• Menu
  • Menu

5 redenen waarom je prima (als vrouw) alleen naar Afrika kan.

‘Mam, ik ga op reis. Naar Afrika. 4 maanden. Alleen’.

Ik denk dat mijn moeder spontaan een zenuwinzinking te pakken had toen ik haar dit nieuws vertelde. En niet alleen mijn moeder was bezorgd over mijn avontuur in Afrika.

De meest gehoorde reacties waren toch wel; ’Maar kan dat wel?’, ‘Is dat wel veilig, al helemaal als vrouw alleen?’, ‘Maar is dat niet hartstikke gevaarlijk?’ en `Jij bent ook niet bang’.

Hell no! En dat hoeft ook helemaal niet.

Reizen door Afrika kan prima en is ook nog eens een prachtige ervaring. Nu moedig ik je natuurlijk niet aan om het echt avontuurlijk te maken door op dit moment naar Zuid-Sudan of Somalië te gaan. Maar je kan prima alleen door de wat stabielere landen reizen, ook als vrouw alleen en wel omdat:

1. De mens van nature goed is

Ja, je zou het tegenwoordig bijna vergeten wanneer je het nieuws kijkt en je je oprecht afvraagt ‘What happened in Sweden last night?’.

Maar de mens is van nature een goedaardige diersoort. Uiteraard heb je er af en toe een rotte appel tussen zitten die denkt dat jij op Barbapapa-achtige wijze bent veranderd in een wandelende portemonnee waar eenieder gebruik van mag maken, maar die heb je overal.

Wees dus niet te huiverig en heb vertrouwen in je medemens. Er zijn echt weinig mensen wiens doel in het leven het is om jou je levensvreugde te ontnemen.

2. Je niet dom bent

Ook als je recentelijk niet hebt meegedongen naar de nobelprijs voor de vrede, heb je nog steeds genoeg common sense om in te schatten of iets klopt of niet. Als iets niet pluis lijkt, is dat het vaak ook niet. Vertrouw op je gevoel en luister naar de lokale bevolking. Als een local tegen je zegt dat je beter ’s avonds niet alleen over straat kunt lopen, wees dan geen held, maar zoek je heil ergens anders.

Sommige gebieden staan als onveilig bekend. Dit weet zelfs je Lonely Planet. Ga hier dan ook niet (onbegeleid) naar toe. Een spontaan tripje in je eentje naar een sloppenwijk is wellicht niet het beste idee. Als je twijfelt of iets klopt, vraag het een local. De ’mens is van nature immers goed’ en wil je altijd wel advies geven over welke taxi je het beste kunt nemen of waar je beter wel en niet heen kunt gaan.

3. Je bent goed voorbereid.

Dus je hebt je inentingen geregeld, je malariapillen heb je bij de hand en je past gewoon goed op je spullen. Je hebt een eigen slotje bij je zodat je waardevolle spullen in een kluis kunt doen of je zorgt dat je zelf een reiskluis o.i.d. bij je hebt.

Je spreidt je geld en je neemt nooit al je bankpassen mee als je een dagje op pad gaat. Ter plekke vraag je een beetje rond wat een safari of een busritje kost, zodat je goed geïnformeerd de onderhandelingen in gaat en je niet snel wordt opgelicht. Het spreekwoord luidt niet voor niks; goede voorbereiding is het halve werk.

4. Je weet dat je naar Afrika gaat.

En je weet dat Afrika net iets anders is dan Texel. Nu hoef je niet als een paranoïde wonder woman in opperste staat van paraatheid met je geld en camera over straat, maar je let wel een beetje op.

Als je veel geld gaat pinnen, neem je even een buddy mee en je loopt niet te wapperen met het 18 karaats erfstuk van je oma om je vinger. Ook pas je jezelf aan aan de lokale kledingvoorschriften. Je gaat niet in je hotpants paraderen op de lokale markt in Dar es Salaam, maar je hebt respect voor de cultuur en kleedt je daarnaar.

5. You’re a strong independent (wo) man.

‘No is no’. Als je niet voor een half jaarsalaris op safari wilt of de derde vrouw wilt worden van stamhoofd Kwadwo, dan maak je dat gewoon kenbaar. Vaak helpt het om de soms opdringerige verkopers in hun taal kenbaar te maken dat jij niet van hun diensten gebruik gaat maken (zeker in Tanzania: ‘Hapana asante’). Dan weten ze dat ze hun pijlen op een andere mzungu (blanke) moeten richten.

Ze zijn wat volhardend, wat vaak ietwat irritant kan zijn, maar over het algemeen ongevaarlijk. Mocht je jezelf in de situatie bevinden dat je de mannen niet van je af kan slaan, zeg dan gewoon dat je vriend onderweg is. Hij kan er elk moment zijn. Maar zeg nou zelf, een extra huwelijksaanzoek op zijn tijd is niet verkeerd voor je zelfvertrouwen, toch?

Begrijp me niet verkeerd. Reizen in Afrika is anders en wellicht iets minder veilig dan wandelen in de Ardennen, maar het is met de juiste voorbereiding en mentaliteit prima te doen. Laat je niet te bang maken door de thuisblijvers, maar let wel een beetje op en reis verstandig. Dan zal je ontdekken dat reizen door Afrika fantastisch is.

Geschreven door Sara-Jane van der Vegt

Sara-Jane probeert alle landen van de wereld te zien naast haar fulltime baan bij de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft veel van Europa en Azië gezien en heeft 4 maanden door Afrika getrokken. Sinds kort schrijft ze zelf verhalen op reislustigeloonslaaf.nl.

Zelf ook een keer een gastblog schrijven? Neem hier contact op.