• Menu
  • Menu

4 manieren waarop je minder plastic kunt gebruiken in Azië

--De prachtige stranden, de vriendelijke mensen, de waanzinnige tempels en de aantrekkelijke natuur, ook jij zult Cambodja ongetwijfeld prachtig vinden.

Maar ook heeft Azië, net als de rest van de wereld, te maken met de negatieve gevolgen van plastic. Dit is waarom we er samen voor moeten zorgen dat Cambodja over 50 jaar nog net zo mooi is als nu.

Op het moment is er in Azië sprake van het over gebruik van plastic. Veel plastic producten worden na eenmalig gebruik weggegooid. Het merendeel van dit afval belandt op straat, in de rivieren en in de zee. Dit heeft schadelijke gevolgen voor de natuur, de dieren en voor de mensheid.

De lokale bevolking wordt bewuster van het plastic verbruik. Er bestaan steeds meer alternatieven die er voor zorgen dat het vermijden van plastic zo moeiteloos mogelijk verloopt. Ook als toerist is het van groot belang om weinig of geen plastic producten te gebruiken. Hieronder geeft Guusje Rogaar van project RefillNOTlandfill daarom een aantal tips over hoe je plastic kan vermijden in Azië.

Vermijd het gebruik van plastic producten in Azië

Als je de verschillende marktjes in Siem Reap bezoekt valt op dat de plastic producten massaal worden ingeslagen. Flesjes, cups, voedsel dozen, tasjes, rietjes, al deze grote plastic vijanden vind je overal in Azië terug.

In de grotere steden leren steeds meer mensen dat het gebruik van plastic schadelijk is voor het milieu. Een groeiend aantal restaurants en organisaties in Siem Reap gebruiken zo min mogelijk plastic. Dit is een stap in de goede richting. De 5 grootste plastic vijanden zijn in Cambodia gemakkelijk te vermijden, zo draag ook jij je steentje bij.

Het bananenblad

De grootste plastic vijanden in Azië zijn de rietjes, flesjes, tassen, eet doosjes en borden. Voor al deze producten kan je zonder heel veel moeite te doen een goedkoop alternatief vinden. Ik begin bij het alternatief voor de plastic borden en boxes.

Ga je eten in het meer toeristische gedeelte van Siem Reap, bijvoorbeeld in Pub Street, dan krijg je het eten vaak op “de gewone” stenen borden geserveerd. Op het moment dat je gaat eten op de locaties waar minder toeristen komen of het eten besteld bij een van de mobiele food kraampjes krijg je het eten geserveerd op een plastic bord, box of op een bananenblad. Naast de plastic borden zijn ook de sauzen verpakt in single-use plastic bakjes en de rijst in verschillende plastic zakjes. Dit is te zien op de onderstaande foto.

Een goed alternatief voor de plastic borden en bakjes is het bananenblad. Het is een veilige, schone en goedkope oplossing. Je hoeft er niks extra’s voor te betalen en bijna iedere foodkraam heeft ze liggen. Het ziet er ook nog eens leuk uit!

--

Maak gebruik van de “Refill NOT Landfill” flessen

Het kraanwater is in Cambodja niet drinkbaar. Dit betekend dat elke toerist gemiddeld 2 liter water per dag in plastic flesjes koopt. Het is geschat dat maandelijks 4.6 miljoen plastic flesjes worden gebruikt, in de toeristensector alleen!

Steeds meer horeca gelegenheden en organisaties sluiten zich aan bij het project RefillNOTlandfill, dit project biedt een alternatief aan voor de plastic water flesjes; de aluminium herbruikbare fles. Deze fles wordt verkocht of als cadeautje meegegeven aan de gasten.

De herbruikbare fles kan kosteloos gevuld worden met gezuiverd drinkwater, wat inmiddels op vele locaties/vulpunten in meerdere delen van het land te verkrijgen is. Nu hoef je de hele vakantie geen geld uit te geven aan plastic waterflesjes. Met behulp van online map, zoals de foto hieronder van de plaats Siem Reap, kan je binnen no-time het dichtstbijzijnde refill station vinden.

Zeg “nee” tegen de plastic tassen. Kies Rehash trash

De eerste keer dat ik in Cambodja op de markt mijn boodschappen deed, ging ik naar huis met 5 verschillende plastic tasjes. Ieder tasje voor een kwart gevuld met 2 of 3 producten. Nu pas weet ik dat je in Azië bij elke marktkraam of winkel een nieuw plastic tasje krijgt bij een nieuwe aankoop. Het is ook zeker geen uitzondering dat je bij de koop van verschillende producten op één locatie meerdere plastic tasjes meekrijgt. Neem daarom bij een bezoekje aan de markt of de winkels altijd je eigen tas mee. Op deze manier voorkom je dat je met 5 plastic tasjes in je handen naar huis gaat.

Ben je op de markt in Siem Reap je eigen tas vergeten? Bij de dames van Rehash Trash op de Made in Cambodia market kan je een mooie tas kopen voor een leuke prijs die gemaakt is van recyclede producten.

De Made in Cambodia market is elke dag open vanaf 12.00 uur tot 22.00 uur en is te vinden op de King’s Road Angkor. Op deze markt worden goede kwaliteit producten verkocht, elk product is gemaakt in Cambodja. Op deze manier worden er veel banen gecreëerd voor de locals.

Bamboo straws

Het vermijden van een plastic rietje kan natuurlijk op de meest simpele manier; gewoon geen rietjes aannemen bij je drankje. Toch kan je ook op een gemakkelijke manier het plastic rietje vervangen. Het bamboe rietje is een populair product in Cambodja, in verschillende restaurants wordt het drankje standaard zonder rietje of met een bamboe rietje geserveerd. De rietjes kan je ook zelf bij een aantal winkels kopen, een hiervan is de Mekong Quilts.

Deze tips helpen je om de meest populaire plastic vijanden in Azië te vermijden, de plastic boxen, borden, flesjes, tassen en rietjes. Deze 5 producten vermijden of vervangen bespaart veel plastic afval, dit betekend minder vervuiling op het land en in de zee. Op deze manier gaan we allemaal een stukje meer milieu verantwoord op reis. Zo draag ook jij je steentje bij aan het verminderen van plastic afval in Azië.