• Menu
  • Menu

15 Mooie watervallen die elke backpacker aan zijn route zou moeten toevoegen

We kennen allemaal de Niagara Falls in Canada en de prachtige plaatjes van mooie watervallen in IJsland. Maar er zijn ook talloze watervallen waarvan je misschien niet eens wist dat ze bestaan. Mooie watervallen waarvan je denkt, wauw daar moét ik ook heen!

Dus we kunnen er kort of lang over doen, maar wij wilden gewoon de mooiste watervallen die wij de afgelopen jaren tegengekomen zijn met jullie delen. Gewoon, omdat we zo gek zijn op reizen en denken dat jij ook helemaal blij wordt van deze fabelachtige watervallen.

Ready? Hier komen 15 betoverend mooie watervallen die iedere backpacker aan zijn route zou moeten toevoegen.

Semuc Champey – Guatemala

Midden in de bergen van Guatemala vind je extreem groene jungle, adembenemende uitzichtpunten en bijzondere natuurverschijnselen. Een van de bekendste daarvan is Semuc Champey, met als hoogtepunt de trapsgewijze watervallen. Je kunt deze van bovenaf bekijken, maar ook afdalen naar beneden zodat je kunt zwemmen in de prachtige turquoise water terwijl je omgeven wordt door steile groene kliffen.

Semuc Champey is zonder twijfel het mooiste nationale park van Guatemala. Zelfs de rit er naartoe is al spectaculair, wanneer je staand achterop een pick-uptruck uitkijkt over de eindeloos groene cacao-, koffie- en bananenplantages.

Wil jij ook eens naar Semuc Champey? Lees hier meer over deze prachtige plek, of check hier onze ultieme gids voor een rondreis door Guatemala.

Kuang Si waterval – Laos

Op ongeveer een uurtje rijden vanaf Luang Prabang vind je deze ronduit prachtige kalkstenen watervallen. Het water stroomt hier trapsgewijs via allerlei plateaus naar beneden, waardoor er overal kleine watervalletjes ontstaan. Daarnaast verzamelt het melkachtig baby blauwe water zich op de plateau’s waar je vervolgens een frisse duik in kunt nemen.

Het gebied rondom de Kuang Si waterval is erg leuk om doorheen te wandelen. Zeker het stuk lopen naar de ‘echte’ indrukwekkende waterval die 50 meter hoog is. Vervolgens kun je nog verder naar boven klauteren, waar vandaan je ook weer een prachtig uitzicht hebt. Net een filmscène!

Benieuwd geworden naar de Kuang-Si waterval? Lees hier verder over deze mooie waterval bij Luang Prabang, of check hier onze uitgebreide gids voor rondreizen door Laos.

Wulai waterval – Taiwan

Op een uurtje van Taipei vind je een indrukwekkende waterval van wel 80 meter hoog. De waterval klettert langs een steile ravijnwand naar beneden, en komt uit in de Nanshi Rivier.

Om hier te komen wandel je eerst zo’n 1,5 kilometer door een schilderachtige omgeving vanuit het dorpje Wulai. Eenmaal aangekomen bij de waterval kun je het natuurgeweld bewonderen vanaf de overkant van de rivier, of met een gondel omhoog. Op deze manier kom je vlak langs de waterval, en kun je hem vanuit een ander perspectief bekijken.

In Taiwan zijn sowieso heel veel vette watervallen te zien. Zo heb je bijvoorbeeld in provincie Yilan de Linmei Shipan Trail en Wufengqi Waterfall en in de omgeving van Taipei de Sandiaoling Waterfall trail en de imposante Shifen Waterfall. Meer lezen? Check hier onze uitgebreide gids over een rondreis door Taiwan.

Doi Inthanon National Park watervallen – Thailand

Het Doi Inthanon National Park, op ongeveer 2 uur rijden van Chiang Mai, is een verbluffend national park vol bijzondere watervallen, hikes en overnachtingsmogelijkheden. In het park zijn meerdere spectaculaire watervallen te zien. Het beste verken je ze met de scooter. Het asfalt in het park is fantastisch en de bergwegen zijn schitterend. Daarnaast kost je nauwelijks moeite om ze te bekijken, want bij veel watervallen ligt de parkeerplaats op slechts een klein stukje lopen.

Een aantal watervallen die je zeker op je bucketlist wil zetten voor een bezoek aan het Doi Inthanon N.P. zijn:

  • Mea Pan waterval
  • Siriphum waterval
  • Sirithan waterval
  • Wachirathan waterval
  • Mae Klang waterval
  • Mae Ya waterval

Meer lezen over het Doi Inthanon N.P. in Thailand? Lees hier dan verder, of check ons uitgebreide artikel over rondreizen door het noorden van Thailand.

La Fortuna waterval – Costa Rica

In Costa Rica vind je wel meer mooie watervallen, maar op zo’n 6 kilometer van het dorpje La Fortuna, midden in het regenwoud, vind je een hele indrukwekkende. Het water stort hier bijna 75 meter naar beneden, waarna het terecht komt in een helderblauwe pool waar je ook in mag zwemmen. Het water is trouwens wel heel erg frisjes.

Je bereikt deze mooie waterval met een flinke afdaling over trappen, wat ongeveer 20 minuten duurt. Het is het meer dan waard, want ook het uitzicht onderweg naar beneden zal je zeker niet teleurstellen. Er leven in de bossen rondom de waterval namelijk veel dieren, dus de kans is groot dat je bijvoorbeeld toekans of andere tropische vogels spot.

Wil jij ook eens naar de La Fortuna waterval? Lees hier dan verder, of check onze uitgebreide gids voor rondreizen door Costa Rica.

Ban Gioc waterval – Vietnam

De Ban Gioc waterval is de breedste waterval van Vietnam, en ligt op de grens met China. Op verschillende niveaus valt het water naar beneden over een totale breedte van wel 300 meter.  Je kunt hier ook een bamboevlot huren en de mooie watervallen van iets dichterbij bekijken. De omgeving hier is trouwens ook prachtig, want deze bergachtige omgeving ligt bezaaid met meren, grotten en karstgebergte.

Wil je meer lezen over Vietnam? Check hier onze uitgebreide gids voor rondreizen door dit bijzondere land.

Pailon del Diablo – Ecuador

In Baños heb je meerdere watervallen die de moeite waard zijn. Je hebt hier bijvoorbeeld de Cascada de la Virgin in het centrum van het stadje, maar nog leuker is om de Ruta de Cascadas te fietsen. Dit is een 20 kilometer lange fietsroute langs meerdere spectaculaire watervallen.

Gelukkig is het grootste deel van de route heuvelafwaarts en kun je aan het einde, bij de mooie waterval Cascada El Pailón del Diablo meeliften met een truck terug richting Baños.

Ook benieuwd geworden naar Baños? Lees hier verder over deze mooie watervallen, of check hier al onze artikelen over het Zuid-Amerikaanse Ecuador.

El Salto Malacatiupan – El Salvador

Deze fantastische waterval in de buurt van Santa Ana is sowieso al indrukwekkend, maar het allerleukste is dat het water warm is! Niet zomaar warm, maar echt warm. Waarschijnlijk kun je nergens anders in Midden-Amerika zo lekker douchen als hier.

Daarnaast kun je van de waterval afspringen en dan land je, je raadt het al, in een heerlijk warm bad. Omdat deze waterval, en El Salvador überhaupt, nog niet zo bekend is, heb je de waterval waarschijnlijk nog voor jezelf ook!

Wil jij hier ook eens heen? Lees hier meer over deze wonderbaarlijke plek, of check hier onze uitgebreide gids voor reizen door El Salvador.

El Nicho watervallen – Cuba

Op een uurtje rijden van Cienfuegos vind je het natuurgebied El Nicho. Hier vind je sprookjesachtige watervallen die rechtstreeks uit de droomvlucht van de Efteling lijken te komen. Een fijne wandeling van zo’n twee uur is genoeg om alle mooie watervallen en uitzichtpunten te bekijken. Daarnaast kun je in de meeste watervallen ook zwemmen.

Tip: Als je vanaf de parkeerplaats de weg oversteekt vind je nog een serie watervallen waar niet heel veel mensen vanaf weten. Deze zijn ook schitterend, en zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen!

Wil je meer weten over de El Nicho? Lees hier meer over deze mooie watervallen, of check hier al onze artikelen over Cuba.

Celestine waterval – Panama

De Celestine waterval in de buurt van het Lost & Found hostel is prachtig. Het is een 30 meter hoge waterval aan het einde van een hoge smalle kloof, in het Palo Seco National Park. Om hier te komen moet je door de met rotsen en kiezels bezaaide rivierbedding wandelen. Let er dus op dat je schoenen aantrekt die nat mogen worden, en neem eventueel een dry bag mee.

Ondanks dat de waterval op een paar minuten van de weg ligt, ligt de waterval zo verborgen dat je hem alleen maar kunt vinden als je precies weet waar je moet zoeken. Gelukkig heeft het Lost & Found hostel een kaart met instructies over hoe je hier terechtkomt.

Wil je de Celestine waterval ook eens in het echt zien? Lees hier dan verder over hoe je er komt, of check hier onze uitgebreide gids over rondreizen door Panama.

Waterval paradijsjes Bali & Lombok – Indonesië

Op zowel Bali als Lombok zijn er ongelooflijk veel prachtige watervallen te vinden midden in de bergachtige jungle. De ene nog indrukwekkender dan de ander. Zo heb je op Bali bijvoorbeeld de prachtige watervallen Banyumala, Banyu Wana Amertha, Sekumpul en nog zoveel meer. Kijk in ons Indonesië overzicht voor alle toffe watervallen die we aanraden.

Daarnaast vind je op Lombok de prachtige watervallen Sendang Gile en Tiu Kelep. Vooral de tweede waterval is spectaculair, maar hiervoor moet je wel een halfuurtje klimmen en klauteren. Onderweg moet je veel rotsen en riviertjes trotseren, maar het is zeker de moeite waard. De watervallen beide zijn super fotogeniek, het water is heerlijk fris en de omgeving is ook prachtig. Gaan dus!

Mackenzie Falls – Australië

Een van de bekendste en mooiste watervallen van het natuurgebied de Grampians is waarschijnlijk de Mackenzie Falls. Ondanks dat er een bordje staat dat je niet mag zwemmen, is dit een ideale plek voor een verfrissende duik. Zeker als je de halve dag in de auto hebt gezeten vanuit Melbourne of Adelaide.

Naast de schitterende waterval heb je in de buurt ook nog de Broken Falls, ook dit is een mooie waterval die zeker de moeite waard is als je er toch bent.

Benieuwd geworden? Lees hier dan meer over de mooie waterval, of check hier al onze artikelen over Australië.

Bowen Falls – Milfoud Sound, Nieuw-Zeeland

Op een paar uur rijden van Queenstown vind je twee van de grootste fjorden van Nieuw-Zeeland: Milford Sound en Doubtful Sound. Hoewel Milford sound de meest bezochte is van de twee, claimen veel mensen dat Doubtful sound misschien nog wel mooier is. De beste manier om de omgeving te verkennen is met een boottocht of door te gaan kayakken. Onderweg kom je langs prachtige meren en geweldig mooie watervallen zoals de Bowen Falls, en als je geluk hebt zie je hier ook dolfijnen of zeehonden zwemmen.

Wil jij ook eens naar deze prachtige plek? Check hier al onze artikelen over Nieuw-Zeeland.

Op zoek naar meer inspiratie? Check hier sfeervolle dorpjes waar iedereen langer wil blijven hangen!

Kawasan & Cambais waterval – Filipijnen

Het onbekendere broertje van de Kawasan waterval is de Cambais waterval op het eiland Cebu. Ook hier is het water superblauw en de omgeving prachtig, maar is het gelukkig wél rustig.

Ben je wel benieuwd naar de toeristische Kawasan waterval, boek dan een canyoning tour die eindigt bij deze mooie watervallen. Tijdens het canyoning volg je de rivier door te wandelen, klimmen, springen en zwemmen.

Is je interesse gewekt? Lees meer over het eiland Cebu, of check hier al onze artikelen over de Filipijnen.

Caño Cristales – Colombia

In de Serrania de La Macarena bergketen vind je de bijzondere Caño Cristales. Dit is een gekleurde rivier die ook wel de vloeibare regenboog wordt genoemd vanwege de felle kleuren. Caño Cristales ligt hemelsbreed niet heel ver van Bogotá af, maar het kost wel ongeveer een dag om naar dit bijzondere natuurfenomeen te hiken. De beste reistijd is tijdens de bloeiperiode van de rode waterplant tussen eind juli en november.

Wil je hier ook eens heen? Check hier al onze artikelen over Colombia.

Dat was het dan, 15 mooie watervallen die iedere backpacker toe zou moeten voegen aan zijn route

Natuurlijk is dit niet de volledige lijst van bijzondere en mooie watervallen, en zijn er ongetwijfeld nog véél meer watervallen die een plekje verdienen op deze pagina! Kijk voor meer reis inspiratie op onze bestemmingspagina, of klik hier voor meer tips voor het plannen van een reis!