• Menu
  • Menu

Medellín: Ontdek alle highlights van deze geliefde stad [+ Gratis Reisgids]

Medellín inhoud:
Praktische info | Must-see & Do | Rondom Medellín| Tours | Gratis Reisgids | Beste hostels | Eten & Drinken | Werk vinden | Reisverzekering | Meer inspiratie

Medellín is het kloppende hart van de Zona Cafetera in Colombia. Het is een metropool die een hoogtepunt van jouw reis door Colombia zal vormen.

Medellín ademt nieuwe energie en wijken die in de jaren ’90 tot de gevaarlijkste ter wereld behoorden, zijn nu versierd met prachtige graffiti en kleurrijke bloemen. Leuke cafeetjes en restaurants vind je op bijna elke straathoek in de wijk Laureles. Groene parken en wandelpaden in de heuvels omringen de stad.

Medellín is trouwens ook een hele moderne stad. Het openbaar vervoer is er goed geregeld en reizen tussen verschillende wijken is makkelijk. Daardoor is Medellín een stad die ongeacht wat je zoekt, iets te bieden heeft; cafeetjes voor de chillers, fotogenieke wijkjes voor de insta-famous en toffe clubs voor de nachtbrakers. Kortom Medellín is een stad die je moet ervaren tijdens een reis door Colombia.

Benieuwd naar wat Medellín jou te bieden heeft? In deze gids ontdek je de hoogtepunten, fijnste restaurants en leukste hostels van Medellín.

Snelle info over Medellín

Tijdsverschil

Het is in Medellín 7 uur vroeger dan in Nederland.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Medellín is december tot half maart & juni tot half september. De temperatuur is door de ligging bij de evenaar het hele jaar min of meer constant, maar wel afhankelijk van de hoogteverschillen. In het binnenland heb je te maken met twee droge seizoenen. Deze vallen in de bovengenoemde maanden.

Prijsniveau

Medellín is net als heel Colombia, geen dure plek. Sterker nog, het is een plek die juist redelijk goedkoop is voor een grote stad. Veel digital nomads huren hier ook voor langere tijd een kamer of appartement.

Een hostelovernachting kost je €4-15 afhankelijk van hoeveel kamergenoten je wilt. Ga je voor een eigen kamer in een hotel betaal je uiteraard meer.

A word of caution; Medellín is ook een stad waar veel backpackers toegeven aan de verleidingen van alcohol en drugs. Als je het er flink van neemt kan dat wel een deuk in je budget slaan. Drugs is wel goedkoper dan drank, maar besef dat jij hierbij direct bijdraagt aan de drugsproblematiek.

Veiligheid

Medellín was lange tijd de gevaarlijkste stad ter wereld, een plek waar je écht niet wilde komen. Vandaag de dag is Medellín veiliger, maar nog steeds moet je hier goed oppassen. Drugsgeweld vind hier nog steeds plaats, en je moet goed oppassen dat je niet op straat beroofd wordt.

Dit betekent dat je in het donker niet alleen over straat moet, en je beter niet met je nieuwste telefoon rond kunt zwaaien. Common sense voorkomt een hoop ellende, maar ga vooral niet ronddwalen in wijken waarvan je vooraf niet gevraagd hebt of dat oké is.

Transport:

Het transport in Medellín is echt heel goed geregeld. Zo heb je een uitgebreid metronetwerk en een kabelbaan die de stad verbindt met de wijken in de heuvels.

Het is ook aan te raden om een lokale simkaart te kopen en gebruik te maken van Uber. Er zijn er namelijk ontzettend veel in Medellín en het is erg goedkoop. Hou er wel rekening mee dat Uber niet legaal is in Colombia, wat betekent dat ze je niet graag naar een drukke busterminal of het vliegveld brengen ivm hoge boetes. In dat geval kun je beter een gele taxi bestellen via de receptie van je accommodatie.

Auto huren in Colombia? Wij gebruiken altijd Sunnycars.nl én Discovercars.com om de beste deals te vinden.

Vliegtickets

Een retourtje Amsterdam naar Medellín kost ongeveer €500. Binnenlandse vluchten van en naar Medellín kosten ongeveer €30-60 afhankelijk van je route.

Hulp nodig met vinden van tickets naar Medellín? Check hier onze ultieme gids voor het vinden van de goedkoopste vliegtickets!

Must-see & Do in Medellín

The Real City Walking Tour

Tijdens de gratis Real City Walking tour ontdek je de verhalen die schuil gaan achter de gebouwen, monumenten en straatjes. Het is geen tour voor sensatiezoekers die meer willen leren over het drugsgeweld van Pablo Escobar. Uiteraard vertelt de tourgids over deze donkere kant van Medellín, maar het geweld wordt nooit verheerlijkt zoals in de Netflix serie Narcos. In plaats daarvan leer je over de wederopbouw, de lastige politieke situatie met de FARC en hoe sommige plekken getransformeerd zijn van verzamelplaats voor junks naar mooie openbare pleinen.

Het leuke aan deze tour is ook dat je stil staat bij plekken waar je normaliter langsloopt zonder op te kijken. Echter, door de verhalen die de gids vertelt leer je al snel meer over wat er echt gaande is, en dat er meer is dan wat je als westerling kunt zien.

Deze tour is een absolute aanrader voor jouw eerste dag in Medellín. De tour is gratis, maar een fooi voor de gids wordt aan het einde wel verwacht. Jij bepaalt echter hoeveel je de tour waard vindt.

Park Arvie

Park Arvi is een park dat bovenop de heuvel over Medellín uitkijkt. Het is een fantastische plek om even een korte wandeling te maken, maar vooral de kabelbaan ernaartoe is het vermelden waard. Deze teleférico, zoals de kabelbaan genoemd wordt, is onderdeel van het openbaar vervoer in Medellín. Het is een mooi voorbeeld van hoe een goede infrastructuur sociale ongelijkheid kan oplossen.

Voordat de kabelbaan er was, was het voor veel bewoners van de armoedige wijken namelijk niet te doen om in het centrum van de stad te komen. Met een combinatie van bussen en lastige overstappen duurde het soms wel 3 uur voordat zij in het centrum waren. Gevolg? Moeilijk om werk te vinden en te profiteren van de banen, scholen en faciliteiten in het centrum. De kabelbaan heeft de reistijd aanzienlijk verlaagd en vormt daarmee vrij letterlijk een brug tussen arm en rijk, een symbool voor de hernieuwde hoop voor de inwoners van Medellín.

Paragliden in Medellín

Medellín ligt in een vallei en dat betekent dat je vanaf de omliggende bergen perfect uitzicht hebt over de stad. Tijdens een paraglidingtocht met Paragliden Medellín kun je genieten van dit prachtige uitzicht. Deze paraglidingschool is super professioneel en de gidsen spreken allemaal goed Engels, scheelt weer als je Spaans niet optimaal is! Daarnaast is paragliden in Medellín ook nog eens heel goedkoop, 160.000 COP / €45.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Colombia!

La Comuna 13

Medellín stond vroeger bekend als één van de gevaarlijkste steden ter wereld. Om je een beeld te geven: tussen 1990 en 2002 werden in Medellín 55.365 mensen vermoord. Veel van die gevaarlijke wijken zijn nu echter opgeknapt, het geweld is minder maar nog steeds niet verdwenen.

Dit geldt ook voor de gevaarlijkste wijk van allemaal, la Comuna 13. Deze wijk behoorde 10-20 jaar geleden tot de meest dodelijke plekken op aarde. Tegenwoordig is het geweld afgenomen en heeft toffe streetart de wijk een kleurrijke opknapbeurt gegeven, een toffe plek voor fotografen.

Tegelijkertijd betekent dat ook weer niet dat je hier vogelvrij kunt rondlopen. ’s Avonds kun je La Comuna 13 sowieso beter vermijden. Overdag zou je in theorie alleen kunnen gaan, maar als je niet precies weet waar je heen gaat kun je ook zomaar in verkeerde en meer ongure delen van deze wijk terecht komen. Je zal niet de eerste reiziger zijn die hier beroofd wordt.

Een veiligere, relaxtere en vooral ook leerzamere ervaring is wanneer je met een gids gaat. Zij kunnen je vertellen over het lokale leven in La Comuna 13, hoe het was en welke veranderingen er gaande zijn in Medellín. Tegelijkertijd leer je over ontroerende persoonlijke verhalen die diepe indruk op je zullen maken.

Narco-tours: wel of niet doen?

Veel mensen moeten bij Medellín gelijk denken aan Pablo Escobar, een man die door de hitserie Narcos bij veel mensen een cultheld status heeft bereikt. Het verhaal over het boefje dat uitgegroeide tot een van de rijkste personen van de wereld is echter slechts de helft van het verhaal. Pablo Escobar was voor veel inwoners van Medellín een regelrechte maniac die de stad terroriseerde en veel onschuldige mensen direct of indirect heeft gedood. Hou dat in je achterhoofd als je meer wilt leren over het drugsverleden van Medellín.

In alle tours wordt er namelijk wel iets gezegd over Pablo Escobar, maar de insteek van de tours is verschillend. Zo zijn er tours die de drugsoorlog verheerlijken en bezoekers het idee willen geven dat ze in een aflevering van Narcos terecht zijn gekomen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan paintballen in het oude huis van Escobar. Wees je echter bewust dat het voor veel locals een doorn in het oog is dat het verdrietige verleden wordt uitgebuit voor commercie en dat het complete verhaal niet altijd verteld wordt. Ons advies: laat die tours lekker links liggen en geef je geld uit aan iets dat écht, oprecht en vreedzaam is.

Wat te doen rondom Medellín

Dagtrip naar Guatapé

Een leuke dagtrip, die je makkelijk zelf kunt organiseren, is naar Guatapé. Guatapé is een gezellig en fotogeniek dorpje waar je heerlijk een paar uurtjes kunt ronddwalen. Bovendien vind je hier El Peñól, een gigantische rots die na het beklimmen van meer dan 700 traptreden een fantastisch uitzicht geeft over de met eilanden bezaaide omgeving. Een paar uur in dit dorpje is genoeg om de highlights te zien, maar als je nog wat meer toffe plekken in de omgeving wilt ontdekken kun je er ook slapen.

Om er te komen reis je in Medellín eerst naar het metrostation Caribe, waar je het aangrenzende busstation North Bus Terminal vindt. Hier koop je een kaartje voor de lokale bus die elke 20 minuten gaat. Het beste kun je eerst uitstappen bij El Peñól, de rots beklimmen en vervolgens met de Tuktuk doorrijden naar het dorpje zelf. Zorg dat je, voordat je door Guatapé gaat struinen alvast een busticket koopt voor de terugreis. De bussen zitten, zeker in de weekenden, vaak snel vol dus het is handig om alvast een ticket te hebben.

Bezoek de historische Pueblo Santa Fé de Antioquia

Op een uur rijden van Medellín vind je Santa Fe de Antioquia. Een prachtig historisch dorpje dat in 1541 gebouwd werd door de Spaanse veroveraars. Het goed bewaarde dorp geeft je een mooi beeld van de bouwstijl van deze tijd met de typische straatjes aangelegd met kasseien en uiteraard het centrale plein. Verder is de Catedral Basillica de la Inmaculada conception de blikvanger van het dorp.

Vroeger was Santa Fe de Antioquia de hoofdstad van deze regio, maar later is dat Medellín geworden vanwege de geografische ligging.

Doe een koffietour

Heb je weinig tijd in Colombia en ga je bijvoorbeeld niet naar Salento of Jardín? Dan kun je ook vanuit Medellín een koffietour doen. Je leert dan meer over de productie van het zwarte goud en wat het betekent voor de inwoners.

Ga je wel naar Salento? Dan kun je daar beter de tour naar Finca Don Eliias doen, een veel goedkoper en kleinschalig alternatief.

Leukste tours in en rondom Medellín

  • Dagtour naar Guatapé – Ga je liever met een dagtour naar Guatapé? Dat kan natuurlijk ook! Tijdens deze 11 uur durende dagtour bezoek je alle highlights. Uiteraard zie je de grote rots, El Penol en breng je een bezoek aan het kleurrijke dorpje. Als bonus ga je ook nog even het water op om te genieten van de omliggende omgeving.
  • Grafiti-tour door La Comuna 13 met een lokale gids – La Comuna 13 is heel leuk om zelfstandig te ontdekken, maar de verhalen komen pas echt tot leven als een local verteld hoe deze wijk getransformeerd is. Deze tour is vaak snel uitverkocht dus boek ‘m als je mee wilt!
  • Dagtour naar Santa Fé de Antioquia – wil je dit bijzondere dorp niet op eigen houtje ontdekken? Dan biedt deze dagtour uitkomst. Je bezoekt alle mooie plekken en ontbijt en lunch zitten inbegrepen.

Gratis Reisgids voor Medellín direct op je telefoon?

Wil je alle genoemde highlights plus een paar extra direct op je telefoon hebben? Dan hebben we wat leuks voor je!

  1. Zorg dat je de app Maps.me geïnstalleerd hebt op je telefoon
  2. Klik deze download link
  3. Kies de optie: openen met Maps.Me
  4. Voilà, als het goed is vind je nu allemaal blauwe pinnetjes in en rondom Medellín
  5. Happy Roadtrippin’

Wat zijn de beste hostels in Medellín?

Je kunt in Medellín slapen in verschillende wijken, maar de twee bekendste zijn El Poblado en Laureles. Helaas moet je ook hier ’s avonds goed opletten omdat het aantal berovingen weer toenemen. Dit komt doordat de kansarme en wanhopigen van Medellín weten waar de toeristen zijn, en dus waar geld te vinden is.

El Poblado is een vrij drukke wijk, en het meest toeristische gedeelte van Medellín. Hier vind je veel bars, restaurants en hostels, maar dit is zeker niet het échte Medellín. Je vindt er namelijk ook de veramerikaniseerde delen met Dunkin’ Donuts, Starbucks en McDonald’s en weinig lokale ondernemers.

Een leukere en vooral authentieke ervaring die bovendien iets oplevert voor de locals, is wanneer je verblijft in de wijk Laureles. Dit is een wat rustigere wijk die erg populair is onder digital nomads. Je vindt op elke straathoek namelijk wel een leuk café of restaurantje. En als je weet hoe lekker Colombiaanse koffie is, dan is wil je daar zo dicht mogelijk bij in de buurt zitten.

We Think You’ll Selina Medellín

Dit hostel is onderdeel van een keten van fantastische hostels door heel Zuid- en Midden-Amerika. Een naam die wat ons betreft een garantie is voor tof ontworpen hostels, fijne vibes en goede kwaliteit.

Bekijk prijs op Hostelworld Bekijk prijs op Booking.com

And You’ll also Iris Hostel

Ben je opzoek naar een hostel ligt in de rustige wijk Laureles? Dan is Iris Hostel een aanrader. Hier hebben ze een lekkere binnenplaats, goed ontbijt en het hostel ligt op een paar minuten lopen van de metro. Daarnaast hebben ze fijne dorms en simpele tweepersoonskamers.

Bekijk prijs op Booking.com

Eten & Drinken in Medellín

Ondanks dat de lokale keuken van Medellín vooral bestaat uit gefrituurd voedsel, is er wel een overvloed aan goede restaurants. Elke wijk heeft wel goede restaurants en het zijn er eigenlijk teveel om op te noemen. Wij hebben slechts bij één restaurant daarvan gegeten dus we kunnen onmogelijk doen alsof we de beste restaurants kennen. Dan zouden we immers gewoon Tripadvisor napraten. Het enige wat we met zekerheid kunnen zeggen is dat het Italiaanse eten bij Toscano Trattoria zeker goed is. Alle andere plekjes zal je zelf moeten ontdekken!

Een ander leuk idee is om bij supermarkt Jumbo te gaan shoppen. Dit is een luxe supermarkt vol westerse producten. Zeker als je al langere tijd onderweg bent is het hier een walhalla vol met kaas, vlees en andere lekkernijen. Toegegeven, je betaalt de hoofdprijs, maar die taste of home is soms net wat je nodig hebt om weer te kunnen dealen met rijst en bonen.

Werken in Medellín

Medellín is een stad waar veel digital nomads een tijdje blijven hangen. Echter, ook als je geen eigen bedrijfje hebt zijn er mogelijkheden om jouw tijd in deze stad te verlengen. Op worldpackers staan een aantal interessante opties waarmee je kunt werken voor kost en inwoning. Bovendien krijg je met de kortingscode BACKPACKCENTRALE korting op je aanmelding.

Reisverzekering voor Colombia

Welke reisverzekering heb je nodig voor een rondreis in Colombia? Dat hangt helemaal af van jouw reisplannen, hoe lang je gaat reizen, of je avontuurlijke sporten gaat doen en vooral of je ook gaat werken. Het belangrijkste is dus dat je een reisverzekering kiest die past bij jouw reisplannen.

Als je alleen maar gaat reizen niet gaat werken

Als je WEL gaat werken

Meer weten over een passende reisverzekering?

Wij hebben inmiddels duizenden reizigers geïnformeerd over passende reisverzekeringen. Als je nog wel wat extra informatie kunt gebruiken raden we je aan om meer te lezen over de beste doorlopende reisverzekeringen én reisverzekeringen voor werken in het buitenland.

Meer inspiratie nodig voor Medellín?

Wil je nog meer lezen over Colombia? Check hier dan al onze artikelen over dit land in Zuid-Amerika!