• Menu
  • Menu

Een tussenjaar in het buitenland? Fenne deelt haar ervaringen!

Een tussenjaar in het buitenland wordt steeds populairder. Na de middelbare school, tijdens je studie of direct erna kiezen steeds meer mensen om er even tussenuit te knijpen. Terecht, want tijdens een tussenjaar in het buitenland kun je echt even doen wat je zelf wil. Je beleeft allerlei toffe avonturen, leert nieuwe mensen kennen en ook op persoonlijk vlak doe je dingen die je normaal nooit zou doen. Omdat we erg benieuwd zijn naar hoe andere reizigers hun tussenjaar beleven, vroegen we Fenne om haar ervaringen en tips te delen. Ze nam nadat ze haar vwo-diploma behaalde een tussenjaar en zo te horen heeft ze daar geen seconde spijt van. Benieuwd naar Fennes ervaringen met een tussenjaar in het buitenland? Lees hieronder snel verder!

Waarom heb je voor een tussenjaar in het buitenland gekozen? 

Ik heb altijd al veel van reizen gehouden en wilde graag een keer ervaren hoe het is om in mijn eentje een lange reis te maken. Hiervoor leek een tussenjaar in het buitenland me de perfecte gelegenheid.

Ook merkte ik dat ik best wel het gevoel had dat ik werd gepusht om direct te gaan studeren, doordat er bijvoorbeeld op school zo uitgebreid tijd wordt besteed aan het maken van een goede studiekeuze. Natuurlijk is dit ook super belangrijk, maar voor mij zat er geen haast achter studeren.

Ik wist dat ik sowieso graag wilde gaan studeren en of je dan begint op je 18e, 19e of 20e maakt echt niks uit. Natuurlijk is het wel belangrijk om dan tijdens je tussenjaar goed over je studiekeuze na te denken en je te oriënteren op waar je interesses liggen.

Hoe heb je het tussenjaar ingevuld en waarom? 

Ik werkte fulltime bij de Albert Heijn tot aan oktober om zo veel mogelijk geld te sparen voor mijn reis. Eind oktober vertrok ik voor 3 maanden naar Costa Rica om daar te beginnen met 3 weken vrijwilligerswerk. Omdat ik nog nooit in mijn eentje had gereisd wilde ik het gewoon aankijken en zien of ik er überhaupt wel wat aan vond.

Uiteindelijk vond ik het geweldig dus besloot ik om verder te gaan backpacken, gecombineerd met vrijwilligerswerk om mijn kosten laag te houden zodat ik zo lang mogelijk kon reizen. Inmiddels ben ik nu (april 2022) in Kaapstad, en ben ik de afgelopen maanden in Costa Rica, Panama, Malaga en Peru geweest. Op de planning staat nog Thailand

Heb je alles zelfstandig geregeld voor je tussenjaar in het buitenland, of ben je in zee gegaan met een organisatie?

Ik heb besloten om alles zelfstandig te regelen omdat organisaties vaak veel onnodige hoge kosten vragen. In het begin vond ik dit super spannend en onoverzichtelijk, maar eigenlijk is reizen echt super makkelijk. Het enige wat je moet doen is een vliegticket boeken en uitzoeken of je een visa nodig hebt. Natuurlijk doe je ook een beetje onderzoek naar de cultuur van het land en waar het veilig en onveilig is, zodat je weet wat je kan verwachten.

Het vrijwilligerswerk heb ik geregeld via het platform Workaway. Dit kost maar €40 per jaar. Op dit platform heb je verschillende hosts die werk aanbieden in ruil voor accommodatie en eten. Ik raad Workaway erg aan want andere vrijwilligerswerk organisaties vragen vaak een hoog geldbedrag om mee te doen aan het project. Meestal is het ook meer een toeristische attractie dan echt helpen.

Benieuwd naar nóg meer mogelijkheden om gratis & goedkoop vrijwilligerswerk te vinden? Check onze uitgebreide gids!

Hoe is het tussenjaar tot nu toe? 

Super tof! Het nemen van een tussenjaar is echt de beste keuze die ik ooit heb gemaakt. Ik heb zoveel mooie mensen ontmoet, leuke activiteiten gedaan en dingen geleerd. Ik merk dat ik veel ben gegroeid, zelfstandiger en zelfverzekerder ben geworden. Anders dan de dingen die je op school leert. Ik heb geleerd van mensen over de hele wereld met veel meer levenservaring dan ik en een andere kijk op de wereld. Ik ben echt mijn comfort zone uitgegaan en ik ben nu zo anders dan aan het begin van dit jaar. Ik ga nu bijvoorbeeld met gemak in mijn eentje zonder stress het vliegtuig in naar de andere kant van de wereld, spreek vreemden aan op straat, ga in mijn eentje uiteten, allemaal dingen die ik een jaar geleden super spannend vond!  

Wat is het tofste dat je hebt meegemaakt?

Dat vind ik echt lastig… ik denk twee dingen. In Costa Rica heb ik een vrijwilligerswerk project gedaan met schildpadden wat ik echt super vond! Dit project was helemaal afgelegen van de bewoonde wereld, de dichtstbijzijnde supermarkt zat een uur verderop en je moest drie rivieren oversteken om er te komen. Er was geen internet en daardoor werd ik heel close met de andere vrijwilligers en kon ik de natuur en alles wat om me heen gebeurde helemaal in me opnemen.

Daarnaast heb ik in Peru een 5 daagse trekking gedaan door de bergen naar Machu Picchu. Dit was zo’n uitdaging! Zowel fysiek als mentaal was dit onwijs zwaar en toen ik eenmaal bij Machu Picchu was aangekomen voelde het alsof ik de hele wereld aankon.

Is het tussenjaar wat je ervan verwacht had? 

Ik ging dit jaar eigenlijk best open minded in en had niet echt verwachtingen. Wel is alles totaal anders gelopen dan wat ik van te voren had gepland. Mijn nummer één tip is dan ook om niet het hele jaar al uit te stippelen want je weet nooit wat er gebeurt. Misschien ga je toch liever werken dan reizen, reis je liever naar een ander continent of word je wel verliefd en blijf je ergens langer. Zo had ik bijvoorbeeld echt niet gedacht dat ik het hele jaar zou reizen en dacht ik dat ik in januari wel weer terug zou zijn om een baantje te gaan zoeken. Doe lekker waar jij zin in hebt en geniet vooral. 

Zijn er ook dingen tegen gevallen tijdens jouw tussenjaar in het buitenland?

Dat het reizen (ondanks het vrijwilligerswerk) toch best wel wat geld kost. In de eerste paar maanden ging mijn geld best hard de deur uit, hier had ik namelijk zo lang voor gespaard en ik wilde graag leuke dingen doen. Nu heb ik daar wel een beetje spijt van want ik moet hier nu erg op mijn kosten letten aangezien ik ook nog naar Thailand wil in de zomer. Een tip is dus om niet kosten voor transport, eten en accommodatie te vergeten want zelfs zonder leuke dingen erbij te doen kost dit best al wat.

Wat vond je vooraf spannend aan jouw tussenjaar en hoe heeft dat in de praktijk uitgepakt?

Ik was best wel bang dat ik heimwee zou krijgen of dat ik geen vrienden zou maken. Vroeger had ik namelijk best snel heimwee en vooral als ik me alleen voelde. Om deze reden koos ik ervoor om te beginnen met vrijwilligerswerk, omdat ik wist dat er dan andere vrijwilligers waren met wie ik sowieso in contact zou komen. Uiteindelijk heeft dit ook goed uitgepakt want zo heb ik met een Franse meid die ik heb ontmoet bij een vrijwilligerswerk project een hele maand samen gereisd.

Uiteindelijk ben ik wel echt blij dat ik vanuit Nederland in mijn eentje ben gegaan want het geeft veel vrijheid. Toen we beiden naar een ander land wilden gaan zijn we weer opgesplitst wat erbij hoort. Als je met iemand van thuis gaat moet je al je keuzes overleggen en moet je waarschijnlijk wat vaker dingen laten liggen die je wel echt graag had willen doen.

In Peru ben ik gelijk begonnen met backpacken in mijn eentje omdat ik al wat zekerder was en ook in hostels is het erg makkelijk om vrienden te maken. Ook vond ik het toen niet meer erg om wel af en toe wat alleen te doen, eigenlijk kon ik hier wel van genieten. Van heimwee heb ik op geen moment last gehad, eigenlijk ben je altijd te druk bezig om hier tijd voor te hebben. Natuurlijk mis ik mijn vrienden en familie af en toe maar dan kijk ik om me heen en verdwijnt dat eigenlijk gelijk!

Heb je het gevoel dat het tussenjaar helpt bij je vervolgopleiding? 

Voor de inhoud van de studie voor mij persoonlijk niet, ik ga namelijk criminologie studeren en ik heb daar dit jaar niks mee gedaan. Wel zou je natuurlijk bepaalde cursussen of stages kunnen doen. Ik werk nu in een hostel dus als ik bijvoorbeeld de hotelschool was gaan doen had dat me wel geholpen. Wel denk ik dat vaardigheden die ik heb opgedaan als zelfverzekerdheid, zelfstandigheid en aanpassingsvermogen van pas komen als ik naar de uni ga. 

Wanneer zou je iemand aanraden om een tussenjaar te nemen? En wanneer beter niet? 

Ik zou een tussenjaar in het buitenland aanraden aan iedereen die meer van die wereld wil zien, nieuwe vrienden wil maken, wil leren over andere culturen, zichzelf beter wil leren kennen, nog niet zeker is over een studiekeuze of gewoon even iets anders wil doen! Een tussenjaar brengt zoveel verschillende mogelijkheden. Ook als je niet wil reizen maar graag wil gaan werken om wat extra geld bij elkaar te sparen.

Veel mensen denken dat het niet slim is om een tussenjaar te nemen als je niet erg gemotiveerd bent om te gaan studeren. Zij vinden het slimmer om maar gelijk door te gaan omdat er anders een kans is dat je helemaal niet meer wil studeren. Hier denk ik anders over. Ik heb mezelf dit jaar ook wel meerdere keren afgevraagd of ik wel wil studeren, en of ik niet iets heel anders met mijn leven wilde gaan doen. Uiteindelijk maak je voor jezelf echt wel de goede keuze.

Ik vind het belangrijk om een vervolgopleiding te gaan doen dus ik ga dat doen. Als je besluit toch niet naar de universiteit te willen gaan is dat ook oké. Misschien kom je er in je tussenjaar wel achter dat je een passie hebt voor het zeeleven en je duikinstructeur wil worden in Indonesië. Dan kan je er beter nu achter komen dan in het derde jaar van je bachelor toch?

Ik zou een tussenjaar alleen afraden als je lui bent en er niet wat van gaat maken. Van een jaar op de bank Netflix kijken leer je niks en geloof me, daar word je ook echt niet blij van.