• Menu
  • Menu

Hoe is het om te werken als Skileraar? Emily vertelt haar verhaal!

Jaarlijks vertrekken vele duizenden Nederlanders naar wintersportgebieden om de latten onder te binden. Een aantal van hen zoekt de sneeuw niet alleen op om zelf te skiën, maar ook om aan het werk te gaan als skileraar. Zo ook Emily Fluitman, die eigenlijk min of meer per toeval skilerares werd in Oostenrijk nadat ze een avontuur in Australië gecanceld zag worden door de pandemie. Speel jij ook met het idee om skileraar te worden? Lees hieronder dan Emily’s verhaal!

Hi Emily, even een korte wie-wat-waar voor de lezers. Wie ben je? Wat doe je? En waar ter wereld doe je dat? 

Mijn naam is Emily Fluitman en ik ben 24 jaar. Ik ben in 2019 afgestudeerd aan de Pabo. Na 2 jaar gewerkt te hebben in het basisonderwijs leek het mij een leuke uitdaging om (weer) voor een paar maanden naar het buitenland te vertrekken. Afgelopen winter (2021/2022) heb ik dan ook 3 maanden skiles gegeven in Tirol in Oostenrijk. 

Tof, ski-instructrice! Hoe ben je daarbij gekomen? 

In eerste instantie was het helemaal niet mijn idee om ski-instructrice te worden. Ik was plannen aan het maken om naar Australië te gaan, maar helaas gooide COVID-19 roet in het eten. Mijn baan had ik al opgezegd, dus ik zou hoe dan ook vertrekken naar het buitenland. Toen ik druk aan het rondspeuren was zag ik het kopje “Word skileraar in Oostenrijk!” voorbijkomen. Met mijn familie gaan wij al jaren op wintersport, dus die liefde voor het skiën was er wel. In eerste instantie dacht ik: “Dit kan ik toch niet”. Maar, wie niet waagt wie niet wint, en ik heb gewonnen!

Wat spreekt je aan in dit werk? 

Waar ik ontzettend van geniet is dat je de hele dag buiten bent. Constant in de frisse lucht en lekker actief bezig! Daarbij is het fantastisch om te zorgen dat kinderen een leuke vakantie hebben. Het is belangrijk dat je ze leert skiën, maar plezier maken staat toch wel op nummer 1! 

Hoe ziet een typische werkdag eruit als ski-instructrice?

In de ochtend verzamel je met alle leraren in het Kinderland om dit gezamenlijk op te bouwen. Matten uitrollen, vlaggen in de sneeuw steken, de banden aan de carrousel klikken enz. Vervolgens is er altijd een korte bespreking. Op zondag hoor je welke groepen je krijgt voor die week. De rest van de dagen gaat de bespreking vooral over wijzigingen in groepen of als er nieuwe kinderen bij komen. 

Wanneer je je groep bij elkaar hebt verzameld vertrek je om 09:45 met de kinderen. Het verschilt per leeftijd en niveau waar je naar toe kan gaan. In principe ben je tot 12:00 aan het skiën. Vervolgens heb je een uur pauze om met de kinderen te eten. Na het eten weer lekker skiën en om 15:00 verzamelen wij allemaal weer in het kinderland. Hier haalden de ouders de kinderen weer op dezelfde plek op als in de ochtend. Na de skilessen nog even afmelden in de skischool en dan heb je vrije tijd. 

Wat doe je in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd deed ik vooral veel leuke dingen met de andere skileraren. Om 15:00 gingen we meestal nog een rondje zelf skiën. Daarna dronken we vaak gezellig een biertje in de Après-ski. Af en toe gingen we samen koken en spelletjes doen. Ook zijn we een avond met zijn allen naar de spa geweest. Je krijgt een ontzettend sociaal leven en het voelt alsof je één grote familie bent. 

Stel dat iemand die dit leest ook skileraar wil worden, wat moet diegene dan doen?

Voordat je skileraar kan worden zal je de Anwärter-cursus moeten volgen. Dit is een 10-daagse cursus. Hierbij oefen je met het lesgeven en de opbouw van het leren skiën. Je gaat aan de slag met je eigen kunnen en je krijgt theorieles. Tijdens de cursus moet je een lesgeefexamen afleggen, een theorie-examen en een praktijkexamen. 

Je kan je Anwärter halen met verschillende organisaties. Ik heb mijn Anwärter gehaald via Snowlife. Snowlife is een organisatie die alles super goed voor je regelt. De opleiding zelf, maar ook de baan voor als je daarna aan de slag wil! Daarnaast kan je altijd bij Yuri en Monique terecht als je vragen hebt. Een echte aanrader dus! 

Wil je zelf ook skileraar worden of op een andere manier werken in het buitenland? Check dan altijd goed hoe dat zit met je verzekeringen. Vul een persoonlijk adviesformulier in om Nederlandse verzekeringsexperts met je mee te laten denken over passende verzekeringen.

Skileraar worden is voor veel mensen ongebruikelijk. Wat vinden je familie en vrienden ervan?

Mijn familie en vrienden houden gelukkig zelf ook van skiën. Die begrijpen het daarom helemaal en staan er 100% achter. 

Hoe zie je de komende 5 jaar voor je? Is het iets dat je zou willen blijven doen?

Of ik het mijn hele leven wil blijven doen, dat weet ik nog niet. Zolang het mogelijk is en ik er plezier in blijf houden wil ik het zeker nog een aantal jaar doen!

Heb je nog tips voor lezers die ook een stap naar het buitenland willen maken? 

De belangrijkste tip: doen! Het lijkt allemaal enger dan het is, maar het komt echt wel goed! Daarbij ga je een fantastische ervaring tegemoet die niemand je meer afneemt!