• Menu
  • Menu

De ultieme gids voor Viña del Mar

Viña del Mar is een kustplaats op zo’n 100 km van de Hoofdstad van Chili. Er is hier een hoop te doen en te beleven in de omgeving, en wanneer je in Chili bent is het zeker de moeite waard een bezoekje te brengen aan deze regio.

Naar Viña del Mar zelf ga je voor de rust en het gezonde leven, de stad wordt niet voor niets de Ciudad de Deportes genoemd. Oftewel de stad van de sporten. In de zomermaanden, van december tot februari, worden aan het strand gratis lessen gegeven zoals Yoga, Pilates & Zumba.

In dit artikel

Praktische Info | Hoogtepunten Viña del Mar | Leukste slaapplekken | Eten & Drinken

Praktische info over Viña del Mar

Tijdsverschil

Het is 6 uur vroeger tijdens de zomertijd en 4 uur vroeger tijdens de wintertijd.

Beste reistijd voor Viña del Mar

Viña kent net als Nederland vier seizoenen. De winters, van juni t/m augustus, zijn op z’n zachtst gezegd frisjes. Denk aan temperaturen rond de 8 tot 10 graden. Echt koud wordt het hier niet, maar omdat de huizen niet voor koude winters gebouwd zijn is het binnen wel vaak koud. De zomers zijn hier juist heerlijk! Ondanks dat het flink warm kan worden, is het door de koele zeebries nooit warmer dan 30 graden. Ideaal! Tijdens het hoogseizoen in januari en februari zijn er daardoor wel erg veel toeristen. De beste tijd om naar Viña te komen is van Oktober tot April.

Hoe duur is Viña del Mar?

Wanneer je gaat fietsen betaal je 7.000 COP voor 4 uur fietshuur of 10.000 COP voor een dag. Ga je uiteten? Hou dan rekening met ongeveer 15.000 COP per persoon.

Transport in Viña del Mar:

Je kunt hier komen door te vliegen op Santiago, en dan een bus te nemen naar Pajaritos. De bussen naar Pajaritos zijn groen en staan meteen buiten het vliegveld. Reken erop dat je hier ongeveer 2.000 pesos aan kwijt bent. Vanaf hier kun je verder naar Viña del Mar, wat je ongeveer 5.000 COP zal kosten.

Must See & Do in Viña del Mar

Valparaíso

Op zo’n 6 km van Viña del Mar vind je de stad Valparaíso, wat met al haar graffiti en de arsty sfeer de meest toeristische plek van heel Chili is. Hier kun je lekker over de heuvels struinen en straatkunst bekijken. Bovendien zit het hier boordevol lekkere en betaalbare restaurantjes en leuke uitgaansplekken.

Caleta Portales

Tussen Valparaíso en Viña del Mar in ligt Caleta Portales. Op deze haven kijk je echt je ogen uit. Het echte havenleven, met de vissersbootjes en de vissers die hun visdraad aan het ontknopen zijn. Je kunt er voor een prikkie de meest verse vis kopen en nieuwe Zuid-Amerikaanse lekkernijen proeven. Bovendien zit het er barstensvol zeeleeuwen en pelikanen, die met liefde het visafval opruimen.

Fietsen met Viva la Fiets

Zoals eerder genoemd wordt Viña del Mar ook wel de stad van de sporten genoemd. Een van de dingen die je hier kunt doen is een fiets huren en op deze manier de omgeving bekijken. Er is namelijk een mooi fietspad waarover je langs de kust richting Reñaca en ConCon kunt fietsen. Bij Viva la Fiets kun je fietsjes huren en ze bieden leuke tours aan die je alle hoogtepunten van de omgeving laten zien. Zo fiets je langs de kust met heel veel leuke stops (o.a. bij de vismarkt en zeeleeuwen) en naar Valparaíso of ConCon. Bij de tour zit de fietshuur inbegrepen, een helm, water en fruit. Bij Viva la Fiets spreken ze trouwens Nederlands, en de fietsen die je huurt komen ook uit Nederland!

La Campana

Wanneer je houdt van wandelen kun je iets verder gaan dan Quinta Vergara, namelijk naar de berg La Campana. Deze berg ligt bij Limache, en je kunt er in 8 uur naar de top (en weer naar beneden) lopen. Het is wel belangrijk dat je hier al vroeg bent, want het park gaat om 17 uur dicht waardoor je er weer uit moet zijn.

Embalse La Luz

Iets minder extreem dan de wandeling op de La Campana is de Embalse la Luz. Deze wandeling is ook erg mooi en ligt in Quilpué. Je kunt hier een prachtige vlakke wandeling om het meer la Luz maken, wat in totaal zo’n 13km is.

Reñaca & ConCon

Vanaf Viña del Mar een stukje naar het noorden liggen Reñaca en ConCon. Reñaca is het Miami beach van Chili, waar in de zomermaanden iedereen komt paraderen. Verwacht trouwens geen echt Miami beach, aangezien het een stuk kleiner is. Bij Reñaca is vaak wat minder wind en zijn wat meer stukken strand waar je mag zwemmen, waardoor je hier lekker een dagje naar het strand kunt.

ConCon heeft een fijn surfstrand voor beginners, Playa la Boca. Gevorderden moeten een stuk noordelijker gaan naar Ritoque of Maitencillo. Naast het surfen is ConCon voornamelijk beroemd vanwege de duinen. Hier kun je avontuurlijk sandboarden en het is een dikke aanrader om ’s avonds met een flesje wijn en een zelfgemaakte pastasalade de zonsondergang te kijken. Elke toeristische plek ter wereld claimt de mooiste zonsondergang te hebben, maar ConCon is zeker ook een kanshebber. De mooiste of niet, mooi is het zeker!

Casa Blanca

Chili staat natuurlijk bekend om zijn wijnen. Tussen Viña del Mar en Santiago ligt Casa Blanca, een bekende wijnstreek. Wanneer je in Viña bent is het zeker aan te raden een bezoekje aan een wijngaard te brengen. Vanaf de Viña Indomita heb je een prachtig uitzicht, maar de biologische wijngaard Emiliana, met haar lama’s en pittoreske sfeertje is ook een topper. Er wordt ook wel gezegd dat Emiliana de lekkerste wijnen heeft, maar misschien moet je gewoon zelf even gaan proeven!

Oud & Nieuw in Viña del Mar

Oud en Nieuw is ontzettend populair in Viña del Mar. Dit komt doordat de hele kustlijn vol ligt met bootjes die om 12 uur ’s nachts een prachtige vuurwerkshow van 20 tot 30 minuten laten zien. Een soort internationaal vuurwerkfestival op Scheveningen, maar dan indrukwekkender. De prijzen voor accommodaties schieten deze nacht wel als een tierelier de lucht in, voor een appartementje voor de kust is het niet gek als je $300 per nacht betaalt…

Heb je nog tijd over in Viña del Mar?

Dan zijn er nog veel meer leuke dingen te doen. Zo kun je bijvoorbeeld naar Quinta Vergara. Dit is een mooi park waar je een heerlijk wandeling van een uur of anderhalf kunt maken. De echte bloemen-en plantenliefhebber mag de Botanische Tuin zeker niet overslaan. Zo heb je hier bijvoorbeeld de klok van Viña del Mar, die helemaal gemaakt is van bloemen. Daarnaast staat er bij het museum Fonck een echt Moai beeld dat van Paaseiland komt.

De leukste slaapplekken in Viña del Mar

We Think You’ll NotFound Hostel

Dit super nieuwe design hostel in het centrum van Viña del Mar heeft een prachtige score van 9.2 op booking.com. Hier hebben ze een goede keuken, zowel dorms als privé kamers en gratis ontbijt. Beneden het hostel zit een bar.

Bekijk prijs op Booking.com

Eten & Drinken in Viña del Mar

Qua eten en drinken is er ook veel in Viña del Mar. Het heeft allerlei hippe koffietentjes (lang leve de Colombiaanse immigranten) en goede restaurants. Een echte Chileense ervaring krijg je in de bar Flor de Chile. Hier krijg je de zogenoemde 3 B’s; Bueno, Bonito, Barato (Goed, Mooi, Goedkoop). Het is bijna een Amsterdams bruin café te noemen, met kitscherige tafelkleedjes en de vaste gasten aan de bar. Maar het menu is anders! Hier krijg je de typische Pisco Sour (een must voor de alcohol liefhebber), lekkere empanada’s en als je iets gezonder wil eten is de Palta Reina (gevulde avocado) een dikke aanrader.