• Menu
  • Menu

Dit is de ultieme route door Marokko

Je zult misschien niet direct denken aan Marokko als land om in je uppie doorheen te reizen, maar reisblogger Renée deed het. Drie weken backpackte ze door dit Noord-Afrikaanse land. Ze deelt met ons haar ultieme route voor Marokko, vertelt over hoe het is om alleen te reizen en geeft tips voor jouw volgende soloreis door Marokko.

Oorspronkelijk was het nooit mijn bedoeling om alleen door Marokko te reizen, maar vanwege de omstandigheden was deze beslissing snel gemaakt. Alleen reizen is voor mij gelukkig niet meer nieuw, zo vertrok ik ook in 2016 voor een 3-jarige wereldreis in mijn eentje. Marrakech is waarschijnlijk de meest bekende stad van Marokko, dus ook ik boekte mijn ticket naar Marrakech met een overstap op Fez. Eenmaal nadenkende over mijn route in Marokko besefte ik dat ik beter mijn trip in Fez kon starten en kon eindigen in Marrakech, dat is dus wat er gebeurde.

Fez

Fez is naast Rabat, Meknes en Marrakech een van de koningssteden van Marokko en onder andere vanwege deze reden populair onder toeristen. Voor de Marokkanen is Fez beter bekend als de studentenstad van het land, omdat de Karueein universiteit hier al staat sinds 859. Dwaal in Fez door de medina en breng een bezoek aan Chouara Tannery, de grootste leerlooierij van de stad.

Chefchaouen

Ik ben geen groot fan van vaste plannen en vind het vaak leuker om met andere backpackers mee te reizen, dan om me te houden aan een vaste reisroute. Ik besloot daarom mijn nieuwe, tijdelijke, Italiaanse vrienden die ik had leren kennen in Fez weer te ontmoeten in Tanger. Ideaal, want Chefchaouen ligt precies tussen deze 2 steden in. Chefchaouen staat bekend als de blauwe parel van Marokko, omdat de binnenstad volledig blauw is geschilderd. Een ideale plek om even een paar dagen rust te nemen.

Tanger

Tanger kun je uiteraard kennen als havenstad, omdat hier de boot uit Gibraltar aanmeert, dit geeft de stad een internationaal karakter. Wat je op de rest van je route door Marokko niet vindt aan uitgaansgelegenheid en alcohol vind je wel in Tanger! Onder de boulevard vind je tientallen clubs en discotheken. Ook leuk om te weten is dat de Rolling Stones vroeger wel eens in Tanger te vinden waren om hasj te roken.

Rabat

Het verbaast je misschien als ik vertel dat Rabat de hoofdstad is van Marokko en niet Marrakech. Een bestemming die prima binnen 1,5 uur te bereiken is met de trein vanaf Tanger. Hier vind je o.a. het graf van Mohammed V, de Hassantoren en het prachtige Chellah. In Rabat vind je ook diverse hostels, ideaal als je alleen reist en graag nieuwe mensen wilt leren kennen.

Rabat ligt wederom direct met de trein verbonden aan Marrakech, binnen 4 uur sta je in het toeristencentrum van Marokko. Een bestemming op zich, maar in mijn geval alleen een korte tussenstop voor mijn 3-daagse trip naar de woestijn.

Sahara

Zowel vanuit Fez als vanuit Marrakech kun je via iedere accommodatie een trip boeken naar de zandvlaktes van Marokko. Ik koos voor een 3-daagse trip die me van Marrakech naar Ourzazate bracht en eindige in de buurt van Merzouga. Buiten een adembenemende uitzicht is een georganiseerde reis een ideale manier om nieuwe mensen te leren kennen.

Marrakech

Deze georganiseerde tour bracht me gelukkig weer terug in Marrakech. Eerlijk is eerlijk, niet mijn favoriete bestemming van deze reis. Marrakech is indrukwekkend, maar erg druk en toeristisch. Ook niet zo jouw ding? Breng dan een bezoek aan het Baia paleis of de prachtige Majorelletuin.

Naar mijn mening kun je jouw route door Marokko het beste ontdekken door niet teveel te plannen, de spontaniteit te laten leiden en in een ander stad aan te komen als dat je weer vertrekt. Ben ook niet bang om op mensen af te stappen als je alleen reist, je ziet ze waarschijnlijk toch nooit meer terug! Happy travels!

Nieuwsgierig naar insights van de verschillende Marokkaanse steden of wil je geïnspireerd worden voor je volgende reis? Neem dan eens een kijkje op mijn blog www.meetmeatthebeach.nl.

Lijkt het je ook eens leuk om jouw ervaringen te delen op Backpackcentrale? Kijk dan naar de mogelijkheden om gastblogger te worden!