• Menu
 • Menu

Wel eens gedacht over een relocatie cruise? Dit is alles wat je moet weten!

Wat is er luxer dan business class, goedkoper dan thuisblijven en een bijzondere manier om een verre reis te beginnen of eindigen? Juist, een relocatie cruise!

Een relocatie cruise is een – meestal spotgoedkope – cruise waarbij je van één werelddeel naar een ander vaart. Veel cruiseboten varen namelijk in de warme maanden in Europa, maar zoeken in de herfst en wintermaanden warmere oorden op. Om tijdens de oversteek een deel van hun kosten terug te verdienen, proberen ze met lage prijzen mensen te overtuigen om mee te varen.

In 2018 sloten wij onze reis van 8 maanden door Zuid- en Midden-Amerika af met een 18-daagse relocatie cruise van Havana naar Genua en betaalden daarvoor €700 per persoon. In 2023 deden we hetzelfde trucje en gingen we in 20 dagen van Dubai naar Rome en betaalden daarvoor €800 per persoon.

Voor ongeveer €40 per dag kun je drie keer per dag uiteten, chill je bij een zwembad en word je ’s avonds vermaakt met opvallend goede en professionele shows. Vergeet niet dat je hotel & vervoer richting Europa hier dus ook bij de prijs in zit! Om de zoveel dagen kun je de boot af om plekken te verkennen waar je anders misschien niet zo snel komt.

De dagen op zee lees je een boekje, speel je een spelletje, ga je naar de gym en/of werk je aan je nieuwste roman, business idee of fotoboek van de reis die je net gemaakt hebt. Met de aanschaf van een internetpakket zou je zelfs een beetje werk gedaan kunnen krijgen, maar wat let je om juist een digitale detox te nemen?

Tegelijkertijd ervaar je de ongekende grootheid van de wereld door meerdere dagen te varen op de ogenschijnlijk eindeloze zee waarop tot aan de horizon geen andere boot te zien is.

Goed idee? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een relocatie cruise: de kleine lettertjes, wat inbegrepen is, tips om je voor te bereiden en uiteraard waar je die goede deals kunt vinden.

Voor wie is een relocatie cruise leuk?

Een relocatie cruise is leuk voor reizigers die goedkoop willen cruisen en het niet erg (of zelfs mooi) vinden om meerdere dagen op zee te zijn. Een groot voordeel is dat er relatief weinig passagiers aan boord zijn en daardoor zijn er altijd bedjes beschikbaar bij het zwembad en stoelen bij het theater. Omdat de personele bezetting min of meer gelijk blijft tijdens die relocatie blijft de service van hoog, zo niet hoger niveau.

Het leuke aan cruisen is dat het leven aan boord erg simpel en tegelijkertijd luxe is. Je hoeft eigenlijk alleen na te denken over wanneer je eet, wat je bestelt en of het al tijd is voor een drankje. Verder is er aan boord meer dan genoeg vermaak en gaat het nooit vervelen. Daarnaast zijn de schepen zó ontzettend groot dat je je ook niet opgesloten voelt omdat er altijd nieuwe plekken te ontdekken zijn.

Zouden wij een cruise aanraden als dat je enige vakantie van het jaar is? Nee, dan zouden we altijd gaan voor een mooie avontuurlijke reis. Wij zelf zouden zelfs geen cruise doen waarbij je een rondje vaart door Europa. Maar, een relocatie cruise die je na een lange reis terug naar Europa brengt? Dat is echt geweldig. Na een reis waarin je veel hebt gezien en ondernomen, is het juist heerlijk om even niks te doen en te genieten van westerse luxe (en het eten). Bovendien kun je zo langzaam wennen aan het feit dat je weer terug gaat (zonder jetlag), in plaats van dat je na een brakke vlucht ineens op Schiphol staat alsof je nooit bent weggeweest. 

Aan boord valt op dat vooral gepensioneerden gebruikmaken van de relocatie cruises, maar er zijn ook zeker jonge gezinnen en een paar verdwaalde solo-reizigers. Logisch, want de meeste relocatie cruises varen buiten de populaire vakantieperiodes. De sfeer is gezellig en je kan altijd kleine praatjes maken met andere passagiers. Er worden ook tal van activiteiten georganiseerd, denk hierbij aan danslessen, taalcursussen en sport- en spelactiviteiten.

Wat voor routes kun je varen met een relocatie cruise?

De meeste Europese cruisemaatschappijen zoals Costa Cruises en MSC Cruises varen van april tot en met oktober in Europa. Daarna wijken ze uit naar warmere oorden in het zuiden van Afrika, het Midden-Oosten, Midden- & Zuid-Amerika. Zodra het zomerseizoen in Europa weer begint (zo rond de meivakantie) keren de schepen weer terug naar de Middellandse Zee.

De route die wij in april 2018 voeren was Havana (Cuba) > Sint Maarten > Antigua & Barbuda > Britse Maagdeneilanden > Funchal (Madeira) > Cadiz (Spanje) > Genua (Italië)

De route in 2023 was Dubai > Abu Dhabi > Muscat > Salalah > via het SuezKanaal > Heraklion (Kreta) > Piraeus (Athene) > Palermo (Sicilië) > Naples > Rome.

Dit zijn slechts voorbeelden, er zijn ook mooie relocatie cruises vanuit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.

Een dag op zee: Hoe ziet dat eruit?

Een dag aan boord van een cruiseschip plan je rondom eten en activiteiten. Voor het eten zijn er drie hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en diner. Bij elke maaltijd heb je de keuze om in het buffetrestaurant te eten of voor a la carte te gaan in een van de restaurants. Beiden zitten bij de prijs inbegrepen. Tussendoor zijn er nog wat momenten waar je snacks en aperitiefjes kunt krijgen. De tijd tussen het eten kun je spenderen bij het zwembad (mét glijbanen), in een café, in de gym, deelnemend aan activiteiten als aerobics, bordspelletjes of een quiz. En uiteraard staat het je vrij om op elk gewenst moment een tukkie te doen in je cabine.

In de avond is er entertainment aan boord in de vorm van theatershows en live-muziek. Vaak worden de shows twee keer opgevoerd zodat je ze kunt zien voor of na je avondeten. De shows die wij op de Costa Toscana zagen waren van erg hoog niveau, vooral de acrobaten waren echt heel goed en hadden volgens ons lekenoog niet misstaan in een voorstelling van Cirque du Soleil. Na de show kun je altijd nog even door in een van de bars aan boord.

Om je een voorbeeld van een dag te geven:

 • 7:30 – Rondje op het dek lopen en de wind in de haren voelen
 • 8:00 – Ontbijt in buffetrestaurant
 • 9:00 – 12:00: Chillen, yahtzee, sporten, (gedownloade) netflix afleveringen kijken
 • 12:00 – 13:30: Lunch in buffetrestaurant
 • 13:30 – 16:00: Chillen, zwemmen, spelen op de glijbaan, boekje lezen, etc.
 • 16:00 – 17:00: Koffie, cake en fruit
 • 17:00 – 18:30: Spelletje, chillen, aperitief, pilsje
 • 18:30 – 20:00: 4-gangen diner in à la carte restaurant
 • 21:00 – 21:45: Avondshow
 • Na 21:45: Verder in de bar of lekker terug naar je hut

Is het je opgevallen dat nergens staat: social media checken, mail bijwerken, whatsappen? Internet aan boord is duur: €0,35 per minuut als je het los koopt. Een pakket met alles erop kost al gauw €250 voor de hele cruise. Best een hoop geld, maar zelfs als geld geen issue is… weet je hoe lekker het is om een keer een weekje niet bereikbaar te zijn? 

Een dag aan land: Hoe ziet dat eruit?

Tijdens een relocatie cruise zal je ook aanmeren op verschillende plekken onderweg, je wil immers toch wat zien van de wereld. Het aanmeren gebeurt bijna altijd in de ochtend, dus als je tussen 7:00 en 8:00 naar het dek gaat kun je zien hoe het gigantische schip aanlegt aan een – zo lijkt het – veel te kleine kade. Het is een knap staaltje stuurwerk en erg interessant om te zien.

Meestal kun je vanaf 8:00 de boot af en word je verwacht uiterlijk 17:30 weer terug te zijn. Dat betekent dat je één hele dag de tijd hebt om de plek te verkennen. Het is belangrijk om vooraf een plan te maken en te bedenken wat voor jou prioriteit heeft, een dag is zo voorbij. Het verschilt natuurlijk ook per bestemming wat leuk is om te doen. In een stad zal je eerder een wandeling maken en op een eiland ga je eerder naar een mooi strand of een leuke bar.

Maak jezelf in ieder geval niet wijs dat je in één dag een bestemming kunt uitspelen. Bedenk dat je sfeer gaat proeven en aan het scouten bent. Bevalt de plek je goed genoeg om nog eens terug te keren? Mooi, er zijn altijd nieuwe reizen in de toekomst! Bevalt het niet goed genoeg om terug te keren? Ook prima, je hebt het nu in ieder geval gezien en hoeft geen fomo meer te hebben. 

Wij weten nu bijvoorbeeld dat Sint Maarten mooi is, maar dat we er niet heen hoeven voor een vakantie. Tegelijkertijd waren we door de cruise in 2018 wel heel benieuwd geworden naar de rest van Madeira, waardoor we in 2022 met veel plezier terugkeerden voor een langere reis.

Een van de mindere dingen van cruisen is dat je bijna altijd vervoer moet regelen als je iets wil zien. Vanuit sommige havens kun je de stad in lopen (zoals Funchal, Cadiz, Naples en Palermo) en soms zijn er gratis shuttlebussen die je naar de stad brengen. Vaker is het echter zo dat je een taxi moet nemen. Hop-on Hop-off bussen kunnen ook een goede deal zijn, maar niet altijd. In Athene betaalden wij bijvoorbeeld €20 p.p. voor die bus, maar in Abu Dhabi zou het €80 p.p. kosten en was een taxi vele malen goedkoper. 

Een paar belangrijke tips voor de dagen dat je van boord gaat:

 • Doe vooraf onderzoek en maak een plan. Vind je het te overweldigend, sla dan een paar websites op door ze te printen als PDF. Je kunt op je mobiel ook de app Pocket gebruiken om websites terug te lezen zonder internet.
 • De tours die je op het schip kunt boeken zijn duur en wat ons betreft zelden het geld waard.
 • Er zijn facebookgroepen waar je mensen kunt vragen om een zelf geregelde tour te delen. Wij hoorden van twee passagiers dat zij in Muscat op die manier de hele dag op pad waren voor €30 p.p. in plaats van de €160 die het via de cruisemaatschappij had gekost.

Meestal ga je rond een uur of 18.00 weer varen en dat is ook altijd een bijzonder moment. Allereerst is het wonderbaarlijk hoe zo’n groot schip weer uit de haven vaart, maar het is ook een bijzonder bevredigend gevoel om een stad of eiland aan de horizon te zien verdwijnen terwijl de zon onder gaat en er niets anders overblijft dan open zee.

Wat je kunt verwachten aan boord van een relocatie cruise?

Nu je een beter beeld hebt van hoe de dagen op zee en aan land eruit zien, wil je wellicht weten wat je mag verwachten van de faciliteiten. In het kort kun je verwachten dat een cruiseschip een drijvend all-inclusive hotel is, maar dan met iets kleinere slaapkamers maar met veel meer vermaak. Hieronder zullen we de twee belangrijkste dingen aanstippen: Het slapen en eten aan boord.

Slaapkamers aan boord van een cruiseschip

Op een cruise kun je allereerst kiezen tussen een binnen- of een buitenhut. Het belangrijkste verschil is dat een binnenhut geen ramen heeft en een buitenhut wel. Ook zijn binnenhutten doorgaans iets kleiner, maar daardoor ook een stuk goedkoper.

Buitenhutten bestaan in verschillende soorten en maten. Het verschil in prijs wordt meestal bepaald door de aanwezigheid van en de eventuele grootte van het balkon. Welke hut je kiest heeft geen invloed op de verdere faciliteiten die je mag gebruiken aan boord.

In elke hut is meestal een tv, een kledingkast en badkamer. Over de indeling daarvan is uiteraard goed nagedacht, want ruimte aan boord van een schip is kostbaar. Hoewel de cabines over het algemeen klein zijn, voelen ze daardoor nooit té klein.

En wat ook ontzettend luxe is, is dat je kamer elke dag wordt schoongemaakt en je bed elke dag opgemaakt. De crew aan boord werkt serieus hard!

Restaurants aan boord van een cruiseschip

Het ligt er helemaal aan op welke boot je vaart, maar praktisch elk cruiseschip heeft een buffetrestaurant en verschillende a la carte restaurants. Sommige van die a la carte restaurants zijn inbegrepen in de prijs, maar voor sommige betaal je extra. Aan boord van de Costa Toscana kon je tegen betaling bijvoorbeeld naar een pizzeria, sushi restaurant, burgerbar of teppanyaki restaurant.

Bij het buffet kun je in principe onbeperkt opscheppen, maar eten verspillen is natuurlijk zonde. Wat je zoal mag verwachten bij een buffet? Aan boord van de Costa Toscane was dit de dagelijkse keuze:

Ontbijt:

 • Yoghurtbar met toppings van noten tot fruit en verse dadels
 • Vers fruit als ananas, (water)meloen, (sinaas)appels, druiven, dragon fruit
 • Versgebakken brood & broodbeleg als jam, verschillende kazen en vleesjes
 • Grill en warm ontbijt met bacon, hash browns, gegrilde kip of zalm, roerei en meer
 • Zoet ontbijt met croissants met verschillende vullingen, cake, donuts, muffins en koekjes
 • Eieren vers gemaakt als omelet of spiegelei

Lunch:

 • Vers fruit als ananas, (water)meloen, (sinaas)appels, druiven, dragon fruit
 • Versgebakken brood en broodbeleg als verschillende kazen, vleesjes
 • Saladebar
 • Grill en warm buffet met gegrild vlees, groente, roast chicken, aardappelen en rijst
 • Pastabar met standaard 3-4 verschillende pasta’s, vers bereid voor je neus.
 • Gegrilde groenten in allerlei soorten en maten
 • Toetjes in de vorm van taartjes, koekjes, mousse en/of soesjes.

Avondeten:

Het avondeten bij het buffet is vergelijkbaar met de lunch, maar er zijn ’s avonds vaak een paar andere gerechten. Je hoeft dus nooit twee keer hetzelfde te eten op een dag.

A la carte

In de avond is het gebruikelijk om bij het a la carte restaurant te gaan eten. Er zijn aan boord vaak 2 of 3 à la carte restaurants, die allemaal hetzelfde menu serveren. Het enige verschil is het decor. Bij je reservering geef je aan bij welk restaurant je een vaste reservering wilt, maar je kunt ook best een keer bij een ander restaurant eten als je dat wil. Het menu is echter hetzelfde.

Wat kun je dan verwachten? Het menu verandert dagelijks, maar er zijn een paar klassiekers die je altijd kunt bestellen. Voor elke gang heb je keuze uit een paar opties. Een voorbeeld van een 4-gangen menu aan boord van de Costa Toscana:

Starter

 • Seafood salad, crispy bacon, chili and mushrooms
 • Veal with tuna sauce, served with potato
 • Burrata of our production with breadsticks with black olives dip

First Course

 • Carrot and orange cream soup served with fine herb croutons
 • Ravioli pasta filled with wild boar served with mushroom creamy sauce
 • Fusilli pasta alla Norma di Bellini
 • Lasagna au gratin Bolognese

Main Course

 • Sauteéd octopus with lemon and anglerfish with potato mousse and caper sauce
 • Sliced beef tenderloin with green pepper sauce
 • Chicken breast cooked in broth at low temperature, champagne sauce and vinegar and pepper marinated vegetables sauce
 • Cauliflower flan with champagne sauce and fried leeks

Dessert

 • Vanilla and strawberry semi-frozen with strawberry coulis
 • Saint Honoré filled vanilla and chocolate custard served with chocolate sauce
 • Chocolate roll with raspberry cream (no sugar added)

Great Classics (kun je kiezen in plaats van een first of main course)

 • Vegetable Minestrone
 • Spaghetti with tomato and basil
 • Tagliatelle bolognese
 • Trofiette with Genoese pesto
 • Grilled beef paillard and french fries
 • Mediterranean-style mackerel filet au gratin, mashed potatoes and vegetables.

Zoals je ziet, meer dan genoeg keuze voor vlees- en viseters maar wel wat minder als je vega(n) eet. Dan is het buffet wellicht een betere optie.

De kosten: Wat is er bij de prijs inbegrepen?

Niet alles aan boord van een cruise is gratis. Je mag er vanuit gaan dat inbegrepen zit in de prijs:

 • Maaltijden
 • Drinken bij het buffet (koffie, thee, sap, water)
 • Bezoek van shows en entertainment
 • Faciliteiten als de gym en zwembad
 • Havengelden

Niet inbegrepen in de prijs zijn:

 • Espresso koffie en varianten daarvan
 • Frisdrank, fles water en alcohol
 • Casino tegoed
 • Betaalde restaurants
 • Spa-behandelingen (zoals een massage)
 • Tours
 • Wasserette
 • Internet

Voor de dingen die niet inbegrepen zijn in de prijs, kun je vaak een pakket of strippenkaart kopen. Bijvoorbeeld voor onbeperkt (fris)drank of bijvoorbeeld 12 flessen water voor de prijs van 10. Wij hebben dat niet gedaan en dingen los gekocht. Altijd met mate, want drankjes aan boord zijn best duur. Een fles grote fles spa rood is bijvoorbeeld €2,90, een colaatje zelfs €4,60 en een pilsje (0.45L) was €6,60. Een Americano was met €2,60 daarentegen nog wel te doen. Als je rustig aan doet en rekent op ongeveer €5 p.p.p.d. voor extra uitgaven is dat redelijk.

(Verplichte) Fooien

Waar je goed op moet letten bij het boeken van de cruise is of er;
(1) Bovenop de prijs nog fooien komen en;
(2) Of deze fooien verplicht zijn.

Het verschilt per cruisemaatschappij en soms ook per reisbureau. Het is vrij gebruikelijk dat er nog een dagelijks bedrag aan fooi automatisch op je creditcard wordt belast. Dit is meestal €12,50 of €15 p.p. per dag. Er wordt standaard vanuit gegaan dat je dat oké vindt, maar zolang de fooien niet verplicht zijn kun je ze er ook weer van je rekening afhalen. Vraag in ieder geval goed na – voordat je boekt – of er nog fooien bijkomen.

In 2018 was onze 18-daagse cruise slechts €700 per persoon, maar door de standaard dagelijkse fooi zou de cruise ruim 30% duurder zijn. Omdat we het ook maar een raar principe vinden, zijn we de eerste dag naar de receptie gegaan en hebben we de fooi van de kaart laten halen. Vinden ze vast niet leuk, maar ze maken er bij MSC cruises ook geen probleem van. Bij Costa Cruises zijn de fooien daarentegen wél verplicht, maar zaten deze bij ons al bij de (voordelige) prijs in.

Dress to impress? Wat voor kleding neem je mee op een cruise?

Een cruise wordt nog altijd gezien als een luxe manier van reizen en de cruisemaatschappijen willen dat ook graag zo houden. Er is elke dag een dresscode, welke soms casual is, maar andere avonden kunnen dit gala, formal, wit of juist kleurrijk zijn.

De meeste mensen houden zich aan die dresscode, maar wij vinden het maar een beetje kinderachtig. Je bepaalt toch zelf wel wat je draagt? Bovendien ga je ook niet 8 maanden lang een smoking meeslepen zodat je een avond kan meedoen aan een verkleedpartijtje voor gepensioneerden. Je wordt overigens nergens aan boord geweigerd, maar wij kregen in het à la carte restaurant wel wat vreemde blikken toen we met een versleten korte broek en teenslippers aankwamen tijdens de gala-avond. Oeps.

Mocht je het prettig vinden om niet compleet uit de toon te vallen en ben je in de gelegenheid om te shoppen voordat je op de cruise gaat? Koop dan gewoon een overhemd of een jurk en dan is het helemaal prima.

Hoe en waar vind je de goede deals voor een relocatie cruise?

Om een goede deal te vinden, helpt het om een paar websites in de gaten te houden. Goede websites om een cruise te boeken zijn Stipreizen, Cruisewinkel, Sunweb en Tui. Ook kan het helpen om je aan te melden voor het spaarprogramma van de cruisemaatschappij zelf, zoals MSC Cruises of Costa Cruises waarbij je ook een leuke korting kunt krijgen.

Maak daarna een overzicht van cruises die je aanspreken, zoek uit wat voor faciliteiten er op het schip zijn en welke havens je aandoet. Dat verschilt per maatschappij. Het kan ook lonen om de kosten per dag uit te rekenen om op die manier beter te kunnen vergelijken. 

Over het algemeen geldt dat een ouder en/of kleiner schip (met minder faciliteiten) goedkoper is, en dat het buiten de vakanties om ook heel veel geld scheelt. Ook zijn de langere cruises in verhouding meestal goedkoper.

Op zoek naar meer tips om een reis te plannen? Check hier de ultieme voorbereiding voor een (wereld)reis.