• Menu

Tips voor Bromo en IJen

Een bezoek aan Java is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan Mount Bromo en de Kawah IJen krater. Mount Bromo heeft namelijk steevast een plekje in de top 10 van mooiste vulkanen ter wereld. Op heldere dagen geniet je hier van de mooiste uitzichten en een prachtige zonsopgang.

Kawah Ijen mag misschien minder spectaculair zijn, maar je stapt voor eventjes in de harde realiteit van de mijnwerkers daar, terwijl je het bijzondere blauwe vuur en zonsopgang bij het azuurblauwe meer kunt zien.

Een bezoek aan deze twee vulkanen is prima te combineren, maar er zijn altijd veel vragen over hoe je deze twee highlights het beste kunt bezoeken. Om je leven wat makkelijker te maken lees je daarom hieronder hoe je de trip naar Bromo en IJen kunt regelen.

Bromo en IJen: Ga je zelfstandig of georganiseerd?

Zowel Bromo als IJen kun je zelfstandig lopen, maar er zijn ook tours die het makkelijker maken zonder dat je echt heel veel extra’s betaalt.

Bromo: zelfstandig of georganiseerd

Om Bromo zelfstandig te doen, is het makkelijkste om eerst in het stadje Probolinggo te geraken. In de stad is verder weinig te beleven, dus je kunt dezelfde dag nog door naar Cemoro Lawang, het dorpje aan de voet van de Bromo vulkaan.Vraag de chauffeur om je af te zetten bij het hoogstgelegen guesthouse.

Zo ziet het eruit als je geluk hebt…

Bij de verschillende guesthouses die je hier vindt kun je een tour regelen, maar je kunt ook informatie inwinnen over hoe je zelf bij de top kunt komen. Het voordeel van zelf lopen is dat het goedkoper is omdat je geen tour- en entreegelden hoeft te betalen. Bovendien is een uitzichtpunt altijd mooier als je er eerst wat moeite voor hebt gedaan.

Je hoeft niet helemaal naar het hoogste uitzichtpunt te lopen om te kunnen genieten van zonsopgang. Hoewel dit wel het hoogste punt is en in potentie de mooiste plek, krijg je het gezelschap van honderden andere toeristen er gratis bij. Je kunt dus ook halverwege stoppen, waar je min of meer dezelfde view hebt maar dan met veel minder mensen.

Mocht je besluiten om een tour te nemen, dan is dat natuurlijk ook prima. Je wordt dan in veel gevallen opgehaald door een jeep, waardoor je maar 5-10 minuten hoeft te lopen in plaats van één uur. Dat kan ‘s nachts best prettig zijn. Een gecombineerde tour met Bromo, IJen, twee overnachtingen en vervoer zou zo’n 500.000 – 600.000 IDR moeten kosten, afhankelijk van de plek waarvandaan je vertrekt.

Voor de mensen met een ochtendhumeur; het is ook mogelijk om Bromo te beklimmen tijdens zonsondergang. Op Azië-expert.nl vind je meer tips voor Bromo.

Als je voordat je naar Bromo en IJen gaat eerst nog in Yogyakarta bent, dan kan Laura Backpackers je de meest actuele tips geven over hoe je Bromo en IJen kunt doen, zowel zelfstandig als met een tour.

Kawah IJen: zelfstandig of georganiseerd?

Kawah IJen kun je ook zelfstandig bezoeken, maar dit vergt wat meer inspanning dan Bromo. Aangezien de hike normaal gesproken om 1 uur ‘s ochtends begint en een gasmasker ten zeerste aan te raden is, kan een tour je leven een stuk makkelijker maken.

Voor de hike naar de krater heb je overigens geen tourgids nodig, er zijn zoveel andere bezoekers op dit pad, dat je alleen maar de lichtjes hoeft te volgen. Zorg wel dat je voor zonsopgang in de krater bent. Zodra de zon opkomt, is het blauwe vuur niet meer zichtbaar.

Voor tips over het zelfstandig bezoeken van Kawah IJen kun je deze Engelstalige gids bekijken. 

Kawah IJen is overigens een stuk zwaarder dan de hike naar Bromo. Vergis je niet, het is echt niet alsof je een marathon loopt maar als je al moe wordt van traplopen dan is dit waarschijnlijk niet voor jou. Het complete bezoek duurt namelijk zo’n 5-6 uur waarvan je er zeker driekwart aan het lopen bent.

Kratermeer

Als je dit echter vergelijkt met het werk dat de mijnwerkers doen, dan moet je niet klagen. Zij doen dezelfde tocht als jij namelijk dagelijks, met één groot verschil: ze dragen zo’n 60-100 kilo met zwavel op één schouder terug naar het startpunt. Dat in ruil voor een loon van 1000 IDR per kilo (dat is 7 eurocent) en een levensverwachting die niet hoger ligt dan 50.

Mijnwerkers

Maak tijdens je bezoek ook een praatje met verschillende mijnwerkers. Ze zullen je niet om geld vragen, maar besef je dat deze mensen voor een loon van zo’n 8 euro per dag vaak een heel gezin moeten onderhouden. Bied ze een kopje koffie aan op de weg naar beneden of stop ze een klein bedrag toe. Niet verplicht natuurlijk, maar je moet je ogen niet sluiten voor het lot van deze mensen.

Kleed je goed

Zowel IJen als Bromo kunnen ‘s nachts erg koud zijn. Hoewel we allemaal weten dat kou een emotie is en dat echte mannen het daarom niet voelen, kan het prettig zijn om wat extra lagen mee te nemen. Een regenjas is ook geen overbodige luxe, aangezien het natuurlijk elk moment kan gaan regenen op Java.

In welke volgorde?

Bromo en IJen zullen natuurlijk niet de enige plekken zijn die je bezoekt op Java of in Indonesië. De meeste reizigers combineren een bezoek met Java namelijk ook met Bali. De trip naar Bromo en IJen is dan eigenlijk de perfecte overgang.

Als je vanuit Bali komt met de boot, dan zal je aankomen in Banyuwangi. Vanaf hier kun je het beste eerst Ijen bezoeken en vervolgens doorreizen richting Bromo. Vanaf Bromo kun je je verder naar Yogyakarta en uiteindelijk Jakarta.

Kom je je juist vanaf Jakarta en ga je richting Bali? Dan kun je het beste eerst Bromo doen en vervolgens IJen. Na de hike richting IJen laat je jezelf afzetten in Banyuwangi waar je de ferry naar Bali pakt.

Wanneer Bromo en IJen het eindpunt zijn van je trip door Indonesië dan kun je er voor kiezen om met de bus terug te gaan naar Surabaya. Dit is vanaf IJen zo’n 8-9 uur, exclusief wachttijden. Vanaf Surabaya vind je goedkope binnenlandse en een aantal internationale vluchten.

Nog één dingetje: manage je verwachtingen

We kennen allemaal die prachtige foto’s, maar je moet – zeker in het regenseizoen – wel een beetje geluk hebben. Toen ik er bijvoorbeeld zelf was, was mijn uitzicht op de Bromo vulkaan ongeveer dit:

Ok, dat is een grijs vlak dat ik gemaakt heb in paint. Maar de realiteit was niet veel anders en ik heb er dan ook geen eens foto’s van gemaakt.

Bij IJen heb je vrijwel zeker de garantie om het blauwe vuur te zien, maar vergeet de foto’s die je van te voren wellicht hebt gezien. Het is echt wel de moeite waard, maar zo mooi als op de foto’s is het zelden.

Probeer de twee vulkanen dan ook te beklimmen met de verwachting dat de zonsopgang zal tegenvallen. Niet dat een pessimistische kijk op de wereld per se leuk is, maar door zonder verwachtingen te gaan, zal je van beiden meer kunnen genieten.

Liever een andere vulkaan beklimmen in Indonesië? 

Vond je dit artikel handig? Show some Social Love: