• Menu
  • Menu

Backpacken in Belize: Wel of niet doen?

Veel mensen denken dat backpacken in Belize één groot paradijs is waar je verblind wordt door hagelwitte stranden en uitgenodigd wordt door palmbomen die onder invloed van een kalm briesje vrolijk naar je zwaaien.

Zeker, Belize is mooi. Maar Belize is niet het perfecte paradijs dat veel mensen zich inbeelden. Daarvoor zijn er teveel minpunten. Je komt tijdens je reis door Midden-Amerika dan ook genoeg mensen tegen die Belize afraden. Het gevolg? Jij blijft zitten met een dilemma: Backpacken in Belize, wel of niet doen? Om je te helpen bij jouw keuze zetten we de plus- en minpunten op een rij, en komen we met een verrassende conclusie.

Wat er zo leuk is aan backpacken in Belize 

Laten we beginnen met de redenen waarom je wél moet gaan backpacken in Belize, er zijn er namelijk genoeg.

Je kunt er fantastisch duiken en snorkelen 

Vanaf het populaire backpackerseiland Caye Caulker kun je prachtige duiken maken. Voor veel advanced divers gaat het vooral om een duik in de Blue Hole, maar andere duiken zijn ook indrukwekkend. Zo zie je bij Esmeralda reef namelijk gegarandeerd nursesharks, schildpadden, gigantische kreeften en meer.

Ook als je niet duikt en liever gaat snorkelen is Caye Caulker een geweldige plek. Je kunt hier namelijk met een tour naar Shark & Stingray Alley om te snorkelen met tientallen nursesharks en roggen. Daarnaast kun je er zeekoeien spotten als je geluk hebt. Echt een geweldige ervaring.

De rum is goedkoop 

Backpacken in Belize is een dure bezigheid, maar één ding is wel goedkoop: rum. Voor een fles van 2 liter betaal je ongeveer 12,50 US Dollar. Prioriteiten ofzo.

Er wordt Engels gesproken

Wellicht dat je even moet wennen aan het Caribische accent met een hoog Jah-rafstafari gehalte, maar in Belize wordt gewoon Engels gesproken. Dat is best lekker als je uit Mexico of Guatemala komt en je even niet in gebrekkig Spanglish hoeft te communiceren.

Ontspannen vibes 

In Belize heb je veel meer het gevoel dat je in de Caribbean bent dan in Centraal-Amerika. Reggaemuziek komt overal uit de boxen en het leven gaat een tikkeltje langzamer. Dus pak een biertje, ga zitten en ontspan.

Het vervoer tussen plekken is prima geregeld 

Het busvervoer in Belize is prima geregeld en waardoor je niet vastzit aan dure taxi’s of shuttles. Wil je toch een auto huren in Belize? Wij gebruiken altijd Sunnycars.nl én Discovercars.com om de beste deals te vinden.

Hulp nodig met vinden van tickets naar Belize? Check hier onze ultieme gids voor het vinden van de goedkoopste vliegtickets!

Het is een goede verbinding tussen Mexico en Guatemala 

Hoewel er meerdere manieren zijn om rechtstreeks van Mexico naar Guatemala te reizen, gaan veel mensen uiteindelijk via Belize. Vanaf Flores (Guatemala) gaan er dagelijks shuttles naar Belize City en vanaf Chetumal (Mexico) vertrekken er dagelijks bussen en boten. Belize is prima te bereiken!

Wat er minder leuk is aan Belize

Zoals gezegd is backpacken in Belize echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er zijn ook genoeg redenen waarom Belize niet per se een geweldige toevoeging is aan je reis. Hieronder lees je de dingen die minder leuk zijn aan Belize.

Het is duur 

Dat Belize niet goedkoop is wist je waarschijnlijk al. Maar Belize is frustrerend duur. Er zijn praktisch geen goedkope restaurants en zelf koken is ook niet altijd een optie. Omdat hostels ook een stuk prijziger zijn, ben je in Belize al een hoop geld kwijt om daar überhaupt te zijn. Als je tours en activiteiten daar nog bij komen, gaat het hard met je centjes. Vet jammer.

Er is weinig dat je zelfstandig kunt doen 

Belize draait grotendeels op toerisme en het is moeilijk om zelfstandig dingen te ondernemen. De tours zijn daarnaast erg prijzig. Daardoor moet je voor bijna elke leuke activiteit betalen en zit je vast aan een tour die bepaalt hoelang je overal mag blijven. Dat is gewoon jammer. Er zijn immers genoeg leuke plekken in Centraal-Amerika waar je gratis geniet van al het moois om je heen. Alhoewel je bij San Ignacio mooie Maya ruïnes hebt die je zelf kunt bezoeken, dat dan weer wel.

Je betaalt een exit fee van 20 USD 

Het maakt niet uit hoelang je in het land geweest bent, je betaalt sowieso de 20 US Dollar exit fee. Dat is opzich niet ongebruikelijk, maar de douane bij Ambergris Caye is wel erg kieskeurig. Wij kwamen er namelijk bijna niet doorheen omdat onze dollarbriefjes in een verkeerd jaar geprint waren. Doe even normaal joh.

De locals zijn leip 

Je kunt het ze niet kwalijk nemen, maar de hersenen van de meeste locals zijn toch wel langzaam doorgegaard in een mix van zonnestralen, rum en een flinke dosis marihuana. Serieus, er is een zeer hoog wappie-gehalte in Belize. Zeker in de erg tegenvallende plek San Ignacio zijn wappies eerder regel dan uitzondering.

Eigenlijk is alleen Caye Caulker echt de moeite waard

Als je gaat backpacken in Belize is het zeer verleidelijk om alles te willen zien. Je zoekt vervolgens naar artikelen met de highlights van Belize, maakt een route en besluit om het land echt goed te gaan ontdekken.

Niet doen.

Wij maakten ook die fout en kwamen bijvoorbeeld in San Ignacio terecht. Hoewel dit naast Caye Caulker de andere populaire backpackbestemming is, vonden wij San Ignacio echt drie keer niks. Afgaande op verhalen van anderen, geldt dat voor de rest van het land eigenlijk ook.

Dus hier is de verrassende conclusie

Belize is niet één groot paradijs zoals je zou verwachten. Het is niet die heerlijke smoothiebowl met allerlei lekkers, maar eerder prijzige pap met één fantastische krent: Caye Caulker. Een plek die je absoluut moet bezoeken. Maar de rest kun je beter overslaan als je geld en tijd je lief zijn. Sorry, wij hadden er ook graag wat leukers van gemaakt.