• Menu
  • Menu

Mrizi i Zanave: Een unieke overnachting in Albanië

Terwijl de ganzen tussen de olijfbomen scharrelen en de struisvogelkuikens hun water drinken, ligt in de kelder van een voormalig strafkamp een award-winning wijn te rusten. 

Overweeg om tijdens je reis door Albanië tijd vrij te maken voor een bezoek aan Mrizi I Zanave. Het is een van de beste restaurants in Albanië en – zeker gecombineerd met een overnachting – een ervaring op zich. 

Mrizi i Zanave is niet alleen een restaurant en hotel, maar ook een werkende boerderij. Alles wat op je bord komt is vers van de boerderij of komt uit de regio. Tijdens een gratis tour leer je hoe de kaas, worst, jam en wijn van het diner wordt gemaakt. 

Wij bleven hier één nachtje slapen en vonden dat hartstikke leuk. Maar pas op als je ‘s ochtends de gordijnen van je slaapkamer open doet; je kunt zomaar het perfecte insta-plaatje van bezoekers verpesten…

Benieuwd of deze plek iets voor jou is? In dit artikel vertellen we je over onze ervaring en wat je kunt verwachten bij Mrizi i Zanave.

Dineren met lokale gerechten: Van tuin tot tafel

Buiten, onder een gigantische met wijnranken bedekte pergola, of binnen in een traditioneel stenen gebouw, wordt elke avond een seizoensgebonden menu geserveerd. Alle ingrediënten van het restaurant komen van de eigen boerderij, of worden ingekocht bij een van de 400 aangesloten families in de regio. 

De amuse, het voorgerecht en het dessert zijn voor iedereen hetzelfde, alleen bij het hoofdgerecht kun je iets kiezen. Bestel niet te gretig, want je krijgt veel. Heel veel. Het begint met een amuse en dan komt het voorgerecht met een overvloedige hoeveelheid kaas, ingemaakte groenten, worst, brood en dips. Culinair gezien zijn de smaken van het voorgerecht niet eens zo bijzonder, maar de setting maakt veel goed.

De keuze bij het hoofdgerecht is een feest voor carnivoren: kip, eend, varken, lam of kalf. Wij kozen voor kip en dat was lekker, maar wel minder discreet dan in Nederland: een halve kip heeft in Albanië ook nog een half hoofd. 

De prijzen van het eten zijn echt prima, zeker voor de hoeveelheid eten. Wij betaalden 40 euro voor twee personen, maar deelden wel één hoofdgerecht. 

Lokale ambacht in een oude gevangenis

Ergens tijdens je verblijf zal iemand van de vriendelijke staf vragen of je een tour van de boerderij wilt. Gratis, maar dat vertellen ze er niet bij, ze gaan ervan uit dat dat voor zich spreekt.

Je bezoekt de wijn-, worst-, jam- en kaasmakerij, die – leuk feitje – gevestigd zijn in een oude gevangenis. Op de plek waar de boerderij staat, stond tijdens het communistische regime namelijk een strafkolonie. 

In de voormalig barakken ligt nu kaas te rijpen en hangen worsten te drogen. In de kelders beneden liggen wijnen die, als we de rondleiding mogen geloven, meerdere nationale en internationale prijzen hebben gewonnen. 

Hoewel de rondleiding niet heel diep ingaat op het productieproces, is het een leuke manier om te zien waar het eten dat je tijdens het diner krijgt voorgeschoteld, vandaan komt.

Als je met kinderen reist, kun je ook helpen met de ganzen uitlaten. Die moeten namelijk vanuit hun hok naar de olijfboomgaarden worden begeleid. Er zijn sowieso veel dieren op het terrein te vinden, van geiten en schapen tot parelhoenen en struisvogels.

Prachtige slaapkamers, zo blijkt

De slaapkamers van Mrizi i Zanave zijn gevestigd in een stenen boerderij, met een moderne twist. Een van de hoeken in het gebouw is namelijk vervangen door een gigantisch raam dat ervoor zorgt dat twee traditioneel ingerichte kamers mooi verlicht zijn en, zo blijkt, ook de buitenkant heel fotogeniek is.

Uhm – maar dit is onze hotelkamer.

Wij bezochten Mrizi I Zanave tijdens een Albanese nationale feestdag, waardoor er veel lokale families over het terrein dartelden. Omdat de boerderij waarin je slaapt zó fotogeniek is willen veel van die families daarmee op de foto. 

Aangezien wij op de begane grond sliepen, kwamen wij in de bijzondere situatie dat er een groepje vrouwen compleet schaamteloos duckfacend voor ons raam selfies stond te maken, terwijl wij in de kamer waren. Om duidelijk te maken hoe zij vonden dat de verhoudingen lagen, verzochten ze ons met een wegwuifgebaar om uit hun foto te gaan. 

Kijk of je de kamer op de tweede verdieping kunt boeken, dat is sowieso de mooiste kamer die ze hebben. Dan heb je geen last van instagrammers voor je raam en heb je bovendien minder last van de gehorige vloeren.

Mrizi i Zanave, een aanrader?

Ja, het hotel en restaurant Mrizi i Zanave is wat ons betreft zeker een aanrader! Niet alleen het eten, maar zeker ook om een nachtje te blijven slapen in de prachtige kamers is een bijzondere ervaring. Het is heel anders dan op andere plekken in Albanië!

Qua planning past een verblijf perfect onderweg van Tirana naar Theth. Wij bezochten bijvoorbeeld eerst Gamti Mountain en checkten later die dag in bij Mrizi i Zanave. De volgende dag reden we door naar Theth. 

Meer tips voor Albanië? Lees hier al onze artikelen!