• Menu
 • Menu

Reisverzekering vrijwilligerswerk: de beste opties op een rij

Op zoek naar een betrouwbare reisverzekering voor vrijwilligerswerk in het buitenland? Ontdek met onze insider-kennis welke reisverzekering het beste past bij jouw avontuur als vrijwilliger.

Meest voordelige keuze met volledige dekking

FBTO reisverzekering

Prima dekkingen, supervoordelig en uit contact met de klantenservice blijkt: Geen uitsluitingen voor werkzaamheden.


Lees hier onze uitgebreide review over de FBTO reisverzekering

Voor lange reizen & beste advies

JoHo World Insurances

JoHo de verzekeringspartner van veel vrijwilligersorganisaties én tussenpersoon voor speciale reisverzekeringen als Special ISIS & Allianz en OOM.


Lees hier onze uitgebreide review over deze reisverzekering

We verdienen op sommige verzekeringen commissie als je deze afsluit via de links op onze website. Doe daarnaast ook altijd je eigen research voor je een verzekering afsluit, en neem vooraf contact op met de verzekeraar over jouw vrijwilligersplannen.

Reizen biedt jou de kans om nieuwe plekken te ontdekken, maar ook om iets goed te doen voor een ander. Of je nu deelneemt aan een natuurbeschermingsproject, lokale gemeenschappen helpt of onderwijsinitiatieven ondersteunt, vrijwilligerswerk is een zinvolle en mooie invulling van je reis. Maar net als bij elke andere reis, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. 

Zeker als je vrijwilligerswerk wil gaan doen tijdens je reis is niet elke reisverzekering geschikt. Met veel reisverzekeringen ben je namelijk niet verzekerd tijdens vrijwilligerswerk of mogen bepaalde werkzaamheden niet uitgevoerd worden. Het vinden van de juiste reisverzekering voor vrijwilligerswerk in het buitenland kan daarom best tricky zijn.

Gelukkig hebben wij het belangrijkste werk voor je gedaan. We hebben: 

 • Uitgezocht welke reisverzekeringen dekking bieden voor vrijwilligerswerk;
 • De polisvoorwaarden onderzocht op uitsluitingen en kleine lettertjes;
 • Contact gezocht met de verzekering over de dekking en uitsluiting van bepaalde werkzaamheden.

In dit artikel lees je over de beste reisverzekeringen voor vrijwilligerswerk, hoe je verschillende opties kunt vergelijken én waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je avontuur als vrijwilliger soepel verloopt. 


Wat voor soort verzekeringen heb je nodig voor vrijwilligerswerk in het buitenland? 

Er zijn verschillende manieren om je te verzekeren tijdens vrijwilligerswerk in het buitenland. Misschien heb je ergens gelezen dat je met de Nederlandse zorgverzekering ook prima verzekerd bent, maar een aanvullende reisverzekering is eigenlijk altijd slim. 

Door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten, ben je gegarandeerd tot kostprijs verzekerd in het buitenland. Met andere woorden: hoe hoog de ziekenhuisrekening is, de verzekeringsmaatschappij betaalt. 

Ook de hulpverlening is uitgebreider bij een reisverzekering omdat die in meer gevallen dan een zorgverzekering zal overgaan tot repatriëring (jou terug halen naar Nederland in geval van ziekte of ongeval). 

Een reisverzekering is belangrijk, dit zijn twee soorten die je kunt afsluiten:

 1. Een kortlopende reisverzekering: Deze sluit je af voor de duur van het project en heeft een einddatum. Kortlopend betekent niet dat de periode per definitie kort moet zijn, het betekent simpelweg dat de verzekering niet automatisch vernieuwd wordt. 
 2. Een doorlopende reisverzekering: Deze reisverzekering wordt automatisch vernieuwd na een jaar, tenzij je ‘m opzegt. Let erop dat je met doorlopende reisverzekeringen altijd een maximum aantal dagen in het buitenland mag blijven. Afhankelijk van welke reisverzekering je kiest, is dit 45, 60, 90, 180 of 365 dagen.

Belangrijke factoren voor het kiezen van een reisverzekering voor vrijwilligerswerk

Bij het kiezen van een reisverzekering specifiek voor vrijwilligerswerk, zijn er enkele belangrijke factoren om te overwegen:

 • Verblijfsduur: Kies een reisverzekering die past bij de duur van je reis. 
 • Vrijwilligerswerkzaamheden: Als je deelneemt aan specifieke activiteiten zoals bouwwerkzaamheden of medische werkzaamheden, zorg dan dat deze gedekt zijn. 
 • Bestemming en reisomstandigheden: Bedenk welke risico’s kleven aan de bestemming die je kiest. Bijvoorbeeld molest (schade ontstaan in conflictsituaties) is bij veel reisverzekeringen uitgesloten.
 • Medische behoeften: Reisverzekeringen bieden geen dekking voor bestaande aandoeningen. Je kunt dan het beste via jouw Nederlandse zorgverzekering navragen hoe de dekking is in het buitenland voor behandeling van je bestaande kwaal. 
 • Dekkingslimieten en uitsluitingen: Lees de polisvoorwaarden zorgvuldig én neem contact op over je plannen. 

Reisverzekeringen voor vrijwilligerswerk vergelijken

Alles begint met het vinden van een reisverzekering die specifiek jouw werkzaamheden verzekert. Daarna kun je de overgebleven opties vergelijken op basis van dekking voor zaken als bagage, medische zorg en andere zaken die voor jouw situatie belangrijk zijn. 

Zoals gezegd hebben wij de polisvoorwaarden onderzocht en contact gelegd met een groot aantal verzekeringsmaatschappijen. Wij stelden hen de volgende vraag: “Ben ik met deze reisverzekering ook gedekt tijdens vrijwilligerswerk, en zijn er uitsluitingen voor bepaalde werkzaamheden?”

FBTO (voordelige keuze met uitgebreide dekking)

 • Dekking vrijwilligerswerk volgens polisvoorwaarden? Ja
 • Dekking vrijwilligerswerk volgens klantenservice? Alle werkzaamheden verzekerd, geen uitsluiting voor gevaarlijke werkzaamheden.

Centraal Beheer

 • Dekking vrijwilligerswerk volgens polisvoorwaarden? Ja
 • Dekking vrijwilligerswerk volgens klantenservice? Ja, zonder uitsluitingen voor bepaalde werkzaamheden.

SNS

 • Dekking vrijwilligerswerk volgens polisvoorwaarden? Ja
 • Dekking vrijwilligerswerk volgens klantenservice? Verzekerd, maar als schade vooraf te verwachten was, is het mogelijk niet verzekerd. Dus bij risicovolle werkzaamheden ben je mogelijk toch niet verzekerd.

Let op: Er zijn betere opties als je vrijwilligerswerk gaat doen

Ohra

 • Dekking vrijwilligerswerk volgens polisvoorwaarden? Niet specifiek genoemd.
 • Dekking vrijwilligerswerk volgens klantenservice? Geen dekking tijdens vrijwilligerswerk.

Lees onze uitgebreide review

Let op: Deze verzekering biedt geen dekking tijdens vrijwilligerswerk.

Nationale Nederlanden

 • Dekking vrijwilligerswerk volgens polisvoorwaarden? Ja
 • Dekking vrijwilligerswerk volgens klantenservice? Geen uitsluiting voor werkzaamheden. Niet verzekerd als volledige reis betaald wordt door werkgever.

Inshared

 • Dekking vrijwilligerswerk volgens polisvoorwaarden? Ja.
 • Dekking vrijwilligerswerk volgens klantenservice? Het werk moet volledig vrijwillig zijn. Als je betaald wordt in de vorm van onderdak is dat niet verzekerd.

Allianz doorlopend

 • Dekking vrijwilligerswerk volgens polisvoorwaarden? Ja
 • Dekking vrijwilligerswerk volgens klantenservice? Alles met een verhoogd risico uitgesloten, daarvoor heeft Allianz de Globetrotter verzekering
 • Let op: Allianz beschouwt activiteiten al snel als verhoogd risico. Neem contact op met een erkend tussenpersoon als JoHo om te overleggen.

Allianz Globetrotter

 • Dekking vrijwilligerswerk volgens polisvoorwaarden? Ja, maar met opslag voor risicovolle activiteiten
 • Dekking vrijwilligerswerk volgens klantenservice? Kijk op de website of neem contact op met JoHo, zij werken als tussenpersoon voor Allianz en Special ISIS en kunnen je vertellen wat de beste optie is.

JoHo Special ISIS

 • Dekking vrijwilligerswerk volgens polisvoorwaarden? Ja
 • Dekking vrijwilligerswerk volgens klantenservice? Meeste “standaard” vrijwilligerswerk is gewoon verzekerd. Neem bij vragen contact op met JoHo.

Univé

 • Dekking vrijwilligerswerk volgens polisvoorwaarden? Alleen als het via een organisatie is.
 • Dekking vrijwilligerswerk volgens klantenservice? Bovenstaande bevestigd via mail.

ANWB

 • Dekking vrijwilligerswerk volgens polisvoorwaarden? Ja
 • Dekking vrijwilligerswerk volgens de klantenservice? Ja, geen uitsluiting voor werkzaamheden zolang deze onbetaald zijn.

Hoe nu verder? 

Je hebt dit artikel gelezen en weet wat er belangrijk is om goed verzekerd op reis te gaan. De volgende stap is om ook iets te doen met die informatie. 

Neem daarom contact op met de verschillende verzekeringsmaatschappijen die jij op het oog hebt om te peilen of jouw werkzaamheden verzekerd zijn. De opties die overblijven kun je vervolgens vergelijken op basis van andere dekkingen en prijs. 

Geen zin in of tijd voor een uitgebreide vergelijking? Dit zijn volgens ons onderzoek de beste reisverzekeringen voor vrijwilligerswerk in het buitenland: 

Meest voordelige keuze met volledige dekking

FBTO reisverzekering

Prima dekkingen, supervoordelig en uit contact met de klanten service blijk: geen uitsluitingen voor werkzaamheden.


Lees hier onze uitgebreide review over de FBTO reisverzekering

Voor lange reizen & beste advies

JoHo World Insurances

JoHo de verzekeringspartner van veel vrijwilligersorganisaties én tussenpersoon voor speciale reisverzekeringen als Special ISIS & Allianz en OOM.


Lees hier onze uitgebreide review over deze reisverzekering