• Menu

Dag 2: De Basisroute

“Good artists copy.
Great artists steal.”

 –Pablo Picasso  

Jij bepaalt…  
 
Dat waren de woorden waarmee de vorige les afsloten.  Maar dat betekent natuurlijk niet dat je helemaal niet naar anderen moet luisteren..  
 
Het enige wat ik wilde zeggen is dat JIJ moet kiezen. Kiezen voor wat JIJ leuk vindt.  
 
Elk land heeft namelijk bepaalde ervaringen die jij zelf niet wilt missen.  Maarja, wat als je alles leuk vindt en geen keuze kunt maken?  
 
Nouja, we weten al dat je niet alles kunt doen..  Moet je ook niet willen trouwens, tenzij het je geweldig lijkt om dagelijks een paar uur in mini-busjes te zitten… 
 
Je moet keuzes maken en om je te helpen heb ik je de Ultieme Bucket list al gegeven. 
 
Zie het als één groot buffet met allerlei toffe ervaringen die jij kan doen. Maar dat betekent niet dat je het ook allemaal moet doen. 
 
Je moet kiezen wat jij leuk vindt.
 
Anyways..  Als je de bucketlist nog niet gedownload hebt kun je dat hier doen.  
 
Laten we het nu hebben over jouw route.  
 
Want hoe smeed je al die hoogtepunten tot één logisch geheel?  En hoe voorkom je dat je het overzicht kwijtraakt? 
 
Ik ga het je gewoon maar vertellen.  En het is misschien niet zo origineel en avontuurlijk…
 
maar de makkelijkste manier om een toffe route te plannen is om leuke routes van anderen te bestuderen en aan te passen.
 
Honderden backpackers voor jou hebben al gedaan wat jij van plan bent. Dus waarom zou je niet van hen leren?
 
Allereerst zou ik je aanraden om wat blogs te bestuderen.  Zeker als dit je eerste verre reis wordt zou ik gaan voor ‘bewezen succesvolle routes.' Je kent de gebruikelijke webites wel; Reisjunk, Backpackcentrale, Backpackeninazie, Azie-expert, etc…
 
Maar zoveel blogs kunnen ook verwarrend zijn waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. 
 
Om die reden raad ik je eigenlijk ook aan om te investeren in een goed leesbare reisgids. Je zal daardoor echt veel meer uit je reis halen. 
 
De meest bekende is de Lonely Planet, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo'n fijne gids om een reis mee voor te bereiden. Die is eerder fijn voor als je al op reis bent.
 
Ik zou je daarom een gids aanraden die lekker leest en goede to-the-point informatie bevat.
 
Als je van plan bent om meerdere landen in Azië te doen dan zou ik dit pakket aanraden. Hier staan 90 bewezen routes in die je helpen om het maximale uit je reis te halen. 
 
Ben je echter van plan om één of twee landen te bezoeken? Dan kun je misschien beter investeren in een gids die specifiek voor dat land is. In dat geval zouden de onderstaande gidsen je kunnen helpen: 
 
 
Maar Justin, wacht eens even…
 
Ik moest toch juist doen wat ik wilde?  Gister heb je me meerdere keren verteld dat het mijn reis is en dat ik moet bepalen wat ik wil doen..  Waarom zou ik dan nu in hemelsnaam zeggen dat je routes juist moet kopiëren? 
 
Glad you asked 🙂
 
Er zijn meerdere redenen waarom het kopiëren van routes een goed idee is.. 
 
(1) Azië is geen Europa.
Als je in Nederland een stuk van 300 km moet rijden, dan doe je daar ongeveer 3-4 uur over. In Azië werkt dat niet zo.
 
Ik heb in Nepal wel eens 9 uur gedaan over een stuk van 120 kilometer, puur omdat de wegen zo slecht waren.
 
Soms is het zelfs zo dat wegen die wel op Googlemaps staan, helemaal niet begaanbaar zijn.
 
Door routes van anderen te kopiëren, of in ieder geval te bestuderen, krijg je een beter beeld van de afstanden en vooral hoelang je over die route doet. 
 
(2) Route vs de ervaring
Een route maken is meestal niet zo moeilijk, want het is niks anders dan het aan elkaar plakken van leuke plekjes. 

Maar je wilt niet zomaar een route. Je wilt een route waar je echt van kunt genieten. 
 
Als je de routes van anderen bestudeert staat er bijna altijd bij hoeveel tijd je minimaal nodig hebt en hoeveel tijd je nodig hebt om het rustig aan te doen. Je leest over wat zij fout hebben gedaan. Je leest of zij te veel of te weinig tijd hadden. Kortom, je leest hoe zij de route hebben ervaren. En dat is uiteindelijk toch waar het om draait. 
 
(3) Zekerheid
Niets is zo vervelend als een plan maken wat uiteindelijk niet helemaal door kan gaan omdat je te ambitieus bent geweest. Het is niet leuk om verwachtte hoogtepunten uit je reis te schrappen omdat je toch niet genoeg tijd had.  Door routes van anderen te bestuderen en aan te passen naar jouw reisplan kun je erop vertrouwen dat je een haalbaar plan hebt en dat  jouw reis fantastisch wordt
 
Dus dat zijn eigenlijk de redenen dat ik je die gidsen zou aanraden. 
 
What's next? 
In de volgende les ga ik je laten zien hoe je de routes kunt personaliseren, hoe je het overzicht bewaart als je alles zelf uitzoekt en hoe je een perfect naslagwerk maakt dat je tijdens jouw reis kunt gebruiken

Coming Up...

Mini-Bootcamp Voor Azië

Enthousiast over deze informatie? Share the word...