• Menu
  • Menu

Dit is jouw ultieme gids voor Flores + handige tips voor Tikal

Flores is een piepklein schiereiland in het noorden van Guatemala. Het staat er vol met kleurrijke huisjes met roodgekleurde daken. In een kwartier loop je het hele eiland rond, maar dat is prima. Flores is namelijk een plek waar je heerlijk kunt chillen bij fijne cafés en een leuk hostel. Daarnaast is Flores een uitstekende uitvalsbasis voor een aantal toffe dagtrips, bijvoorbeeld naar de meest indrukwekkende Maya tempels van Centraal-Amerika: Tikal. 

Benieuwd naar wat er allemaal te doen is op dit schattige eiland? In deze gids lees je alles over wat te doen op Flores, leuke restaurants en het beste hostel!

Wat te doen op Flores

Vaar een rondje om het eiland met de kano 

Flores is echt piepklein en in minder dan een uur kun je rond het hele eiland peddelen met een kano. Superleuk om het eilandje te bekijken vanaf het water en nog lekker actief ook!

Bezoek een Mirador 

Wil je het mooiste uitzicht op Flores? Dan moet je zeker de boot pakken naar een fijn uitzichtpunt aan de overkant van het meer. Aan de kade kun je onderhandelen met verschillende bootmannen. Zij varen vaak ook nog even langs het Museo eiland waar gigantische leguanen zich verstoppen in de bomen. Eenmaal aan wal, loop je in ongeveer 15 minuten naar een fijn uitzichtpunt. Je voelt het zeker in de kuitjes, maar het uitzicht is het zeker waard.

Ga lekker chillen bij Jorges ropeswing 

Bij Jorges ropeswing kun je Tarzan nadoen zonder jezelf te bezeren. Hier lanceer je jezelf namelijk slingerend aan een gigantisch touw het water in. Daarnaast kun je er heerlijk chillen met een biertje en wat nacho’s. Om er te komen, vraag je wederom één van de bootmensen om je te brengen en als je echt sportief bent kun je er ook wel heen met de kano.

Bekijk zonsondergang bij de Skybar 

Everyone loves a good sunset, vooral met een lekker drankje in de hand. Bij de Skybar haal je lekkere cocktails terwijl je uitkijkt op de ondergaande zon.

Bezoek het magische Tikal 

Tikal is zonder twijfel de meest indrukwekkende Mayaruïne van Midden-Amerika. Natuurlijk is Chichen Itza in Mexico veel bekender, maar Tikal is nog niet zo platgelopen door toeristen en ademt daardoor nog steeds een bepaalde magie. Het zijn namelijk niet alleen de tempels waar je voor komt, ook de wandeling door de omliggende jungle is indrukwekkend. Wij zagen er toekans, vechtende papegaaien en spechten. Bij zonsondergang ga je naar een hoger gelegen viewpoint en kijk je uit over de prachtige groene jungle en de tempels die er als koningen bovenuit steken.

De rit naar Tikal duurt ongeveer 1,5 uur en dagelijks vertrekken er tours. Je kunt er ook voor kiezen om te overnachten bij Tikal zodat je wakker wordt gemaakt door brulapen en andere geluiden uit de jungle. Accommodatie is niet goedkoop, maar je hebt in de ochtend wel het rijk voor jou alleen.

Vergeet ook het bijzondere Yaxha niet

Deze tempels zijn een stuk minder bekend dan Tikal en winnen het qua schoonheid ook zeker niet. Maar Yaxha heeft op haar eigen manier iets magisch. De tempels zijn namelijk minder goed uitgegraven, maar de jungle is ook minder aangetast. Dat betekent dat er veel meer wildlife is. Wij zagen er hele groepen brulapen, vossen, mini-kikkers en veel fijne vogels. Daarnaast kun je bij Yaxha ook weer een aantal tempels beklimmen en heb je prachtig uitzicht over de jungle. Wij deden zowel Tikal als Yaxha en vonden ze allebei supergaaf.

Yaxha kun je ook prima doen met een dagtour vanuit Flores. Maar omdat het zo dicht bij de grens met Belize ligt kun je ook proberen om een privétaxi te regelen die je eerst naar Yaxha brengt en daarna afzet bij de grens met Belize. Als je een groepje van drie maakt is dat bijna net zo duur als een dagtour én je hoeft niet eerst weer terug naar Flores. Ideaal dus.

Leuke cafés en restaurants op Flores

Op Flores heb je genoeg leuke cafés waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Bij Coolbeans Café kun je heerlijk uitkijken over het water en hebben ze fijne gerechten. Voor San Telmo geldt hetzelfde, al is dat café vooral goed met ontbijt en ’s avonds voor een drankje. De beste plek om je avondeten te scoren is echter het Los Amigos hostel. De burgers zijn hier gigantisch en de bijkomende frietjes zijn ook yummy. Stiekem aten wij die burgers zelfs voor ontbijt, zo goed waren ze!

Slapen op Flores 

Het leukste hostel is zonder twijfel Los Amigos. Hier heerst altijd een fijne sfeer en kun je heerlijk ontspannen bij een van de chill plekken in de binnentuin. Daarnaast wordt hier heerlijk eten geserveerd en heb je vaak happy-hour. Eigenlijk hoef je dit hoef je dit hostel nooit te verlaten om jezelf te vermaken. Het hostel moet je wel vooraf reserveren, want ze zijn vaak vol.

Meer lezen over het Guatemala? Check hier alle artikelen die we hebben geschreven over dit fijne land!