• Menu
  • Menu

Wat een avontuur: Ben en Linda fietsen in 7 jaar de wereld rond!

Ben en Linda van XPLORid hebben een wel heel avontuurlijk plan: in 7 jaar tijd de wereld rondfietsen en daarbij €100.000 ophalen voor lokale communities. Het belooft een reis te worden waarbij zij ten minste 100.000 kilometer zullen fietsen, oftewel 40 keer de afstand Amsterdam – Istanbul. Onderweg fietsen zij door prachtige landen als Iran, Mongolië, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, de V.S., grote delen van Zuid-Amerika en meer. Eigenlijk gewoon heel de wereld rond. Wij waren natuurlijk benieuwd naar dit waanzinnige avontuur en stelden Ben en Linda wat vragen over het hoe, wat en waarom van deze fantastische trip.

Dit interview stamt van voor de pandemie en die gooide natuurlijk wel wat roet in het eten. Ben en Linda geven echter niet op en hebben hun route aangepast naar wat wél kan. Op 15 juni zijn ze alsnog van start gegaan. 

Hi Ben en Linda, allereerst: hoe komen jullie erop om zo’n giga-reis te maken?

Hi Justin. Haha! Hoe wij daarop komen? Nou, in het kort: Ben had een idee. Linda is vervolgens dat idee samen met hem gaan uitwerken. Ben heeft áltijd briljante ideeën. Linda is heel goed in de uitvoering. Zo is de reis ontstaan.

Ben wilde al rond de wereld fietsen voordat hij Linda leerde kennen. Ben: ‘Toen ik halverwege de vijftig was, dacht ik na over hoe ik de komende jaren wilde invullen: verder met werken, met pensioen? En wat dan? Thuiszitten en naar buiten kijken, wil ik niet. Ik was heel actief op de racefiets en mountainbike. Op Instagram volgde ik mensen die over de wereld fietsen – dat wilde ik ook. Met Linda in mijn leven wordt het alleen maar leuker: we kunnen de droom delen en samen herinneringen maken.’

Linda: ‘We ontmoetten elkaar in 2017.’

Ben: ‘Ik werkte bij een woningcorporatie. Linda stond op een dag naast mijn bureau om zich voor te stellen als nieuwe collega.’

Linda: ‘Er was meteen een klik. We hadden veel gemeen: we gingen beiden met de motor naar het werk, hielden beiden van een gezonde lunch – en zo raakten we steeds vaker met elkaar in gesprek.’

Ben: ‘Ik ontdekte dat Linda avontuurlijk was ingesteld. Ze vertelde dat ze naar Santiago de Compostella wilde wandelen. Ik zei: wandelen – daar krijg je pijn aan je voeten van. Ik vroeg haar waarom ze niet ging fietsen, en waarom zou je stoppen in Santiago?

Linda: ‘Nou, daar had ik wel oren naar.’

Ben: ‘Een maand later heb ik haar ten huwelijk gevraagd. Waarom zou je wachten met iets wat goed voelt?

We dachten in eerste instantie ‘maar’ 4 jaar weg te blijven. Toen we nog eens goed naar de route keken, bleken we de 100.000 km aan te tikken. We denken nu 5 jaar te fietsen en 2 jaar nodig te hebben voor andere dingen, zoals het aanvragen van visa, wachten op beter weer, vakanties en goede doelen projecten.

Waar kijken jullie het meeste naar uit?

The people we meet
The aid we can give
The nature we discover
The animals we see
The elements we feel

Het plezier van de vrijheid. Alles mag en niets moet. Het doel is onderweg zijn, de reis zelf en niet de eindbestemming.

Fietsen is je nieuwe levenswijze. Je neemt afscheid van alle comfort. Je valt terug op een drietal basisbehoeftes: eten, drinken, slapen. Je nieuwe routine loopt meer synchroon met de natuur; actief overdag en rust tijdens de nacht.

Als je fietst, leef je in het hier en nu en ben je altijd bezig met je omgeving. We zijn elke dag buiten en zien alles om ons heen langzaam veranderen. Natuur en cultuur zijn continue in beweging.

Waar zien jullie het meeste tegenop?

De bureaucratie van het verkrijgen van de juiste reisdocumenten en visa tijdens de reis. In veel landen moeten we een visum aanvragen bij de ambassade van het opvolgende land. Dit brengt met zich mee dat we naar drukke steden moeten gaan, die we liever zouden vermijden.

Daarnaast is er ook het gevaar van achteropkomend (vracht)verkeer op drukke wegen die we moeten nemen omdat er geen andere route is. We zorgen daarom goed voor onze zichtbaarheid en fietsen zeker niet in het donker.

Hoe reageerden jullie familie en vrienden op de voorgenomen plannen?

Onze familie maakt zich vooral zorgen over onze veiligheid. Ze staan zeker niet te juichen met ons voornemen om 7 jaar op pad te gaan. Er is sprake van zeer gemengde gevoelens. Enerzijds zijn er de zorgen en het gemis. Anderzijds vinden ze onze keuze om dit te gaan doen heel dapper en gunnen ze het ons om onze droom waar te maken.

Oud-collega’s, vrienden en kennissen reageren heel positief. Ze vinden onze plannen heel inspirerend. Ze zeggen vaak dat ze dat ook wel zouden willen als ze de mogelijkheid daartoe hadden.

Zijn jullie niet bang om het thuisfront te gaan missen?

Bang zijn we niet, anders zouden we niet beginnen aan dit avontuur. Met de huidige communicatiemogelijkheden zijn we nooit ver weg. Fysiek contact is weliswaar anders; er bestaat altijd de mogelijkheid dat onze familie ons komt opzoeken.

Ik denk dat veel mensen ook wel ‘even’ 7 jaar op vakantie willen. Hoe hebben jullie dat gedaan met werk? Of gaan jullie onderweg ook werken?

We gaan niet “even” 7 jaar op vakantie. Fietsen en alles wat daarbij hoort, is ons nieuwe werk. We hebben voldoende inkomen om rond te komen. We reizen heel low budget, met fiets en tent. Ben heeft inkomen uit vroegpensioen, we verhuren ons appartement in Maastricht en we hebben wat spaargeld. Thuisblijven is duurder. Ook wij zullen onderweg genoeg krijgen van ons “werk”. Dan permitteren we ons een weekje vakantie op een mooie zonnige plek.

Naast jullie fietsavontuur, zijn jullie ook een stichting gestart. Wat is het doel van de stichting?

Tijdens onze wereldreis overnachten wij meestal in onze tent. Wildkamperen is in veel landen verboden en ook niet altijd veilig, daarom vragen wij aan locals of we in hun tuin, garage of schuur mogen slapen. Op deze manier ontmoeten wij veel mensen in verschillende leefomstandigheden.

Ons doel is om de mensen die wij ontmoeten, als dat nodig is, te helpen, op welke manier dan ook. Niet door geld te geven, maar door het kopen van de dingen die ze nodig hebben. Bijvoorbeeld de boodschappen op de markt. Een geit, schaap of koe. Een nieuwe koelkast of diepvries. De reparatie van de fiets, brommer of auto. Een bezoek aan de dokter of tandarts. Medicijnen, kleding, schoenen, een nieuw dak. Het helpen bij het starten van een kleine onderneming enz. enz.

We zamelen 1 euro in voor elke kilometer die wij fietsen. Ons streefbedrag is 100.000 euro.

Wat kunnen mensen doen om jullie missie te ondersteunen?

Mensen kunnen onze missie op twee manier steunen.

1. Door het doen van een donatie;
2. Door ons te volgen op social media.

Mensen kunnen ons helpen door het doen van een donatie. Dat kan via onze website www.xplorid.today. Op deze website kun je je ook abonneren op ons blog. Onze wereldreis financieren we volledig zelf. Alle donaties aan de stichting gaan naar onze goede doelen projecten. Op onze website beschrijven wij al deze projecten. Zo kan iedereen zien waar de donaties terechtkomen.

Om meer sponsors te vinden, zijn we gebaat bij zoveel mogelijk volgers. Mensen kunnen ons volgen op Facebook, Instagram, Youtube en Twitter.

Hebben jullie nog tips voor alle mensen die dromen van grootse avonturen en mooie reizen?

Don’t think, DO!

Zorg voor zo min mogelijk spullen en verplichtingen. Als je niets hebt, ben je vrij.