• Menu
  • Menu

Annapurna Circuit: Praktische Tips Voor Een Fantastische Reis

Fluconazol kopen

Het Annapurna circuit is de ultieme wandeling voor natuurliefhebbers die wel van een beetje uitdaging houden. Het is voor veel mensen zowel letterlijk als figuurlijk het hoogtepunt van een reis door Nepal.

In twee tot drie weken tijd loop je rondom het Annapurna Circuit en bereik je een maximale hoogte van 5416 meter. Je ervaart niet alleen schitterende met sneeuw bedekte bergtoppen, maar ook bossen, rivieren, onwerkelijke zonsopkomsten, rijstvelden, overvliegende roofvogels, grazende yaks, natuurlijke hotsprings en de gastvrijheid van de lieve Nepalezen.

In dit artikel vind je praktische tips over het Annapurna Circuit, zodat je goed voorbereid begint aan deze fantastische trek.

Nepal

Samenvatting

Beste reistijd: September-november en maart/april
Kosten: 2000 roepies per dag + kosten voor permit en wandelspullen
Startpunt: Besi Sahar, te bereiken via een bus vanuit Pokhara
Reisduur: 14 – 18 dagen voor het Annapurna circuit, maar reken extra dagen voor sidetrips en eventueel de oversteek naar Annapurna Basecamp.
Meer informatie: Koop de reisgids Trekking in the Nepal Himalaya van Lonely Planet. Als je het eBook koopt, kun je ook het losse hoofdstuk over Annapurna kopen. Heb je een snelle vraag? Je mag ook altijd even mailen.
Doen of niet? Natuurlijk doen.

Tip: Schaf voordat je aankomt in Nepal een eSIM aan via Airalo. Zo blijf je het best bereikbaar tijdens je reis!

Voorbereiding op het Annapurna Circuit

Om het Annapurna circuit te kunnen hiken heb je zowel een trekkingpermit als een TIMS card nodig. Beiden kun je in Kathmandu of Pokhara ophalen voor ongeveer €20 per stuk. Vergeet niet om je paspoort en de benodigde vier pasfoto’s mee te nemen.

Zodra je de benodigde papieren hebt, kun je gaan nadenken over de wandelspullen. Je kunt werkelijk al je benodigdheden aanschaffen of huren bij één van de vele winkeltjes in Kathmandu of Pokhara. Het is dus niet nodig om voor vertrek in Nederland allerlei dure spullen te kopen.

Wandelschoenen moet je echt van te voren moet aanschaffen omdat je deze goed moet inlopen. Reken er namelijk op dat je minimaal vijf uur per dag aan het lopen bent, blaren zijn dan geen pretje!

Wat betreft kleding is het handig om vooral veel laagjes mee te nemen. De ochtenden en avonden kunnen namelijk koud zijn, maar het kan na zonsopgang snel opwarmen. Het is dan prettig als je snel wat laagjes kunt uitdoen.

Verder is het handig om een compacte slaapzak mee te nemen. Hoewel de meeste guesthouses dekens hebben, hebben ze er niet altijd genoeg en bovendien zijn ze niet altijd even schoon. Het hebben van je eigen of gehuurde slaapzak kan dan uitkomst bieden.

Tip: Altijd bereikbaar zijn in Nepal? Regel van te voren een eSIM via Airalo!

Annapurna Circuit: Hoe kom je bij de start?

De meeste mensen die het Annapurna circuit willen gaan lopen nemen eerst een bus vanaf Kathmandu naar Pokhara. Het is handig om hier minimaal één overnachting te plannen en overbodige spullen achter te laten bij het guesthouse. Kijk op Booking.com voor goede accommodaties in Pokhara.

Vanuit Pokhara neem je de bus naar beginpunt van de trek in Besi Sahar. Dit duurt ongeveer 3-4 uur.

De route

Op het Annapurna Circuit vind je om het uur wel een guesthouse waar je kunt overnachten. Daardoor kun je in grote mate je eigen schema kunt bepalen en op een tempo dat jij prettig vindt.

Het is handig om in Kathmandu of Pokhara een kaart te kopen van het Annapurna circuit. Op deze kaart vind je de route en is aangegeven hoe groot de afstand (in uren) is tussen verschillende dorpjes.

Heb je iets meer tijd? Overweeg dan om van het gebaande pad af te gaan en een aantal side-treks te doen. Twee fantastische side-tracks zijn de dagtrek naar Ice Lake en de twee- tot driedaagse trek naar Tilicho Lake. De uitzichten hier zijn waanzinnig!

Icelake
Ice lake
onderweg naar Tilicho Lake
onderweg naar Tilicho Lake

In totaal heb je ongeveer 12 tot 18 dagen nodig voor het Annapurna Circuit. De side-tracks komen daar dan nog bij.

Wil je na het Annapurna Circuit ook nog een bezoek brengen aan Annapurna Basecamp? Dan kun je vanuit Ghorepani – aan het einde van de trek – de oversteek maken naar de Basecamp hike.

Omdat je op dat moment al getraind en geacclimatiseerd bent, moet het mogelijk zij om dit binnen 3-5 dagen te doen.

Hoewel het uitzicht opweg naar Annapurna basecamp minder spectaculair is dan op het circuit, blijft het uitzicht in basecamp zelf echt waanzinnig!

Benieuwd naar meer foto’s van Backpacken in Nepal? Je checkt ze hier!

Overnachten, eten en drinken

Tijdens deze wandeling op het Annapurna Circuit kom je zo’n beetje elk uur een theehuis tegen waar je kunt slapen en eten. Natuurlijk verwacht je geen kreeft en kaviaar, maar je zal verbaasd zijn over hoe uitgebreid de menukaart is!

lekker sappie, altijd goed
lekker sappie, altijd goed

Je kunt altijd rijst, chowmein, pasta, eieren of havermoutpap bestellen. Probeer na een lange dag lopen vooral de Dal Bhat. Dit is een traditioneel Nepalees gerecht met rijst, groentecurry, linzensoep en wat spicy pickles. Als je je bordje leeg hebt, kun je altijd nog een tweede ronde krijgen en vaak hoef je hier niet eens om te vragen. Oftewel; je zit gegarandeerd vol en het is dus niet voor niets dat ze zeggen: “Dal Bhat, Power 24 Hour.”

Het is overigens wel handig om zelf wat voedzame snacks mee te nemen vanuit Pokhara of Kathmandu. Denk aan gedroogd vlees, noten, kaas of natuurlijk gewoon shitloads aan chocolade. Op die manier kun je altijd even wat snacken tijdens een kleine pauze en hoef je geen dure Snickers te kopen tijdens de trek.

De meeste dorpjes hebben stromend water en je kunt dit zonder problemen drinken. Mocht je het niet helemaal vertrouwen dan kun je een flesje hadex meenemen om het water te zuiveren.

Appeltaart is ook bijna overal verkrijgbaar :-)
Appeltaart is ook bijna overal verkrijgbaar 🙂

Gezondheid & veiligheid

Het zou disrespectvol zijn naar de mensen die zijn omgekomen op het Annapurna Circuit om te beweren dat hiken compleet zonder risico is. Er gebeurt namelijk wel eens wat. Bijvoorbeeld de ramp in september 2014 waar meer dan 30 hikers om het leven kwamen tijdens een sneeuwstorm. En paar maanden later was er een enorme aardbeving.

Toch durf ik wel te stellen dat hiken heel veilig is. De paden zijn goed onderhouden, je loopt zelden langs steile afgronden en hebt geen technische klimvaardigheden nodig.

Maar zelfs dan kan er altijd nog iets mis gaan. Je kunt uitglijden en iets breken of bijvoorbeeld last krijgen van hoogteziekte. Zorg dat je in ieder geval een reisverzekering hebt die redding en opsporing dekt. Voor een overzicht van reisverzekeringen kun je kijken bij: Goed verzekerd op reis.

Hoewel je de trek prima alleen kunt doen is het in verband met ongelukjes en eventuele hoogteziekte fijn om samen met iemand te lopen. Ken je niemand? Dan kom je vanzelf wel iemand tegen op het circuit.

Is hoogteziekte een echt gevaar?

Naarmate je hoger in de bergen komt zie je steeds meer helikopters overvliegen. Ze voeren voornamelijk mensen af die last hebben van hoogteziekte. Maar wees gerust, het is echt niet zo dat mensen bij bosjes omvallen!

Het is belangrijk om je tijd te nemen en te luisteren naar je lichaam.

Hoogteziekte gaat vaak pas boven 3000 meter een rol spelen. Een goede regel om hoogteziekte te voorkomen is om boven de 3000 meter nooit meer dan 500 meter hoger te slapen dan je vorige slaapplek.

Dat beteken dat je best een uitstapje kunt maken waarbij je van 3300 naar 4600 meter klimt (zoals de side trek naar Ice Lake), zolang je diezelfde dag maar weer naar beneden gaat om te overnachten.

Wees je ook bewust van de symptomen van hoogteziekte. De eerste daarvan is hoofdpijn. Als je zeker weet dat je genoeg gedronken hebt en toch hoofdpijn krijgt, daal dan een paar honderd meter om te zien of het minder wordt.

Als je bang bent dat je last van hoogteziekte krijgt, kun je Diamox kopen in Kathmandu of Pokhara. Dit zijn pillen die je bloed verdunnen en het makkelijker maken om te ademen. Een bijwerking daarvan is echter dat je ongelooflijk veel naar de W.C. moet en dat kan vooral ‘s nachts best koud zijn. Probeer het dus zonder te doen.

Gids en porter?

porters

Voordat je aan de tocht gaat beginnen vraag je jezelf misschien af of je een gids nodig hebt. Misschien overweeg je ook om een porter te nemen die je spullen draagt. Beiden zijn niet nodig, maar er zijn genoeg mensen die het prettig vinden om het wel te doen.

Je hebt geen gids nodig omdat de paden zeer goed zijn aangegeven. Toch kan het wel leuk zijn om een gids te nemen, omdat die je meer kan vertellen over de omgeving en de lokale cultuur.

Zorg ervoor dat de gids uit het gebied zelf komt en daadwerkelijk weet wat hij doet. Ik heb veel reizigers ontmoet die een gids uit Kathmandu hadden meegenomen en het enige wat hij kon vertellen was de naam van de bergen en hoe hoog ze waren.

Heb je een porter nodig?

Een porter is iemand die spullen voor je draagt, zoals je grote rugzak. Je ziet ze overal op het Annapurna circuit lopen.

Het zal je echt verbazen hoe iemand die drie koppen kleiner is en twee keer zoveel bagage heeft, zo makkelijk de berg op loopt!

Hoewel je bijdraagt aan de lokale economie en porters ook trots zijn om hun werk te doen, is het niet nodig om een porter te nemen. In veel gevallen kun je namelijk spullen achterlaten in Kathmandu of Pokhara zodat je tas een stuk lichter is.

Wil je toch een porter huren? Reken dan op 15 euro per dag. Maak je tas alsnog zo licht mogelijk, aangezien het feit dat je iemand betaalt niet betekent dat het ineens een gevoelloze pakezel is.

Be responsible

Natuurlijk hoeft dit allemaal niet gezegd te worden omdat jij een normaal denkend persoon bent, maar als je gaat trekken in dit prachtige gebied… zorg dan dat het prachtig blijft.

Vooral vervuiling is een groot probleem in Nepal omdat sommige guesthouses hun afval in de rivier dumpen. Dan kun jij natuurlijk wel netjes je afval in de prullenbak hebben gegooid, maar uiteindelijk eindigt het alsnog in de rivier.

Het beste is dan ook om geen plastic flessen te kopen, maar een drinkfles mee te nemen. Stop afval zoals verpakkingen in je backpack en draag het mee naar Pokhara. Kleine moeite en je houdt het mooi voor de volgende generaties.

Kosten

In Nepal betaal je met de Nepalese Roepie. Als je geld uit de muur haalt in Nepal, betaal je standaard opnamekosten aan de bank. Daarnaast kan het zijn dat jouw eigen bank kosten in rekening brengt of werkt met een ongunstige wisselkoers. Het kan daarom lonen om een Borderless account van Wise te overwegen of een Revolut Betaalpas aan te vragen. Op die manier krijg je altijd de beste wisselkoers en de meeste Roepie voor jouw geld.

Let op: Veel pinautomaten vragen vlak voordat je je geld krijgt, of je gebruik wilt maken van hun wisselkoers of dat je gebruik wilt maken van de koers van je eigen bank. Kies NOOIT hun wisselkoers en ga altijd voor die van je eigen bank. Wij hebben het een tijdje bijgehouden en je betaalt bij je eigen bank ergens tussen de 5-15% minder.

Naast de permits die je moet kopen voor ongeveer 4000 roepies (dit kan veranderen), moet je gemiddeld ongeveer op 2000 roepies per dag rekenen voor eten, drinken en slapen. Hoe hoger je komt des te duurder het wordt omdat alles naar boven gedragen moet worden.

Afdingen is in veel gevallen mogelijk en wordt ook best gewaardeerd. De regel is dat je eet en slaapt in hetzelfde guesthouse en niet gaat eten bij de buren. Vaak krijg je een kamer gratis of goedkoper als zegt dat je honger hebt en veel eten gaat bestellen. Als je graag een biertje drinkt na een dag lopen, reken dan ongeveer 400-500 roepies per biertje (660 ml).

Tip: Vergeet niet om vooraf geld te pinnen!

Vergeet niet om vooraf geld te pinnen want er zijn bijna geen pinautomaten op de route. De eerste pinautomaat die je tegenkomt is in Jomsom een paar dagen nadat je de pas over bent gelopen, maar het beste is om voldoende geld mee te nemen voor de gehele trek.

Beste reistijd voor het Annapurna Circuit

Het is mogelijk om het hele jaar te hiken op het Annapurna circuit, maar sommige seizoenen zijn prettiger dan andere. Het hoogseizoen loopt van september tot november waar je strakblauwe luchten kunt verwachten.

Een andere populaire periode is maart en april waar je kunt genieten van de in bloei staande bomen en planten en dus wat meer groen ziet. De kans op regen en bewolking is echter ook wat groter.

Naarmate je dichter bij de zomermaanden juni, juli en augustus komt wordt de kans op regen groter. Sterker nog, in deze maanden heb je min of meer de garantie dat je een paar dagen zeiknat regent.

Een trek in de wintermaanden is mogelijk, maar reken erop dat het koud wordt en de Thorung La pass vanwege hevige sneeuwval soms wordt gesloten. Dat betekent dat je moet omkeren of een hele tijd moet wachten.

Reisverzekering voor reizen door Nepal

Welke reisverzekering heb je nodig voor reizen in Nepal? Dat hangt helemaal af van jouw reisplannen, hoe lang je gaat reizen, of je avontuurlijke sporten gaat doen en vooral of je ook gaat werken. Het belangrijkste is dus dat je een reisverzekering kiest die past bij jouw reisplannen.

Als je alleen maar gaat reizen niet gaat werken

Als je WEL gaat werken

Meer weten over een passende reisverzekering?

Wij hebben inmiddels duizenden reizigers geïnformeerd over passende reisverzekeringen. Als je nog wel wat extra informatie kunt gebruiken raden we je aan om meer te lezen over de beste doorlopende reisverzekeringen én reisverzekeringen voor werken in het buitenland.

Meer lezen over wat het bijzondere land Nepal te bieden heeft? Kijk hier voor al onze artikelen!