• Menu
  • Menu

Je gaat langer dan 8 maanden reizen en geen betaald werk doen

Wat mooi dat je een reis aan het plannen bent!

Op basis van wat je hebt ingevuld in de verzekeringswijzer gaan we er vanuit dat jij langer dan 8 maanden reist en tijdens je reis geen betaald werk gaat doen. Klopt dit? Lees dan het onderstaande aandachtig door.

Hoe zit het als je langer dan 8 maanden reist en betaald werk gaat doen in het buitenland?

Als je langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat, is er één regel waar je je officieel aan moet houden. Of je dat doet is een tweede, maar het is wel belangrijk dat je weet dat de regel bestaat:

👉 Uitschrijving bij de gemeente
Het is pas verplicht om je uit te schrijven bij de gemeente als je 8 maanden per jaar in het buitenland bent. Omdat jij aangeeft langer dan 8 maanden te gaan reizen, moet je je officieel uitschrijven bij de gemeente. De controle op deze regelgeving is echter niet heel streng dus veel backpackers kiezen ervoor om het niet te doen. Het kan zijn dat je beboet wordt als je je niet uitschrijft, maar in de praktijk komt dat zelden voor.

Pas wanneer jouw Nederlandse zorgverzekering komt te vervallen door jouw reisplannen is het echt van belang dat je deze regels wel goed naleeft. Als je ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente zonder zorgverzekering levert dat een hoop gedoe en mogelijk boetes voor het niet hebben van een zorgverzekering. De zorgverzekering vervalt echter doorgaans pas als je langer dan 1 jaar reist en/of betaald werk gaat doen in het buitenland.

Wat nu te doen?

Stap 1: Wanneer je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt kan het prettig zijn dat een ervaren partij met je meedenkt. Om die reden raden we je sowieso aan om een persoonlijk adviesformulier in te vullen bij JoHo. Zij zijn binnen Nederland dé specialist op het gebied van verzekeringen voor langdurig verblijf in het buitenland.

Stap 2: Doe navraag bij jouw Nederlandse zorgverzekering om zeker te weten dat je verzekerd kunt blijven tijdens jouw reis. Omdat je niet gaat werken zal dat waarschijnlijk wel het geval zijn, maar het helpt als je het zwart-op-wit hebt. Als je het prettig vindt kun je onderstaande template gebruiken voor je bericht aan de zorgverzekeraar.

Mail voor zorgverzekeraar

Stap 3: Als je meer duidelijkheid hebt van de zorgverzekeraar dan kun je op zoek gaan naar een geschikte reisverzekering.

👉 Moet je de zorgverzekering aanhouden? Dan zijn er voordelige doorlopende reisverzekeringen. Let er wel op dat je met veel doorlopende reisverzekeringen maar maximaal 90 of 180 dagen aaneengesloten in het buitenland mag zijn. Met de opties hieronder mag je wel langer op reis, maximaal 365 dagen aaneengesloten zolang je de Nederlandse zorgverzekering maar aanhoudt.

👉 Moet je de zorgverzekering beëindigen tijdens jouw reis óf reis je langer dan 1 jaar? Dan heb je een speciale reisverzekering nodig. Deze zijn wat duurder, maar dan heb je ook een betere dekking. Hieronder zie je de opties.

Als je de zorgverzekering aan moet houden…

Mogelijk zijn onderstaande verzekeringen dan interessant. Zorg wel dat je écht zeker weet dat je de zorgverzekering aan mag houden en dat je dit zwart-op-wit hebt. Zorg er daarnaast voor dat de reisverzekering ook geldig is voor de werkzaamheden die je wilt gaan ondernemen.

Centraal Beheer Doorlopende Reisverzekering (vanaf €4,82- per maand)

De doorlopende reisverzekering van Centraal Beheer is geschikt voor backpackers die lang weg willen. Je kunt met deze verzekering namelijk 365 dagen aaneengesloten reizen. Het nadeel is wel dat avontuurlijke sporten niet verzekerd zijn. Daar staat tegenover dat werken in het buitenland wél verzekerd is. Handig als je onderweg toch ergens een baantje oppikt. Maar alleen als je jouw Nederlandse zorgverzekering aan moet houden.

FBTO Doorlopende reisverzekering (vanaf €7,74 per maand)

De doorlopende reisverzekering van FBTO is voor veel backpackers een favoriete keuze. De verzekering is namelijk flexibel en je mag er ontzettend veel mee: reizen, vrijwilligerswerk, studie, stage en je bent zelfs verzekerd tijdens betaald vakantie werk. De voorwaarde is uiteraard wel dat je jouw Nederlandse zorgverzekering aanhoudt en je niet langer dan 365 dagen aaneengesloten in het buitenland bent.

Als je de zorgverzekering moet stop zetten of langer dan één jaar reist

Moet je jouw Nederlandse zorgverzekering moet stopzetten? Of reis je langer dan 1 jaar? Dan heb je een speciale reisverzekering nodig. Deze reisverzekeringen zijn duurder, maar bieden ook dekking als je de Nederlandse zorgverzekering hebt moeten beëindigen. Omdat je naast deze reisverzekeringen dus geen zorgverzekeringspremie meer betaalt, ben je per saldo vaak goedkoper uit.

De twee meest gekozen speciale reisverzekeringen zijn Allianz Globetrotter en JoHo Special ISISBeide verzekeringen kun je afsluiten (met extra voordelen) via JoHo en zij kunnen je ook adviseren over welke van de twee het meest geschikt is. Onze tip zou wederom zijn om het adviesformulier bij JoHo in te vullen zodat zij je verder kunnen helpen.

Je kunt deze speciale verzekeringen overigens ook kiezen als je korter dan 1 jaar reist en niet betaald gaat werken, maar dat is vaak duurder dan nodig. Kijk en vergelijk goed wat verzekerd is en wat niet.

Betaal met liefde 💖💖

Op Backpackcentrale willen we alles gratis houden én zonder advertenties. Maar het onderhouden van de website kost natuurlijk wel gewoon geld. Als je de informatie op Backpackcentrale kunt waarderen kun je – zonder extra kosten voor jou – één van bovengenoemde reisverzekeringen afsluiten via de links op Backpackcentrale. Dit kost jou niks extra’s en wij krijgen een kleine commissie zodat we reizigers zoals jou kunnen blijven helpen. Uiteraard niet verplicht, maar wel tof als je het doet!