• Menu

Communicatie

We leven in een digitale wereld en er wordt steeds meer verwacht dat je altijd en overal bereikbaar bent.

Maar hoe doe je dat als je in Australië zit?

Nou Skype, Whatsapp en Facebook maar dat kon iedere idioot bedenken.

De vragen die waarschijnlijk wel in je hoofd rondgaan zijn: Is een lokale simkaart nodig? Welke is het beste? Waar vind ik gratis wifi? Wat te doen als ik een computer nodig heb, maar geen laptop meeneem? Op deze pagina vind je een antwoord op deze vragen.

Wat is de beste Australische simkaart?

In Australië heb je te maken met drie grote netwerken en een handjevol mobile virtual network operators (MVNO). De laatstgenoemde zijn kleinere bedrijfjes die niet over een eigen telefoonnetwerk beschikken, maar onder hun eigen merknaam gebruik maken van het netwerk van één van de drie grote spelers. Vaak krijg je als klant van deze MVNO’s lagere internetsnelheden en iets minder bereik, maar daarentegen zijn de prijzen vaak ook lager.

De drie grote netwerken zijn Optus, Telstra, en Vodafone. Het grootste verschil tussen de drie netwerken is bereik en prijs.

Telstra

Telstra heeft verreweg het beste bereik, maar is ook verreweg het duurste. Er zijn bijna geen plekken in Australië waar je onbereikbaar bent met Telstra, maar je moet jezelf afvragen of je dat écht nodig hebt. Natuurlijk kan het handig zijn als je ergens op een boerderij gaat werken of een roadtrip maakt, maar dan kun je ook altijd een pre-paid kaartje van Telstra kopen voor een paar maandjes.

Bekijk hier waar je bereik hebt met Telstra.

Optus

Optus is het twee na grootste netwerk in Australië met goede prijzen en heeft vooral aan de oostkust goede dekking. Aan de westkust wil het bereik nog wel eens tegenvallen of compleet afwezig zijn.

Bekijk op de kaart waar je bereik hebt met optus.

Vodafone

Vodafone is niet goedkoop en heeft ook niet het beste bereik, maar heeft net als optus wel unlimited talk en texts. In de steden aan de oostkust is het bereik prima, maar in de afgelegen gebieden en aan de westkust is het allemaal een stuk minder of zelfs afwezig.

Bekijk op de kaart waar je bereik hebt met Vodafone.

Mobile Virtual Network Operators

Er zijn vele bedrijfjes die hun eigen netwerk aanbieden. Zo bieden een paar grote supermarkten als Coles, Woolworths en Aldi hun eigen simkaart aan en zijn er nog een handjevol andere. Als je besluit om één van deze netwerken te kiezen, bekijk dan goed wat de voorwaarden zijn en vooral van welk netwerk ze gebruik maken.

Bekijk voor een overzicht van alle aanbieders op de vergelijkingswebsite Whistleout.

Tips voor het kopen van een lokale simkaart

Voordat je een lokale simkaart koopt heb ik nog een aantal tips voor je.

1. Koop niet vanuit het buitenland
Op sommige websites kun je een simkaart vanuit het buitenland bestellen, maar betaal je hier dik voor. Een prepaid simkaart kost in Australië meestal maar AUD 2 – AUD 5.

2. Zorg dat je telefoon simlock vrij is
Dit is nogal logisch, maar je zal niet de eerste zijn die dit vergeet.

3. Betaal niet voor iets dat je niet kunt gebruiken
Veel netwerken bieden 4G dekking aan, maar als je net als ik met een verlepte smartphone reist, dan heb je hier helemaal niks aan. Het heeft dan ook weinig zin om wel voor deze service te betalen.

4. Bekijk de voorwaarden voor opzeggen
Als je kiest voor een abonnement omdat je van plan bent om langer te blijven, kijk dan ook altijd naar de voorwaarden om op te zeggen. Je zal uiteindelijk toch weer vertrekken en dan is het niet zo prettig als je moet blijven betalen.

WIFI

Hoewel de situatie langzaam aan het veranderen is, is er in hostels lang niet altijd sprake van gratis wifi. Gelukkig zijn er genoeg andere plekken waar je wel gratis wifi of computers kunt vinden. Hieronder een lijstje met suggesties:

1. Mc Donald’s a.k.a. ‘Maccas’
Alle filialen hebben gratis wifi en je kunt rustig naar binnen lopen en gewoon gaan zitten. Je hoeft in veel gevallen niet eens te bestellen en anders kun je altijd gewoon buiten tegen het raam gaan zitten of het kleinste ijsje bestellen.

2. Koffiewinkeltjes
Ik betaal nooit voor wifi in het hostel. Waarom betalen als je ook ergens koffie kunt kopen en vervolgens gratis op internet kan? Bovendien krijg je hier twee van de essentiële levensbehoeften voor de prijs van één.

3. Bibliotheek
Als je in een plaatsje bent dat groot genoeg is om een bibliotheek te hebben, dan kun je er vanuit gaan dat je hier gratis op internet kunt, al is je tijd soms gelimiteerd. Ook handig als je iets moet printen.

4. Reiswinkels
Alle reisbureaus voor backpackers hebben computers waar je gratis gebruik kunt maken van het internet. Meestal kun je gewoon binnenlopen en gaan zitten, alleen in sommige gevallen eissen ze dat je een bandje van hun winkel draagt. Dat bandje kost dan 2 dollar.