht zie je de maximale dekking voor deze kostbaarheden.

Welke dekkingen zijn er nog meer?

Behalve de dekking voor medische zorg en bagage kun je nog extra dekkingen afsluiten. De belangrijkste optionele dekkingen zijn;

  • Bijzondere sporten. Als je van plan bent om avontuurlijke sporten te gaan ondernemen.
  • Reisongevallen. Je krijgt dan een éénmalige uitkering als je tijdens je reis invalide raakt of komt te overlijden bij een ongeval.
  • Aansprakelijkheid. Wanneer jij schade berokkend aan (eigendommen van) derden. De kosten die hieraan verbonden zijn worden vergoed door de verzekeraar.

Wat is de beste reisverzekering voor backpacken? 

Hierboven heb je kunnen lezen wat de belangrijkste aandachtspunten zijn voor een backpackers reisverzekering. Hieronder zie je een aantal doorlopende reisverzekeringen waarmee je prima een aantal maanden op stap kunt. Je kunt ook nog doorklikken naar uitgebreide reviews of je kunt direct je premie berekenen.

Univé

De Univé reisverzekering is qua prijs/kwaliteit één van de beste reisverzekeringen voor backpackers geschikt voor reizen tot maximaal 180 dagen. Veel avontuurlijke sporten zijn verzekerd en je mag ook vrijwilligerswerk doen als je dit via een organisatie doet. Je kunt de bagagedekking aanpassen aan jouw behoefte en dus zo uitgebreid maken als je wilt.

Centraal Beheer

De doorlopende reisverzekering van Centraal Beheer is geschikt voor backpackers die lang weg willen. Je kunt met deze verzekering namelijk 365 dagen aaneengesloten reizen. Het nadeel is wel dat avontuurlijke sporten niet verzekerd zijn. Daar staat tegenover dat werken in het buitenland wél verzekerd is, mocht je toch kort aan het werk gaan.

Ohra

De Ohra doorlopende reisverzekering is een perfecte optie voor backpackers die alleen maar gaan reizen en veel dure spullen meenemen. Je kunt jouw bagage tot wel €5000 verzekeren, ideaal als je een dure laptop, camera of telefoon meeneemt. Duiken is standaard verzekerd, maar andere avontuurlijke sporten zijn helaas uitgesloten.

FBTO

De doorlopende reisverzekering van FBTO is voor veel backpackers een favoriete keuze. De verzekering is namelijk flexibel en je mag er ontzettend veel mee: reizen, vrijwilligerswerk, studie, stage en je bent zelfs verzekerd tijdens betaald vakantie werk. De voorwaarde is uiteraard wel dat je jouw Nederlandse zorgverzekering aanhoudt.

Moet je jouw zorgverzekering stopzetten of voldoen de bovenstaande verzekeringen niet aan jouw eisen?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de bovenstaande verzekeringen niet voldoen aan jouw wensen of behoeften. Bijvoorbeeld als je langer dan 180 gaat reizen en ook avontuurlijke sporten wilt doen. Of misschien omdat je betaald werk wilt doen en/of langer dan een jaar weg wilt blijven. Of misschien zoek je gewoon een reisverzekering voor deze enkele reis. Kijk in dat geval even naar de speciale wereldreisverzekeringen.