• Menu
  • Menu

Je gaat korter dan 8 maanden weg en betaald werk doen

Wat mooi dat je een reis aan het plannen bent!

Op basis van wat je hebt ingevuld in de verzekeringswijzer gaan we er vanuit dat jij korter dan 8 maanden reist en tijdens je reis ook betaald werk gaat doen. 

Voordat we je de belangrijkste informatie en stappen geven, hebben we alvast één belangrijke tip. Werken in het buitenland luistert, verzekeringstechnisch, nogal nauw.

We raden je daarom aan je te laten begeleiden door een ervaren partij: JoHo. Zij zijn specialist op het gebied van werken in het buitenland en kunnen je adviseren over welke reisverzekering past bij jouw reis en werkzaamheden. Het advies is gratis en in veel gevallen kun je via hen je reisverzekering afsluiten met korting. Klik hier om jouw persoonlijke adviesformulier in te vullen. 

Hoe zit het als je korter dan 8 maanden reist en betaald werk gaat doen in het buitenland?

Als je betaald werk gaat doen in het buitenland is er eigenlijk altijd één cruciale vraag: blijf je tijdens je reis verzekerd via de Nederlandse zorgverzekering? 

Het antwoord op deze vraag bepaalt namelijk wat voor soort reisverzekering je moet afsluiten om goed verzekerd op reis te gaan.

Het wel of niet aanhouden van jouw zorgverzekering is geen keuze die je kunt maken op basis van persoonlijke voorkeur. Je bent met betrekking tot de Nederlandse zorgverzekering namelijk gebonden aan allerlei regels. Deze kunnen soms verwarrend zijn en in praktijk blijkt zelfs dat veel zorgverzekeraars de regels ook net anders interpreteren. Hieronder de twee belangrijkste regels met betrekking tot de geldigheid van jouw Nederlandse zorgverzekering:

👉 Uitschrijving bij de gemeente
Het is pas verplicht om je uit te schrijven bij de gemeente als je 8 maanden per jaar in het buitenland bent. Omdat jij korter dan 8 maanden reist, kun je gewoon ingeschreven blijven staan. Dit is echter geen garantie dat je de zorgverzekering mag aanhouden. Dat is ook afhankelijk van de volgende regel;

👉 Betaald werk in het buitenland
Op het moment dat je betaald werk gaat doen in het buitenland, kán het zijn dat jouw zorgverzekering komt te vervallen. Dit heeft echter ook weer te maken met het land waarin je gaat werken en voor hoelang achter elkaar. Zoals gezegd omdat het nogal nauw luistert raden we je aan contact op te nemen met JoHo. 

Wat nu te doen?

Stap 1: Je wilt allereerst achterhalen of jouw zorgverzekering door blijft lopen tijdens jouw reis. Dat bepaalt namelijk wat voor soort reisverzekering je nodig hebt. Daarom moet je jouw zorgverzekeraar mailen. Je kunt hiervoor het onderstaande concept gebruiken.

Mail voor jouw zorgverzekeraar

Stap 2: Als je uitsluitsel hebt van de zorgverzekeraar, kun je gaan kijken welke reisverzekering past bij jouw reisplannen.

👉 Moet je de zorgverzekering aanhouden? Dan zijn er voordelige doorlopende reisverzekeringen. Let wel op dat je lang niet met elke doorlopende reisverzekering betaald werk mag doen in het buitenland.

👉 Moet je de zorgverzekering beëindigen tijdens jouw reis? Dan hoef je ook geen zorgpremie te betalen. Je moet echter wel een duurdere en specialistische reisverzekering afsluiten.

Als je de zorgverzekering aan moet houden…

Mogelijk zijn onderstaande verzekeringen dan interessant. Zorg wel dat je écht zeker weet dat je de zorgverzekering aan mag houden en dat je dit zwart-op-wit hebt. Zorg er daarnaast voor dat de reisverzekering ook geldig is voor de werkzaamheden die je wilt gaan ondernemen.

Centraal Beheer Doorlopende Reisverzekering (vanaf €4,82- per maand)

De doorlopende reisverzekering van Centraal Beheer is geschikt voor backpackers die lang weg willen. Je kunt met deze verzekering namelijk 365 dagen aaneengesloten reizen. Het nadeel is wel dat avontuurlijke sporten niet verzekerd zijn. Daar staat tegenover dat werken in het buitenland wél verzekerd is, maar alleen als je jouw Nederlandse zorgverzekering aan moet houden.

FBTO Doorlopende reisverzekering (vanaf €7,74 per maand)

De doorlopende reisverzekering van FBTO is voor veel backpackers een favoriete keuze. De verzekering is namelijk flexibel en je mag er ontzettend veel mee: reizen, vrijwilligerswerk, studie, stage en je bent zelfs verzekerd tijdens betaald vakantie werk. De voorwaarde is uiteraard wel dat je jouw Nederlandse zorgverzekering aanhoudt.

Als je de zorgverzekering moet stop zetten

Als je jouw Nederlandse zorgverzekering moet stopzetten, dan heb je een speciale reisverzekering nodig. Deze reisverzekeringen zijn duurder, maar bieden ook dekking als je de Nederlandse zorgverzekering hebt moeten beëindigen. Omdat je naast deze reisverzekeringen dus geen zorgverzekeringspremie meer betaalt, ben je per saldo vaak goedkoper uit.

De twee meest gekozen speciale reisverzekeringen zijn Allianz Globetrotter en JoHo Special ISISBeide verzekeringen kun je afsluiten (met extra voordelen) via JoHo en zij kunnen je ook adviseren over welke van de twee het meest geschikt is. Onze tip zou wederom zijn om het adviesformulier bij JoHo in te vullen zodat zij je verder kunnen helpen.

Betaal met liefde 💖💖

Op Backpackcentrale willen we alles gratis houden én zonder advertenties. Maar het onderhouden van de website kost natuurlijk wel gewoon geld. Als je de informatie op Backpackcentrale kunt waarderen kun je – zonder extra kosten voor jou – één van bovengenoemde reisverzekeringen afsluiten via de links op Backpackcentrale. Dit kost jou niks extra’s en wij krijgen een kleine commissie zodat we reizigers zoals jou kunnen blijven helpen. Uiteraard niet verplicht, maar wel tof als je het doet!