• Menu
  • Menu

De twijfels van een backpacker zonder retourticket

Geen retourticket en geen geplande einddatum. Een backpack op je rug en slechts de wereld aan mogelijkheden. Het klinkt zo romantisch, maar er is een groot verschil tussen wat mensen aan de buitenkant zien en hoe je het avontuur zelf ervaart.

Vrienden en familie zien misschien de ultieme levensgenieter, de flierefluiter, de waaghals die doet wat-ie wil voordat-ie terug komt.

Jij ziet het anders.

Jij hebt twijfels over hoelang het gaat duren, hoe lang je het nog leuk vindt, wanneer je weer naar huis wil en misschien vraag je jezelf wel af waar ’thuis’ is.

Voor veel backpackers is een lange reis een soort breekpunt in hun leven. Ze praten in termen van ‘nadat ik terug kwam’ of ‘voordat ik weg ging.’

Maar zolang je nog op reis bent bestaat er nog geen ‘nadat ik terug kwam’ omdat je misschien nog niet van plan ben om terug te gaan. Misschien moeten we het daarom meer hebben over ‘zolang ik nog opzoek ben.’

shareasimage (4)

We zijn allemaal opzoek

Iedereen is op zoek naar zijn of haar plekje op de wereld, bewust of niet.

De één vindt dat plekje wat sneller dan de ander. Sommigen blijven hun hele leven gelukkig in hetzelfde dorp wonen. Anderen zien thuis niet als een plek, maar als een gevoel.

Ik voel me thuis als ik op reis ben. Ik voel me thuis als de wereld aan mogelijkheden voor me ligt en niemand me vertelt wat te doen.

Maar toch, in m’n achterhoofd.

Twijfels.

Twijfels die ontstaan doordat je jezelf spiegelt aan een andere versie van jezelf. Een versie die thuis was gebleven en een normale baan/carrière had gekozen.

Zoals Jack Kerouac in z’n klassieker On the Road schrijft: “What’s in store for me in the direction I don’t take?”

shareasimage (35)

Soms word je er gek van, maar het hoort allemaal bij het vinden van je plekje.

Ga je terug naar het leventje dat je had of ga je door met reizen?

Probeer je jezelf te wringen in een carrière omdat iedereen dit doet of blijf je reizen omdat dit goed voelt?

Kies je ervoor iets te bereiken in je leven (in de ogen van anderen) of kies je ervoor om iets te ervaren?

Lastige vragen, moeilijk te beantwoorden. En een beetje eng, dat ook.

Maar zoals Nassim Taleb, auteur van één van m’n favoriete boeken ’the black swan’ zegt: “An idea starts to be interesting when you get scared of taking it to its logical conclusion.”

Hm. Wellicht kom je wel nooit meer thuis.

Of misschien ook wel.

Ach weet jij veel.

Eerst maar genieten.

shareasimage (36)