• Menu

28 ideeën om je reis in en rondom Melbourne nog toffer te maken

In de serie ideeën om je reis door Australië nog toffer te maken bereiken we nu langzamerhand de oostkust. Na in totaal 110 ideeën voor de West Australië, Northern Territory en Zuid-Australië is het nu tijd voor de meest zuidelijke staat van de oostkust: Victoria.

In de staat Victoria vind je Melbourne, the Great Ocean Road en the Grampians om maar even een paar hoogtepunten te benoemen.

Echter…

Zoals op elke plek ter wereld is er echter zoveel meer te doen dan alleen maar de toeristische hoogtepunten en daarom sta je nu op het punt om te ontdekken: 28 ideeën om je reis door Victoria nog mooier te maken.

Melbourne

Laten we voor altijd het debat over Sydney en Melbourne beëindigen. De één is niet beter dan de ander, maar Sydney is een stad die je bekijkt, Melbourne een stad die je doet.

Want laten we eerlijk wezen, er is niet zo heel veel bijzonders te zien in Melbourne. Het populaire St. Kilda is een middelmatig strand, at best. De kerken en gebouwen zijn leuk, maar een gemiddeld dorp in Nederland heeft een mooiere. Toch wordt Melbourne elk jaar uitgeroepen tot een van de beste steden ter wereld om te wonen.

Dus wat is dan leuk om te doen in Melbourne? Vooral eten en drinken! Laten we deze lijst daarom beginnen met wat ideetjes voor de stad.

#1. Koffie drinken bij Degraves

Vlakbij Flinders Street station en Federation Square vind je een klein steegje dat een beetje Europees aanvoelt. Ga zitten, bestel een bak koffie en geniet van alle drukte en passerende mensen om je heen.

Degraves Street - Melbourne

#2. Wandel en Picknick in de Botanic Gardens

Mooie ervaringen hoeven geen geld te kosten. Neem wat versnaperingen en gezellige mensen mee naar de botanic gardens en ouwehoer wat over van alles en nog wat.botanicgardens

#3. BBQ aan de rivier met fireshow

Chuck some shrimp on the barbie mate!

Ok, ff zonder dollen.. Aan de rivier bij het casino vind je een aantal openbare barbeques. Het is een ontspannen plekje om wat worsten te bakken en ‘s avonds te genieten van de vuurspuwende palen die je naast de rivier vindt.

melbournefire

#4. Ga uiteten bij Lentils as Anything

Melbourne heeft duizenden restaurants dus waarom precies dit restaurant? Nou vanwege het concept en het idee erachter. Dit restaurant met overwegend vegetarische gerechten op de menu-kaart is namelijk een pay-what-you-want-restaurant. Dat betekent dus dat jij kunt eten en betaalt voor hoeveel jij denkt dat het waard is. De opbrengsten gaan naar lokale projecten.

Photo by: Alpha
Photo by: Alpha

#5. Drink wat bij Section 8.

Altijd druk, altijd gezellig. Deze no-frills bar gelegen in een zijsteegje in Chinatown biedt de mogelijkheid om een biertje te drinken in de buitenlucht. Voor de rokerts onder ons: roken is hier toegestaan.

4361529489_b009346a27_b
Photo by: Gerard Ward

#6. Neem de City-loop tram

Deze tram die ongeveer dateert uit de laatst ijstijd rijdt rondjes in het centrum van Melbourne en stopt bij alle zogenaamde must-sees. Door de speakers wordt het een en ander vertelt over de plekken die je ziet. Het beste van alles: het is gratis dus baat het niet dan schaadt het niet.

Melbournetram

Rondom Melbourne

Ok genoeg city life, tijd om wat mooie natuur te gaan ontdekken. Buiten Melbourne vind je namelijk adembenemende landschappen waar jij je lekker kunt uitleven met een flinke wandeling, een verfrissende duik of gewoon helemaal chinese kunt gaan met je camera.

Great Ocean Road

De Great Ocean Road is één van de must-do’s in Australië. Als je deze 5 tips volgt dan zal je een fantastische herinneringen overhouden aan deze 280 kilometer lange weg. Het grootste gedeelte van deze weg wijst zich vanzelf dus het is onnodig om hier elk hoogtepunt apart te benoemen. Toch zal ik er een paar benoemen die je trip nóg leuker maken.

#7. Ga surfen ergens tussen Torquay en Apollo Bay

Genoeg surfstranden met sandbreaks ideaal voor beginners. Huur dus een board en een wetsuit en ga lekker in de golven banjeren voor een uur of twee.

surfers @ Bell's Beach
surfers @ Bell's Beach

#8. Strek de benen met een korte wandeling naar Eskrine Falls

Wil je even de benen strekken met een korte wandeling? De Eskrine Falls vlakbij Lorne bieden de mogelijkheid voor een korte wandeling in een lekker bos.

Eskrinefalls

#9. Spot Koala’s in het Great Otway National Park

Op de weg naar het Cape Otway Lighthouse vind je, zoals het vrouwtje in het visitor centre zei, shitloads of koala’s. Ze chillen in de bomen of lopen over de weg, ze zitten werkelijk overal. De ultieme plek dus om deze 24/7 stonede wezens in het wild te zien.

koalachillen

#10. Loop in de boomtoppen bij Otway Fly Treetop park

Leer meer over de bossen van het Otway National Park terwijl je over een stalen constructie tussen de 30 meter hoge bomen loopt. Bekijk voor meer informatie de website van Otway Fly Treetop Park

treetop

#11. Zwemmen of picknicken bij Loch Ard Gorge

Wat mij betreft de mooiste plek aan de great ocean road. Neem de tijd om hier een verfrissende duik te nemen en lekker te ontspannen.

lochardgorgezwemmen

#12. Loop de Great Ocean Walk

De Great Ocean road kan een beetje aanvoelen als auto-uit-foto-maken-auto-in-repeat. Je mist daardoor de complete ervaring van wind in je haren, geur van de zee in je neus en het gehijg van je longen dat je wel zou horen als zou lopen.

Maar vrees niet. Als het je leuk lijkt, kun je een gedeelte van de Great Ocean Road ook lopen via de Great Ocean Walk.

Grampians

De Grampians zijn wat mij betreft een stuk indrukwekkender dan de Great Ocean Road. Gelukkig hoef je niet te kiezen want de Grampians en Great Ocean Road zijn uitstekend te combineren. In de Grampians zijn genoeg dingen te doen en hieronder vind je wat ideetjes om je trip naar de Grampians nog toffer te maken.

#13. Neem een duik bij Mckenzie Falls

Er staat een bordje dat je niet mag zwemmen maar regels zijn er om te breken toch? Ook als je niet wilt zwemmen zijn deze watervallen zeker de moeite waard, maar lekker zwemmen onder deze waterval maakt de ervaring wel echt een stuk mooier.

Update 2019
Een lezer van backpackcentrale mailde dat zwemmen toch gevaarlijker is dan gedacht.

“Ik was daar afgelopen 2e kerstdag… en ik heb daar iemand zien verdrinken door de stroming in de waterval.. veel mensen hebben hem nog geprobeerd te redden maar niet gelukt. Ene moment iedereen blij aan het zwemmen tot dat moment.”

Conclusie: doe voorzichtig.

 

#14. Bekijk zonsondergang bij de Balconies Look-out

Even over het hekje klimmen en op de rots chillen. Mag natuurlijk niet, maar kan geen kwaad zolang je niet te dichtbij de rand komt.

#15. Maak een wandeling richting de Pinnacle Look-out

Een wandeling van ongeveer 4,5 kilometer geeft je een goed beeld van het landschap met als beloning een adembenemend uitzicht. Onderweg loop je door kloven, spring je over rotsen en zie je hier en daar wat wildlife.

pinnacle

Als je de route wilt uitbreiden kun je de wonderlandloop lopen. De totale aftand is dan 9,5 kilometer, maar eerlijk gezegd voegt dit niet zo heel veel toe ten opzichte van heen en terug over dezelfde route.

Mornington Peninsula

Ten zuiden van Melbourne vind je de Mornington Peninsula. Je vindt hier honderden kilometers indrukwekkende kustlijn. Je kunt er zwemmen met dolfijnen of zeehonden, snorkelen en duiken, surfen en nog veel meer. Een paar van de meest inspirerende dingen om te doen vind je hieronder.

#16. Snorkelen bij Rye Pier

Hier vind je de Octupus Garden Trail, een snorkelpad langs de Rye Pier met bordjes.

#17. Polperro dolphin Swim

Altijd al een keer met dolfijnen willen zwemmen? Hier kan het en nog voor een schappelijke prijs ook. Bekijk voor meer informatie de officiële tourist website van de Mornington peninsula.

Philip Island

Philip Island staat bekend om de dagelijkse Pinguïn Parade waarbij honderden kleine pinguïns vanuit zee terug gaan naar hun nest. Daarnaast vind je er mogelijkheden voor wandelingen, mooie uitzichtpunten en kun je er (leren) surfen. Hieronder een aantal ideetjes voor je trip naar Philip Island

#18. Pelikanen voeren & stingrays spotten

Elke dag om 12.00 uur wordt in San Remo (net over de brug van Philip Island naar het vaste land) een grote groep pelikanen gevoerd. De zieke pelikanen worden gevangen en naar de dierenarts gebracht. Je kunt hier deze rare wezens van dichtbij bekijken en daarnaast heb je de kans om in het ondiepe water een groepje stingrays te zien zwemmen.

pelikanen

#19. Bekijk de Penguin Parade.

Ik vond het zelf niet de moeite waard om $24,50 te betalen omdat ik het niet relaxed vind als natuurfenomenen worden gecommercialiseerd. Dat betekent natuurlijk niet dat jij niet zou moeten gaan als je dit wel wilt zien.

Hier komen de pinguins aangewandeld en jij kan op de tribune plaats nemen
Hier komen de pinguins aangewandeld en jij kan op de tribune plaats nemen

#20. Nobbies Boardwalk

Loop over de boardwalk, bekijk de zeehondenkolonie en geniet van het landschap. Neem op de terugweg de alternatieve route naar de Penguin Parade voor nog meer mooie uitzichten en walibies.

nobbies

#21. Cape Woolamai walk & Pinnacles lookout

Een half uurtje lopen brengt je naar de Pinnacles Lookout waar je kunt genieten van uitzichten over de kust, bijzondere rotsformaties en de wind door je haren. Je kunt ervoor kiezen om terug te gaan naar de parkeerplaats of je kunt de cirkel compleet maken door nog 2-3 uur door te lopen. De extra uitzichten en afgelegen strandjes zijn het zeker waard.

woolamai

 

Wilson Promontory National Park

Op ongeveer 2-3 uur rijden van Melbourne vind je Wilson Promontory National Park, onder de locals ook wel bekend als ‘The Prom.’ Je vindt hier stranden met haast geen mensen, lekkere zonsondergangen en mogelijkheden voor stevige wandelingen. Er zijn genoeg dingen te doen om een week door te brengen. Meer informatie kun je krijgen bij het visitor centre in Tidal River, maar hieronder alvast wat ideetjes om je een beeld te geven.

#22. Loop van Tidal River naar Whisky Bay en terug

Geniet van de uitgestrekte stranden met zeer weinig mensen en prachtig blauw water. Je kunt de wandeling in ongeveer 3 tot 4 uur doen, maar neem ongeveer 5 tot 6 uur de tijd als je wilt zwemmen of gewoon op het strand wilt chillen.

Prom1

#23. Bekijk zonsondergang bij Whisky Bay

Gewoon omdat het mooi is. Rijdt daarna wel voorzichtig want het stikt in ‘the prom’ van de wilde dieren. Het laatste dat je wilt is je auto crashen op een kangoeroe of wombat. En natuurlijk is het voor de wombat en kangoeroe ook niet heel relaxed om aangereden te worden.

whiskybay

#24. Loop naar Sealers Cove

Loop 9,5 kilometer door de bossen van the Prom om vervolgens een duik te nemen aan het strand bij Sealers Cove. Vervolgens loop je de 9,5 kilometer weer terug. Een wandeling die uitdagend is, maar geen bijzonder niveau van fitness vereist; iedereen kan 20 kilometer op een dag lopen.

sealerscove

Wil je liever niet dezelfde weg terug lopen? Dan kun je ook een meerdaagse hike doen en in een cirkel terug lopen. De totale afstand is dan ongeveer 35 kilometer.

Check de website voor meer informatie over wandelingen en activiteiten

Nog meer ideeën

#25. Agnes Falls Scenic Reserve

Maak een ommetje als je vanuit het Wilson Promontory NP komt. Deze 59 meter hoge watervallen bieden een korte wandeling of gewoon een lekker plekje om te picnicken.

#26. Ninety mile beach

Een van de langste stranden ter wereld en natuurlijk betekent dat dat je jezelf hier lekker kunt uitleven door te vissen of gewoon lekker ontspannen in één van de kustdorpjes zoals Lake Entrances.

#27. Croajingolong National Park

Nog niet genoeg gezien van de kustlijnen in Wilson Promontory NP? In dit park vind je er nog meer. Uiteraard met veel mogelijkheden om te wandelen.

#28. Pak de fiets

fietsen

In Victoria vind je veel fietsroutes voor een dagtrip of meerdaagse fietstochten. Bekijk voor een overzicht en inspiratie op de website van visit Victoria. Neem overigens wel een fiets op maat, want dit ding in de foto was natuurlijk helemaal ruk.

De Ultieme Reisgids voor Backpacken in Australië

Ben je nu helemaal enthousiast geworden over backpacken in Australië? Dan kunnen we ons zo voorstellen dat je meer wilt weten. Wat moet je allemaal regelen voor vertrek? Welke routes zijn leuk? En hoe kom je aan goedkope vliegtickets?

Op Backpackcentrale.nl vind je al een hoop informatie, maar omdat we zo van backpacken in Australië houden hebben we ook een Ultieme Gids voor Backpacken in Australië geschreven. Het is een document van meer dan 282 pagina's die je gratis kunt downloaden. Gewoon, because we love you. Ofzo.