• Menu

Medellín: een minigids voor de stad die herrees uit de assen van Pablo Escobar

Medellín inhoud:
Planning & Info | Must-see & Do | Rondom Medellín| Tours | Beste hostels | Eten & Drinken | Werk vinden | Meer inspiratie

Medellín is het kloppende hart van de Zona Cafetera in Colombia. Het is een metropool die zonder échte bezienswaardigheden toch een hoogtepunt van jouw reis door Colombia zal vormen.

Medellín ademt namelijk nieuwe energie en wijken die in de jaren ’90 tot de gevaarlijkste ter wereld behoorden, zijn nu versierd met prachtige grafiti’s en kleurrijke bloemen.Leuk e cafeetjes en restaurants vind je op bijna elke straathoek. Groene parken en wandelpaden in de heuvels omringen de stad.

Medellin is trouwens ook een hele moderne stad. Het openbaar vervoer is er goed geregeld en reizen tussen verschillende wijken is makkelijk. Daardoor is Medellin een stad die ongeacht wat je zoekt, iets te bieden heeft; cafeetjes voor de chillers, fotogenieke wijkjes voor de insta-famous en toffe clubs voor de nachtbrakers. Kortom Medellin is een fantastische plek die je moet ervaren tijdens een reis door Colombia.

Benieuwd naar wat Medellin jou te bieden heeft? In deze gids ontdek je de hoogtepunten, fijnste restaurants en de leukste hostels van Medellin.

Snelle info over Medellín

Tijdsverschil

Het is in Medellín 7 uur vroeger dan in Nederland.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Medellín is december t/m februari, juli en augustus. De temperatuur, is door de ligging bij de evenaar het hele jaar constant. De temperatuur in Colombia is afhankelijk van de hoogteverschillen. In het binnenland heb je te maken met twee droge seizoenen. Deze vallen in de bovengenoemde maanden.

Prijsniveau

Medellín is net als heel Colombia, geen dure plek. Sterker nog, het is een plek die juist redelijk goedkoop is voor een grote stad. Veel digital nomads huren hier ook voor langere tijd een kamer of appartement.

Een hostelovernachting kost je €4-€15 afhankelijk van hoeveel kamergenoten je wilt.

A word of caution; Medellín is ook een stad waar veel backpackers toegeven aan de aardse verleidingen van alcohol en drugs. Als je het er flink van neemt kan dat wel een deuk in je budget slaan.

 

Veiligheid

Medellín was lange tijd de gevaarlijkste stad ter wereld, een plek waar je echt niet wilde komen. Vandaag de dag is Medellín een ontzettend veilige stad en is de criminaliteit net zo laag als andere grote steden in de wereld.

Uiteraard moet je, net als in alle andere plekken ter wereld, niet open en bloot met je nieuwste telefoon rondlopen. Maar voor drugsgeweld hoef je echt niet bang te zijn.

Transport:

Het transport in Medellín is echt heel goed geregeld. Zo heb je een uitgebreid metronetwerk en een kabelbaan die de stad verbindt met de wijken in de heuvels.

Het is ook aan te raden om een lokale simkaart te nemen en gebruik te maken van Uber. Er zijn er namelijk ontzettend veel in Medellín en het is erg goedkoop.

Vliegtickets

Een retourtje Amsterdam naar Medellín kost ongeveer €500. Binnenlandse vluchten van en naar Medellín kosten ongeveer €30-€60 afhankelijk van je route.

Must-see & Do in Medellín

The Real City Walking Tour

Tijdens de gratis Real City Walking tour ontdek je de verhalen die schuil gaan achter de gebouwen, monumenten en straatjes. Het is geen tour voor sensatiezoekers die meer willen leren over het drugsgeweld van Pablo Escobar. Uiteraard vertelt de tourgids over deze donkere kant van Medellin, maar het geweld wordt nooit verheerlijkt zoals in de Netflix serie Narcos. In plaats daarvan leer je over de wederopbouw, de lastige politieke situatie met de FARC en hoe sommige plekken getransformeerd zijn van verzamelplaats voor junks naar mooie openbare pleinen.

Het leuke aan deze tour is ook dat je stil staat bij plekken waar je normaliter zonder op te kijken langsloopt. Echter, door de verhalen die de gids vertelt leer je al snel meer over wat er echt gaande is en dat er meer is dan wat je met het blote oog kunt zien.

Deze tour is een absolute aanrader voor jouw eerste dag in Medellin. De tour is gratis maar een fooi voor de gids wordt aan het einde wel verwacht. Jij bepaalt echter hoeveel je de tour waard vindt.

Park Arvie

Park Arvi is een park dat bovenop de heuvel over Medellin uitkijkt. Het is een fantastische plek om even een korte wandeling te maken, maar vooral de kabelbaan ernaartoe is het vermelden waard. Deze teleferico, zoals de kabelbaan genoemd wordt, is onderdeel van het openbaar vervoer in Medellin. Het is een mooi voorbeeld van hoe een goede infrastructuur sociale ongelijkheid kan oplossen.

Voordat de kabelbaan er was, was het voor veel bewoners van de armoedige wijken namelijk niet te doen om in het centrum van de stad te komen. Met een combinatie van bussen en lastige overstappen duurde het soms wel 3 uur voordat zij in het centrum waren. Gevolg? Lastig om werk te vinden en te profiteren van de banen, scholen en faciliteiten in het centrum. De kabelbaan heeft de reistijd aanzienlijk verlaagd en vormt daarmee vrij letterlijk een brug tussen arm en rijk, een symbool voor de hernieuwde hoop voor de inwoners van Medellin.

Paragliden in Medellín

Medellin ligt in een vallei en dat betekent dat je vanaf de omliggende bergen perfect uitzicht hebt over de stad. Tijdens een paraglidingtocht met RubenFly kun je genieten van dit prachtige uitzicht. Deze paraglidingschool is superprofessioneel en de gidsen spreken allemaal goed Engels, scheelt weer als je Spaans niet optimaal is! Daarnaast is paragliden in Medellin ook nog eens heel goedkoop, 160.000 COP / €45.

La Comuna 13

Medellin stond vroeger bekend als één van de gevaarlijkste steden ter wereld. Om je een beeld te geven: tussen 1990 en 2002 werden in Medellin 55.365 mensen vermoord. Veel van die gevaarlijke wijken zijn nu echter opgeknapt en het geweld is stukken minder. Dit geldt ook voor de gevaarlijkste wijk van allemaal, la Comuna 13. Dit is een wijk waar je 10-20 jaar geleden écht niet wilde komen, maar waar je nu vrij veilig kunt rondwandelen. Het geweld heeft plaatsgemaakt voor toffe street art en gang violence wordt vervangen door vrolijke verwelkomende locals. Het is een toffe plek voor fotografen die je zowel alleen als met een tour kunt bezoeken.

Narco-tours: wel of niet doen?

Veel mensen moeten bij Medellin gelijk denken aan Pablo Escobar, een man die door de hitserie Narcos bij veel mensen een cultheld status heeft bereikt. Het verhaal over het boefje dat uitgegroeide tot een van de rijkste personen van de wereld is echter slechts de helft van het verhaal. Pablo Escobar was voor veel inwoners van Medellin een regelrechte maniac die stad terroriseerde en veel onschuldige mensen direct of indirect heeft gedood. Hou dat in je achterhoofd als je mee wilt leren over het drugsverleden van Medellin.

In alle tours wordt er namelijk wel iets gezegd over Pablo Escobar, maar de insteek van de tours is verschillend. Zo zijn er tours die de drugsoorlog verheerlijken en bezoekers het idee willen geven dat ze in een aflevering van Narcos terecht zijn gekomen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan paintballen in het oude huis van Escobar en kun je allerlei Pablo Escobar tours doen. Wees je echter bewust dat het voor veel locals een doorn in het oog is dat het verdrietige verleden wordt uitgebuit voor commercie en dat het complete verhaal niet altijd verteld wordt. Ons advies: laat de narcotours lekker links liggen en geef je geld uit aan iets dat écht, oprecht en vreedzaam is zoals de Real City Tours.

Wat te doen rondom Medellín

Dagtrip naar Guatapé

Een leuke dagtrip, die je makkelijk zelf kunt organiseren, is naar Guatapé. Guatapé is een gezellig en fotogeniek dorpje waar je heerlijk een paar uurtjes kunt ronddwalen. Bovendien vind je hier El Peñól, een gigantische rots die na het beklimmen van meer dan 600 traptreden, fantastisch uitzicht geeft over de met eilanden bezaaide omgeving. Een paar uur in dit dorpje is genoeg om de highlights te zien, maar als je nog wat meer toffe plekken in de omgeving wilt ontdekken kun je er ook slapen.

Om er te komen reis je in Medellin eerst naar het metrostation Caribe, waar je het aangrenzende busstation North Bus Terminal vindt. Hier koop je een kaartje voor de lokale bus die elk uur gaat. Het beste kun je eerst uitstappen bij El Peñól, de rots beklimmen en vervolgens met de Tuktuk doorrijden naar het dorpje zelf. Zorg dat je, voordat je door Guatapé gaat struinen alvast een busticket koopt voor de terugreis. De bussen zitten, zeker in de weekenden, vaak snel vol dus het is handig om alvast een ticket te hebben.

Bezoek de historische Pueblo Santa Fé de Antioquia

Op een uur rijden van Medellín vind je Santa Fe de Antioquia. Een prachtig historisch dorpje dat in 1541 gebouwd werd door de Spaanse veroveraars. Het goed bewaarde dorp geeft je een mooi beeld van de bouwstijl van deze tijd met de typische straatjes aangelegd met kasseien en uiteraard het centrale plein. Verder is de Catedral Basillica de la Inmaculada conception de blikvanger van het dorp.

Doe een koffietour

Heb je weinig tijd en ga je bijvoorbeeld niet naar Salento of Jardín? Dan kun je ook vanuit Medellín een koffietour doen. Je leert dan meer over de productie van het zwarte goud en wat het betekent voor de inwoners.

Ga je wel naar Salento? Dan kun je daar beter de tour naar Finca Don Eliias doen, een veel goedkoper en kleinschalig alternatief.

Leukste tours in en rondom Medellín

  • Dagtour naar Guatapé – Ga je liever met een dagtour naar Guatapé? Dat kan natuurlijk ook! Tijdens deze 11 uur durende dagtour bezoek je alle highlights. Uiteraard zie je de grote rots, El Penol en breng je een bezoek aan het kleurrijke dorpje. Als bonus ga je ook nog even het water op om te genieten van de omliggende omgeving.
  • Grafiti-tour door La Comuna 13 met een lokale gids – La Comuna 13 is heel leuk om zelfstandig te ontdekken, maar de verhalen komen pas echt tot leven als een local verteld hoe deze wijk getransformeerd is. Deze tour is vaak snel uitverkocht dus boek ‘m als je mee wilt!
  • Dagtour naar Santa Fé de Antioquia – wil je dit bijzondere dorp niet op eigen houtje ontdekken? Dan biedt deze dagtour uitkomst. Je bezoekt alle mooie plekken en ontbijt en lunch zitten inbegrepen.

Wat zijn de beste hostels in Medellín?

Je kunt in Medellin slapen in verschillende wijken, maar de twee bekendste zijn El Poblado en Laureles. De eerste is vrij druk en het kloppende hart van toeristisch Medellin. Hier vind je veel leuke bars, restaurants en hostels. Ook ’s avonds is het er redelijk veilig. Laureles is een wat rustigere wijk, die vanwege de vele cafeetjes populair is onder digital nomads.

We Think You’ll Selina Medellin

Dit hostel is onderdeel van een keten van fantastische hostels door heel Zuid- en Midden-Amerika. Een naam die wat ons betreft een garantie is voor tof ontworpen hostels, fijne vibes en goede kwaliteit.

Bekijk prijs op Hostelworld Bekijk prijs op Booking.com

And You’ll also Paisa City Hostel

Ben je opzoek naar een feestje? Dit hostel ligt in de rustige wijk Laureles en biedt goede beats, fijne vibes en ijskoude drankjes. Daarnaast hebben ze fijne dorms en simpele tweepersoonskamers.

Bekijk prijs op Hostelworld Bekijk prijs op Booking.com

Eten & Drinken in Medellín

Ondanks dat de lokale keuken van Medellin vooral bestaat uit gefrituurd voedsel, is er wel een overvloed aan goede restaurants. Elke wijk heeft wel goede restaurants en het zijn er eigenlijk teveel om op te noemen. Wij hebben slechts bij één restaurant daarvan gegeten dus we kunnen onmogelijk doen alsof we de beste restaurants kennen. Dan zouden we immers gewoon Tripadvisor napraten.  Het enige wat we met zekerheid kunnen zeggen is dat het Italiaanse eten bij Toscano Trattoria zeker goed is. Alle andere plekjes zal je zelf moeten ontdekken!

Een ander leuk idee is om bij supermarkt Jumbo te gaan shoppen voor allerlei lekkere kaasjes en vleesjes. Zeker als je al langere tijd onderweg bent, is het hier een walhalla vol met kaas en herkenbare westerse producten. Toegegeven, je betaalt de hoofdprijs, maar die taste of home is soms net wat je nodig hebt om weer te kunnen dealen met rijst en bonen.

Werken in Medellín

Medellín is een stad waar veel digital nomads een tijdje blijven hangen. Echter, ook als je geen eigen bedrijfje hebt zijn er mogelijkheden om jouw tijd in deze stad te verlengen. Op worldpackers staan een aantal interessante opties waarmee je kunt werken voor kost en inwoning. Bovendien krijg je met de kortingscode BACKPACKCENTRALE korting op je aanmelding.

Meer inspiratie nodig voor Medellín?