• Menu
  • Menu

Inspirerend: Een prachtige route door Zuidwest India

Over India is zo’n beetje alles gezegd en geschreven.

Het is ranzig, het is betoverend. Het is hectisch, het is relaxed. Het is spiritueel, het is een plek waar onmenselijke dingen gebeuren.

En om maar even met het grootste cliché ter wereld te spreken: India is een land van enorme contrasten.

Echt; India is geweldig en verschrikkelijk kut tegelijkertijd.

Maar wat veel mensen vergeten is dat India ook een enorm land is, waar meer dan 200 talen en dialecten worden gesproken. Vandaar dat een trip door het noordwesten van India weer heel anders is dan de trip die je hieronder leest.

Tijdens de trip door het zuidwesten van India gaat alles namelijk even een paar graadjes warmer en een tempootje lager. Je komt langst de meest relaxte gedeeltes van India met prachtige natuur, maar kan jezelf – in tegenstelling tot andere delen van India – ook flink vergrijpen aan de drank tijdens een lekkere beachparty.

Klaar om het zuidwesten van India te ontdekken?

Let’s go.

Mumbai

Je begint je reis in Mumbai, waar je zo snel mogelijk de trein neemt naar het zuidelijker gelegen Goa.

Steden in India – met uitzondering van Kolkotta en Varanasi – zijn namelijk helemaal niet zo boeiend en Mumbai vormt daar wat mij betreft geen uitzondering op.

Dus bezoek even de belangrijkste plekjes en stap daarna voor ongeveer 12 uur in de trein naar Goa.

Op zoek naar een leuke slaapplek in Mumbai? Kijk dan hier!

Mumbai

Goa

Dit is de kleinste staat van India, maar heeft een rijke geschiedenis als het gaat om buitenlandse handel. Tot 18 december 1961 was dit gebied in handen van de Portugezen en dat is ook de reden dat je hier relatief veel kerken terug ziet.

De reden dat je naar Goa moet gaan is echter niet om kerken te bezoeken. De meeste mensen komen hier om lekker te genieten van de stranden, beachparty’s en goedkope biertjes.

Aangezien Goa een kustlijn heeft van 103 kilometer heeft zal het je niet verbazen dat het aantal schitterende stranden niet op handen en voeten te tellen zijn.

Op zoek naar een leuke slaapplek in Goa? Kijk dan hier!

Goa

Langs de vele stranden die Goa rijk is vind je namelijk ontzettend veel bars, clubs, restaurants en strandhutjes om in te slapen.

En nu raak je natuurlijk in paniek.

Want wat is dan in hemelsnaam het beste strand? Hoe maak je de beste keuze? Aaaaaahh, HELLUP!

Nou wees gerust: het maakt eigenlijk geen zak uit.

Natuurlijk zijn er verschillen, maar dat is alleen maar mooi. Je kunt namelijk prima een scootertje huren en rondcrossen naar verschillende stranden.

Wil je toch een suggestie? Nou vooruit dan:

Partystranden: Vagator beach, Anjuna Beach, Baga & Calangute
Relaxstranden: Agonda, Palolem, Arambol
Russen: zie partystranden

Dolfijnen spotten in Goa, ook leuk!
Dolfijnen spotten in Goa, ook leuk!

Hampi

Nadat je in Goa lekker bent uitgerust of natuurlijk zo brak bent dat je wel wat rust kunt gebruiken, vertrek je naar Hampi.

Hampi.

Nee dat was geen typfout. Hampi is met opzet twee keer getypt, zodat je het onthoudt.

Hampi – ja Hampi dus –  is namelijk één van de meest relaxte plekjes in India waar je ongetwijfeld langer blijft dan je vooraf had gedacht.

Gelegen in een prachtig en uniek landschap dat bezaaid ligt met gigantische rode rotsen, merk je dat alles hier op erruuug ontspannen gaat.

Aan de ene kant van de rivier vind je schitterende oude tempels die terecht zijn aangemerkt als Unesco Werelderfgoed.

Op zoek naar een leuke slaapplek in Hampi? Kijk dan hier!

Hampi

Aan de andere kant van de rivier vind je Goan Corner, het meest relaxte guesthouse van India. De staff die hier werkt is niet alleen bijzonder vriendelijk, maar heeft ook de bijzondere skill dat zij de naam van alle 75 gasten kunnen onthouden.

Vlakbij dit guesthouse vind je een prachtige plek om zonsondergang te kijken. Bovenop de rots kun je met een biertje of wat rookwaren genieten van de ondergaande zon terwijl op de achtergrond vast en zeker iemand met z’n gitaar de sfeer nog relaxter maakt.

Hampi Sunset

Overdag kun je scootertjes huren en naar een stuwmeer rijden waar je van 4-5 meter hoge rotsen in het water kunt springen en lekker kunt ontspannen.

Als je nog wat meer tijd over hebt kun je bijvoorbeeld naar de Monkey Tempel rijden of een bijzondere tempel tussen de rotsen bezoeken.

Hampi boulder

Munnar

Vanuit Hampi kun je verder afzakken naar het zuiden. Veel reizigers stoppen onderweg nog even in Mysore en trekken dan verder naar Ooty om de theevelden te bezoeken. Als jij dit ook besluit te doen dan zul je ongetwijfeld mooie dingen zien, maar het kan wat mij betreft niet tippen aan de schoonheid van Munnar.

In Munnar kun je voor ongeveer €10 p.p. een prachtige privé tour maken waarbij je zonsopgang gaat bekijken en daarna lekker door de eindeloze theevelden gaat banjeren.

Serieus, in Munnar zal je misschien wel de mooiste zonsopgang in je leven ervaren.

Op zoek naar een leuke slaapplek in Munnar? Kijk dan hier!

Ook heerlijke theeveldjes
Ook heerlijke theeveldjes

Kochi

Na je verblijf in Munar is het tijd om door te trekken naar je laatste bestemming in het zuidwesten van India: Kochi.

Een stadje waar een paar leuke dingen te zien en doen zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de eeuwenoude Chinese visnetten, die nog steeds in gebruik zijn.

Ook vind je er genoeg beachbars waar je jezelf prima een dagje kunt vermaken met je reisgenootjes.

Op zoek naar een leuke slaapplek in Kochi? Kijk dan hier!

Kochi nets

En dan is het alweer tijd om af te sluiten, maar niet voordat je nog een bezoek hebt gebracht aan één van de hoogtepunten van India: de Backwaters.

In deze paradijselijke wateren vaar je en overnacht je op je eigen houseboat. Hoewel het voor Indiase begrippen vrij prijzig is, is dit wel een hele fijne manier om te genieten van het landschap.

Backwaters

Praktische info

Beste reistijd: Oktober t/m februari. Buiten dit seizen (vanaf april) sluiten veel guesthouses en winkels in Goa hun deuren vanwege de extreme hitte en regenval.
Benodigde reistijd: 2 weken als je snel reist, 3-4 als je rustig aan wilt doen.
Vliegtickets: Het beste boek je een retourtje Amsterdam – Mumbai via Skyscanner. Vanuit Kochi kun je dan een binnenlandse vlucht nemen naar Mumbai voor +/- 40-80 euro.

Reis je na India nog verder? Vanuit Kochi vertrekken er goedkope vluchten naar Maleisië, Thailand en Vietnam.

Meer lezen over India? Check hier al onze artikelen!