• Menu
  • Menu

Caye Caulker: Paradijs in Belize

Caye Caulker is de enige plek in Belize die we echt zouden aanraden. Op dit eiland voor de kust van Belize City loop je rond op blote voetjes, ervaar je fijne zonsondergangen en leef je volgens de lokale lijfspreuk: Go Slow. Op Caye Caulker kun je fantastisch duiken en snorkelen met haaien en roggen. Bovendien zie je er zeepaardjes , kun je gigantische vissen voeren en drankjes doen. Zeker een mooi eiland om een paar dagen door te brengen. In deze gids lees je alles over wat te doen op Caye Caulker, tips voor betaalbare restaurants en de leukste slaapplekken.

In dit artikel:

Vervoer | Hoogtepunten Caye Caulker | Reisverzekering | Restaurants | Slaapplekken

Tips voor vervoer van en naar Caye Caulker 

Caye Caulker is een eiland dus je moet de boot nemen om er te komen. Als je vanuit Mexico komt, is de directe boot vanaf Chetumal een aanrader omdat je dan niet eerst met de bus naar Belize City hoeft. Dit scheelt tijd en is comfortabeler, maar is wel een stukje duurder. Er gaan uiteraard ook boten vanaf Caye Caulker naar Mexico in het geval je de andere kant op reist.

Auto huren in Belize? Wij gebruiken altijd Sunnycars.nl én Discovercars.com om de beste deals te vinden.

Mocht je toch eerst naar Belize City gaan, bijvoorbeeld omdat je uit Guatemala komt, dan moet je vanaf daar de boot nemen. Bij de grensovergang krijg je vaak een voucher waarmee je 50% korting krijgt op je bootkaartje. Vraag niet waarom, maar die krijg je gewoon. Deze moet je echter wel zelf presenteren bij de aankoop van je kaartje anders betaal je alsnog de volle mep. Let ook op dat je het bedrag in Belizian dollar betaalt, niet in USD!

Als je al zeker weet dat je vanaf Caye Caulker terug reist via Belize City, dan is het handig om een retourtje te kopen. De kortingsvoucher geldt dan namelijk ook voor je retourticket.

Hulp nodig met vinden van tickets naar Belize? Check hier onze ultieme gids voor het vinden van de goedkoopste vliegtickets!

Wat te doen op Caye Caulker

Snorkelen met haaien, stingrays en zeekoeien 

In Belize hoef je niet suïcidaal te zijn om te zwemmen met haaien en stingrays. De haaien zijn hier namelijk niet gevaarlijk voor mensen en je kunt ze zelfs aanraken, al raden we dat niet aan. Dat maakt het overigens niet minder spannend, want het is niet alsof je elke dag van een boot springt terwijl er tientallen haaien onder je zwemmen!

Verder kun je tijdens de snorkeltour ook nog zeekoeien spotten. Dit zijn een soort obese zeemeerminnen die op hun dooie akkertje door de zee zwemmen en lekker van het bodemgras knagen. Echt supertoffe beesten.

Je kunt de bovengenoemde plekken alleen bereiken via een tour. Deze tour kun je op elke straathoek boeken. Je kunt kiezen uit een hele of halve dag snorkelen. Bij beide tours zwem je met haaien en stingrays, maar als je ook zeekoeien wilt spotten en wat langer wilt snorkelen doe dan de volle dag tour. Wij deden eerst een hele dag en vonden dat zo tof dat we de volgende dag nog een halve dag gingen!

Duiken

Caye Caulker is niet alleen een paradijs voor snorkelen, ook het duiken is hier fantastisch. Uiteraard heb je de legendarische blue hole (heel duur) die bij iedere duiker op de bucketlist staat, maar er zijn ook prachtige duiken voor een kleiner budget. Zo duik je je bijvoorbeeld bij Esmeraldas met heel veel haaien, schildpadden, kreeften en andere mooie vissen.

Zeepaardjes spotten @ Iguana Reef resort

Je moet echt heel goed zoeken, maar bij het Iguana Reef resort kun je kleine zeepaardjes spotten in een speciaal afgezet stuk. Verwacht er zeker niet teveel van, maar als je toch een rondje loopt over het eiland kun je net zo goed even langslopen. Het Iguana reef resort is ook een heerlijke plek om zonsondergang te kijken samen met een groepje pelikanen. Oh, en entree is gratis.

Kayakken & Tarpons voeren 

Tijdens de meeste snorkeltours ga je aan het einde gigantische tarpons voeren. Dit zijn vissen met een gigantische bek die rechtstreeks uit het script van de Terminator zijn gekomen. Het leuke is dat je deze angstaanjagende beesten kunt voeren door een stukje bananenschil vlak boven het water te houden. De beesten springen dan uit het water en happen het zo uit je handen. Mocht je dit zelfstandig willen doen, dan kun je bij het Bella’s Backpacker hostel gratis een kayak pakken en naar de Tarpons toe roeien.

Doe een drankje bij de split 

Caye Caulker bestaat uit twee delen terwijl het vroeger één geheel was. Een heftige orkaan heeft er echter voor gezorgd dat een heel stuk is weggevaagd en er nu een noordelijk en zuidelijk eiland is. Bij de plek waar het eiland is gesplitst, kun je tegenwoordig drankjes doen. Vooral tijdens zonsondergang smaken de biertjes, en klinken reggaedeuntjes, extra lekker!

Kitesurfen 

Mocht kitesurfen je ding zijn, dan kan dat ook uitstekend bij de Split. Je kunt ook lessen nemen, maar deze zijn zoals alles in Belize vrij duur.

Go slow 

Weet je wat ook heel leuk is op Caye Caulker? Niks doen. Gewoon helemaal niks. Ja, beetje voor je uit kijken met een boek of biertje in de hand. Lekker voetjes in het zand en nooit meer naar huis idee. Go slow, het is Caye Caulker.

Reisverzekering voor Belize

Welke reisverzekering heb je nodig voor een rondreis in Belize? Dat hangt helemaal af van jouw reisplannen, hoe lang je gaat reizen, of je avontuurlijke sporten gaat doen en vooral of je ook gaat werken. Het belangrijkste is dus dat je een reisverzekering kiest die past bij jouw reisplannen.

Als je alleen maar gaat reizen niet gaat werken

Als je WEL gaat werken

Meer weten over een passende reisverzekering?

Wij hebben inmiddels duizenden reizigers geïnformeerd over passende reisverzekeringen. Als je nog wel wat extra informatie kunt gebruiken raden we je aan om meer te lezen over de beste doorlopende reisverzekeringen én reisverzekeringen voor werken in het buitenland.

De leukste restaurants op Caye Caulker 

Veel van de restaurants op Caye Caulker zijn zoals in de rest van Belize: veel vlees en vis en niet echt vriendelijk voor je portemonnee. Er zijn echter een paar restaurants waar je voor weinig geld wel een prima bordje eten kunt scoren. Jenny’s to go food serveert typisch Fry Jack’s en Tortilla’s. Yummy Yummy is een Aziatisch restaurant met typische gerechten als Chow Mein maar ook prima kip- en shrimpburgers. Voor 5-7BZD zit je bij beide tentjes prima vol. Daarnaast heeft Ice and Beans een aantal lekkere en betaalbare bagels die goed zijn voor lunch. Mocht je zelf willen koken dan vind je bij de kleine supermarktjes een paar soorten groenten en pakken pasta.

Slapen op Caye Caulker 

Wij verbleven in Bella’s backpackers, een wat kleiner en rustig hostel waar ’s avonds uiteraard ontspannen drankjes worden gedaan. Het Go Slow hostel is ook zeer fijn. Daarnaast zijn er vooral overprijsde hotels en guesthouses. Maar waar je uiteindelijk ook verblijft op Caye Caulker, onthoud één belangrijke les: Go Slow.

Belize wordt vaak gecombineerd met een reis door andere landen in Midden-Amerika. Vooral met de buurlanden Guatemala of Mexico. Of check hier al onze artikelen over Belize!