• Menu
 • Menu

De Ultieme Gids Voor Het Vinden Van De Goedkoopste Vliegtickets

Iedereen wil de goedkoopste vliegtickets vinden, logisch. Maar hoe doe je dat?

Natuurlijk, we kennen allemaal de trucjes zoals boeken op een dinsdag, je cookies verwijderen en andere halfslachtige technieken waarvan maar de vraag is of het werkt.

Hoe zou je het vinden als je consistent goedkopere vliegroutes kon samenstellen?

Een techniek waarmee ik €200 bespaarde op een vlucht naar Nepal, 318 dollar bespaarde op een enkele vlucht naar Colombia en een techniek waarmee je voor minder dan €400 naar Australië kunt vliegen. Als je wist hoe dat werkt, dan zou dat toch fantastisch zijn?

De goedkoopste vliegtickets vinden begint bij de juiste zoekmachine

Er zijn duizenden vliegticket zoekmachines die je kunt gebruiken voor het vinden van de goedkoopste vliegtickets, maar de website die je moet gebruiken is skyscanner.nl.

De reden hiervoor is dat Skyscanner van alle websites de meeste flexibiliteit biedt waardoor je zeer snel de goedkoopste opties kunt vinden.

Optie #1: Flexibele data voor de goedkoopste vliegtickets

De makkelijkste en snelste manier om te besparen op vliegtickets is door flexibel te zijn met de datums waarop je vliegt. Het scheelt soms honderden euro’s als je op een dinsdag vliegt in plaats van op vrijdagavond.

Bij Skyscanner heb je dan ook de mogelijkheid om als vertrekdatum de hele maand of zelfs het hele jaar in te vullen en de goedkoopste data te selecteren.

Als je kiest voor de hele maand, dan geeft skyscanner je een overzicht van de prijzen in die maand. Op die manier kun je heel snel zien op welke datums je het goedkoopste kunt vliegen.

Optie #2: Een land instellen als vertrekpunt

Soms is het goedkoper om vanaf Eindhoven of Rotterdam airport te vliegen dan van Schiphol. Bij veel zoekmachines moet je dan voor elke luchthaven een aparte zoekopdracht invullen en dan de prijzen vergelijken. Niet bij skyscanner.

Bij Skyscanner kun je als vertrekpunt ‘Nederland’ invullen. Op deze manier neem je automatisch alle vliegvelden in Nederland mee.

Skyscanner zoekt dus de goedkoopste vliegtickets van zowel Schiphol naar jouw bestemming, als van Rotterdam naar jouw bestemming en van Eindhoven naar jouw bestemming. Ook Maastricht en Groningen worden meegenomen.

Heel-land-als-vertrekpunt
Zie hier het voorbeeld voor een vlucht naar Londen.

Optie #3: Flexibele bestemmingen voor de goedkoopste vliegtickets

De meest onderscheidende eigenschap van Skyscanner is dat je ook een flexibele locatie in kunt voeren. Net als bij het vertrekpunt, kun je ook bij de bestemming een heel land invullen.

Stel dat je een retourtje Australië wilt boeken, dan kun je als bestemming ‘Australië‘ invullen. Op die manier kun je heel snel zien of het goedkoper is om naar Sydney of Melbourne te vliegen.

Maar de allermooiste optie van Skyscanner is dat je als bestemming ook ‘overal’ kunt invullen. Skyscanner geeft dan een lijst met bestemmingen gerangschikt op prijs. Een erg handige eigenschap als je nog niet exact weet waar je heen wilt, maar wel de goedkoopste vliegtickets wilt.

Je zal spoedig zien hoe handig dit is bij het boeken van verre vluchten voor jouw reis.

Hoe vind je de goedkoopste vliegtickets voor jouw volgende reis?

Hoe je de goedkoopste vliegtickets gaat vinden, hangt een beetje af van jouw plannen. Voor iets simpels als een stedentrip zal het niet zo moeilijk zijn en zullen de besparingen ook beperkt zijn.

Echter als je op een wereldreis gaat, dan kun je heel veel geld besparen door goed (en op een ongebruikelijke manier) te zoeken.

De goedkoopste vliegtickets voor een lange reis of wereldreis

Als je gaat backpacken is het beginpunt van je reis vaak anders dan het eindpunt en dus is een retourtje niet echt geschikt. Bijvoorbeeld als je reis in Thailand begint en in Beijing eindigt. In dat geval zal je twee losse vliegtickets moeten boeken.

Als het je niet zoveel uit maakt waar je jouw reis wilt beginnen, dan is het makkelijk zoeken. Dan hoef je alleen op Skyscanner naar een enkele vlucht vanuit Nederland, naar bestemming ‘overal’.

Laten we als voorbeeld nemen dat je naar Zuid- & Midden-Amerika wilt. Je ziet dan in het onderstaande overzicht dat Mexico de goedkoopste optie is. Het zou dus logisch zijn om eerst naar Mexico te vliegen.

Nederland-naar-overal

Maar wat doe je als jouw bestemming niet zo voordelig is als je gehoopt had?

In sommige gevallen is een enkele vlucht naar jouw eerste bestemming vrij prijzig. Zo wilde ik zelf bijvoorbeeld per se in Nepal beginnen omdat ik anders te laat zou zijn voor een trektocht die ik wilde maken.

Het probleem was echter dat deze vlucht bijna €500,- kostte en bovendien 30 uur duurde door alle overstappen die ik moest maken. Op dat moment heb ik de ABC methode ontdekt.

Als je dit systeem gebruikt kun je in de meeste gevallen een veel goedkoper ticket vinden. In mijn geval bespaarde ik bijna €200,- op m’n vlucht naar Nepal, €100 op m’n vlucht vanuit India naar Australië en m’n Duitse reisgenoot bespaarde $318 op een vlucht vanuit Berlijn naar Colombia.

Het systeem werkt vooral goed als je flexibel bent en graag meer plekken wilt zien. De besparingen zijn het grootst op routes waar geen directe vluchten beschikbaar zijn. Maar ook op directe routes kun je soms een paar tientjes besparen per vlucht.

ABC-methode voor de goedkoopste vliegtickets

Om het allemaal wat begrijpelijker te maken, zal ik het voorbeeld gebruiken van mijn Duitse reisgenoot die een enkel ticket naar Colombia wilde boeken.

Allereerst moet je kijken wat een “normaal” vliegticket kost en dus zoek je in Skyscanner zoals je normaal ook zou doen. In dit geval was dit:

 • Vertrek: Duitsland (Op deze manier neem je alle vliegvelden in Duitsland mee in je zoekopdracht)
 • Bestemming: Colombia (Op deze manier neem je alle vliegvelden in Colombia mee in de zoekopdracht)
 • Vertrek: Maand waarin je wilt vertrekken.
 • Enkele reis. 
final-result
In dit geval leverde deze zoekopdracht niet echt een gunstige vlucht op…

Zoals je kunt zien is dit niet de meest gunstige vlucht. Er waren verder ook geen directe vluchten mogelijk waardoor de goedkoopste vlucht $695 kostte,  je drie keer moest overstappen en in totaal 20 uur onderweg zou zijn.

Er moet toch zeker een betere mogelijkheid zijn?

Wat we nu gaan doen is een ABC-route bedenken. In niet-nerdentaal betekent dit dat je twee losse vluchten gaat boeken zodat je uiteindelijk in je eindbestemming terecht komt.

 • A = Het vertrekpunt (Berlijn)
 • B = Het overstappunt
 • C = De bestemming (Colombia)

Omdat we het vertrekpunt (Berlijn) en het eindpunt (Colombia) al weten, hoeven we alleen maar het meest gunstige overstappunt te vinden.

Stap 1: Begin in het eindpunt

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord dat het goedkoper is om naar een hub airport te vliegen. Dat zijn vliegvelden die in een bepaalde regio of continent populair zijn en veel vliegverkeer ontvangen en vaak goedkoper zijn.

Voordat Skyscanner er was had je een diepgegronde kennis van de luchtvaartindustrie nodig om te weten waar deze hubs waren. Nu kun je gewoon slim gebruik maken van de opties die Skyscanner biedt.

Als ik slim zeg, dan bedoel ik eigenlijk ongebruikelijk en ik zal je uitleggen waarom.

Mijn vriend wilde vliegen van Berlijn naar Colombia, maar we gaan onze zoektocht niet beginnen in Berlijn. We gaan onze zoektocht beginnen in Colombia.

De reden hiervoor is dat we een goedkope connectie willen vinden tussen Colombia en een andere plek (een hub airport) in de wereld. In Skyscanner voer je daarom het volgende in.

 • Vertrek: Colombia
 • Bestemming: Everywhere
 • Datum: April
 • Enkele vlucht
Colombia-Everywhere

Zoals je kunt zien is er een goedkope connectie tussen Colombia en de Verenigde staten. Nu moet je alleen nog even checken of het net zo goedkoop is als je vanuit de V.S. naar Colombia vliegt.

De zoektocht die je invult in Skyscanner is:

 • Vertrek: United States
 • Bestemming: Colombia
 • Datum: April
 • Enkele Vlucht
United-States-colombia

Zoals je kunt zien zijn er zelfs goedkopere vluchten vanuit de Verenigde Staten naar Colombia. Fort Lauderdale in Miami is de goedkoopste optie. Nu zijn er nog twee dingen die je moet checken:

 • Zijn er goedkope vluchten van Berlijn (of heel Duitsland) naar Fort Lauderdale?
 • Sluit deze vlucht comfortabel aan op de vlucht vanuit Fort Lauderdale naar Colombia?

Stap 2: Bekijk of het beoogde overstappunt voordelig is

Nu zijn we aangekomen bij het punt waar ik enthousiast word. Als je namelijk goedkoop van Berlijn (punt A) naar Fort Lauderdale (Punt B) kunt vliegen dan hebben we een winnaar!

Je weet waarschijnlijk wel wat je moet invullen in Skyscanner, maar voor de volledigheid zal ik toch even aangeven wat je moet invullen:

 • Vertrek: Duitsland (zodat je alle vliegvelden in Duitsland meeneemt in je zoekopdracht)
 • Bestemming: Verenigde staten*
 • Datum: April
 • Enkele vlucht

* Zoals je kon zien in het vorige screenshot waren er meer steden in de V.S. die een goedkope verbinding hadden met Colombia. Door de Verenigde Staten in te voeren als bestemming, neem je al deze steden mee in je zoekopdracht. Misschien is het wel veel goedkoper om naar een andere stad in de V.S. te vliegen. Het gaat uiteindelijk om de combinatie van de twee vluchten, dus belangrijk om voor nu je opties nog even open te houden. 

Germany-to-everywhere

Dames en heren… hebben we hier al, al, al, alweer een winnaar?!

Dat zou door mijn hoofd gaan als ik het bovenstaande screenshot zien. Het is ook goedkoop om van Berlijn naar Fort Lauderdale te vliegen. Als beide vluchten op elkaar aansluiten dan betaal je in totaal $264 + $83 = $347.

Dat is een besparing van $348 oftewel 50% OP ÉÉN VLUCHT.

Say what?

Voordat het echter zover is moeten we eerst nog kijken of deze vluchten wel op elkaar aansluiten en dat is waar het soms nog wel eens mis kan gaan.

Stap 3: Bekijk of de vluchten aansluiten

De laatste stap die je moet zetten is kijken of de vluchten comfortabel op elkaar aansluiten. Ik raad je aan om twee tabbladen open te houden en de twee zoektochten tegelijkertijd uit te voeren. De eerste vlucht van Berlijn naar Fort Lauderdale en de tweede van Fort Lauderdale naar Colombia.

Door gebruik te maken van de kalenderoptie die Skyscanner je geeft, kun je de twee goedkoopste vluchten vinden en hopelijk sluiten deze dan op elkaar aan.

Results

Zoals je kunt zien sluiten de allergoedkoopste opties niet op elkaar aan, maar er zijn nog steeds hele goedkope mogelijkheden.

De twee vluchten die ik hier geselecteerd heb, kosten in totaal $376 in plaats van $695.

Dat is een besparing van 46%!

Moet je voorstellen als je dit je hele reis lang doet… dan kun je dus voor minder dan €1000 de wereld rond vliegen

Natuurlijk moet je ook nog twee nachten overnachten in Miami en dat voegt nog wel wat toe aan je kosten, maar het is onwaarschijnlijk dat deze twee overnachtingen je meer dan $300 kosten. Er zijn namelijk genoeg manieren om goedkope overnachtingen te vinden. Bovendien, zelfs als die dagen in Miami je wel $300 kosten, dan is het nog steeds even duur als de oorspronkelijke optie en zie je dus meer voor hetzelfde geld.

Belangrijke afwegingen bij de ABC-Methode

Nadat je de bovenstaande drie stappen hebt doorlopen kun je de vliegtickets gaan boeken. Toch zijn er een aantal zaken die je moet afwegen op het moment voordat je jouw boeking definitief maakt.

Overstaptijd en vertraging

Omdat je twee losse vluchten boekt is het allerbelangrijkste dat je genoeg overstaptijd hebt. Probeer op z’n minst één nacht extra te hebben.

De belangrijkste reden dat je genoeg overstaptijd wilt hebben is omdat je anders je volgende vlucht kan missen. Omdat je twee losse vluchten boekt, heeft de eerste luchtvaartmaatschappij geen enkele verplichting om er voor te zorgen dat jij jouw tweede vlucht haalt. Als de eerste vlucht dus vertraagd is en jij mist daardoor de tweede vlucht, dan moet je zelf een nieuwe vlucht betalen.

Kosten van jouw hotel en airport transfers

In dit bovenstaande geval zijn de besparingen zo groot dat de kosten van een hotel en airporttransfer verwaarloosbaar zijn. Soms komt het echter voor dat je met de ABC-methode bijvoorbeeld €75,- bespaart. Vervolgens moet je dan nog een hotel boeken en betalen voor de airport transfers. In veel gevallen weegt het dan niet echt op tegen de kosten.

In dat geval moet je jezelf afvragen of je de tussenstop interessant genoeg vindt om een paar dagen te blijven. Als dit zo is, dan bespaar je nog steeds die €75,- op de vlucht en kun je dit besteden in een stad die je toch altijd al hebt willen zien.

Bagagecollectie en fees

Als je twee losse vluchten boekt, dan is het vaak niet mogelijk om jouw bagage in een keer door te laten vliegen naar de eindbestemming. Je moet jouw bagage dus van de band afhalen en opnieuw inchecken bij jouw tweede vlucht. Vaak betekent dit dat je de bagage-fee ook twee keer moet betalen, tenzij bagage al bij je vlucht is inbegrepen.

Visa

Als je door de douane moet dan moet je een visum kunnen tonen. Check daarom altijd of je een visum kunt krijgen aan de grens of dat je deze van te voren moet aanvragen. Kijk ook altijd even hoeveel dit kost en of deze kosten opwegen tegen de besparing die je doet met de ABC-methode.

Wanneer moet je je vlucht boeken?

Als je al de bovenstaande afwegingen hebt gemaakt en besloten hebt om te boeken, dan moet je nog één ding overwegen en dat is wanneer je boekt. Over het algemeen geldt dat vliegtickets goedkoper zijn als je ze (1) ver van te voren boekt of (2) juist een paar weken voor vertrek boekt.

Op Backpackcentrale verscheen eerder in samenwerking met Skyscanner een artikel over wanneer je de goedkoopste vliegtickets naar Australië boekt.  Mocht je ergens anders naartoe vliegen dan is het volgende aan te raden: is de prijs die je gevonden hebt ongeveer gelijk aan andere data? Boek de vlucht. Is de vlucht veel duurder? Wacht nog even of kies een andere datum.

Een korte samenvatting van de ABC-Methode

Je hebt nu in het bovenstaande voorbeeld gezien hoe je de goedkoopste vluchten kunt vinden met Skyscanner. Omdat het vol staat met voorbeelden en het veel informatie is heb ik nog een korte samenvatting geschreven zodat jij de methode makkelijk kunt toepassen op jouw eigen situatie.

 1. Bepaal de prijs van een ‘normale’ vlucht. Allereerst wil je weten wat de standaardoptie is zodat je vergelijkingsmateriaal hebt. Schrijf voor jezelf op hoeveel de vlucht kost, hoeveel overstappen je hebt en hoelang de vlucht duurt.
 1. Begin met het eindpunt en zoek goedkope connecties met een mogelijk hub-airport (Punt B). Je begint je zoektocht in het eindpunt door te zoeken naar vluchten van jouw bestemming naar ‘overal’. Op die manier krijg je een beeld van de goedkope connecties die er zijn. Als er meerdere kandidaten zijn, schrijf ze dan allemaal op.
 1. Bekijk of het ook goedkoop is om van jouw beoogde punt B naar jouw bestemming te vliegen. Zoals je in het voorbeeld zag zagen we eerst al dat er goedkope connecties waren tussen Colombia en de V.S.. In deze stap wil je kijken of het ook goedkoop is als je in tegenovergestelde richting vliegt omdat dit uiteindelijk de vlucht is die je wilt boeken.
 1. Bekijk of je goedkoop kunt vliegen naar alle mogelijke hub-airports die je in stap 2 en 3 hebt gevonden. Zoek dit keer vanaf jouw vertrekpunt naar de mogelijke overstappunten (punt B) die je hebt gevonden in stap 2 en 3.
 1. Voeg de kosten van de twee vliegtickets samen en vergelijk dit met de prijs van een normale vlucht. Vaak vind je goedkopere opties met de ABC-methode, maar dit betekent niet altijd dat je ze gelijk moet boeken. Er zijn nog meer dingen die je moet overwegen.
 1. Check of de vluchten comfortabel op elkaar aansluiten. Als je besluit om twee losse vluchten te boeken, zorg er dan voor dat die vluchten redelijkerwijs op elkaar aansluiten. Ik kies er zelf altijd voor om minimaal één overnachting te hebben, maar als er genoeg tijd is tussen de twee vluchten kun je ook dezelfde dag doorvliegen.
 1. Doe een laatste check op hotelprijzen, visa’s en bagagefees. Oftewel je wilt zeker weten dat je het land in mag en uiteindelijk je volgende vlucht kunt halen.
 1. Boek je vlucht… And have an awesome trip!