• Menu
  • Menu

10 Mooie meren waar iedere backpacker blij van wordt

De één is omringd door een indrukwekkende reeks vulkanen, de ander staat bekend om z’n kraakheldere wateren en weer een ander is het Walhalla voor outdoor liefhebbers. We hebben het hier natuurlijk over de prachtig mooie meren die iedere reiziger een keertje wil zien.

Vaak gelegen tussen prachtige natuur en indrukwekkende bergen, kun je jezelf helemaal uitleven. Ga bijvoorbeeld kajakken, suppen of zeilen over de kalme wateren terwijl je uitkijkt op schitterende omgeving. Of trek de omliggende natuur in voor prachtige uitzichten, een frisse neus en nieuwe inzichten.

Tijdens onze reizen hebben we meerdere mooie meren mogen ervaren en omdat we die zo waanzinnig vinden, moesten we die met je delen. Dus ben je benieuwd welke mooie meren je echt nog eens moet bezoeken? Hier komen 10 bestemmingen met mooie meren!

Lake Atitlán – Guatemala

Lake Atitlán wordt vaak beschreven als hét mooiste meer ter wereld. Hier word je betoverd door schitterende vulkanen, prachtige zonsondergangen en de serene rust. Langs het meer kun je wandelingen maken waarbij je prachtige uitzicht op de vulkanen en het meer hebt. Daarnaast kun je zwemmen in het meer, en bijvoorbeeld bij San Marcos van een 6-8 meter hoge rots het water inspringen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Lake Atitlán veel meer dan één plek. Rondom het meer heb je namelijk verschillende dorpjes, elke met een unieke vibe en bezienswaardigheden. Het vervoer bij Atitlán is trouwens prima geregeld met de boot, waardoor het makkelijk is aan een aantal kleurrijke dorpjes die je rondom het meer vindt te bezoeken.

Is je interesse in Lake Atitlán gewekt? Lees hier verder over dit mooie meer of bekijk hier ons uitgebreide artikel over rondreizen door Guatemala.

Laguna Bacalar – Mexico

Laguna Bacalar is een kraakhelder meer in het zuiden van Mexico. Het zoete water van het meer kleurt tot wel 7 tinten blauw afhankelijk van de diepte van het betoverende meer.

Bijna alle activiteiten in en rondom Laguna Bacalar vinden plaats op het water. Van prachtige zeiltochten tot een SUP-sessie tijdens zonsondergang, en van lekker luieren tot baantjes trekken in Los Rapidos, een natuurlijke stroomversnelling. Verder kun je hier in het juiste seizoen tientallen flamingo’s spotten.

Wil jij ook eens naar het prachtige meer? Lees hier verder over Bacalar of check hier dan ons uitgebreide artikel over rondreizen door Yucatán.

Meer van Nicaragua – Isla Ometepe, Nicaragua

Het meer rondom Isla Ometepe is het grootste meer van Nicaragua, wat ook wel de zoete zee wordt genoemd. Dit komt doordat het meer zó groot is dat het zich gedraagt als een zee, inclusief branding en bullsharks! Midden op het meer heb je het eiland Isla Ometepe, wat gevormd wordt door twee gigantische vulkanen. Dit eiland is de beste plek om van het mooie meer te genieten.

Een van de dingen die je hier kunt doen is kajakken op Rio Istian, wat eigenlijk meer een moeras is dan een rivier. Hier leven ontzettend veel dieren die je onderweg kunt tegenkomen, zoals schilpadden en als je geluk hebt ook kaaimannen.

Een andere fijne plek is om bij Punta Jesus Maria van de zonsondergang. Via een kleine zandbank loop je als een soort Mozes het meer in en kun je fantastische foto’s maken.

Wil jij ook eens naar Isla Ometepe? Lees hier dan verder of bekijk hier ons uitgebreide artikel over rondreizen door Nicaragua.

Lake Mckenzie – Fraser Island, Australië

Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld, en één van de populairste attracties in Australië. Er zijn hier zoveel mooie plekken dat je er makkelijk een paar dagen kunt doorbrengen. Hier geniet je van prachtige blauwe meren, verrassend groene bossen, adembenemende uitkijkpunten en bijzondere dieren. ’s Avonds drink je een biertje, kampeer je onder de sterrenhemel en deel je jouw kamp met wilde dingo’s.

Een van de mooiste plekjes op Fraser Island is het heldere Lake Mckenzie. Op zonnige dagen is het meer lichtblauw, en zorgt de groene boomrand voor een mooi contrast. Een fijne plek om even te picknicken, een duik te nemen of gewoon te chillen. Twee andere mooie meren op Fraser Island zijn Lake Birrabeen met iets groter water en bijna wit zand, en Lake Wabby, een piepklein meertje met smaragdgroen water.

Ook van plan om naar de mooie meren te gaan? Lees hier dan verder over Fraser Island,of check hier al onze artikelen over Australië.

Meer van Bled – Slovenië

Het meer van Bled is een van de bekendste hoogtepunten van Slovenië, en terecht als je het ons vraagt. In een bergachtig landschap ligt een prachtig meer met hierin een klein eilandje. Langs de oever staat een indrukwekkend kasteel.

De beste plek om van het mooie meer te genieten is vanaf het uitzichtpunt op een halfuurtje lopen van Bled. Pittige klim, maar het fotogenieke plekje is het meer dan waard! Een andere leuke manier is om een bootje te huren en naar het eilandje te varen. Hier staat een mooi kerkje en heb je mooi uitzicht op de omgeving.

Ook van plan om naar Slovenië te gaan? Lees hier ons uitgebreide artikel over het meer van Bled, of bekijk hier al onze artikelen over dit prachtige land!

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft heel veel prachtige meren, maar een paar die er echt uitspringen zijn Lake Wanaka, Lake Tekapo en Lake Pukaki – allemaal gelegen op het zuidereiland. Lake Wanaka is een van de mooiste meren in Nieuw-Zeeland, wat ook komt door de omliggende bergen. Hier kun je het beste met een mountainbike de omgeving verkennen. Ook Lake Tekapo is een meer met bergen op de achtergrond. Daarnaast heb je hier the church of the good Lord Sheppard, wat een mooi contrast geeft. Dit is de perfecte plek om te picknicken, lezen of gewoon te chillen. Last but not least is Lake Pukaki, met waarschijnlijk het blauwste water wat je óóit zult zien.

Is je in interesse in de mooie meren van Nieuw-Zeeland gewekt? Check hier al onze artikelen over dit prachtige land.

Dode Zee – Jordanië & Israël

Iedereen kent de Dode Zee, maar wist je dat het eigenlijk een meer is? Het laagst gelegen meer ter wereld zelfs! Dwars door de Dode Zee loopt de grens van Jordanië & Israël, waardoor het bij beide landen hoort.

Vanwege het extreem zoute water in dit meer blijf je hier heel goed drijven, en is het daardoor bijna onmogelijk om echt te zwemmen. Ronddobberen daarentegen kan hier perfect!

Op zoek naar meer inspiratie? Check hier heerlijke duikbestemmingen voor backpackers en het halen van je PADI!

Baikalmeer – Rusland

Het Baikalmeer is het diepste, oudste en grootste zoetwatermeer ter wereld. Het water reikt tot maar liefst 1642 meter diep, en het water is zo puur dat de locals het zelfs ongezuiverd drinken. Het immense meer wordt omringd door de donkergroene, glooiende heuvels met houten hutjes erop. Veel dieren die hier leven zijn uniek voor de Baikal, zoals de Baikalrob (een zeehond) en de Omul-vis (een verre neef van de zalm).

In de winter rijdt de plaatselijke bevolking met de auto over het meer naar de visgaten die ze in het ijs hebben geboord. Soms is het ijs volledig doorzichtig, en kun je de vissen zelfs zien zwemmen. Het Baikal meer kun je het beste bezoeken vanuit twee plekken: Listvianka op het vaste land, of het mystieke Olhkon eiland met ongerepte natuur.

Wil jij ook naar het Baikalmeer? Lees hier verder over dit mooie meer of check hier al onze artikelen over Rusland.

Lake Nakuru – Kenia

Lake Nakuru is een van de hoogtepunten van Kenia, en is vooral bekend om de grote groepen flamingo’s die de oevers van het meer roze kleuren. Het meer is zo alkalisch is dat er maar weinig in kan leven, behalve heel veel algen. Dit is een voedingsbron waar de flamingo’s op afkomen.

Naast de flamingo’s zijn er in de omgeving ook veel andere wilde dieren te zien die je verwacht bij een safari in Afrika.

Op zoek naar meer inspiratie? Check hier bijzondere bestemmingen voor de ervaren reiziger!

Ice Lake – Annapurna Circuit, Nepal

Als je naar Nepal gaat, dan ga je vaak maar voor één ding: ruige natuur. Het beste trek je daarom te voet de bergen in waar je niet alleen met sneeuw bedekte pieken ziet, maar ook de meest fantastische meren. Een van die prachtige meren is Ice Lake, die je bezoekt tijdens een hike over het Annapurna Circuit. Je moet er even voor klimmen en het meer is eigenlijk best klein, maar het uitzicht écht is waanzinnig.

Wil je meer weten over reizen in Nepal? Kijk dan hier voor al onze artikelen

Dat was het dan, 10 tips voor bestemmingen met mooie meren

Natuurlijk is dit niet de volledige lijst van prachtige meren, en zijn er ongetwijfeld nog véél meer bestemmingen die een plekje verdienen op deze pagina! Kijk voor meer reis inspiratie op onze bestemmingspagina of klik hier voor meer tips voor het plannen van een reis!