• Menu
  • Menu

Wat te doen als reizen tegenvalt? 5x Tips om je reislust terug te krijgen!

Veel thuisblijvers snappen het niet, maar tijdens je reis komen er ook momenten dat je het niet zo naar je zin hebt. Dat kan door van alles komen, maar het feit blijft: soms is reizen niet zo leuk als je had verwacht.

Misschien omdat de plek die je bezoekt tegenvalt, je geen klik hebt met de mensen in je hostel of omdat je met buikgriep op bed ligt. Dat is uiteraard teleurstellend, maar het gebeurt.

Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat het rotgevoel weer verdwijnt en je weer lekker kunt genieten van je reis. In dit artikel ontdek je daarom 5 dingen die je kunt doen als reizen even niet zo leuk is als je had verwacht.

1. Omarm het

Veel beginnende reizigers voelen zich schuldig als ze niet elk moment helemaal in de gloria zijn. Immers, er zijn zoveel mensen die niet aan het reizen zijn, en bovendien, was het niet de bedoeling om te genieten van elk moment?

Opzich zijn dit soort gedachten logisch, maar je hoeft je niet schuldig te voelen over het feit dat reizen soms even niet zo leuk is. Dat reizen soms tegenvalt is al vervelend genoeg, maar waarom zou je daar nog meer ellende aan toevoegen door jezelf te vertellen dat het niet ‘hoort’.

Accepteer in plaats daarvan dat je het een dag even niet zo naar je zin hebt. Dat je bijvoorbeeld even geen zin hebt in mensen. Of totaal geen zin hebt om iets te doen. Je HOEFT niet altijd maar bezig te zijn. Het is jouw reis. Dus accepteer het. Accepteer dat het normaal is als het soms tegenzit en vraag jezelf af waarom dat zo is in plaats van je te verzetten tegen het gevoel.

2. Check je verwachtingen

Ken je het verhaal van de twee scholieren die allebei een 8 halen voor een toets? De één is súúúperblij. De ander baalt als een stekker. Zelfde cijfer, totaal andere beleving.

Het geheim? De één verwachtte een 6, de ander een 10.

Dit is op reis ook vaak zo.

De mate waarin je geniet wordt vaak bepaalt door het verschil tussen je verwachtingen en de realiteit. En vooral als jij zeer hoge verwachtingen hebt van een plek, dan is er ook een grotere kans op teleurstelling.

Zeker in deze tijd, waar het leven op Insta soms vele malen mooier is en reisbloggers met allerlei hippe filters zorgen dat de foto’s er beter uitzien dan de werkelijkheid. Het gevolg is dat je met (te) hoge verwachtingen op pad gaat met als resultaat dat je alleen maar ziet wat er niet is. Je ziet mooie plekken niet als mooi, maar eerder als het net niet het paradijs dat je verwacht had.

Dat is toch zonde?

Daarom, als je een beetje down bent omdat een plek tegenvalt, check dan altijd of jouw verwachtingen wel realistisch zijn.

3. Focus op wat er wél is

Is jouw glas half-vol of half-leeg? Dat is in essentie waar deze tip over gaat. Veel mensen, niet alleen reizigers, leven hun leven door altijd te focussen op wat er niet is. Ze hebben niet genoeg geld, tijd, kleding, liefde, waardering, etc.

Als je zo kijkt, maakt het niet uit wat voor toffe dingen je doet. Je zal altijd een tekort ervaren. Het zal nooit mooi genoeg zijn.

Maar je kunt ook focussen op wat er wel is. Een gebrek aan iets, creëert altijd ruimte voor iets anders. Een gebrek aan leuke mensen in een hostel creëert ruimte om jezelf te vermaken. Een uitdagende situatie die je nooit eerder hebt meegemaakt, biedt de kans om een andere versie van jezelf te laten zien. Probeer altijd het positieve in te zien van elke situatie of er op z’n minst het beste van te maken.

4. Doe NIKS

Soms is er niets mis met een plek, maar is je batterij gewoon even leeg. Zo was ik bijvoorbeeld in Darjeeling in India. Een prachtig bergdorpje waar je allerlei mooie hikes kan maken. Ik heb er precies NIKS gedaan. Na 3 maanden India was m’n batterij leeg. Zoveel indrukken. Zoveel aandacht van locals. Gewoon nooit een beetje rust.

Ik was er wel klaar mee. Zo klaar zelfs dat ik mezelf af vroeg of ik nog wel verder moest reizen. Ik besloot te luisteren naar mezelf. Ik wilde niks. Het boeide me niet op dat moment. Waarom zou ik mezelf dan forceren om allemaal dingen te gaan zien? Dus ik dronk acht dagen koffie, las boeken op het dakterras en keek films op m’n kamer. Soms liep ik het dorpje in om wat eten te gaan halen. Het was bijna alsof ik me wilde vervelen.

Langzaam maar zeker begon ik me na acht dagen te beseffen dat ik helemaal nog niet klaar was met reizen. Ik had India gewoon uitgespeeld en voelde niet de behoefte om nog meer te ontdekken.  Die paar dagen rust gaven me hernieuwde energie, maar ook een duidelijk beeld van wat ik dan wel wilde. Ik was niet klaar met reizen, ik was klaar met India. Het was mooi geweest en tijd voor iets nieuws. En zodoende boekte ik de volgende dag een vlucht naar Maleisië.

5. Verplaats

Net zoals niks doen soms een mooie oplossing is, zo is verplaatsen vaak ook de juiste optie als het reizen je even niet bevalt. Vraag jezelf echter wel af wat het probleem is: is jouw batterij leeg of krijg je gewoon geen positieve energie (meer) van de plek waar je bent?

Als je zelf gewoon reismoe bent, heeft het geen zin om als een bezetene door te reizen opzoek naar plekken die jou toch niet kunnen geven wat je echt nodig hebt: rust. Maar als je nog bomvol energie zit en je vind een plek gewoon niet zo leuk, bijvoorbeeld omdat het hostel niet zo leuk is of op een niet zo handige locatie zit, of omdat je in een stad zit maar behoefte hebt aan een bountystranden…. verplaats je dan!

Niemand verplicht jou om te blijven waar je bent. Onderneem actie en vertrek naar een plek waar je wel hoopt te vinden wat je zoekt.

Conclusie…

Als het tegenzit op reis dan komt dat vaak door een samenspel van jouw verwachtingen, jouw reislust en de omgeving. Als die drie mooi op elkaar afgestemd zijn, dan is reizen fantastisch. Maar zodra er één van die drie niet helemaal goed zit, dan begint het te knagen en krijg je het vervelende gevoel dat reizen even niet zo leuk is als je had gehoopt. Het is dan aan jou om te checken waar het aan schort.

Is het de omgeving? Verplaats je.

Is het je reislust? Doe niks.

Zijn het je (onrealistische) verwachtingen? Laat ze gaan en kijk naar wat er wel is.

Maar wat de oorzaak ook is, negeer het niet. Omarm het gevoel van ontevredenheid, geef het de aandacht die het verdient en voor je het weet loop je weer huppelend rond.