• Menu
  • Menu

What a view! 5 reden om Mount Gamti te bezoeken 

Een bezoek aan Mount Gamti is een verrijking voor je reis door Albanië. Het melkblauwe water van Lake Bovilla fonkelt in de zon terwijl jij vanaf het viewpoint uitkijkt op de groene heuvels. 

De weg ernaartoe is spannend en soms even bikkelen voor je auto, maar het is absoluut de moeite waard. Je kunt er leuk wandelen, heerlijk eten en de uitzichten zijn werkelijk fantastisch. In dit artikel delen we 5 leuke dingen om te doen bij Mount Gamti en geven we praktische tips voor het plannen van jouw bezoek.

Uitzicht op Bovilla Lake

Eenmaal boven op de berg word je beloond met een indrukwekkend uitzicht op Bovilla lake. Het water in dit stuwmeer is op zonnige dagen felblauw en contrasteert fantastisch met de groene heuvels die eromheen liggen. 

Vanaf het terras bij Bovilla restaurant kun je het uitzicht in je opnemen, maar voor de beste ervaring moet je nog even aan de wandel.

Een korte maar spannende wandeling

De echte trekpleister van Gamti mountain is het viewpoint dat aan de zijkant van de berg is gebouwd. Via een smal pad en stalen trappen klim je er, vanaf de parkeerplaats van Restaurant Bovilla, in ongeveer 10 minuten naartoe. 

Omdat het pad zo smal is en er ook niet overal hekken staan, is het best spannend. Zeker voor mensen met hoogtevrees is het een uitdaging. Op sommige stukken heb je handen en voeten nodig, maar het is fysiek vrij eenvoudig. 

Je betaalt een kleine entree van 100 Lek (ongeveer €1). Je kunt het kaartje kopen bij Bovilla restaurant of bij de meneer die aan het begin van het pad staat. 

Twee viewpoints

Er zijn twee viewpoints bij Mount Gamti. De eerste die je ziet is een stalen plateau waar je uitkijkt op het meer en de slingerende bergweg. 

Het tweede viewpoint ligt op een uitstekende rotsformatie en vraagt nog wat extra klim- en klauterwerk. Van een afstandje ziet het er enger uit dan dat het van dichtbij is. Er zijn geen hekken om je te vangen als er iets misgaat, maar als je voorzichtig doet is er niks aan de hand. Wees wel extra voorzichtig met regen of harde wind. 

Verder kun je bij de viewpoints nog een klein beetje rondlopen om je ideale fotoplek te vinden. De meeste mensen gaan na een minuut of 20 weer terug naar beneden. 

Lunch bij Restaurant Bovilla 

Aan het einde van de slingerweg bevindt zich Restaurant Bovilla. Dit is een absolute aanrader en niet alleen vanwege het uitzicht, ook het eten is top. Je geniet er van de typische Balkan kost: kaas, vlees en verse salades. 

Wij kozen voor een simpele lunch. Voor een bord friet, Griekse salade, tzatziki met brood en vier drankjes waren we nog geen €15 kwijt. Het is de ideale plek om te eten voordat je je reis door Albanië verder voortzet. 

De weg naar Mount Gamti: Een avontuur op zich

Mount Gamti ligt op slechts 20 kilometer van Tirana en toch doe je er minstens een uur over om er te komen. Dat heeft alles te maken met het belabberde wegdek dat meer kuilen heeft dan asfalt. Het is te doen, ook met een normale auto, maar het gaat gewoon traag. 

Zeker het laatste stuk is een beleving. Via een onverharde bergweg slinger je omhoog naar de parkeerplaats van Bovilla restaurant en vang je onderweg al glimpen op van het melkblauwe Bovilla stuwmeer. Spannend rijden, maar ook mooi. 

Tip: Overweeg in Albanië om je huurauto all-risk te verzekeren. Wij hadden hiervoor nog nooit schade gereden, maar door het slechte wegdek was het in Albanië twee keer raak en hebben we de onderkant van de bumper flink geschaafd. Gelukkig hadden wij de Full-cover verzekering afgesloten via Discovercars.com en hoefden we ons nergens zorgen om te maken. Huur je via Sunnycars ben je sowieso all-risk verzekert.

Tip: Zie je het niet zitten om met de auto omhoog te rijden? Onderaan de Gamti Berg is een kleine parkeerplaats. Vanaf daar loop je in 30 minuten omhoog. De locatie vind je hier in Google Maps. Je kunt daar ook een verfrissende duik nemen. 

Wanneer je niet over eigen vervoer beschikt, kun je Mount Gamti met een dagtour bezoeken. Vanuit Tirana gaan er dagelijks een aantal, waaronder deze populaire dagtour

Slapen op Mount Gamti: Check deze plekken

Wil je nog uren kunnen genieten van het uitzicht op op Lake Bovilla? Vlak boven Restaurant Bovilla staan twee schattige hutten met privé veranda. Deze zijn te vinden op AirBnb onder de naam Bovilla Village House en Bovilla Village House II.

Verder mag je wildkamperen bij Bovilla lake. Er is genoeg gras, mocht je een tent meenemen. En anders is er sowieso ergens een parkeerplek te vinden voor je camper.

Meer tips voor Albanië? Lees hier al onze artikelen!