• Menu

Vaccinaties

Ziek worden in het buitenland is nooit leuk, maar als je ook nog eens een enge exotische ziekte te pakken hebt, ben je nog verder van huis.

Gelukkig kun je door middel van vaccinaties zorgen dat je immuun bent voor ziektes die veel voorkomen. Hier lees je welke vaccinaties er allemaal zijn en waar je de vaccinaties kunt laten zetten.

 

Welke inentingen zijn er allemaal?

Veel vaccinaties zijn in Nederland verplicht gesteld door de overheid. Echter ben je voor veel ziektes die in het buitenland voorkomen vaak nog niet ingeënt.

Hieronder vind je een lijst met ziektes die voorkomen in het buitenland een waartegen je jezelf kunt inenten.

 

Buiktyphus

Buiktyphus is een darminfectie die wordt veroorzaakt door bacteriën die in besmet water of voedsel zitten. De symptomen zijn buikpijn, hoge koorts, hoofdpijn, verwardheid en een algeheel ziek en zwak gevoel.

 

Behandeling & Preventie

Deze ziekte kan goed behandeld worden met antibiotica. Maar zoals grootmoeder zei is voorkomend altijd beter dan behandelen. Met een vaccinatieprik verklein je de kans dat je de ziekte krijgt met ongeveer 70%.

Om de kans nog verder te verkleinen is het belangrijk dat je ook tijdens je reis goed oplet met eten en drinken. Kraanwater is in veel landen niet geschikt om te drinken. Dit geldt ook voor ijsklontjes die van dit water gemaakt zijn of sla dat in dit water gewassen is.

Vraag in restaurants om drankjes zonder ijs en vermijdt salades. Daarnaast kan het natuurlijk ook nooit kwaad om je handen goed te wassen voor het eten en na toiletgebruik. Al is het alleen maar om ook andere ziektes te voorkomen.

Waar komt het voor?

Buiktyphus komt voor in Afrika, grote delen van Azië en Zuid-Amerika.

 

 

 

DTP (Difterie, Tetanus, Polio)

DTP is een verzamelnaam voor difterie, tetanus en polio. Stuk voor stuk nare ziektes die in Nederland gelukkig niet meer voorkomen.

Difterie is een keelaandoening die wordt overgebracht door onder meer hoesten. Vroeger was dit één van de meest voorkomende doodsoorzaken onder kinderen. In veel landen komt het nog steeds voor, maar gelukkig kun je jezelf er tegen vaccineren.

Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die zich vooral in straatvuil en aarde vestigt. De bacterie komt via wondjes het lichaam binnen en veroorzaakt stijfheid die meestal in de kaken begint.

Polio is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Veel van de mensen die het hebben merken er niets van, maar het kan leiden tot spierverlammingen. Het wordt verspreid door de ontlasting van besmette mensen.

Behandeling en preventie

In Nederland hebben de meeste mensen als kind al een DTP-prik gehad. Door voor vertrek nog een prik te halen, heb je binnen een korte tijd weer bescherming opgebouwd.

Waar komt het voor?

De bacterie die tetanus veroorzaakt, komt in alle landen voor, ook in Nederland. Voor difterie en polio geldt dat het voornamelijk voorkomt onderontwikkelde landen.

 

 

Gele koorts

Gele koorts is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus en wordt verspreid door muggen. De symptomen zijn hoge koorts, geelzucht, verlaagde hartslag. Wanneer de ziekte erger wordt kun je ook last krijgen van braken, bloedingen en neurologische afwijkingen.

Behandeling en preventie

Gele koorts kan niet oorzakelijk worden behandeld. Als je het dus krijgt kunnen de artsen niets anders voor je doen dan het verlichten van de symptomen en hopen dat je lichaam sterk genoeg is om het virus te bestrijden.

Gelukkig kun je deze ellende allemaal voorkomen door je in te enten tegen gele koorts. In sommige landen is deze inenting ook verplicht en moet je een vaccinatieboekje laten zien.

Waar komt het voor?

Gele koorts komt vooral voor in Zuid-Amerika en Sub-Saharisch Afrika.

 

Hepatitis A

Hepititis A is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus en voornamelijk de lever aantast. De ziekte wordt in de meeste gevallen over gebracht via (met onlasting) besmet eten en drinken. Symptomen van deze ziekte zijn misselijkheid, koorts, vermoeidheid, pijn in de rechter bovenbuik, donkere urine en ‘witte poep.’

Behandeling en preventie

Als je de ziekte eenmaal hebt is er nog geen man over boord, de ziekte geneest namelijk vanzelf. Dit kan echter wel een tijd duren en er wordt dan ook aangeraden om lichamelijke activiteit te beperken.

Om deze ellende te voorkomen kun je een aantal dingen doen. Ten eerste kun je een vaccin halen tegen deze ziekte, dit is eigenlijk het beste als je naar risicolanden gaat.

Wanneer je één prik neemt dan ben je ongeveer één jaar beschermd. Als je binnen zes tot twaalf maanden een tweede prik laat zetten ben je tot 25 jaar beschermd.

 

Bespaartip: Laat de prik in twee verschillende kalenderjaren zetten en schaf ook het vaccin in twee verschillende kalenderjaren aan. Op die manier kun je, mits vaccins gedekt worden door jouw zorgverzekering, twee keer gebruik maken van de jaarlijkse vergoeding.

Daarnaast kun je de kans op besmetting verder verkleinen door maatregelen te treffen met betrekking tot hygiëne. Dus handen wassen en geen ongekookt kraanwater drinken. Ook producten die gewassen zijn met ongekookt leidingwater zoals sla of ijsklontjes kun je het best vermijden.

Waar komt Hepatitis A voor?

Hepatitis A komt in alle landen voor, maar met name in ontwikkelingslanden in Azië, Afrika en Latijns Amerika. Ook voor Egypte of Turkije wordt een prik soms aangeraden, afhankelijk van hoe lang en waar je precies heen gaat.

 

 

 

Hepatitis B

Hepatitis B is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus en tast met name de lever aan. Het is een ziekte die wordt overgedragen door sexueel contact, besmette naalden of via bloedcontact. De symptomen zijn vaak vermoeidheid, grieperig gevoel (spier- en gewrichtspijn), misselijkheid, overgeven, donkere urine of ‘witte poep.’

https://www.youtube.com/watch?v=x30n-74keS0

 

Behandeling en preventie

De makkelijkste manier om deze ziekte te voorkomen is door geen seks te hebben, maar de ervaring leert dat dit geen lange termijn oplossing is. Daarom is het belangrijk om veilige seks te hebben, al is het alleen maar om andere nare ziektes te voorkomen.

Daarnaast kun je jezelf ook inenten tegen deze ziekte. Of je dit moet doen is natuurlijk de vraag aangezien je zelf voor een groot deel invloed hebt (behalve als een ziekenhuis van bedenkelijk niveau besmette naalden gebruikt). Overleg daarom altijd met jouw vaccinatie arts of deze prik wel echt nodig is.

Waar komt het voor?

Overal waar mensen seks hebben. Overal dus, behalve in kloosters als het goed is.

 

 

Japanse encefalitis

Dit is een ziekte die wordt veroorzaakt door en virus dat wordt doorgegeven via de culexmug. Deze muggen komen vooral voor op het platteland in grote delen van Zuid- en Oost-Azië. Mocht je geïnfecteerd raken met dit virus dan kan deze infectie in sommige gevallen leiden tot een hersenontsteking.

Gelukkig leidt maar een klein deel van de infecties tot een daadwerkelijke ziekte. Het begint vaak met hoge koorts en grieperigheid. Meestal blijft het hierbij, maar in sommige gevallen kan ook een hersenontsteking ontstaan waarbij je uiteindelijk het bewustzijn verliest en in een coma belandt.

Behandeling en preventie

Gelukkig komt de ziekte onder reizigers maar heel zelden voor, zeker als je weinig op het platteland komt. Er bestaan echter wel vaccinaties tegen dit virus. Overleg met de vaccinatiearts of het nodig is om deze prik te laten zetten.

Waar komt het voor?

Op het platteland in Zuid- en Oost-Azië.

 

 

 

Meningitis

In de volksmond heet deze ziekte ook wel hersenvliesontsteking. Het is een ernstige ziekte die veroorzaakt kan worden door zowel virussen als bacteriën. De ziekte wordt vooral overgebracht door besmette personen die hoesten.

De symptomen van een hersenvliesontsteking zijn hoofdpijn (vaak i.c.m. een stijve nek en koorts), verwardheid of verlies van bewustzijn, overgeven en overgevoeligheid voor licht of harde geluiden.

Behandeling en preventie

De ziekte kan op een aantal manieren worden behandeld, maar belangrijker is dat je jezelf er ook tegen kunt vaccineren. In ieder geval tegen de bacteriële ‘versie’. Hoewel de ziekte ernstig is, is het de vraag of inentingen echt nodig zijn.

Waar kom de ziekte veel voor?

In principe kan de ziekte overal voorkomen, maar er zijn een aantal risicogebieden. In een aantal Afrikaanse landen en in Mongolië komt de ziekte nog voor en kan het verstandig zijn om jezelf in te enten. Dit hangt echter af van de reisduur en de mate waarin je in contact staat met de lokale bevolking. Overleg daarom altijd met de vaccinatiearts of het vaccin nodig is.

Voor Saudi-Arabië geldt overigens dat je verplicht een inenting moet hebben als wilt deelnemen aan de bedevaart richting de Hadj en de Umrah. De inenting moet minimaal tien dagen voordat je het land binnen treedt ingeënt zijn.

 

 

Rabiës (Hondsdolheid)

Rabiës of hondsdolheid is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgebracht door dieren. De besmetting vindt vaak plaats wanneer het dier je bijt of krabt. Ook wanneer het dier over jouw wondjes likt, kun je besmet raken. Met name vleermuizen, (straat)honden, katten en apen zijn goede kandidaten om de ziekte over te brengen.

De ziekte begint vaak met een gewone griep of hoofdpijn, gevold door overgevoeligheid in het lichaamsdeel waar je gebeten bent. Daarnaast reageren rabiëspatiënten bijna altijd vreemd op het zien van water. De spieren verkrampen dan waardoor er vaak ook watervrees ontstaat. In sommige gevallen zijn deze krampen al dodelijk. Uiteindelijk treedt er algehele verlamming op in het lichaam en volgt een coma en overlijden.

Behandeling en preventie

Wanneer je gebeten bent en het virus bereikt de hersenen, dan volgt bijna altijd de dood. Echter kan het een tijdje duren voordat het virus de hersenen bereikt. Dit is afhankelijk van de plaats in het lichaam waar je gebeten wordt.

De makkelijkste manier om het te voorkomen is door niet gebeten te worden. Als je dus een leuke tempel met speelse apen gaat bezoeken, denk dan niet dat ze net zo lief zullen zijn als je huiskat in Nederland

Als je toch gebeten wordt dan is het zaak om zo snel mogelijk naar een ziekenhuis te gaan en je binnen 24 uur te laten immuniseren. Ook als je in Nederland al injecties hebt gehad, is dit nodig alleen dan heb je meer tijd, vaak 48 uur.

Je kunt jezelf laten vaccineren tegen hondsdolheid. Dit wordt met name aangeraden als je veel in contact komt met dieren of lange tijd in gebieden blijft waar het virus veel voorkomt. Als je gebeten wordt, moet je echter alsnog naar het ziekenhuis, alleen heb je dan langer de tijd.

De prikken zijn redelijk prijzig, rond €70 per prik, dus overleg met de vaccinatiearts of de inentingen echt nodig zijn.

Persoonlijk opmerking van Justin: Toen ik in Nepal gebeten werd door een straathond, betaalde ik slechts 500 Nepalese roepies per prik. Dat is ongeveer 4 euro. Uiteraard kan het in andere landen een stuk duurder zijn.

Waar komt het voor?

Hondsdolheid komt in principe wereldwijd voor.

 

Waar kun je vaccinaties regelen?

Er zijn genoeg instanties waar je jouw vaccinaties kunt regelen. Ik heb zelf goede ervaringen met de GGD, maar er zijn ook organisaties die aan huis vaccineren. Dit is handig als je druk bent met werk en dus weinig tijd hebt om ergens langs te gaan.

 

 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *