• Menu
  • Menu

Transmongolië Express: De complete gids vol highlights

Kopen Cialis erectiepillen 10 mg, 20 mg, bestellen online

Aan boord van de Transmongolië Express reis je van Moskou, dwars door Rusland en Mongolië naar de Chinese hoofdstad Beijing. Een avontuurlijke treinreis langs de meest uiteenlopende landschappen, interessante culturen en eeuwenoude bezienswaardigheden. De bekendste spoorlijn ter wereld brengt je door verschillende tijdszones met eindeloze indrukken. Al met al een onvergetelijke ervaring.

Je maakt eerst kennis met het gevarieerde Rusland. Van de metropool Moskou, tot het eindeloze Siberië en het mysterieuze Baikalmeer. Je passeert uitgestrekte bossen, kronkelende rivieren, kleine houten huisjes en adembenemende uitzichten.

Vervolgens reis je door Mongolië. Dit is het land van de rondtrekkende nomaden, eindeloze steppen en de Gobi woestijn. Je beleeft het echte Mongoolse leven, slaapt in traditionele Gertenten en verkent de vele nationale parken te voet of te paard.

De bijna 8000 kilometer lange treinreis eindigt in het vroegere Peking, nu Beijing. De hoofdstad van het land van de Chinese muur, het terracotta leger en de verboden stad. Maar ook het land van de rivier de Yangtze, bamboebossen en Karstgebergten.

Kortom, de Transmongolië Express is een fantastische onderneming voor avontuurlijke reizigers. In dit uitgebreide artikel lees je alles wat je wilt weten over de Transmongolië Express. Ben je er klaar voor?

De route van de Transmongolië Express

Veel mensen noemen deze reis de Transsiberië Express, maar bedoelen eigenlijk de Transmongolië Express. Met de Transmongolië Express volg je eerst een groot deel de route van de Transsiberië Express. Echter stap je in Irkutsk over op de Transmongolië Express om via Mongolië naar China te reizen.

Met de onderstaande route heb je de kans om drie bijzondere landen in ongeveer drie tot vijf weken te ervaren.

De treinreis duurt maar liefst 6 volle dagen, en elke stop die je toevoegt aan de reis, zorgt ervoor dat je gelijk een paar dagen uitloopt. De trein gaat namelijk niet zo vaak, dus als je afstapt moet je even wachten op de volgende trein. Dit betekent dat je met een paar leuke stops ongeveer 3 weken nodig hebt.

Heb je wat korter de tijd? Dan raden we aan om enkele tussenstops als Jekaterinenburg, Novosibirsk of Ulan Ude over te slaan. Dit scheelt ongeveer een week. Heb je wat langer de tijd? Voeg dan St. Petersburg toe aan het begin van de route. Of blijf wat langer in Moskou of Beijing omdat hier zoveel te doen is. En uiteraard kun je altijd meer van Mongolië ontdekken. Doe je wat rustiger aan, reken dan op 4 tot 5 weken voor deze route. In principe kun je deze reis zo kort of zo lang maken als je zelf wilt!

De Transmongolië Express kun je in beide richtingen doen, van Rusland naar China of andersom. Je kunt deze route ook makkelijk combineren met een verdere reis door China. Of vlieg vanaf Beijing naar andere bestemmingen in Azië zoals TaiwanHong Kong of Singapore.

Ben je juist op zoek naar een bestemming in Zuidoost Azië? Vlieg dan vanaf Beijing naar bijvoorbeeld VietnamThailand of Laos.

Trans Mongolië Express

De highlights van de Transmongolië Express

Hieronder geven we je een korte indruk van de plekken die in de bovenstaande route staan. Wil je precies weten wat er te doen is, en een betere indruk krijgen van een bestemming? Voor de meeste highlights hebben we ook een gids geschreven met de beste tips voor activiteiten, restaurants en slaapplekken!

St. Petersburg (4 dagen)

Officieel begint de Transmongolië Express in Moskou, maar het is heel leuk om er een paar dagen St. Petersburg aan toe te voegen.

Het prachtige St. Petersburg is de culturele hoofdstad van Rusland en heeft een verrassend westerse sfeer. De stad ligt aan de Neva rivier en wordt vanwege de vele grachten en prachtige bruggen ook wel het Venetië van het Noorden genoemd.

Je kunt in St. Petersburg heerlijk terrasjes pakken en genieten van de culturele en historische rijkdommen. Bezoek bijvoorbeeld het Hermitage, de prachtige tsarenpaleizen of bekijk de prachtige verlichte Kazan-kathedraal en Izaaks-kathedraal.

Ook buiten de St. Petersburg kun je van alles gaan bekijken. Bijvoorbeeld het Peterhof, de bekende paleizen- en tuinencomplex en het klassieke Pavlovsk paleis.

Moskou (4 dagen)

De meeste mensen beginnen hun Transmongolië treinreis in Moskou, de grootste stad van Europa. In Moskou wandel je over het Rode Plein, langs het mausoleum van Lenin. Je ziet ook het chique warenhuis Gum, het Historisch Museum en de kleurrijke Sint Nicolaaskerk.

Ook de Basilius Kathedraal met de typische kleurrijke uienkoepels mag niet ontbreken. Daarnaast is er nog de mooi opgeknapte Christus-Verlosserkathedraal en het Kremlin, waar het eeuwenoude machtscentrum van Rusland ligt.

Verder heeft Moskou de mooiste metrostations ter wereld en vind je in groene Gorky Park volop hippe koffietentjes. De combinatie van de oude Oostblok uitstraling en de nieuwe frisse gebouwen zorgen voor een bijzondere sfeer.

Ook buiten Moskou is er meer dan genoeg te zien. Ga bijvoorbeeld naar het prachtige 14e-eeuwse kloostercomplex, het Lavra of Sergius klooster, en bezoek de 3 fantastische kathedralen met elk een eigen bouwstijl.

Meer weten over wat te doen in Moskou? Check Backpackcentrales gids voor Moskou.

Perm (2 dagen)

De uitgestrekte stad langs de Kama rivier was onder het Sovjet bewind tot 1991 een verboden stad. Perm was namelijk de thuisbasis van de Gulagkampen waar pottenkijkers niet welkom waren.

Tegenwoordig kun je de stad wel bezoeken. Zo kun je naar de indrukwekkende Perm-36, het enige overgebleven gevangeniskamp van Rusland. Daarnaast heb je hier de Motovilikha, het openlucht artilleriemuseum en het Chusovaya Historisch Museum. In die laatste ontdek je hoe het was om in de 19e eeuw op het platteland te leven.

Het is ook leuk om natuur en cultuur te combineren met een bezoek aan het Belaya Gora Klooster. Dit klooster is gebouwd op een heuvel en dat geeft prachtig uitzicht over de bossen.

Tot slot heb je in de buurt van Perm de bijzondere ijsgrotten van Kungur.

Ben je benieuwd hoe je je het beste kunt vermaken in Perm? Check Backpackcentrales gids voor Perm.

Jekaterinenburg (2 dagen)

Jekaterinenburg is de hoofdstad van de Oeral, en ligt op de geografische grens tussen Europa en Azië. Op de Eurazië grens heb je een obelisk die de grens symboliseert.

Jekaterinenburg is vooral bekend vanwege het feit dat de Tsarenfamilie Romanov hier werd vermoord. Netflix heeft hier een aardige serie over: The Last Czars. De Verlosser-Kathedraal en een klooster zijn opgedragen aan de familie Romanov. Samen vormen zij vandaag de dag een Russisch Orthodox pelgrimsoord. Je kunt hier het graf en de zeven houten kerken bezoeken.

Daarnaast vind je in het historische centrum van Jekaterinenburg traditionele Russische architectuur. In het lokale Kremlin zie je daarnaast standbeelden van de grondleggers de stad, de pleinen van de revolutie en het rode leger.

Krasnojarsk (2 dagen)

Krasnojarsk is de mooiste stad van Siberië en ligt in een heuvelachtig gebied. Je kunt de stad ontdekken tijdens een boottocht over de Yenisey rivier, maar het echte hoogtepunt is het Stolby National Park. Hier vind je schitterende wandelpaden met weidse uitzichten en bijzondere rotsformaties die boven de bossen van het reservaat uitsteken.

Benieuwd naar deze plek en wil je meer tips voor wat te doen in Krasnojarsk? Check Backpackcentrales gids voor Krasnojarsk.

Novosibirsk (2 dagen)

Novosibirsk is de relatief onbekende hoofdstad van Siberië, gelegen aan de Ob rivier. De stad is ontstaan door de aanleg van de Transsiberische spoorlijn en hierdoor is het een relatief jonge, maar veelzijdige stad. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Lenin plein, het oude stadscentrum met de houten huisjes, de Siberische boerderijmarkt, het grootste operagebouw ter wereld en de St. Nicolaas Kapel. Zoals je ziet, meer dan genoeg te doen!

Irkutsk (2 dagen)

Irkutsk is veel meer dan alleen de uitvalsbasis voor het Baikalmeer. Het is een echte studentenstad met enkele interessante musea, winkels en terrasjes aan de Karl Marx straat. Je proeft de sfeer het best als je wandelt door de steegjes. Je ziet dan karakteristieke houten huizen met prachtig gekleurde luiken. En ook in het historische centrum vind je een mooi theater, een kleurrijke markt en uiteraard een kathedraal.

Benieuwd naar wat er allemaal te doen is in Irkutsk? Check Backpackcentrales gids voor Irkutsk.

Lake Baikal (3 dagen)

Vanuit Irkutsk kun je makkelijk naar Listvianka, een klein authentiek Russisch dorp aan het Baikalmeer. Hier proef je de populaire Omul vis en geniet je van de natuur en de frisse buitenlucht na een aantal dagen in de trein. Bij Lake Baikal wandel je heerlijk langs de oevers of maak je een boottocht over het heldere blauwgroene water. In beide gevallen geniet je van panoramische uitzichten en omringende bergen.

Ben je een echte natuurliefhebber? Breng dan ook een bezoek aan Olkhon eiland om helemaal tot rust te komen en te genieten van de ongerepte natuur. Het eiland heeft verschillende landschappen als steppe, taiga en zelfs een kleine woestijn. Op Olkhon eiland kun je wandelen, paardrijden of een verfrissende duik nemen. In de zomer bereik je het eiland met de ferry. In de winter, wanneer het meer helemaal dicht gevroren is, kun je met de auto over het ijs.

Benieuwd naar hoe je optimaal geniet van Lake Baikal? Check Backpackcentrales gids voor Lake Baikal.

Ulan Ude (2 dagen)

Ulan Ude is het Russische voorproefje op Mongolië, en wordt gekenmerkt door boeddhistische tempels. Het indrukwekkende Ivolginsk Datsan wordt gezien als het belangrijkste religieuze centrum voor boeddhisten in Rusland. Op het centrale plein vind je het grootste standbeeld van Lenin’s hoofd uit de oude Sovjet-Unie. Vanaf Ulan Ude kun je ook een bezoek brengen aan Semeiskie en de aanhangers van het oude geloof.

Ulaanbaatar en omgeving (6 dagen)

Ulaanbaatar is de interessante hoofdstad van Mongolië, een fantastisch land met weidse landschappen. Bezoek hier het Tibetaanse Gandan Klooster tijdens de ochtendceremonie, het centrale Sukhbaatar plein met het standbeeld van Ghengis Khan, het historisch museum, of de Ghojin Lama tempel. ’s Avonds kun je de indrukwekkende dans en typische muziek optredens bezoeken in het theater.

In de omgeving van Ulaanbaatar zijn meerdere nationale parken te bezoeken zoals Terelj N.P., waar je kunt paardrijden door de natuur, zwemmen in heldere rivieren en kunt slapen in Ger, een Mongoolse nomadentent.

Je kunt Ulaanbaatar ook gebruiken als beginpunt van een rondreis door de Gobi Woestijn, een van de grootste woestijnen ter wereld.

Wil je meer lezen over de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar? Check Backpackcentrales gids voor Ulaanbaatar.

Beijing (4 dagen)

De meeste reizigers eindigen hun treinreis in de ontzettend grote stad Beijing. Hier vind je die dingen die je gewoon één keer in je leven wilt zien. Maak bijvoorbeeld een wandeling over de Chinese muur en bezoek de mysterieuze Verboden Stad. Ook het Tiananmen Plein, de Tempel van de Hemel en het zomerpaleis mogen niet ontbreken. Om de sfeer te proeven wandel je door de Hutongs, struin je over de avondmarktjes en bezoek je graftombes van Chinese keizers.

Benieuwd naar waar er allemaal te doen is in Beijing? Check Backpackcentrales gids voor Beijing.

Jouw Transmongolië Express Boeken?

Als je de moeite hebt genomen om het complete artikel te lezen, dan heb je ook gezien dat we verwijzen naar Tiara Tours en Mevo Reizen. Dit omdat wij goede ervaringen hebben met hun klantencontact en het feit dat alles soepel geregeld was. Wellicht is het iets duurder dan wanneer je alles zelf regelt, maar je hebt dan in ieder geval de zekerheid dat het allemaal goed geregeld is.

Meer Inspiratie voor de Transmongolië Express?

Op zoek naar praktische info en tips voor de Transmongolië Express? Lees dan dit artikel. Of check hier al onze artikelen over deze bijzondere treinreis.