• Menu
  • Menu

De leukste wandeling door het oude centrum van Havana

Kopen Viagra pillen voor mannen, bestellen online in Nederland

Als je naar Cuba gaat, ga je naar Havana. Je vindt er gezellige steegjes, levendige pleintjes en een hoop historie. Je kunt er heerlijk rondslenteren, drankjes doen en foto’s maken van statige panden en klassieke auto’s. Het leuke is ook dat de meeste hoogtepunten van Havana op loopafstand liggen en daarom leent de stad zich perfect voor een kleine stadswandeling in het oude centrum.

In dit artikel ontdek je leukste route door oud-Havana, de wijk waar je de meeste bezienswaardigheden ziet. Je kunt deze route in één dag doen, maar twee dagen is wat relaxter. De route is een rondje dus je kunt overal beginnen waar je wilt.

Ontbijt bij 5Esquinas

Begin je dag met een heerlijk ontbijt bij dit gezellige tentje in het oude centrum. Voor 4,95 CUC geniet je van een uitgebreid ontbijtbuffet met fruit, groente, ei, broodjes, sap, en koffie. Het ontbijtbuffet is tot 11.00 ’s ochtends, dus doe rustig aan.

Leer over Cuba’s recente geschiedenis in het Museum van de revolutie

Op het plein voor het revolutie museum, vind je een beeld van de nationale held José Marti. Dit is de man die eind 19e eeuw de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Spanjaarden leidde. Daarnaast schreef hij een aantal klassieke Cubaanse gedichten.

Eenmaal in het revolutie museum leer je over de revolutie van 1959 die werd geleid door Fidel Castro en Che Guevara. Een revolutie waar je overal in Cuba nog aan herinnerd wordt. Door dit museum te bezoeken kun je al deze revolutionaire uitingen wat beter in context plaatsen. Als het even kan, zorg dan dat je op een doordeweekse dag gaat omdat het museum in weekenden ook populair is bij locals. Entree voor het museum is 8 CUC.

Geniet van panoramische views vanaf het Ibero Star Parque hotel

Een van de duurste en grootste hotels van Cuba heeft ook één van de mooiste views over de stad. Het mooie is dat je helemaal niet in het hotel hoeft te verblijven om te kunnen genieten van dit uitzichtpunt. Sterker nog, het uitzicht over het Capitool, Grand Theater en ouderwetse auto’s is gratis. Het enige dat je hoeft te doen is de lift te nemen naar de negende verdieping.

Bekijk het Grand Theatre en het Capitool vanaf de grond

Als het op statige gebouwen aankomt, dan spant het Capitool echt de kroon. Dit gigantische gebouw was vroeger het regeringsgebouw, maar na de revolutie van 1959 werd het vooral gebruikt door ministeries en universiteiten. Wist je ook dat dit gebouw een replica van één van de duurste diamanten ter wereld herbergt?

Maak een lunchstop bij El Dandy of El Café

Na het Capitool heb je misschien wel trek gekregen of ben je toe aan een verse kop koffie. El Dandy is een sfeervol en knus tapasrestaurant waar je zowel voor lunch als ontbijt terecht kunt. Geen trek in tapas? Bij El Café haal je lekkere sandwiches en heerlijke koffie.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Cuba!

Ga ‘shoppen’ op Calle Obispo

De drukke Calle Obispo is de plek waar je kunt shoppen in Havana. Shoppen op z’n Cubaans wel te verstaan. Verwacht hier dus niet meer dan souvenirshops en een handjevol kledingwinkels. Het is wel een gezellig straatje en waar altijd livemuziek klinkt.

Doe een drankje op Plaza Vieja

Plaza Vieja is het beste plein voor een drankje. Je waant je hier ook meer in Europa dan Havana. Bij Factoria Plaza Vieja haal je heerlijke biertjes op het leukste terras. In het steegje naast Factoria vind je ook lekker eten en iets goedkopere drankjes.

Leer meer over rum – en vooral hoe het smaakt

Vlakbij Plaza Vieja vind je het Rum museum. Hier leer je alles over de geschiedenis van rum en hoe het essentiële ingrediënt van al jouw mojito’s gemaakt wordt. De entree is 7 CUC per persoon maar je krijgt er ook een gids en een proeverij bij. Bij het verlaten van het museum zie je nog een mooie graffiti van Che Guevara.

Loop langs Plaza de San Fransisco

Vanaf het Rum museum is het maar een klein stukje naar Plaza de San Fransico. Hier vind je ook weer een paar lekkere terrasjes en een leuk kerkje. Dit plein ligt trouwens tegenover de cruise terminal dus als je richting het water loopt zie je vaak gigantische cruiseschepen liggen. Altijd imposant om te zien hoe immens groot die schepen zijn!

Meer lezen over hoe het is op een (relocatie) cruise te doen? Check dan ons uitgebreide artikel!

Plaza de la Catedral

Dit is één van de mooiere pleinen van oud Havana. Je vindt hier een oude kerk die nog steeds gebruikt wordt en wederom een paar fijne terrassen. Bij Esto No Es Un Cafe kun je heerlijk eten, dus negeer alle proppers en loop rechtstreeks naar dit plekje. Geschikt voor zowel lunch als avondeten.

La Bodeguita del Medio

In een andere zijstraat van Plaza de la Catedral vind je de meest overschatte plek in Havana: La Bodeguita del Medio. Op deze plek haalde schrijver Ernst Hemingway zijn favoriete mojito’s en deed hij inspiratie op voor zijn boeken. Moet hij zelf weten natuurlijk, maar is het echt nodig om daar dagelijks met honderden toeristen naar te loeren?

Haal een ijsje bij Helad’oro

Om je wandeling af te sluiten haal je een ijsje bij nabijgelegen ijssalon Helad’oro. Hier heb je heerlijk schepijs tegen voordelige prijzen. Met het ijsje in de hand loop je weer naar het museum van de revolutie en is je rondje compleet.

Tip voor slapen in Havana: AirBnB

Ben je opzoek naar een leuke slaapplek in Havana? Wij verbleven voor minder dan 25 euro per nacht in dit simpele appartement op een toplocatie.

Vanuit Havana kun je in twee uur makkelijk doorreizen naar Viñales, of reis de andere kant op richting Cienfuegos (3 uur) of zelfs naar Trinidad (5 uur). Nog meer lezen over het kleurrijke Cuba? Check hier al onze artikelen over dit bijzondere land!