• Menu

Reisverzekeringen beter begrijpen

Een goede reisverzekering kan je behoeden voor een hoop ellende en toch zijn er een hoop misvattingen bij backpackers waardoor je te veel betaalt of niet goed verzekerd op reis gaat.
De vraag is niet wat de beste reisverzekering is voor backpackers, maar wat de beste reisverzekering is voor jouw reisplan.

Daarom heb ik hieronder een uitgebreide reisverzekeringsgids gemaakt waarmee jij reisverzekeringen wat beter begrijpt en een betere keuze kunt maken.

Inhoud

1. Een reisverzekering, is dat wel echt nodig?
2. Waarvoor kun je allemaal verzekeren met een reisverzekering?
3. Wat voor soort reisverzekeringen zijn geschikt voor backpackers?
4. Welke reisverzekering is het meest geschikt voor jou? 

 

1. Een reisverzekering, is dat wel echt nodig?

 

Reizen is over het algemeen heel veilig, dus op zich is het terecht als je jezelf afvraagt of een reisverzekering wel echt nodig is.

Laten we er even vanuit gaan dat je zonder reisverzekering op reis gaat en kijken naar een aantal voorbeelden van wat er zoal kan gebeuren.

 

Voorbeeld 1: Je moet naar een ziekenhuis

Je bent in Thailand en hebt door een vervelende bacterie last van je maag en darmen. Vanwege uitdrogingsverschijnselen ga je toch maar naar het ziekenhuis. Daar word je – misschien een beetje overdreven – aan het infuus gelegd. Na een paar onderzoekjes en een nachtje ter controle, word je uiteindelijk ontslagen uit het ziekenhuis.

“Sorry, but you have to pay the €2000,- bill. With credit card.”  

uuhmmmm… ok.

Aarzelend trek je de portemonnee, met de stille hoop dat je het later wel kan claimen bij jouw Nederlandse zorgverzekering.

Het probleem is echter dat de Nederlandse zorgverzekering vaak maximaal een vergoeding biedt voor het in Nederland gangbare tarief. Als blijkt dat voor een soortgelijke behandeling in Nederland slechts €1000,- had gekost, moet jij de rest zelf betalen.

 

Voorbeeld 2: Oma overlijdt tijdens de vakantie

Misschien zat het er al een tijdje aan te komen, maar nu is het telefoontje van je vader dan toch daar.“Oma is vannacht overleden, de begrafenis is over 4 dagen.”

Nadat je het nieuws hebt verwerkt, besluit je dat je toch wel graag bij de begrafenis wilt zijn. Het enige probleem is dat je aan de andere kant van de wereld zit en een vlucht kost zo op het laatste moment een hoop geld.

Koop je dat ticket of ga je de begrafenis missen?

 

Voorbeeld 3: Iphone gestolen

Het was misschien niet zo’n slimme beslissing om je splinternieuwe Iphone mee te nemen tijdens de jouw reis, maar goed, dat is achteraf altijd makkelijk praten.

Terugdenkend aan waar je hem verloren moest zijn, herinner je ineens die jongen die per ongeluk tegen je aan stootte. Daarna had je de Iphone niet meer gevoeld of gebruikt. Dan besef je het; die Iphone zie je nooit meer terug.

Wat doe je nu met het abonnement dat je nog twee jaar moet doorbetalen?

Zelf een nieuwe Iphone kopen?

 

Voorbeeld 4: Bagage niet aangekomen

Toen je vanochtend opstond had je er helemaal zin in; je reis gaat eindelijk beginnen. Je keek er al weken naar uit en vandaag was het dan eindelijk zo ver.

De vlucht verliep voortreffelijk en je bent aangekomen in je eerste bestemming.

Na de formaliteiten bij de douane loop je naar de bagageband om jouw bagage op te halen.

Maar helaas…

Jouw backpack is niet aangekomen en navraag bij de luchtvaartmaatschappij leert dat het nog wel twee tot drie dagen kan duren. Lekker dan, moet je je zuurverdiende geld gaan uitgeven aan ondergoed, toiletspullen en andere kleren die je niet eens mooi vindt.

 

Voorbeeld 5: Je komt te overlijden in het buitenland

Voor het eerst in je leven was je op het journaal geweest. Anoniem dat wel.

“Bij een busongeluk in Bolivia zijn vannacht 36 mensen om het leven gekomen. Er verongelukte ook één Nederlander. Het is al het derde busongeluk in drie weken tijd. En dan nu het weer voor morgen… ”

Jijzelf zal er weinig meer van merken, maar jouw familie wil jouw lichaam graag terug naar Nederland brengen zodat ze je kunnen begraven.

Er is alleen één probleem; je was daar niet voor verzekerd en nu moeten zij opdraaien voor de kosten. Bovendien, hoe vervoer je een lichaam? Wat moet je allemaal regelen?

 

Voorbeeld 6: Je overleeft het busongeluk

“Morgen belooft een zonnige dag te worden… huh wat? Of ik een correctie op het eerdere nieuwsbericht wil geven? Ok.

Nou dames en heren, sorry voor de verwarring maar de Nederlander die in de bus zat leeft gewoon nog en maakt het, op wat botbreuken na, redelijk.  Oke, waar waren gebleven? Ohja, het weer. Morgen wordt dus zonning…”

Gelukkig leef je nog, maar je hebt wel twee gebroken benen en ook je heup is verbrijzeld. Je moet met een speciaal vliegtuig terug gevlogen worden naar Nederland. Het probleem? De vlucht kost €12.000.

Dat had je vast ergens anders aan uit willen geven.

Genoeg redenen om te verzekeren

Zoals je hierboven ziet, kan er van alles mis gaan tijdens een reis. Dat betekent niet dat reizen gevaarlijk is, maar er kunnen nu eenmaal bepaalde dingen gebeuren waardoor je hoge kosten moet maken.

De kosten van een reisverzekering bedragen slechts een fractie van de kosten die je zou maken als je niet verzekerd bent. Bovendien kun je rekenen op de professionele hulp van een Nederlandse alarmcentrale.

Een reisverzekering betekent minder zorgen en minder kosten voor jou.

Dit zijn natuurlijk slechts een paar voorbeelden van dingen die kunnen gebeuren tijdens een verblijf in het buitenland. Een reisverzekering biedt voor nog veel meer onverwachte gebeurtenissen hulp en financiële steun. Voor wat precies? Dat lees je in het volgende gedeelte.

 

2. Waarvoor kun je allemaal verzekeren met een reisverzekering?

 

Met een reisverzekering kun je jezelf over het algemeen verzekeren voor:

 • SOS-kosten
 • Spoedeisende medische zorg
 • Verlies, diefstal of beschadiging van bagage
 • Ongevallen
 • Rechtsbijstand
 • Automobilistenhulp
 • Wintersport
 • Avontuurlijke of bijzondere sporten
 • Annulering

Laten we hieronder kijken naar wat de dekkingsonderdelen inhouden.

 

SOS of bijzondere kosten

Dit onderdeel is eigenlijk standaard verzekerd bij elke reisverzekering en biedt een vergoeding en hulp in geval dat:

 • Familieleden ernstig ziek zijn of komen te overlijden en jij terug naar Nederland moet.
 • Jijzelf ernstig ziek/gewond bent of komt te overlijden en terug moet naar Nederland.
 • Je extra verblijfkosten moet maken door een gebeurtenis buiten jouw schuld om, zoals een staking bij de luchtvaartmaatschappij.

Als je meer informatie wilt lezen over wat je moet doen als een van de bovenstaande dingen gebeurt, kijk dan in de ‘problemen op reis sectie’  voor meer informatie.

 

Spoedeisende medische zorg

Met deze dekking ben je verzekerd voor spoedeisende medische zorg. Spoedeisend betekent dat de gebeurtenis onverwacht moet zijn en de medische behandeling niet kan wachten totdat je weer in Nederland bent.

Maar ik heb toch al een zorgverzekering?
Veel mensen vragen zich af waarom deze dekking nodig is als je ook al een Nederlandse zorgverzekering hebt. Het antwoord daarop is simpel.

In Nederland zijn er afspraken gemaakt over hoeveel ziekenhuizen mogen rekenen voor bepaalde zorg. Dit staat bekend als het Nederlandse tarief. Als je in het buitenland gewond raakt of ziek wordt, dan vergoedt jouw Nederlandse zorgverzekeraar over het algemeen maximaal tot het Nederlandse tarief.

In veel landen zijn de kosten voor medische zorg echter veel hoger en moet je dus zelf opdraaien voor de kosten die boven het Nederlandse tarief liggen.

Voorbeeld Nederlands Tarief (bedragen zijn verzonnen)
Stel dat je in Thailand aan het backpacken bent en na een avondje stappen besluit je een Tuk-Tuk naar je hostel te pakken. Onderweg word je echter aangereden, breek je een been en moet je ter controle een nachtje in het ziekenhuis blijven.
Achteraf blijkt dat het ziekenhuis een privékliniek was en dat jij voor de behandeling €4000,- moet betalen. Deze behandeling zou in Nederland echter maar €1500,- kosten.
Het gevolg? Jij moet €2500,- zelf bij betalen.

 

Als je in dit geval medische kosten bij jouw reisverzekering hebt afgesloten, dan vergoeden zij het gedeelte dat boven het Nederlandse tarief uitkomt. Kortom; de medische dekking van een reisverzekering zorgt ervoor dat je bankrekening intact blijft op het moment dat je zelf in de kreukels ligt.

Wanneer heb je de aanvullende dekking voor medische zorg niet nodig? 

Als je een aanvullend pakket hebt bij jouw zorgverzekeraar dan kan het in sommige gevallen zo zijn dat de vergoeding voor medische zorg in het buitenland hoger is dan het Nederlandse tarief.

Veel voorkomend is 150% of 200% van het Nederlandse tarief, maar dit betekent nog steeds dat jij zelf een groot gedeelte moet bijbetalen als de kosten extreem hoog uitvallen.

Alleen wanneer jouw zorgverzekeraar aangeeft dat jij in het buitenland tot kostprijs verzekerd bent, is het niet nodig om jezelf aanvullend te verzekeren voor medische zorg via de reisverzekering.

1435508538_document_attentionBelangrijke aandachtspunten medische zorg

 • Medische zorg bij een doorlopende reisverzekering is NIET geldig als je jouw Nederlandse zorgverzekering moet opzeggen vanwege je reisplannen. Je hebt dan een speciale reisverzekering nodig.
 • Het gedeelte dat onder het eigen risico van je zorgverzekering valt, wordt niet door alle doorlopende reisverzekeringen vergoed. Dit kun je lezen in de polisvoorwaarden van de reisverzekering. 
 • Wil je meer weten over het stopzetten/aanhouden van jouw zorgverzekering of weten hoe je bent verzekerd via jouw zorgverzekeraar?  Vul de verzekeringswijzer in en maak gebruik van voorbeeld e-mails die je direct naar jouw zorgverzekeraar kunt sturen.

 

Bagagedekking

Als je bagage verzekert op de reisverzekering, dan ben je tijdens jouw reis verzekerd voor verlies, diefstal of beschadiging van bagage.

In het dekkingsoverzicht vind je altijd een maximum dat uitgekeerd wordt. Bij de meeste reisverzekeringen ligt dit bedrag tussen €1500 en €5000. Staar je hier echter niet blind op want er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten.

Rubrieksmaxima

Allereerst heb je te maken met rubrieksmaxima. Dat betekent dat er voor bepaalde bagagecategorieën een maximum vergoeding geldt. Er wordt dan bijvoorbeeld maximaal €150 of €300 vergoed voor een gestolen telefoon.

De meest voorkomende categorieën zijn:

 • Audiovisuele en computerapparatuur, waaronder camera’s, tablets en laptops.
 • Mobiele telefoons
 • Sportuitrusting
 • Fietsen
 • Etc.

Let bij het afsluiten van een reisverzekering meer op de rubrieksmaxima dan op de totale bagagedekking.

Dagwaarde vs. nieuwwaarde

Een reisverzekering keert altijd de dagwaarde van een product uit. De dagwaarde wordt berekend aan de hand van (1) hoe oud een product is en (2) hoe snel het product economisch gezien wordt afgeschreven.

Je kunt meer lezen over hoe de dagwaarde van een product wordt berekend maar over het algemeen is de dagwaarde, met name voor elektronica, een stuk lager dan de nieuwwaarde.

Eigen risico

Bij een reisverzekering heb je bijna altijd te maken met een eigen risico als je bagage gestolen wordt, maar de hoogte hiervan varieert. Je kunt dit vinden in de polisvoorwaarden.

Belangrijker voor backpackers is echter of het eigen risico per reis of per gebeurtenis wordt gerekend.

Sommige reisverzekeringen kennen een eigen risico per gebeurtenis. Dat betekent dat wanneer de ene week jouw telefoon gestolen wordt en de volgende week jouw camera kapot valt, dit als twee aparte gebeurtenissen wordt gezien en jij dus twee keer te maken krijgt met het eigen risico.

Wanneer de reisverzekeraar een eigen risico per reis rekent, dan is dit voor backpackers veel interessanter. Je zou dan in het bovenstaande voorbeeld slechts één keer te maken hebben met het eigen risico.  Omdat je langer op reis bent dan de meeste vakantiegangers is de kans groter dat er meerdere keren wat gebeurt en daarom is het verstandig om hier op te letten.

 

1435508538_document_attentionBelangrijke aandachtspunten bagagedekking

 • Vraag jezelf af wat je duurste stuk(ken) bagage is en bekijk de rubrieksmaxima van de verzekering.
 • Houdt er rekening mee dat laptops, telefoons, camera's en andere elektronica die ouder dan één jaar zijn vergoed worden op basis van de dagwaarde. 
 • Bekijk altijd hoe hoog het eigen risico is en of het eigen risico per gebeurtenis of per reis wordt gerekend. 
 • Denk goed na of je bagage überhaupt wel wilt verzekeren. Als je oude spullen meeneemt, dan keert de verzekering in veel gevallen toch zeer weinig uit. 

 

 

Ongevallendekking

Een ongeval wordt door de meeste verzekeraars omschreven als een plotselinge, onvrijwillig en van buitenaf komend onheil dat rechtstreeks schade toebrengt aan jouw lichaam. Hieronder valt bijvoorbeeld ook een zonnesteek, bevriezing, verdrinking, uitdroging, vergiftiging.

Als je de ongevallendekking hebt afgesloten krijg je een éénmalige tegemoetkoming als je door een ongeval komt te overlijden of blijvend invalide wordt. De hoogte van die tegemoetkoming wordt bepaald door de mate van invaliditeit.

Als je een pink mist, krijg je een lager bedrag uitgekeerd dan wanneer je een compleet been bent verloren bij een ongeluk.

Een ongevallendekking heb je niet nodig voor het ontvangen van medische zorg na een ongeval, dit is verzekerd via de medische dekking.

 

Rechtsbijstanddekking

De meeste mensen hebben een doorlopende rechtsbijstandverzekering in Nederland. Deze verzekering vergoedt de kosten die je moet maken voor een juridische procedure. Deze verzekeringen bieden echter niet altijd dekking voor een juridische procedure in het buitenland.

Door een rechtsbijstandverzekering af te sluiten bij de reisverzekering, ben je verzekerd voor juridische procedures in het buitenland. Een voorwaarde is uiteraard wel dat het juridische conflict samen moet hangen met de reis die je maakt.

 

 

Automobilistenhulp

Als je in het buitenland te maken krijgt met autopech of een ongeluk, dan biedt de reisverzekering hulp. Met automobilistenhulp is over het algemeen het volgende verzekerd:

 • De kosten van een sleepdienst
 • Arbeidsloon voor noodreparaties langs de kant van de weg
 • Vervangend vervoer om de vakantie af te maken indien de eigen auto niet binnen een bepaalde periode te repareren is.
 • Kosten voor vervoer van het beschadigde of defecte voertuig naar Nederland
 • Stalling, beveiliging en bewaking van de auto bij een buitenlandse garage.
 • Extra overnachtingskosten als gevolg van oponthoud.

Automobilistenhulp geldt over het algemeen alleen voor voertuigen waarmee je vanuit Nederland jouw reis aanvangt. Als je naar een ander land vliegt en daar een auto koopt of huurt, dan is de automobilistenhulp niet geldig. Daarnaast is deze dekking alleen geldig in landen die op de Groene Kaart staan. In de praktijk is deze dekking voor veel backpackers dus overbodig.

1435508538_document_attentionBelangrijke aandachtspunten automobilistenhulp

 • Vaak alleen geldig voor voertuigen waarmee je vanuit Nederland de reis aanvangt. Niet voor auto's die je ter plekke koopt of huurt. 
 • Deze dekking is alleen geldig in landen die op de Groene Kaart staan.

Ga je op een roadtrip door Europa? Let dan op de onderstaande dingen.

 • Kies voor vervangend vervoer binnen 48 uur ipv binnen twee werkdagen
  Het lijkt een klein verschil, maar als je op vrijdagavond pech krijgt met je auto dan heb je pas recht op vervangend vervoer op het moment dat jouw auto niet voor dinsdag gemaakt kan worden. Als de auto dus dinsdagmiddag klaar is, betekent het dat je het hele weekend moet wachten op je auto.Indien je vervangend vervoer binnen 48 uur krijgt, heb je dit probleem niet. Aangezien de auto niet gemaakt kan worden in het weekend, gaat de alarmcentrale direct opzoek naar vervangend vervoer en is de kans groot dat je de volgende dag al weer aan het rijden bent.
 • Vervoer van jouw kapotte auto verzekerd?
  Als jouw auto niet gemaakt kan worden in het buitenland of het duurt te lang, dan zal jouw auto naar Nederland getransporteerd moeten worden. Bijna alle reisverzekeringen bieden hiervoor dekking, maar sommigen om een vreemde reden niet. Je moet het kostbare transport dan zelf betalen en regelen.
 • Repatriëring van de auto bij uitval bestuurder?
  Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er niks mis is met de auto, maar dat je zelf niet in staat bent om te rijden door ziekte of ongeval. Als er dan geen reisgenoot is die kan rijden, dan bieden de meeste verzekeringen, maar niet allemaal, ook dekking om de onbeschadigde auto inclusief meegenomen caravan terug te brengen naar Nederland.
 • Leeftijd van auto van belang?
  Sommige reisverzekeringen bieden geen dekking voor auto’s die ouder zijn dan een bepaalde leeftijd. Bij die van de Hema mag de auto bijvoorbeeld niet ouder zijn dan 8 jaar. Bij AON is dit 10 jaar. Is de auto wel ouder, dan heb je geen dekking voor automobilistenhulp en dan heb je de dekking dus voor niks afgesloten.

 

 

Wintersport

Met de wintersportdekking ben je verzekerd voor verlies van je sportuitrusting en voor het annuleren van skipassen die je ter plaatse hebt geboekt. De dekking van deze module werkt aanvullend op andere modules die je hebt afgesloten.

Bijvoorbeeld als je medische kosten én wintersport verzekert, dan ben je ook verzekerd voor medische zorg die je nodig hebt door het beoefenen van wintersport.

Als je alleen de wintersportdekking hebt afgesloten en dus geen medische kosten, dan ben je niet verzekerd voor een ziekenhuisbezoek als je op de piste een been breekt.

Als je alleen de medische dekking hebt afgesloten en geen wintersport, dan ben je over het algemeen ook niet verzekerd voor medische zorg als je op de piste iets breekt.

Het is dus altijd noodzakelijk om een combinatie van de twee dekkingen af te sluiten.

 

 

Bijzondere sporten

Niet alle reisverzekeringen staan het toe dat je bijzondere sporten doet. De definitie van wat een bijzondere sport is verschilt echter per verzekeraar. Je kunt vaak in de polisvoorwaarden welke sporten je wel of niet mag beoefenen.

 

Annulering

Als je een reis boekt dan ben je vaak verplicht om de reissom vooraf te betalen, bijvoorbeeld voor jouw vliegtickets. Als je vervolgens de reis voortijdig moet afbreken of zelfs helemaal moet annuleren, ben je je geld vaak kwijt.  Vliegtuigmaatschappijen en reisbureau’s geven in veel gevallen namelijk geen geld terug.

Een annuleringsverzekering vergoedt het gedeelte van de kosten dat je niet terug krijgt als je een reis moet annuleren vanwege overlijden van familieleden of ernstige ziekte. Ook als je de reis voortijdig moet afbreken, krijg je een vergoeding voor de reisdagen waarvoor je wel betaald hebt, maar die je niet gebruikt.

Een annuleringsverzekering vergoedt alleen de kosten van reisonderdelen die je voor vertrek uit Nederland hebt geboekt en geldt niet voor tours, vluchten, hostels en andere reisonderdelen die je tijdens je reis boekt.

Een annuleringsverzekering is voor veel backpackers dan ook alleen aan te raden voor de vliegtickets.

 

Volgend handvat

Je hebt nu als het goed is een globaal idee van wat je allemaal kunt verzekeren. Voor de meeste backpackers is het belangrijkste dat medische zorg, repatriëring in geval van ziekte en overlijden van familieleden of jijzelf en bagage goed verzekerd zijn.

In het volgende handvat, de twee belangrijkste soorten reisverzekeringen, kijken we eerst naar welke opties je allemaal hebt om jezelf te verzekeren.

 

3. Wat voor soort reisverzekeringen zijn geschikt voor backpackers?

Er zijn veel verschillende soorten verzekeringen waar je mee op reis mag, maar als backpacker heb je vaak de keuze uit één van de volgende twee verzekeringen:

 • Doorlopende reisverzekeringen
 • Aflopende reisverzekeringen voor bijzondere reisplannen.

Hieronder een uitleg.

Doorlopende reisverzekeringen

Een doorlopende reisverzekering is een verzekering waarmee je het gehele jaar verzekerd bent tijdens vakanties, reizen en weekendjes weg. Doorlopende reisverzekeringen hebben de volgende kenmerken:

 • Maximum aantal dagen dat je aaneengesloten in het buitenland mag verblijven. Dit verschilt per reisverzekeraar en kan variëren tussen 45 en 365 dagen. Wanneer je langer dan het aantal toegestane dagen in het buitenland verblijft, is jouw verzekering niet geldig.
 • Minimale looptijd van één jaar. Daarna kun je de doorlopende reisverzekering op elk gewenst moment stopzetten, vaak met een opzegtermijn van één maand.
 • Vaak voordeliger dan steeds een aflopende reisverzekering af te sluiten als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat.

 

Wanneer kies je voor een doorlopende reisverzekering?

Een doorlopende reisverzekering is oorspronkelijk bedoeld voor mensen die een paar keer per jaar op vakantie gaan, maar is in veel gevallen ook geschikt voor backpackers die eenmalig wat langer gaan.

Over het algemeen kun je als backpacker voordelig een doorlopende reisverzekering afsluiten als:

 • Je minder dan 365 dagen op reis bent.
 • Geen betaald werk gaat doen.
 • Geen of slechts lichte vrijwilligerswerkzaamheden gaat doen.
 • Geen gevaarlijke of risicovolle sporten gaat doen tijdens je reis.

Zoals je hier uit kunt opmaken zijn doorlopende reisverzekering bedoeld voor mensen die een ‘normale’ vakantie houden. Let bij het afsluiten van de verzekering op het maximaal toegestane aantal dagen.

Wanneer is een doorlopende reisverzekering niet geschikt? 

In sommige gevallen is een doorlopende reisverzekering niet geschikt voor backpackers. Een doorlopende reisverzekering is niet geldig indien:

 • Je op basis van jouw reisplannen moet uitschrijven bij de gemeente.
 • Je niet beschikt over een Nederlandse zorgverzekering of hier op basis van jouw reisplannen geen recht meer op hebt.
 • Je langer dan de toegestane reisduur op reis wilt.
 • Je betaald werk wilt doen in het buitenland. Betaald werk is namelijk nooit verzekerd met een doorlopende reisverzekering.
 • Indien je vrijwilligerswerk wilt doen, lees dan de polisvoorwaarden aandachtig door of stuur een email naar de klantenservice en leg uit wat voor soort vrijwilligerswerk je gaat doen.

 

Aflopende reisverzekeringen voor bijzondere reisplannen

Zoals je hierboven kunt lezen zijn doorlopende reisverzekeringen niet altijd geschikt als je gaat backpacken. Met name als je wat langer gaat reizen en ook gaat werken.

Een aantal aflopende reisverzekeringen zijn speciaal gemaakt voor backpackers zoals jij; avontuurlijk, lang weg, hier en daar werken.

Deze speciale verzekeringen zijn voor ‘gewone vakanties’ wat aan de prijzige kant, maar zijn voor reizen met bijzondere activiteiten vaak de enige optie. Je kunt hierbij denken aan de Globetrotter verzekering van Allianz, De Special ISIS, of de backpackverzekering van Tasman.

Met deze reisverzekeringen ben je ook verzekerd:

 • Tijdens betaald en vrijwilligerswerk
 • Als je langer dan één jaar wilt reizen
 • Als je bent uitgeschreven bij de gemeente (basis registratie personen)
 • Als je niet meer beschikt over een geldige Nederlandse zorgverzekering.

 

1435508538_document_attentionDoorlopende reisverzekering of speciale aflopende reisverzekering?

 • Denk niet dat je een dure reisverzekering nodig hebt omdat je een lange reis maakt.
  Zolang je gewoon gaat rondreizen, jouw zorgverzekering mag aanhouden en ingeschreven mag blijven staan in de gemeente, dan is een doorlopende reisverzekering vaak veel goedkoper en is de dekking vergelijkbaar met de dure verzekeringen.
 • Moet je jouw zorgverzekering stopzetten?
  Doorlopende reisverzekeringen zijn niet geschikt als je geen Nederlandse zorgverzekering hebt. In dat geval moet je een speciale reisverzekering afsluiten.
 • Ga je werken in het buitenland?
  Doorlopende reisverzekeringen bieden geen dekking tijdens werk. Je moet in dit geval een speciale reisverzekering afsluiten.
 • Ga je bijzondere activiteiten doen zoals vrijwilligerswerk?
  Met sommige doorlopende reisverzekeringen ben je ook verzekerd tijdens vrijwilligerswerk, maar je kunt ook eenmalig een speciale reisverzekering afsluiten. Bekijk de selectie van reisverzekeringen voor meer informatie.
 • Wil je meer weten over het stopzetten/aanhouden van jouw zorgverzekering of weten hoe je bent verzekerd via jouw zorgverzekeraar? Vul de verzekeringswijzer in en maak gebruik van voorbeeld e-mails die je direct naar jouw zorgverzekeraar kunt sturen.

 

 

4. Welke reisverzekering is het meest geschikt voor jou?

 

Er zijn zoveel reisverzekeringen die je zou kunnen afsluiten, dat het onmogelijk lijkt om een goede keuze te maken.

Sommige websites helpen je om de premie van verschillende reisverzekeringen te vergelijken.

Je vult wat gegevens in, klikt op een paar knoppen en je krijgt de goedkoopste reisverzekering gepresenteerd.

Als het écht zo simpel was, dan had je deze gids niet hoeven lezen.

 

De premie is niet het enige dat telt

Als alle reisverzekeringen precies hetzelfde waren, dan zou het inderdaad slim zijn om alleen op basis van prijs te vergelijken. Een beetje zoals je doet met het kopen van een pak rijst; het smaakt allemaal hetzelfde dus neem je maar de goedkoopste.

Maar reisverzekeringen zijn niet allemaal hetzelfde, dus alleen op premie vergelijken is eigenlijk een heel slecht idee.

In mijn ogen moet je een reisverzekering kiezen die het beste bij je past op basis van je reisplannen. Iemand die een weekje gaat zonnebaden in Turkije heeft een hele andere reisverzekering nodig dan iemand die een jaar gaat backpacken en in dat jaar ook betaald werk, vrijwilligerswerk en avontuurlijke sporten gaat beoefenen.

 

Een reisverzekering die het beste bij jouw reisplannen past

Bij het maken van een selectie van reisverzekeringen heb ik gekeken naar een aantal typische backpackers profielen en gekeken welke verzekering daar het beste bij past. Ik heb meer dan 20 verschillende doorlopende reisverzekeringen bekeken en vergeleken om tot mijn selectie te komen.

Ik heb met name rekening gehouden met de activiteiten die je gaat doen, hoelang je in totaal weg blijft en of je jouw zorgverzekering mag aanhouden.

Bekijk direct welke reisverzekering het beste bij jou past

 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.