• Menu
  • Menu

15 Universele Waarheden Die Backpackers Wél begrijpen en Dreuzels niet

Dat backpackers behoren tot de absolute elite van deze wereld is natuurlijk al lang geen geheim meer. Doordrenkt van onuitputtelijke levenswijsheid reizen wij de wereld rond opzoek naar avontuur, wijsheid en ontelbaar veel magische momenten.

Geholpen door onze alles overtreffende intelligentie en wijsheid zijn wij backpackers in staat om dingen te begrijpen die normale mensen niet snappen.

Arrogant om te zeggen?

Nee joh, natuurlijk niet. Backpackers snappen ook heus wel dat er mensen zijn die het wat minder goed getroffen hebben.

Met een empathisch vermogen dat het menselijke overstijgt kijken we daarom naar deze minder goed bedeelde mensen en denken we:

Ah gossie, kijk dat dreuzeltje daar nu zitten. Hij kent noch magie, noch echte levensvreugde maar denkt dat hij daar – liggend op z’n strandbedje met de Telegraaf van gisteren en een vers geperste jus – he-le-maal de shit is. Ik moet iets doen. 

Vandaag gaan we daarom het gesprek aan met deze dreuzels in een poging om hen te vertellen over de 15 universele waarheden die backpackers wél begrijpen. 

Dreuzeltjes, letten jullie op? Misschien leer je nog wat.

1. Reizen Is NIET(!) Hetzelfde Als Vakantie Vieren

Beste dreuzel, een vakantie is een fantastische manier om even weg te zijn van je stressvolle leven, je dagelijkse verplichtingen en je collega’s.

Je wilt zoveel mogelijk ontspannen. Elke dag uit eten en misschien doe je in de middag wel eens iets uitdagends, bijvoorbeeld van je strandbedje naar de zee lopen.

Je wilt niet stressen op een vakantie en dat snappen we.

Maar een reiziger wil niet ontsnappen aan de realiteit van thuis. Wij zijn niet op reis om te pendelen tussen een strandbedje en de zee. Wij willen ons onderdompelen in de realiteit van dat moment.

Reizen is onze realiteit, ook al is het maar voor even.

We praten met locals en zijn niet bang voor ze, wij eten bij lokale restaurants en niet bij de westerse restaurants waar je juist diarree krijgt. En natuurlijk liggen we soms lekker op het fantastische strand van één of ander onwerkelijk bounty-eiland. En soms, heel soms, vinden we reizen ook echt he-le-maal kut want zo is het leven.

WEL MINDER #SWAG DAN OP REIS, HELAAS (10)

2. Je Hoeft Niet Rijk Te Zijn Om Te Reizen

Beste dreuzel, het is heel leuk voor jou dat jij in drie weken tijd een paar duizend euro verbrast aan veel te dure hotelkamers, restaurants en *****resorts waar je een permanent slappe pik van krijgt, maar dat betekent natuurlijk niet dat wij dat ook doen.

Het geld dat jij in een week uitgeeft op een ‘normale vakantie’ kan je een maand lang plezier opleveren als je slaapt in hostels, eet op straat en wegblijft van georganiseerde tours waarbij je hele reis wordt uitgestippeld.

Wil je wel eens meer weten over hoe goedkoop het echt allemaal kan? Lees dan maar eens:

De Ultieme Gids Voor Het Vinden Van De Goedkoopste Vliegtickets

30 manieren om goedkoper te overnachten op reis

3. Hostels Zijn Niet Smerig

Natuurlijk zitten er op alle lakens spermavlekken en ligt er onder je kussen meestal een klein nestje aan platgestampte kakkerlakken, maar het is wel goedkoop. En goedkoop is het enige dat telt voor backpackers, maar dat wist je al toch?

Nou beste dreuzel, het lijkt erop dat jouw vooroordelen je een beetje in de weg zitten.

Hostels zijn over het algemeen heel schoon en de beste plek om leuke mensen te ontmoeten. Bovendien, niemand wil in een zwijnenstal leven. Zeker niet de elite van deze samenleving.

4. Alleen Reizen ≠ Alleen Zijn

“Wow stoer hoor, ik zou echt nooit alleen op reis kunnen.”

Tja, dat is nog maar eens een hardnekkige mythe dat alleen reizen betekent dat je altijd alleen bent.

Nou beste dreuzel, je mag dan misschien (nog) niet bij de elite horen, maar je hebt toch oren en een mond? Als je die gebruikt dan beloof ik je dat je nooit echt alleen bent.

Nouja soms wel, maar dan moet je het volgende punt maar even lezen.

Nooit alleen

 

5. Alleen Zijn Is Prima

Ja beste dreuzel, wij vinden het ook wel eens eng om alleen te zijn. Zeker als we net beginnen aan onze reis.

Misschien is het zelfs wel onze grootste angst.

Het is ook écht niet fijn als het voor het eerst gebeurt en je helemaal alleen bent. Alles wordt dan zwart voor je ogen, je benen beginnen te shaken en langzaam verlaat je je lichaam.

In een paniekaanval schreeuw je: “Oh nee ik ga dood! Ik zal sterven aan deze eenzaamheidsaanval! Vertel m’n ouders dat ik van ze hou.”

En opeens besef je dat er eigenlijk niks veranderd is en je gewoon nog leeft. Verrassend hè?

Alleen chillen

6. Iedereen Kan Een Nieuwe Vriend Zijn

Thuis heb je je maatjes en daar blijft het waarschijnlijk bij. Je ontmoet niet zo heel veel nieuwe mensen meer en dat is niet erg. Want waarom zou je iets veranderen als het goed is?

Waarom zou je moeite steken in het maken van nieuwe vrienden als je al genoeg vrienden hebt?

Ik snap je.

Maar het feit dat jij dat het thuis niet doet, betekent niet dat het niet kan.

Wanneer je elke vreemde begint te zien als een vriend die je gewoon nog niet ontmoet hebt, dan zal je jezelf verbazen hoeveel meer (tijdelijke) vriendschappen er op je liggen te wachten.

7. Het Valt Allemaal Wel Mee Met Heimwee

Natuurlijk denk je wel eens na over hoe mooi het zou zijn om een biertje te drinken met je maatjes thuis, maar dat betekent natuurlijk niet dat je de hele dag aan ze denkt.

Wat als je het helemaal zat bent en echt graag naar huis wilt?

Nou, dan boek je dus een ticket.

Gili-T

8. Reizen Kan Ook Saai Worden

Beste dreuzel, wij reizigers snappen dat we bevoorrecht zijn om zulke mooie reizen te kunnen maken. Niet omdat jij genoegen moet nemen met paar weken vakantie per jaar, want daar kies je immers zelf voor.

We voelen ons zo bevoorrecht omdat we in landen komen waar heel veel mensen zich afvragen hoe er die avond eten op tafel komt. We komen in landen waar mensen blij zijn met stromend drinkwater, maar wij leven als een koning.

En ja, dan klinkt het wel eens verwend als je geen zin meer hebt om nóg een tempel te bekijken of nóg een dag op een tropisch strand te liggen.

Maar de realiteit is dat overdaad schaad, ook als het heel mooi is.

Alles gaat vervelen als je het teveel doet. En reizen dus ook.

Benieuwd hoe dat zit? Lees meer over de Backpacker burnout

9. De Wereld Is Niet Gevaarlijk

Beste Dreuzel, misschien kijk je elke dag braafjes het nieuws. Dat is namelijk zo goed voor je algemene ontwikkeling.

Dan kan je namelijk leren over wat er allemaal gebeurt in de wereld. En natuurlijk dat iedereen die anders is dan het stereotype westerling een mogelijk gevaar vormt.

Al snel zul je leren om naar de wereld te kijken als een gevaarlijke plek waar vervelende gebeurtenissen worden verklaard door waarneembare verschillen tussen mensen.

Maar wist je dat de wereld eigenlijk voor 99% uit lieve mensen bestaat?

Ga het zelf maar ontdekken. Elke land heeft rotte appels maar het leeuwendeel van de mensen heeft een goed hart, is behulpzaam, gastvrij en dat betekent dat jij – ondanks je onterechte xenofobie – niets te vrezen hebt.

aardige-locals--2

10. Het Zijn De Kleine Dingetjes

Let je nog een beetje op dreuzeltje?

Jij probeert vast net als iedereen te genieten van de kleine dingen in het leven.

Maar merk je dan wel dat de zon op je wangen staat? En heb je je koffie wel echt geproefd? En wat was de laatste keer dat je een fijn gesprek had met iemand zonder constant op je telefoon te kijken?

Als je op reis bent heb je veel meer tijd en leer je om te genieten van de kleine momenten en schoonheid te zien in schijnbaar normale dingen.

elke dag gaat de zon op en onder. Hoe vaak geniet jij er echt van?

11. Een Reis Plannen Is Veel Makkelijker Dan Je Denkt

De planning van een verre reis kun je zo moeilijk en makkelijk maken als je zelf wilt, maar de kans is groot dat je achteraf inziet dat je de meeste dingen ook ter plekke kunt regelen. Bekijk maar eens de survivalgids voor backpackers die niet teveel willen plannen.

 

NO planis (1)

 

12. Je Bent Nooit Te Oud Om Te Reizen

Beste Dreuzel, de wereld waar jij in leeft beschouwt oude mensen als uitgerangeerde werkmachines die niet langer bijdragen, maar juist schadelijk zijn voor onze economie.

Onzin.

Als jij de wereld wilt zien, waarom doe je het dan niet? Wat maakt het nu uit hoe oud je bent?

Wij backpackers zullen in ieder geval je vriend zijn, zolang je maar niet voor de zesde keer vertelt hoe geweldig je kleindochter is omdat ze toevallig met gesloten ogen haar veters kan strikken.

Die kleine man is Teddy, 60 jaar oud en een ware legende.
In Nepal met Claudio en Teddy die niet alleen 60 jaar oud is, maar ook een ware legende.

 

13. Backpacken Is Meer Dan De Dingen Die Je Ziet

Wij backpackers zien heel veel mooie dingen. Je kunt denken aan bergen, stranden, zonsondergangen, bekende gebouwen, wereldwonderen en meer.

Misschien heb je onze foto’s wel eens gezien op Facebook. Mooi hé?

Maar weet je wat het punt is?

Die foto is maar een heel klein gedeelte van de belevenis. Die foto op de top van de berg is natuurlijk heel mooi, maar de klim er naar toe is wat me echt bijblijft.

Mooi verhaal was dat.

Ja beste dreuzel, op reis maak je de foto’s voor herinneringen en misschien een klein beetje voor het thuisfront, maar de echte ervaring is waar het uiteindelijk allemaal om draait.

14. Backpacken Is Een Leerschool

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

Dan is het dus ook logisch dat je anderen dingen krijgt als je andere dingen doet.

Wanneer je gaat reizen zal je veel dingen leren. Niet alleen over de wereld en over hoe andere mensen in het leven staan, maar ook over jezelf.

Je leert kanten van jezelf kennen die je hiervoor nog niet gezien had. Dat kan leuk zijn of minder leuk, maar het is een leerschool. Omarm het en geniet ervan, grote kans dat je er een completer mens van wordt.

Ik leerde bijvoorbeeld dat ik helemaal geen gel in m'n haar hoef te doen om een tof kapsel te hebben.
Ik leerde bijvoorbeeld dat ik helemaal geen gel in m’n haar hoef te doen om een tof kapsel te hebben.

15. Laat Maar, Je Snapt Het Toch Niet

Beste dreuzel, ik heb m’n best gedaan.

Misschien dat het aan mij ligt, maar ik heb je in ieder geval proberen te vertellen wat backpacken inhoudt.

Misschien begrijp je het nu op een verstandelijk niveau, maar om echt te begrijpen wat ik bedoel moet je toch echt zelf gaan backpacken.

Die emotie, dat gevoel van backpacken dat kan ik je niet uitleggen in woorden.

Probeer het niet te begrijpen. Ga gewoon eerst zelf maar backpacken en dan praten we verder.