• Menu
  • Menu

Tayrona National Park: De Ultieme Voorbereidingsgids

Tayrona National Park is vanwege haar natuurlijke schoonheid, heerlijke rust en leuke activiteiten een must-do voor veel backpackers in Colombia. Hier loop je lekker met je voetjes in het zand en langs kabbelende beekjes terwijl je de vogeltjes hoort fluiten. Andere leuke dieren zoals apen komen met goed geluk ook tevoorschijn, onder palmbomen geniet je van het uitzicht op zee, en onderweg ontmoet je inheemse Indianen de overblijfselen van deze oude cultuur.

Dat klinkt natuurlijk allemaal heel relaxt, maar toch vereist het tripje naar Tayrona National Park enige voorbereiding. Want hoe bereid je jouw trip voor? Hoe zit het met slapen? En hoelang ga je er blijven?

In dit artikel ontdek je de highlights van Tayrona National Park, leggen we je uit hoe je er kunt komen en andere tips. Ben je er klaar voor? Let’s Go.

Wat te doen in Tayrona National Park?

Wandelen

Het Tayrona Nationaal Park is een paradijs voor wandelaars die houden van zand, zee en bossen. Je loopt hier namelijk vaak door het bos op nog geen 100 meter van de brekende golven. Dat betekent dus een verkoelende schaduw, veel leuke dieren en af en toe uitzicht op de prachtige blauwe zee en palmbomen aan het strand.

Er zijn kortweg twee routes die de meeste backpackers doen. De eerste route start bij de hoofdingang van het Tayrona National Park. Vanaf deze ingang bereik je met een shuttle binnen 15 minuten het startpunt van de trail. Vervolgens loop je ongeveer 2,5 uur naar het eindpunt Cabo San Juan waar je kunt overnachten als je wilt. Wil je dezelfde dag nog terug naar Taganga? Dan kun je vanaf deze plek een boot regelen die je over de misselijkmakende golven keurig weer terugbrengt.

Een andere route begint in Cabazalo. Via deze route kom je uiteindelijk ook in Cabo San Juan terecht alleen moet je onderweg wel wat meer heuvels overwinnen. Onderweg kom je nog een traditioneel indianendorp tegen dat Puebolito heet.

Deze twee routes zijn met elkaar verbonden en als je ze allebei wil doen is het aan te raden om een minimaal 1 overnachting te plannen in het Tayrona National Park. Start je trip dan bij de hoofdingang en verlaat het park via Cabazalo.

Zwemmen

Niet alle stranden in het Tayrona National Park zijn geschikt om te zwemmen, maar een verfrissende duik is wel zo lekker na al die inspanning. De twee beste plekken om te gaan zwemmen zijn La Piscina waar het lekker rustig is en Cabo San Juan, de plek waar veel mensen overnachten en het dus een stuk drukker is.

Paardrijden

Als lopen niet helemaal jouw ding is of als je gewoon ontzettend gek bent op paardrijden dan kun je het Tayrona National Park ook te paard ontdekken. Er zijn genoeg plekken waar je een paard kunt huren en je gaat dan met een gids door het park. De route is niet zo moeilijk dus ook voor onervaren paardrijders is het een leuke mogelijkheid om het park op een andere manier te zien.

Beestjes spotten

Er leven veel wilde dieren in het Tayrona National Park. Met een beetje geluk kun je hier allerlei apen, leuke vogels, hagedisjes met blauwe staarten en zelfs jaguars spotten. Voor die laatste moet je wel heel veel geluk (of pech) hebben. Doe het dus rustig aan en geniet van al wat leeft in het mooie park.

Hoe kom je in het Tayrona National Park?

Het duurt over het algemeen wel eventjes voordat je in Tayrona bent. De makkelijkste en meest gebruikelijke manier onder backpackers is met het openbaar vervoer vanuit Santa Marta. De bus rijdt in ongeveer twee uur naar de ingang van het National Park. Hier betaal je jouw entree en is het aan te raden om de shuttle naar de start van de trail te nemen.

Start je jouw hike bij de andere ingang? Dan moet je aan de buschauffeur vragen om te stoppen bij Cabazalo.

Een andere optie is om te overnachten vlakbij de ingang van het park. Op die manier kun je lekker vroeg beginnen aan je hike en heb je het park nog grotendeels voor jezelf.

Wat moet je meenemen?

Wat je absoluut niet moet vergeten is je paspoort. Deze moet je namelijk laten zien bij de ingang van het park. Ben je die vergeten? Dan kom je er helaas niet in.

Daarnaast moet je beseffen dat het Tayrona National Park best wel back-to-basics is. Je hebt hier niet zo gek veel zaken die je in de luxe westerse wereld wel hebt. Zo kun je bijvoorbeeld niet pinnen en (gelukkig) staan er onderweg ook niet super veel kraampjes om eten of drinken te kopen. Snacks en water zijn overigens geen probleem.

Verder is het belangrijk om je zwemspullen mee te nemen en als je gaat kamperen neem dan ook een lakenzak, een klein kussentje en wat schone kleding mee.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Colombia!

Overnachten of niet?

Overnachten in het Tayrona National Park is een fantastische ervaring, althans in theorie. Zoals eerder gezegd is Tayrona National Park echt back-to-basic. Je moet dus niet vies zijn van een bloedhete tent of slapen in een hangmat.

Als een oncomfortabel nachtje voor jou geen probleem is dan heb je twee opties. Je kunt overnachten in Cabo San Juan, dit is de drukste camping en populairste plek in Tayrona National Park. Dat betekent ook dat de tenten en hangmatten daar soms al verhuurd zijn en er geen plek meer voor jou is. Je kunt vooraf niet reserveren, dus zorg dus dat je vroeg genoeg aankomt bij Cabo San Juan als je hier wilt blijven slapen.

Een andere optie is de camping Arrecifes waar het een stuk rustiger is. Deze campsite ligt op ongeveer een uurtje van Cabo San Juan. Als je hier een tent scoort, kun je makkelijk nog later op de dag even naar Cabo San Juan lopen.

Start je jouw hike vanuit Cabazalo? Dan kan het wel eens lastig zijn om een overnachtingsplek te vinden, zeker als je in de weekenden gaat. Als je deze route wilt lopen is het beter om te vertrekken vanaf de hoofdingang en na een nachtje slapen op een camping naar Cabazalo te lopen.

Extra tips voor het Tayrona National Park

  • Check van te voren of het park geopend is. Het park is namelijk elk jaar minimaal één maand gesloten zodat het ecosysteem wat rust krijgt en de lokale Indianen hun spirituele rituelen kunnen uitvoeren. In 2020 zal het park bijvoorbeeld drie keer gesloten zijn te weten: de hele maand februari, 15 dagen in juni en 15 dagen in november. De exacte data staan nog niet vast, dus hou het zelf goed in te gaten.
  • Wil je vroeg beginnen aan jouw hike? Slaap dan eerst één nachtje bij een hostel vlakbij de hoofdingang.
  • Zorg dat je genoeg cash mee hebt want pinnen in het park zelf is niet mogelijk.
  • Probeer buiten de weekenden te reizen want ook onder Colombianen is het Tayrona National Park populair. Dat betekent dus dat het erg druk is in het weekend.
  • Laat je koffer en backpack achter bij je hostel en ga het park in met een klein rugzakje. Het stallen van je grote backpack is bij bijna alle hostels gratis.
  • Wil je minder ver lopen en heb je wat geld over? Dan kun je met de boot vanaf Cabo San Juan direct terug naar Taganga. Dit kost je ongeveer 80.000 COP.

Dit waren al onze tips en tricks voor het Tayrona National Park. Wil je meer lezen over Colombia, check hier dan al onze artikelen over dit Zuid-Amerikaanse land!