• Menu
  • Menu

Backpacken in India: een route voor het noordwesten

Backpacken in India, het is een ervaring die je niet snel meer zal vergeten. Het land is als een cocktail die je met al je zintuigen moet proeven; de geuren, kleuren, geluiden en natuurlijk alle prachtige landschappen die je ziet. In dit artikel vind je een idee voor een route in het noordwesten van India.

Highlights:

  • De Taj Mahal
  • Maak een kamelentocht in de woestijn
  • Leer meer over Sikhism in Amritsar
  • Lach je dood bij de border closing ceremony
  • Ga hiken (of zelfs snowboarden) in de Indiase Himalaya
  • Chill met de Dalai Lama (en z’n homeboys)
  • Volg een yoga-sessie in de yoga capital of the world.

Het begint allemaal in Delhi…

De route begint in Delhi. Niet omdat dit de meest enerverende plek op aarde is, maar omdat de kans groot is dat je hier aankomt met het vliegtuig.

Nadat je bij bent gekomen van de cultuurschok, is het tijd om te ontdekken wat voor moois er allemaal in het noordwesten van India te zien en vooral ervaren is. De onderstaande route kun je in ongeveer 3-4 weken doen, maar als je korter de tijd hebt kun je ook delen van de route doen.

Delhi naar Agra

Een korte treinreis van ongeveer twee uur (kijk hier voor meer info over treinreizen) brengt je van Delhi naar Agra, de stad waar je de Taj Mahal en het Rode Fort kunt bekijken. Verder is er niet zo heel veel te doen in Agra dus zodra je de Taj Mahal en het rode fort bezocht hebt, kun je wel weer gaan.

Tips:

  • Ga niet op vrijdag want dan is de Taj Mahal gesloten voor bezoekers.
  • Als je ‘s ochtends aankomt met de trein dan kun je er ook voor kiezen om ‘s avonds al weer in de trein te stappen naar de volgende bestemming.

Tajmahal

Agra naar Jaipur

Op ongeveer 5 uur met de trein van Agra vind je de stad Jaipur, ook wel bekend als ‘the pink city.’ Bekijk hier het City Palace en de nabijgelegen prachtige gevel van de Hawa Mahal. Een andere plek die goed te combineren is met een bezoek aan het City Palace is Jantar Mantar, het grootste stenen astronomisch observatorium ter wereld.

Verder vind je hier het Amber Fort, één van de zes forten in Rajasthan die op de Unesco Werelderfgoed lijst staat. Nog niet genoeg gezien? Een bezoek aan het ‘water paleis’ Jal Mahal of het Jaigarh fort zijn ook zeker de moeite waard.

city palace
city palace

Jaipur naar Pushkar

Neem vanuit Jaipur de trein naar Ajmer en stap daar direct op de bus naar Pushkar, een van de heilige steden voor Hindu’s. Het is een klein plekje waar je vanwege de relaxte sfeer best een paar dagen kunt doorbrengen. Bekijk hier zonsondergang bij de Ghats, slenter door de straatjes en drink – als dat je ding is – een special Lassi waar je enorm van gaat spacen.

Verder vind je hier één van de weinige Brahma tempels in de wereld. Een tempel waar ik je overigens weinig details over kan vertellen aangezien ik net daarvoor dus een special lassi gedronken had. Nog niet genoeg tempels gezien? Er zijn er nog wel een stuk of dertig die je kunt bezoeken.

Ben je hier in de maand november? Bezoek hier dan het 14-daagste kamelenfestival.

Photo by: Fulvio Spada https://www.flickr.com/photos/lfphotos/
Photo by: Fulvio Spada

Pushkar naar Jodhpur

De volgende grote stad op je avontuur is Jodhpur, ook wel bekend als ‘the blue city.’ Het absolute hoogtepunt van deze stad is het majestueuze en nooit veroverde Mehrangarh Fort. Je kunt er lekker rondlopen of een tour nemen. Het nabijgelegen marmeren paleis Jaswant Thada is ook zeker de moeite waard.

life inside the fort
life inside the fort

Jaisalmer

Vanuit Jodphur vervolg je je reis naar Jaisalmer, een stad die midden in de woestijn ligt. Ook hier vind je weer een fort, namelijk het Jaisalmer Fort. Je kunt er gratis naar binnen en binnen de muren vind je er allerlei winkeltjes, tempels en haveli’s. De laatstgenoemde zijn traditionele Indiase dorpshuizen.

Een andere must-do als je in Jaisalmer bent is een kamelensafari. Op de kamelensafari van Mystic Jaisalmer trek je op je kameel één nacht de woestijn in. Je berijdt je kameel voor een paar uurtjes, geniet van een kampvuurtje en woestijnliederen en slaapt ‘s avonds direct onder de sterren. Om je kamelentrip nog wat meer kleur te geven kun je de dag ervoor wat traditionele kleding kopen.

kamelen safari

Terug naar Delhi

Na je bezoek aan Jaisalmer is het tijd om terug te gaan naar Delhi, waar je je tijd in India kunt beëindigen of natuurlijk kunt doorgaan met deel 2 van de route.

Amritsar

Deel twee van de route in het noordwesten begint met een treinrit naar Amritsar. Hier vind je de Golden Temple, de meest heilige plek binnen de Sikh religie. Het is erg aan te raden om te verblijven in het Jugaduus Eco-hostel en mee te gaan op een tour naar de Golden Temple waar in de weekenden meer dan 100.000 gratis maaltijden worden geserveerd.

Een andere hilarische activiteit die je kunt doen is een trip naar de border closing ceremony. Als je al een tijdje in India bent geweest zal je waarschijnlijk niet zo verbaasd meer zijn over alle bizarre ceremonies, maar dit is er toch wel eentje die erg op de lachspieren werkt.

Elke avond wordt de grens tussen Pakistan en India gesloten en dit gaat samen met allerlei militair toneelspel, machogedrag waarbij soldaten zo overdreven marcheren dat ze bijna zichzelf tegen hun voorhoofd schoppen en natuurlijk veel Indiase muziek. Gewoon lachen dus.

goldentempleMcleod Ganj

Vanuit Amritsar neem je de bus naar Mcleod Ganj (+/- 6 uur). Mcleod Ganj is waar de Dalai Lama z’n nieuwe optrekje heeft gebouwd sinds hij verbannen is uit Tibet. Je vindt hier veel Tibetaans boedhisme en een bezoek aan het Tsuglagkhang Complex, de grootste Tibetaanse tempel buiten Tibet, is zeker een leuke besteding voor een ochtendje.

Lijkt het je leuk om met de Dalai Lama te chillen? Dat kan hier, maar dan moet hij er natuurlijk wel zijn. Natuurlijk kun je niet echt thee met hem gaan drinken, maar je kunt wel één van zijn toespraken bijwonen. Kijk voor meer informatie over de toespraken op z’n website.

Verder vind je hier ook het Tushita Meditation centre waar je vijf en tiendaagse introductiecursussen over boedhisme kunt volgen. Als dit je leuk lijkt, schrijf je dan wel op tijd in want de cursussen zijn populair en raken snel vol.

Een andere activiteit die je niet snel zal vergeten is een trektocht van het nabijgelegen Dharamkot naar Triund. Een wandeling waarbij je in ongeveer drie uur de heuvel oploopt. Kies er vervolgens voor hier een nachtje te slapen als je wilt genieten van de zonsondergang en opgang.

Een laatste puntje dat vooral belangrijk is als je van koffie houdt, is dat je in Mcleod Ganj goede koffie kunt drinken, bijvoorbeeld bij het Moonpeak espresso café. Je krijgt hier koffie gemaakt van versgemalen bonen, niet van die gore oplosmeuk die je normaal gesproken in India krijgt.

Triund Hike
Triund Hike

Manali

De busrit van Mcleod Ganj naar Manali is er eentje die je niet snel zal vergeten. Bereid je maar alvast voor op een nachtje weinig slaap en kijk er niet raar van op als je tijdens de rit een paar keer letterlijk contact met je stoel verliest als je over de zoveelste heuvel in de weg rijdt.

Manali zelf is wel de moeite waard. Het wordt ook wel de Adventure Capital van India genoemd en je vindt hier allerlei activiteiten die je hartje sneller doen kloppen. Wat dacht je van raften, paragliden en zorbing of zelfs snowboarden en skiën?

De meeste van deze activiteiten vinden plaats in de Solang Valley ongeveer 13 kilometer uit het centrum vandaan. Je kunt hier voor niet al te veel geld (vergeleken met Europese prijzen) een pas kopen voor de ski lift en jezelf lekker uitleven.

Wil je liever in het dorpje zelf blijven? Je kunt er goed shoppen, vindt er veel cafeetjes en (als dat je ding is) de bekende Manali hasj waar jij natuurlijk braafjes van afblijft.

views vanuit de Solang Valley
views vanuit de Solang Valley

Rishikesh

De volgende plek in het noordwesten van India is Rishikesh. Een busrit van ongeveer 15 uur brengt je vanuit Manali naar de Yoga Capital of the world.

Behalve dat je hier op elke straathoek yogalessen kunt volgen, vind je hier nog veel meer interessante dingen. Zo is het altijd een pretje om te ontbijten bij de German Bakery met prachtige uitzichten op de Ganges en ook andere cafees serveren goed (en veel westers) eten.

Zin in iets actiefs? De wandeling naar de Neer garh watervall is een leuke dagbesteding. De wandeling is in een mooie omgeving en als beloning kun je zwemmen in deze waterval. Daarnaast is er een meneer die noodles en andere snacks verkoopt dus je kunt hier prima een paar uurtjes doorbrengen.

Nog een leuke activiteit is een bezoek aan de verlaten Ashram waar de Beatles ooit een paar weken verbleven. Deze Ashram voelt nu een beetje aan als een ghosttown, maar het is leuk om hier een beetje rond te banjeren. Bekijk bijvoorbeeld de grafiti op de muren of chill op één van de daken met wat mensen die je in een van de cafeetjes ontmoet hebt.

Chillen op een dak in de 'Beatles Ashram'
Chillen op een dak in de ‘Beatles Ashram’

Terug naar Delhi of doorreizen naar Varanasi

Na Rishikesh is het tijd om weer terug te gaan naar Delhi of je kunt doorreizen naar het oosten van India en bijvoorbeeld een trein nemen naar Varanasi één van m’n favoriete steden in India, zo niet ter wereld.

Meer lezen over Varanasi? Check dan dit artikel.

Van plan om deze route te doen?

Deze route is slechts een suggestie en een exacte kopie van wat ik gedaan heb toen ik in India was. Er zijn echter nog wel meer plekjes te zien in dit gedeelte van India en ik raad je aan om ook zeker je eigen onderzoek te doen bijvoorbeeld met de Lonely Planet.

Zo heb ik bijvoorbeeld goede dingen gehoord over Bikaner en Shimla en er zullen ongetwijfeld meer leuke plekjes zijn.

Wat je ook doet, geniet van de ervaring en gebruik al je zintuigen. Een reis door India is namelijk niet alleen maar vast te leggen op camera, het is een complete ervaring waarbij je zintuigen in overdrive staan.

Oftewel om maar even met de woorden van Benjamin Disraeli af te sluiten: You will see more than you remember, and remember more than you have seen.