• Menu
  • Menu

Athene in vogelvlucht: Dit zijn de 5 dingen die je sowieso wil doen!

Stel, je bent in Athene tijdens een (korte) stedentrip, overstap of dagtrip tijdens de zomervakantie. Met alle musea, cafés en het drukke nachtleven zou je je makkelijk een paar dagen kunnen vermaken in Athene, maar wat als je maar één dag hebt? Wat zijn dan de plekken die je minimaal gezien wilt hebben? En, wat is dan een handige manier om je te verplaatsen binnen de stad?

We gaan je in dit artikel niet vertellen over de 1001 dingen die je zou kunnen doen in Athene, maar wat je zou moeten doen als je in korte tijd een goede indruk wil hebben van de stad. In plaats van elk museum te noemen, geven we je 5 highlights waarmee je al een beeld van de stad krijgt. Je kunt het lopend doen, maar we hebben ook handige tips voor alternatief vervoer.

Bewonder de Akropolis (van buiten) (1-3 uur)

Natuurlijk moet je naar de Akropolis als je in Athene bent, toch? Het is de bakermat van de westerse beschaving en het uithangbord voor wonderen uit de klassieke oudheid. Het is fantastisch om de zuilen van de tempels te zien en wonderbaarlijk dat ze er überhaupt nog staan.

Maar… moet je ook naar binnen? Niet per sé.

Besef dat het ontzettend druk kan worden bij de Akropolis en je letterlijk tussen honderden – zo niet duizenden – andere toeristen loopt. Dan kun je wel zeggen dat je het van dichtbij gezien hebt, maar hoe leuk is die ervaring? Daarnaast kun je je tijd en geld op die manier gebruiken voor andere leuke dingen in Athene.

Ons advies is om wel naar de Akropolis te lopen, maar in eerste instantie geen ticket te kopen. Loop eerst naar een uitzichtpunt voorbij het ticket office. Vanaf daar kijk je ook uit op de oude Agora, een overdekte markt met zuilen. Ook kun je de heuvel Philopappou oplopen voor de beste views op de Akropolis. Heb je dan écht nog niet genoeg gezien? Dan kun je altijd nog aansluiten in de rij voor kaartjes voor een ticket (€20 – €30).

Loop een rondje langs meer mooie plekken (1-2 uur)

Vanaf de Akropolis loop je in ongeveer een kwartier via een aangenaam straatje richting de Olympische tempel van Zeus, de poort van Hadrianus en het Zappeion. Ook voor de tempel van Zeus geldt dat je die van buiten de hekken al prima kunt bekijken. Na het Zappeion kun je nog even doorsteken naar Kallimarmaro (ook wel Stadion Panathinaiko), het bijzondere Olympische stadion dat voor de Spelen van 1896 werd gebouwd.

Aanschouw de wissel van de wacht bij Syntagma Square (30 minuten)

Het Syntagma plein is het hart van het centrum en wordt omringd door de Ermou straat en de prachtige Nationale Tuin. De meeste bezoekers komen echter voor het parlementsgebouw, en het graf van de onbekende soldaat die wordt bewaakt door zogenaamde Evzones. Elk uur van de dag vindt er een wisseling van de wacht plaats, maar de belangrijkste wisseling is op zondag om 11 uur. Dan worden er kransen bij het graf gelegd onder begeleiding van een militaire band en veel soldaten. Een spektakel dat je niet wilt missen als je Athene bezoekt op een zondag.

Proef de sfeer bij het Monastiraki plein (1 uur)

Het Monastiraki plein is een levendig plein compleet met kerk, duiven en opmerkelijke verschijningen. Haal een broodje en kop koffie bij de bakker, en neem de tijd om het leven in je op te nemen. Trek daarna de zijstraatjes in voor drukke markten waar werkelijk vanalles verkocht wordt. Je ziet wel veel toeristenwinkeltjes, maar er zijn ook ouderwetse rommelwinkels waar het assortiment strekt van tafelkleden tot pollepels, en van spijkerjassen tot oude munten. Leuk om even rond te neuzen dus!

Verdwaal in knusse steegjes van de oude wijk Plaka (1 uur)

De wijk Plaka ligt aan de voet van de Akropolis en is een van de oudste wijken van Athene. Zoals met veel oude wijken is het organisch gegroeid en daardoor zit er totaal geen logica in de straten. Zonder Google Maps is verdwalen praktisch gegarandeerd, maar dat is juist leuk! Volg je gevoel, ga links, rechts, omhoog, omlaag en kijk maar waar je uitkomt. Haal een bakje koffie of lunch bij een leuk café en geef je vermoeide benen even wat rust, wetende dat je Athene niet hebt uitgespeeld ,maar wel een leuke dag hebt gehad.

Vervoer in Athene

Er zijn drie handige manieren om je in Athene te verplaatsen:

  • Lopen: Alle plekken hierboven kun je makkelijk lopend bezoeken. Aan het einde van de dag heb je vast en zeker vermoeide benen, maar het is prima te doen.
  • Metro: Om wat tijd te besparen zou je het stuk van Syntagma Square naar Monastiraki met de metro kunnen afleggen. Mocht je toch wat musea willen bezoeken dan liggen die ook vaak bij een metrostation in de buurt. Voor €4,10 koop je een dagkaart waarmee je onbeperkt kan reizen.
  • Hop-on Hop-off bus: Natuurlijk zie je er in zo’n bus uit als een toerist, maar guess what? Dat ben je ook! Hop-on Hop-off bussen kunnen best een goede manier zijn om net iets meer van de stad te zien, ook al is het vluchtig. Als je in korte tijd meer wil zien dan de 5 genoemde highlights, neem dan zo’n bus. Je komt dan nog langs allerlei musea, overheidsgebouwen en parkjes. Als je online kijkt, kun je hier prima deals voor vinden. 

Hulp nodig met vinden van tickets naar Griekenland? Check hier onze ultieme gids voor het vinden van de goedkoopste vliegtickets!

Leukste plekken om te slapen

Als je kort de tijd hebt in Athene geldt dat locatie het belangrijkst is. Om veel te beleven in korte tijd blijf je het beste in één van de volgende plekken. 

Athens Hub hostel is het beste hostel in Athene met goede faciliteiten, goede sfeer en uitzicht op de Akropolis. Een goed (en budgetvriendelijker) alternatief is het Athens Hawks hostel dat ook een prachtig uitzicht op de Akropolis heeft. 

Wil je een privékamer in Athene, kun je beter kiezen voor een studio of appartement. Hiermee heb je over het algemeen meer waar voor je geld. A little taste of home is een mooi guesthouse op een fijne locatie. Raise Athens Metro Apartments heeft mooie studio’s voor een schappelijke prijs. Het is dichtbij het metrostation waardoor je binnen 5 minuten in het centrum staat.

Reisverzekering voor reizen naar Griekenland

Welke reisverzekering heb je nodig voor reizen door Griekenland? Dat hangt helemaal af van jouw reisplannen, hoe lang je gaat reizen, of je avontuurlijke sporten gaat doen en vooral of je ook gaat werken. Het belangrijkste is dus dat je een reisverzekering kiest die past bij jouw reisplannen.

Als je alleen maar gaat reizen niet gaat werken

Als je WEL gaat werken

Meer weten over een passende reisverzekering?

Wij hebben inmiddels duizenden reizigers geïnformeerd over passende reisverzekeringen. Als je nog wel wat extra informatie kunt gebruiken raden we je aan om meer te lezen over de beste doorlopende reisverzekeringen én reisverzekeringen voor werken in het buitenland.