• Menu
  • Menu

Alles wat je wilt weten over reizen in Brazilië

Wil jij gaan reizen in Brazilië?

Gaaf! Of zoals de Brazilianen dat zeggen: Legal!

Brazilië is een divers land met adembenemende natuur en een intrigerende cultuur. Kortom, in elke uithoek van dit gigantische land is er wel iets bijzonders te ontdekken! In dit uitgebreide artikel lees je alles wat je wilt weten als je gaat reizen in Brazilië.

Inhoud 

Waarom BraziliëHighlights | Veiligheid | Eetgewoontes en kraanwater  | Lokale specialiteiten | KostenVervoer | Carnaval | Portugees

Waarom je naar Brazilië wilt

Brazilië is met een oppervlakte gelijk aan heel Europa een van de grootste landen in Zuid-Amerika. Brazilië is rijk aan natuur, zo begeef je je het ene moment op een van de parelwitte stranden aan de 8-kilometer lange kust waarna je doorreist naar de tralievrije dierentuin in het Amazonewoud en de Pantanal.

Tijdens je reis in Brazilië gooi je de heupen los op de zwoele salsa beats in Rio, surf je de golven in het tropische Noordoosten en bewandel je de betoverende grotten en valleien in Chapada Diamantina.

De vlag van Brazilië heeft 27 sterren: één voor elke staat

Brazilië herbergt een smeltkroes van verschillende culturen. De bevolking bestaat uit mensen met een Afrikaanse, Europese en Aziatische achtergrond. De eerste bewoners van Brazilië, de indianen, hebben ook veel invloed gehad op de tradities en muziek in Brazilië. En uiteraard hebben de Portugezen veel sporen achtergelaten in de geschiedenis, en daarmee ook de cultuur beïnvloed.

Kortom, Brazilië is een divers land met adembenemende natuur en een intrigerende cultuur. Kortom, in elke uithoek van dit gigantische land is er wel iets bijzonders te ontdekken!

Reizen in Brazilië: Highlights

Relaxen met de cariocas in Rio, dieren spotten in de Amazone of Pantanal, parelwitte stranden in Noordoost Brazilië, watervallen tellen in Iguazu en hiken in Chapada Diamatina. In Brazilië kan het allemaal! Dit zijn mijn favoriete plekjes in het betoverende Brazilië.\

Highlight: Rio de Janeiro

Rio de Janeiro is de voormalige hoofdstad van Brazilië. Volgens de bewoners, ofwel cariocas, is Rio de mooiste stad op aarde. Deze metropolis staat veelal bekend om de rijke cultuur, prachtige stranden en het gigantisch grote beeld ‘Christus de verlosser’.

De meest populaire attractie is het 38 meter hoge Christus de Verlosser beeld dat vanuit vrijwel elk punt in de stad te zien is. Om het beeld van dichtbij te bewonderen ga je met een treintje een berg op en moet je nog een stuk omhoog met de trap. Naast het adembenemende uitzicht vanaf dit punt kan je Rio ook bewonderen vanaf de Suikerbroodberg. De suikerbroodberg is met bus of taxi te bereiken en goed te combineren met een dagtrip naar het Christus de Verlosser beeld.

Het Christusverlosser beeld vanuit de lucht

Ipanema en Copacabana zijn de populairste stranden in Rio. Een dagje relaxen aan deze stranden en mengen met de locals is een echte must. Sluit je dag of met een hapje of drankje langs de boulevard.

Santa Teresa is een populaire wijk dat oogt als de Braziliaanse versie van Lissabon. De wijk ligt op een berg en is volgebouwd met kleurrijke huisjes, doorkruist met knalgele trammetjes en op iedere hoek vind je wel een bar of koffietentje.

Highlight: Pantanal

Brazilië staat bekend om het beroemde Amazonewoud, maar als je veel dieren wilt zien moet je toch echt in de Pantanal zijn. De Pantanal is een van de grootste ‘wetlands’ in de wereld waar je een ongekende diversiteit aan diersoorten kunt spotten.

De beste tijd om de Pantanal te bezoeken is in het droogseizoen tussen juli en november. In het regenseizoen staat het gebied namelijk grotendeels onder water, waardoor veel excursies niet kunnen worden uitgevoerd. Bovendien is de kans veel groter dat je in het droogseizoen meer dieren spot omdat alle dieren naar de schaarse waterplekken trekken.

De Tucan is een van de vele diersoorten die je gaat spotten in de Pantanal

De Pantanal kan je in het Noorden bezoeken vanaf Cuiabá of in het zuiden vanaf Campo Grande. Beide steden zijn te bereiken met het vliegtuig of met de bus. Noord Pantanal is geschikter om de zeldzame jaguar te spotten. In het zuiden bezoek je de Pantanal vanaf Campo Grande en Bonito, waar je veel dieren kunt spotten en kan snorkelen in helderblauwe rivieren.

De Pantanal is alleen te bezoeken tussen juli en november en is een populaire bestemming in Brazilië. Plan daarom je bezoek ruim van te voren zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan of niet meer mee kan met de excursies.

Highlight: Amazone

Het Amazone gebied bedekt maar liefst 40% van het continent Zuid-Amerika en is een van de meest rijke gebieden qua biodiversiteit ter wereld, verbonden door kilometerslange rivieren die stromen vanuit het Andes gebergte tot aan de Atlantische Oceaan.

Het wereldberoemde Amazone regenwoud bezoek je vanaf Manaus, een stad met meer dan twee miljoen inwoners gelegen in het hart van het Amazonewoud. Manaus is te bereiken met het vliegtuig of per boot vanaf Belem, Santarem, Tabatinga en Porto Velho. Houd er wel rekening mee dat je per boot 3 tot 7 dagen onderweg kan zijn.

Het regenwoud steekt extra groen af tegen het donkere water van de amazone rivier

Excursies naar de Amazone duren tussen de twee en vier dagen. De excursies vinden diep in de Amazone plaats en bestaan vaak uit dezelfde onderdelen. Zo zal je tijdens de meeste excursies piranhna vissen, caimans spotten in de nacht, hiken door de jungle, kennis maken met de inheemse bevolking en de zonsondergang tegemoet varen. De overnachting vind plaats in een lodge, vaak op het water. Eten en drinken zijn inbegrepen bij de excursies.

Plan je bezoek van tevoren, want het Amazone gebied is een populaire en prijzige bestemming. Als jouw excursie al is geboekt kom je niet voor dure verassingen te staan.

Highlight: Noordoost Brazilië

Zei er iemand zon? Het Noordoosten van Brazilië heeft de meeste zonuren van het hele land. De beste maanden om Noordoost Brazilië te bezoeken is tussen oktober en januari, dan is het droog en schommelt de temperatuur tussen 24 en 30 graden. De mooiste stranden in het Noordoosten vind je in en rondom Natal, Pipa en João Pessoa, waar je overigens ook ontzettend goed kunt surfen!

Strand Coquirinho bij João Pessoa is bekroond met de ‘mooiste strand award’ in Brazilië!

En wist je dat je in het Noordoosten Nederlandse roots kunt vinden? Voordat de Portugezen naar Brazilië kwamen hebben onze voorouders de touwtjes in handen gehad. Zo vind je in Recife, een van de grootste steden in het Noordoosten, de Mauricio de Nassau brug en op het eiland Itamaracá het Nederlandse Fort Orange.

Wil jij meer weten over reizen in Noordoost Brazilië? Op Travelies.nl vind je meer informatie over reizen in Noordoost Brazilië.

Highlight: De Iguazu watervallen

De watervallen van Iguazu scheiden de grens tussen Argentinië, Brazilië en Paraguay. Iguazu is een imposante verzameling van ruim 280 watervallen in het Atlantisch regenwoud. Je kan deze watervallen aan alle drie de kanten van de grens bewonderen, maar de Argentijnse en Braziliaanse kant zijn het meest populair. Het is sterk aangeraden de watervallen aan beide kanten te bezichtigen, dan kan je zelf bepalen welke je het mooiste vind.

Een bezoek aan de Braziliaanse kant van de watervallen duurt ongeveer een halve dag. De uitzichten op de watervallen aan de Braziliaanse kant zijn voornamelijk panoramisch. Je bezoek aan de Braziliaanse kant van de watervallen is goed te combineren met een bezoek aan Parque Arvi, een tropisch vogelpark recht tegenover de ingang van Igazu.

De Argentijnse kant van de watervallen

Voor je bezoek aan de Argentijnse kant van de watervallen heb je een hele dag nodig. Aan de Argentijnse kant zijn er namelijk 3 toffe hiking trails waarvan je er eigenlijk geen een mag missen. Het hoogtepunt aan de Argentijnse kant van de watervallen is Garganta del Diablo, ofwel de duivelskeel, een gigantische krater waar water wild naar beneden stort. Bij de duivelskeel worden je oren overbelast door het geluid van het prachtige natuurgeweld en heb je eigenlijk ook wel een poncho nodig.

Highlight: Chapada Diamantina

Als jij van wandelen en grotten houdt is Chapada Diamatina een hele mooie bestemming voor op je wish list! Struin door de prachtige valleien, bewandel de adembenemende bergplateaus en ontdek mystieke grotten. Laat je verdoven door de kletterende watervallen en verblinden door het helblauwe water.

Uitzicht vanaf het hoogste bergplateau in Chapada Diamantina

Chapada Diamantina bezoek je vanuit het dorp Lençóis. Lençóis is te bereiken vanaf Salvador per (nacht)bus. De busreis duurt ongeveer 10 uur. Chapada Diamatina heeft een groter oppervlakte dan de meeste landen in Europa en er is hier superveel te zien. Je kunt hier makkelijk wekenlang vertoeven en elke dag iets nieuws zien, maar mijn advies is hier drie á vier dagen te verblijven en elke dag een excursie te doen met gids. Keuzestress? Boek dan een pakket met verschillende excursies, dat is vaak ook nog goedkoper!

Reizen in Brazilië: Veiligheid

Brazilië is een veilige reisbestemming, maar dat betekend niet dat je niet goed moet opletten. Criminaliteit is namelijk een ontzettend groot probleem in Brazilië.

Nu niet gelijk schrikken, want als je de volgende tips volgt is de kans vrij klein dat jou iets overkomt. Let bijvoorbeeld altijd op met welke spullen je meeneemt op straat. Mocht jij je pinpas, creditcard, sieraden of andere voorwerpen van waarde die dag niet echt nodig hebben, laat deze dan achter in je accommodatie.

Draag je tas dicht op je lichaam en zorg dat deze goed kan sluiten. Je kunt ervoor kiezen een hangslot te gebruiken voor extra beveiliging. Overweeg een heuptasje aan te schaffen om je geld in te bewaren en verdeel het contant geld dat je bij je hebt over twee plekken op je lichaam.

Ga in de avonduren niet alleen over straat en reis zoveel mogelijk per bus, taxi of Uber om van het ene punt naar het andere te komen. Vermijd lokale bussen in de avonduren. Taxi chauffeurs zijn helaas niet altijd even betrouwbaar, dus laat je accommodatie een taxi voor je bellen of reis met Uber.

Reizen in Brazilië: Eetgewoontes en kraanwater

Zoals in vele landen in Zuid-Amerika is het in Brazilië heel gewoon tweemaal per dag warm te eten. De lunch is de hoofdmaaltijd. Brazilianen ontbijten bescheiden met een kopje koffie, een sneetje toast en fruit. In accommodaties vind je een uitgebreider ontbijtbuffet met fruit, brood, beleg, ei, couscous (vraag me niet waarom) en taart of cake. In de avond eten Brazilianen rond 20:00 uur.

Het water uit de kraan is in de meeste gebieden niet drinkbaar. In elke supermarkt en de meeste accommodaties kan je flessen water kopen of je fles tegen een kleine vergoeding aanvullen met gefilterd water. Het is aangeraden een waterfilter mee te nemen zodat je niet elke keer een nieuwe fles hoeft te kopen.

Reizen in Brazilië: Lokale specialiteiten

Om Brazilië echt te leren kennen is het eigenlijk wel heel belangrijk ook een beetje van Brazilië te proeven. En even eerlijk, van al die indrukken van Brazilië krijg je nog wel eens dorst of trek…

Dit zijn mijn favoriete specialiteiten in Brazilië. De laatste heb ik niet zelf geprobeerd want ik eet vegetarisch, maar ik heb me laten vertellen dat deze specialiteit onmisbaar is voor carnivoren.

Lokale specialiteit: Caipirinha
Tijdens je avontuur in Brazilië kom je niet om de beroemde caipirinha heen. Dit is namelijk hét drankje in Brazilië. Het drankje bestaat uit schijfjes limoen, ijs, suiker en een flinke scheut cachaça, een suikkerriet destillaat dat een beetje is te vergelijken met witte rum.

Spreid je handdoekje uit en geniet van je Caipirinha met het geluid van de oceaan op de achtergrond 😉

Lokale specialiteit: Guaraná
Heb jij een energy boost nodig tijdens een van je excursies? Ga dan op zoek naar Guaraná. Guaraná is een fruitige frisdrank gemaakt van de guaraná bes dat groeit in de Amazone en heeft een heerlijke zoete smaak.

Lokale specialiteit: Tapioca / Beiju
In sommige delen van Brazilië staat deze lekkernij bekend als tapioca, maar het wordt ook vaak beiju genoemd. Tapioca of beiju is plat gebakken brood gemaakt van tapioca meel, een speciaal zetmeel van cassave wortel. Het brood is een beetje plakkerig, maar ontzettend rijk van smaak. Tapioca of beiju wordt geserveerd met beleg naar keuze: kaas, groente, vlees, maar ook dulce de leche of kokosrasp.

Lokale specialiteit: Pão de Queijo
Pão de Queijo zijn overheerlijke deegbolletjes met een kaassmaak. Dit is een smakelijke snack of lekker als bijgerecht bij lunch of dinner.

Lokale specialiteit: Açai
Açai is eigenlijk een ontbijt gerecht, maar in mijn mening is het ook de perfecte verkoelende snack. Açai is een besje dat groeit aan palmbomen langs de oevers van de Amazone. Het besje wordt fijngemalen en ingevroren. Vervolgens serveren de Brazilianen het ijs met stukjes banaan en granola. Ook zijn er vele Açai bars waar je zelf toppings kunt kiezen.

Lokale specialiteit: Feijoada
Feijoada is een typisch Braziliaanse stoofpot gemaakt van bonen en verschillende soorten vlees. De stoofpot wordt geserveerd met witte rijst, vinaigrette, groene kool en farofa. Farofa is licht gebakken cassavemeel, dat ook gebruikt wordt als paneermeel voor vlees op de barbecue. Brazilianen eten Feijoada op zaterdag met de lunch, maar er zijn restaurants waar je dit de hele week kunt bestellen.

Reizen in Brazilië: Kosten

Je kunt je reis in Brazilië zo duur maken als je zelf wilt. Maar, als je met een beperkt budget reist moet het lukken om voor 30 tot 50 euro per dag rond te komen. Hier is een bezoek aan de Amazone of Pantanal wel een uitzondering op, want excursies in deze natuurgebieden zijn erg prijzig. Houd in dit gebied rekening met een budget van 80 tot 120 euro per dag.

Brazilië kent een hoog- en laagseizoen. Het hoogseizoen is in de zomervakantie van december tot en met februari. Het is het hoogseizoen over het algemeen drukker en het kan zijn dat prijzen voor excursies en accommodaties in dit seizoen iets hoger zijn dan de rest van het jaar.

De kosten voor accommodaties zijn aanzienlijk hoger rond carnaval in Rio de Janeiro, São Paulo, Salvador en Recife/Olinda eind februari of begin maart. Boek in deze periode je verblijf ruim van te voren want de kosten kunnen oplopen tot meer dan 100 euro per nacht voor een gedeelde kamer in een hostel.

Reizen in Brazilië: Vervoer

Brazilië is een groot land met een oppervlakte gelijk aan Europa, dus houd er rekening mee dat je voor deze reisbestemming veel onderweg bent.

Vervoer: Bus
Turend out het raampje geniet je van alle prachtige uitzichten wanneer je van A naar B reist met de bus. De bussen zijn comfortabel, betaalbaar en veilig. Kortom, toeren met de bus is een geschikte manier Brazilië door te reizen.

Vind de tijdschema’s voor lange afstandsbussen op Busbud. Gebruik Cittamobi  voor het checken van reisroutes en tijden van lokale bussen (bussen binnen een gemeente).

Vervoer: Vliegtuig
Hoewel ik zelf een groot voorstander ben van het beperken vliegen, moet ik toch wel toegeven dat dit in Brazilië net een ander verhaal is. De afstanden van de ene bestemming naar de andere zijn soms echt gigantisch, en er zijn plekken die enkel met het vliegtuig te bereiken zijn.

Zoek de beste verbinding en prijs met het vliegtuig op Decolar. De meest betrouwbare luchtvaartmaatschappijen in Brazilië zijn GOL en Azul. Met name met Latam raad ik het aan goed op je hoede te zijn. Deze maatschappij heeft een handje van onverwachte kosten rekening brengen en items in je bagage ‘kwijt te raken’ (ik spreek uit eigen ervaring…)

Vervoer: Boot
Langs de onvoorstelbaar lange kust van Brazilië liggen talloze eilanden. Deze eilanden zijn vaak enkel bereikbaar per boot of ferry. Voor de sportievelingen zijn sommige afstanden ook af te leggen met kano of kajak.

Vervoer: Auto huren
De wegen in Brazilië zijn in de meeste gebieden enigszins goed onderhouden en makkelijk te navigeren. Ook is de benzine niet erg duur. Daarom is het huren van een auto een hele goede optie. Wel is het aangeraden niet langer dan 4 uur op een dag te rijden, gezien je sneller vermoeid raakt door alle nieuwe indrukken en Portugeestalige borden langs de weg. Een auto huren is dus niet altijd de snelste optie, maar op deze manier kom je wel op veel plekken en kan je veel stoppen maken onderweg.

Een van de meest betrouwbaarste autoverhuurders in Brazilië is Localiza. Mocht je ervoor kiezen je auto in een bestemming op te halen en op een andere bestemming in te leveren, dan kan je beter een auto huren met Movida. Zij rekenen hier niet tot nauwelijks extra kosten voor.

Reizen in Brazilië: De gouden tip voor carnaval

Elk jaar in februari en maart word er groots carnaval gevierd in Brazilië. Het beeld van carnaval zijn beeldschone dames gehuld in glitter outfits die paraderen door de straten van het betoverende Rio. Op de achtergrond spelen de drums en hoor je het gejuich van overenthousiaste toeristen, een beetje leut van de caipirinhas.

Oké, carnaval in Rio is inderdaad echt super gaaf. Maar er is ook een manier carnaval op een andere (en goedkopere) manier te vieren met de locals…

Namelijk in het cultuurrijke Olinda! Olinda is een dorp in het Noordoosten van Brazilië, gelegen aan de rand van wereldstad Recife. Een bezoek aan Olinda is het hele jaar de moeite waard, maar mocht je tussen september en het eind van carnaval in Brazilië zijn is Olinda eigenlijk echt een must.

Maskers van de Bonecos, ofwel grote poppen die worden gebruikt voor de parades met carnaval

Elk jaar in september beginnen de preparty’s, ofwel previas, voor het carnaval. Elke zondag zijn er allerlei bands aan het oefenen op straat, je hoeft alleen het geluid van de drums te volgen. Met carnaval barst het grote feest los en worden de straten volgehangen met kleurrijke doeken om de zon te weren. In het Noordoosten word er geen samba gedanst, maar wel de Frevo. De Frevo is een energieke dans met een kleine paraplu.

Reizen in Brazilië: De taal Portugees

In tegenstelling tot vrijwel alle andere landen in Zuid-Amerika wordt er Portugees gesproken in Brazilië. Als je al een aardig woordje Latijns Amerikaans Spaans spreekt zal je veel woorden en zinnen herkennen en kan je jezelf goed uit de voeten maken met een beetje oefenen. Als je nog geen ervaring hebt met Latijns Amerikaans Spaans of Portugees is dat misschien iets lastiger.

Ongeveer 2% van de Braziliaanse bevolking spreekt Engels. De kans is vrij groot dat deze mensen in toerisme werken, maar je komt ongetwijfeld in een situatie terecht waar niemand Engels spreekt.

Het is daarom handig om een basis van Portugees onder de knie te krijgen van vertrek. Het is leuk om een beetje te oefenen met de gratis App DuoLingo. Neem ook een kijkje op Brazilië rocks hier vind je video’s en overzichten met handige zinnen verdeeld in onderwerpen in het Portugees vertaald vanuit het Nederlands.

Het ultieme gevoel van vrijheid en de Buena Onda in Latijns Amerikaanse oorden zijn twee dingen die Lies heel gelukkig maken. Een jaar lang heeft zij gebackpackt door Zuid-Amerika, waarna ze besloot naar Recife in Brazilië te verhuizen. Inmiddels is ze weer terug in het coasy Nederland, maar staat ze te popelen om terug te keren naar haar droom continent als locatie-onafhankelijk webdesigner. Wil jij meer weten over Lies haar avonturen in Zuid-Amerika? Lees alles op www.travelies.nl.

Meer lezen over landen in Zuid-Amerika? Kijk hier naar onze uitgebreide collectie artikelen!