• Menu
  • Menu

Reisverzekering kiezen: Waar moet je op letten?

De voorbereiding op een reis of vakantie staat natuurlijk bol van de voorpret, maar het is ook belangrijk om aan praktische zaken te denken. Een van de belangrijkste dingen om te overwegen is het afsluiten van een reisverzekering. Maar hoe kies je de juiste reisverzekering? Waar moet je op letten bij het kiezen van een reisverzekering? En welke dekkingen zijn belangrijk voor jouw reis? 

Als het zo simpel was als een paar dingen invullen bij verschillende vergelijkingssites, hadden we dit artikel niet hoeven schrijven. Je wilt namelijk niet zomaar een reisverzekering, maar een reisverzekering die het beste is voor jouw reisplannen en situatie. 

In dit artikel ontdek je een simpel stappenplan om de beste reisverzekering af te sluiten. Of je nu een reisverzekering zoekt voor een autovakantie in de zomer of een complete wereldreis waarbij je ook gaat werken, met dit stappenplan vind je voor elk soort reis een geschikte reisverzekering. 

In dit artikel:

Het belang van een reisverzekering

Een reisverzekering is essentieel om je te beschermen tegen onvoorziene omstandigheden tijdens je reis. Wij reizen nooit zonder en raden je aan dat ook nooit te doen. 

Of je nu binnen Europa reist of de wereld rondtrekt, een goede reisverzekering beschermt je tegen hoge kosten als gevolg van medische noodgevallen, verloren bagage, autopech, terugroepingen bij familieomstandigheden, en zelfs annuleringen. Het is een kleine prijs om te betalen voor gemoedsrust terwijl je op reis bent.

Reisverzekeringen vergelijken: Bepaal eerst wat jij belangrijk vindt!

Je zou natuurlijk klakkeloos het advies van de consumentenbond kunnen volgen, of de reisverzekering kiezen die bij een prijsvergelijker als goedkoopste uit de bus komt. Maar wil je niet een reisverzekering hebben waarvan je weet dat die perfect aansluit op jouw reisplannen? Bepaal daarom eerst wat voor jou belangrijk is. Let daarbij op de volgende zaken: 

  1. Maximale reisduur: Hoe langer je in het buitenland wil blijven, hoe minder reisverzekeringen geschikt zijn. Veel reisverzekeringen stellen een grens bij 60, 90, 180 of 365 dagen. 
  2. Activiteiten: Ga je naast gewoon vakantie vieren nog andere bijzondere dingen doen? Denk aan avontuurlijke sporten, vrijwilligerswerk, stage, studie, of betaald werk? Ook dat mag lang niet met elke reisverzekering!
  3. Waardevolle bagage: Neem je je gloednieuwe Iphone mee op reis? Of heb je een spiegelreflexcamera met dure lenzen die je graag verzekerd wil hebben? Check goed of die verzekerd zijn én tot welk bedrag. 
  4. Ga je met de auto vanuit Nederland? Let dan op de dekking voor pechhulp buitenland. Die verschilt ook aanzienlijk per verzekeraar en bepaalt in grote mate wat voor hulp je kunt verwachten bij pech onderweg. 
  5. Medische kosten: Dit is bij bijna alle reisverzekeringen hetzelfde, maar zeker als je een hoog eigen risico hebt bij je zorgverzekering kan de ene reisverzekering net wat gunstiger zijn dan de andere. 

Zoals je ziet zullen niet al deze punten voor jou relevant zijn, dus het is ook onmogelijk om te spreken van dé beste reisverzekering. We kunnen wel de beste reisverzekering vinden voor jou!

Wij hebben voor verschillende reisplannen opties op een rijtje gezet: 

  1. Beste reisverzekering voor autovakanties
  2. Reisverzekering kiezen voor lange reizen tot 1 jaar (zonder werk)
  3. Beste reisverzekeringen voor werken in het buitenland
  4. Reisverzekeringen voor vrijwilligerswerk in het buitenland

Kortlopende of doorlopende reisverzekering kiezen?

Allereerst zijn er twee soorten reisverzekeringen die je kunt afsluiten: Kortlopende en Doorlopende. 

Een kortlopende reisverzekering is ideaal voor reizigers die slechts een paar dagen per jaar op vakantie willen. Het biedt dekking voor de duur van je reis en is vaak de meest kosteneffectieve optie als je minder dan twee weken per jaar reist. Je sluit de reisverzekering af voor de periode dat je reist en daarna loopt de verzekering af. 

Als je regelmatig reist of langer dan twee weken op reis gaat, is een doorlopende reisverzekering goedkoper dan een kortlopende. Deze verzekering biedt het hele jaar door dekking, ongeacht hoe vaak je reist. Wel bestaat er altijd een maximum aantal dagen dat je achter elkaar op reis mag zijn. 

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een reisverzekering

Bij het kiezen van een reisverzekering moet je rekening houden met verschillende factoren. Dit zijn onder andere het aantal verzekerde personen, het aantal vakantiedagen en het dekkingsgebied (Europa of Wereld). Het is ook belangrijk om na te denken over de activiteiten die je van plan bent te doen tijdens je reis, zoals skiën of duiken, omdat niet alle polissen deze activiteiten dekken. 

Basisdekking en aanvullende dekkingen

Reisverzekeringen zijn lastig te vergelijken omdat de verzekeringspakketten allemaal anders zijn opgebouwd. Bij de ene reisverzekering zit bagage in het basispakket, bij een andere reisverzekering is het een aanvullende dekking. Om tot een eerlijke vergelijking te komen is het dus belangrijk om bij alle reisverzekeringen die je overweegt een premieberekening te maken en alle opties die je wilt aan te vinken.

Europa- of werelddekking?

Vergeet even wat je geleerd hebt bij topografie, reisverzekeringen hebben een andere definitie van wat onder Europa valt. Met de Europadekking ben je uiteraard verzekerd in alle Europese landen, waaronder ook de Azoren, Madeira en Canarische eilanden. Maar wist je dat je ook verzekerd bent in niet-Europese landen die aan de Middellandse zee grenzen?

De lijst van landen die (vaak) onder de Europadekking vallen, omvat doorgaans: Albanië, Algerije, Andorra, Azoren, België, Bosnië, Bulgarije, Canarische Eilanden, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Egypte, Estland, Finland, Frankrijk, Gibraltar, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Israël, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Madeira, Malta, Marokko, Moldavië, Monaco, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Schotland, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Wit-Rusland, Zweden en Zwitserland.

Bagage

Bij bagage laten verzekeraars bij de premieberekening meestal de maximale totale vergoeding voor bagage zien. Veel belangrijker is het om naar de rubrieksmaxima te kijken. Hierin staat namelijk hoeveel de maximale vergoeding is per soort bagage. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de totale bagage tot €3.000 verzekerd is, maar dat er een veel lagere maximale vergoeding is voor mobiele telefoons, laptops, camera’s, fietsen, juwelen etc. 

Om die rubrieksmaxima te zien, moet je in de polisvoorwaarden van de reisverzekering duiken. Pro tip: Zoek in de polisvoorwaarden op “laptop” dan krijg je vaak een tabelletje te zien met alle vergoedingen. 

Medische kosten

Met de dekking voor medische kosten ben je voor een paar euro altijd tot kostprijs verzekerd, ook als jouw Nederlandse zorgverzekering een deel niet vergoedt. 

Maar zelfs als je een uitgebreide zorgverzekering hebt met kostprijsdekking in het buitenland, is het slim om medische kosten mee te verzekeren. Dat komt omdat een reisverzekering en zorgverzekering allebei anders aankijken tegen medische problemen in het buitenland. 

Stel jij breekt een been in het buitenland, dan zal een zorgverzekering zeggen: zolang de zorg in dat land adequaat is, gaan wij je niet op een dure vlucht naar Nederland zetten. Een reisverzekering bekijkt het eerder zo: kun je met dat gebroken been je reisdoel nog volbrengen? Waarschijnlijk niet, dus zij vliegen je dan wel terug naar huis, uiteraard in overleg met jou. 

Een laatste reden om medische kosten mee te verzekeren is om ook het eigen risico van je Nederlandse zorgverzekering af te dekken. Veel reisverzekeringen vergoeden tenminste de kosten van medische zorg die onder het verplichte eigen risico van de zorgverzekering vallen. Sommige reisverzekeringen vergoeden zelfs het gehele bedrag dat onder het eigen risico valt, ook als je zelf hebt gekozen voor een verhoogd vrijwillig eigen risico. 

Pechhulp buitenland voor autovakanties

Ga je met je eigen auto naar het buitenland? Neem dan zeker pechhulp! Elk jaar stranden duizenden Nederlanders met autoproblemen in het buitenland. Alle bijkomende kosten van een sleepwagen, vervangend vervoer en eventueel transport van je auto naar Nederland zijn aanzienlijk. Met een goede pechhulp dekking blijft de autopech natuurlijk vervelend, maar kun je de vakantie wel zonder al te veel zorgen voortzetten. 

Hoewel je pechhulp ook via de autoverzekering of als aparte pechhulpverzekering kunt afsluiten, is de dekking via een reisverzekering het meest compleet. Het is wel belangrijk dat je een goede keuze maakt. Wij hebben de beste reisverzekeringen voor een autovakantie voor je op een rijtje gezet. 

Check ook: De beste reisverzekering kiezen voor een zorgeloze autovakantie.

Overige dekkingen

Naast bagage, medische kosten en pechhulp is er nog een aantal dekkingen die je kunt afsluiten. Niet alle reisverzekeringen bieden de onderstaande opties, maar je hebt ze ook niet allemaal nodig. 

  • Geld: Met deze dekking verzeker je verlies of diefstal van contant geld. Misschien handig als je in Azië of Latijns-Amerika reist en je meer cash op zak hebt. Maar over het algemeen is dit een onnodige dekking.
  • Ongevallen: Met deze dekking krijg je eenmalig een uitkering als je door een ongeval op reis blijvende fysiek letsel oploopt, of komt te overlijden. Je hebt deze dekking niet nodig om medische zorg vergoed te krijgen in het buitenland. Het is puur een eenmalige uitkering om je tegemoet te komen omdat je blijvend fysieke ongemakken hebt. Bij overlijden kan het geldbedrag ingezet worden voor de uitvaart of voor nabestaanden.
  • Winter- & onderwatersport: Wintersport is vaak niet standaard verzekerd, maar dat kan bij praktisch elke reisverzekering aangevinkt worden. Duiken mag met de meeste reisverzekeringen wel, maar bij sommige moet je het apart afsluiten.
  • Avontuurlijke sporten: Als je meer extreme sporten als skydiven, bungeejumpen of bergbeklimmen gaat doen, kijk dan goed in de voorwaarden of dit verzekerd is. Lang niet alle reisverzekeringen bieden dekking voor gevaarlijke sporten, dus je moet mogelijk een aanvullende dekking afsluiten of een compleet andere verzekering zoeken. 

Het belang van een annuleringsverzekering?

Is het nodig om een annuleringsverzekering af te sluiten? Dat ligt eraan of je de vakantie vooraf boekt en wat de annuleringsvoorwaarden zijn. Leg je bijvoorbeeld al je hotels vast via booking.com en is je huurauto geregeld via Sunnycars? Dan kun je die vaak nog kort van tevoren kosteloos annuleren. Een annuleringsverzekering is dan zonde van het geld. 

Heb je echter een pakketreis geboekt of een dure vlucht? Dan kan het zijn dat je het zekere voor het onzekere wil nemen. Als je door een verzekerde gebeurtenis (medische noodzaak, overlijden familielid, scheiding, of start nieuwe baan) de vakantie moet annuleren, krijg je de reissom terug. 

Let op: Een annuleringsverzekering is niet nodig om terug te vliegen naar Nederland in geval van familieomstandigheden. Dit zit standaard in een verzekering. Een annuleringsverzekering biedt alleen een vergoeding voor je niet-genoten maar wel betaalde reisdagen. 

Het belang van het lezen van de kleine lettertjes in je polis

Het is essentieel om de kleine lettertjes in je polis te lezen voordat je een reisverzekering afsluit. Dit zal je helpen om te begrijpen wat er wel en niet is gedekt, en om eventuele uitsluitingen of beperkingen te identificeren. Het kan ook nuttig zijn om te weten wat jouw rechten en verantwoordelijkheden zijn in het geval van een claim. Je kunt die polisvoorwaarden altijd rustig bekijken, want reisverzekeringen hebben meestal een bedenktijd van 14 dagen. 

Hoe de premie van je reisverzekering wordt berekend

De premie van je reisverzekering wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de duur van je reis, je bestemming, het type dekking dat je kiest, en in sommige gevallen je leeftijd en gezondheidstoestand. Het is belangrijk om verschillende offertes te vergelijken om ervoor te zorgen dat je de beste prijs krijgt voor de dekking die je nodig hebt.

Het kiezen van de juiste reisverzekering kan ingewikkeld lijken, maar door je opties zorgvuldig te overwegen en de tijd te nemen om de kleine lettertjes te lezen, kun je een polis vinden die perfect bij je behoeften en reisplan past. Onthoud dat de goedkoopste polis niet altijd het beste is – het gaat erom dat je de dekking krijgt die je nodig hebt om met vertrouwen te kunnen reizen.