• Menu
  • Menu

Jardín: De onbekende parel van Colombia

Jardín is een van de leukste dorpjes van Colombia, vergelijkbaar met Salento en Guatapé maar dan een stuk minder toeristisch. Je proeft hier het typische Colombiaanse leven met kleurrijke huisjes en een levendig centraal plein waar oude mannetjes verscholen onder hun hoed genieten van een kopje koffie en goed gezelschap.

Daarnaast ligt Jardín ook in een prachtige regio vol met groene heuvels, bijzondere watervallen en de gekste kleurrijke vogels. Een ideale plek dus voor als je gek bent op outdoor life en mooie wandelingen.

Het mooie aan Jardín is ook dat het toerisme nog redelijk beperkt is, maar wel zo ontwikkeld dat je niets tekort komt. Het enige nadeel is dat Jardín niet heel makkelijk te bereiken is, maar geloof ons, het is de moeite echt meer dan waard.

Wij verbleven vier nachten in Jardín en in dit artikel ontdek je onze beste tips voor deze onbekende parel van de koffiezone, de Zona Cafetera. Tips voor de leukste dingen om te doen, de beste restaurants en de fijnste slaapplek.

In dit artikel:

Praktische Info | Hoogtepunten Jardín | Leukste slaapplek in Jardín | Eten & Drinken | Meer inspiratie

Praktische info over Jardín

Tijdsverschil

Tijdens de wintertijd is het in Jardín 6 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens de zomertijd is het tijdsverschil 7 uur.

Beste reistijd voor Jardín

De beste reistijd voor Jardín is, zoals voor het grootste gedeelte van Colombia, december tot maart en juli & augustus. In deze tijd heb je het minste last van regen. Wel zo prettig want Jardín is echt een plek die je buiten beleeft.

Aan de andere kant hoef je in de regenachtige periodes deze plek niet over te slaan. Regen betekent vaak ook veel groen én veel intensere watervallen. Kortom, je kunt Jardín het hele jaar door bezoeken als je wat regenkleding meeneemt.

Hoe duur is Jardín?
Jardín is erg vriendelijk voor jouw portemonnee, want heel veel activiteiten kun je op eigen houtje en kosteloos ondernemen.

Ook de hostels in Jardín zijn goed te betalen en vanwege de toenemende concurrentie zullen deze prijzen ook wel stabiel blijven. Voor een bed in een dorm betaal je ongeveer €6 en een simpele privékamer boek je al vanaf €20.

Daarnaast is Jardín één van de goedkoopste plekken om te gaan paardrijden in Colombia. Naast het feit dat de prachtige natuur zich hier uitstekend voor leent, is het hier echt de helft goedkoper dan in andere delen van Colombia.

Het enige wat iets zwaarder op je portemonnee zal drukken, zijn de vele cafeetjes waar je wellicht toch verleid wordt tot een extra stukje cake bij jouw kopje koffie. Reken hierdoor op ongeveer €4 – €6 per lunch.

Transport in Jardín:

Zoals gezegd is Jardín niet heel makkelijk te bereiken, ook al lijkt het op de kaart maar een klein stukje. Afhankelijk van waar je vandaan komt hebben we de volgende tips:

Wil je Jardín bezoeken vanuit Salento? Als je vanuit Salento komt moet je eerst een bus naar Pereira nemen en hier vervolgens overstappen op de bus naar Riosucio. Vervolgens heb je in Riosucio de keuze om met een Chiva Bus over de bergpas te rijden of met een minibus om de berg heen te gaan.

Kies je voor de Chiva bus dan lijkt het via GoogleMaps, slechts 35 km, een stuk sneller, maar omdat de wegen zo slecht zijn en de bus zo vaak stopt om passagiers (met bijbehorende kippen, kuikens en varkens) mee te nemen, doe je er alsnog 4-5 uur over. Daarnaast zit je in een Chiva bus vaak op houten bankjes, niet heel comfortabel op de hobbelige wegen.

Een comfortabeler alternatief is dat je de minibus neemt van Riosucio. Deze rijdt om de berg heen en dat lijkt misschien veel verder, maar je doet er uiteindelijk net zolang over. Het voordeel is wel dat je op normale wegen rijdt en je een stuk comfortabeler zit.

In totaal doe je er vanuit Salento dus zo’n 9-11 uur over.

Wil je Jardín bezoeken vanuit Medellín? Dan gaan er dagelijks minibusjes en een aantal grotere bussen. De rit is comfortabel, al kan het zijn dat je van de bochtige bergwegen wel een beetje misselijk wordt. De rit duurt ongeveer 3-4 uur.

In Jardín zelf liggen de meeste plekken op loopafstand. Moet je een wat langere afstand afleggen dan zijn er voldoende tuktuks die je voor een schappelijke prijs rondrijden. Dit is gelijk een zeer interessante ervaring.

Auto huren in Colombia? Wij gebruiken altijd Sunnycars.nl én Discovercars.com om de beste deals te vinden.

Is Jardín veilig?

Wij voelden ons in Jardín erg veilig en je hoeft voor zover wij weten geen extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Uiteraard moet je een beetje common sense gebruiken maar dat geldt overal.

Must-see & Do in Jardín

Het Centrale Plein

Het centrale plein van Jardín is er een zoals je mag verwachten van een koloniaal dorpje, en wat voor één. Het is een echte ontmoetingsplaats met leuke cafés waar salsa muziek zachtjes uit de speakers klinkt, een mooie kathedraal en een fijn parkje met bankjes om te chillen.

Al met al een leuke plek om lekker neer te ploffen op een terras en lekker mensen te kijken onder het genot van een hapje of een drankje.

Teleférico

Jardín ligt in een heuvelachtig gebied en dat is altijd een uitdaging als het op vervoer aankomt. Want hoe komen mensen van de ene naar de andere kant van een vallei?

In Jardín hebben ze daarom een kabelbaan. Dit krakkemikkige bakje brengt je voor een paar cent van de ene naar de andere kant van de vallei. Onderweg geniet je van het mooie uitzicht op de omgeving, de bananenplantages en de bange gezichten van medepassagiers met hoogtevrees.

Je kunt deze Teleférico ook onderdeel maken van een mooie wandeling waarbij je de kabelbaan neemt en vervolgens met een grote omweg terugloopt naar het dorp. Je loopt dan door allerlei achteraf paadjes, ziet de mooiste vogels en krijgt een kijkje in het leven van de mensen in Jardín.

Wandelen naar de Escalera Waterval

Een wandeling van goed uur brengt je naar de mooie Escalera waterval. Het is een mooie plek voor een leuke foto, maar ook de wandeling ernaartoe is erg plezierig. Je loopt lekker rustig, hoort af en toe een beekje kabbelen en ziet onderweg mooie vogels en heel veel groen. Wij kwamen onderweg ook een heus gevecht tegen, waarbij een ondefinieerbaar insect aan de haal ging met een gigantische spin. Best een vreemd gezicht.

Paardrijden

Je kunt in Jardín prachtig paardrijden door de bergen. Als je net als wij nog nooit hebt paardgereden is het wel even spannend, want je gaat echter over rotsen, door de modder en langs smalle bergpaadjes. Toch is het grootste gedeelte van de tocht heel relaxt want de paarden doen rustig aan, en elke keer als je opkijkt zie je fantastische vergezichten zoals je die alleen in Colombia hebt.

Je rijdt uiteindelijk naar een fantastische waterval waar je op een bijzondere manier komt. Je moet namelijk door een soort holle boomstam/grot kruipen voordat je aan de andere kant achter de waterval uitkomt. Vervolgens moet je nog een stukje langs de rotswand lopen om uiteindelijk de waterval helemaal te kunnen zien. Een soort Alice in Wonderland, maar dan in Jardín!

Dit is ook de plek waar je een simpele lunch krijgt met fruit, bakbanaan en een sapje. Combineer dit met een prachtig uitzicht en je hebt een picknick om van te smullen.

Koffietour

Jardín ligt in de Zona Cafetera, het hart van de Colombiaanse koffieproductie. Overal in deze zone kun je dan ook koffietours doen. Eerlijkheid gebied te zeggen dat de koffietours in Salento een stuk goedkoper zijn, maar als je daar niet heen gaat, dan is een tour in Jardín een uitstekend alternatief.

Als je dit wilt doen, kun je het makkelijk regelen via jouw hostel. Je wordt dan opgehaald met een tuktuk of jeep en vervolgens meegenomen naar een koffieplantage. Hier krijg je uiteraard een kopje van het zwarte goud en leer je over hoe de koffie gemaakt wordt. Best interessant, want weet jij eigenlijk hoe jouw dagelijkse kopje koffie eruit ziet als het nog aan de struiken groeit?

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Colombia!

Wandelen

Het is al een paar keer genoemd, maar we willen het hier toch nog maar expliciet benoemen. Jardín is echt een wandelparadijs. Dus trek je schoenen aan, neem maps.me mee op je telefoon en trek er een dag op uit. Je komt ongetwijfeld de mooiste plekken tegen.

Paragliden

Wij hebben deze activiteit niet gedaan, maar de omgeving is zó ontzettend mooi dat we ons kunnen voorstellen dat paragliden in Jardín echt fantastisch moet zijn. Je kunt deze tour makkelijk regelen via jouw hostel of een touragency in het centrum van Jardín.

Wat is de leukste slaapplek in Jardín?

We Think You’ll SGT Pepper’s hostel

Dit hostel ligt op loopafstand van het centrum en is bijna helemaal in de koloniale stijl van Jardín. Bijna zeggen we omdat dit omgebouwde traditionele huis ook flink wat verwijzingen naar de Beatles bevat. Daarnaast is de staff supervriendelijk en kunnen ze je heel goed helpen met alle activiteiten die je wilt ondernemen. Precies wat je nodig hebt in Jardín.

Bekijk prijs op hostelworld Bekijk prijs op Booking.com

Eten & Drinken in Jardín

Restaurants & cafés in Jardín

Café Europa heeft rijkbelegde pizza’s en een paar simpele pasta’s.

Bon Appetit is een knus restaurantje met een simpele kaart met pasta, thai of indian. Niet superuitgebreid, maar als wat ze doen is smaakvol! Onze favoriet in Jardín!

De los Andes Café heeft fijne koffies, sandwiches en gebakjes maar vooral een fijne open tweede verdieping. Vanaf dit balkon kijk je uit op het centrale plein, ideaal voor mensen kijken!

Destino Silvestre is de ideale plek voor vega’s en vegans. Het is misschien niet het meest gezellige café van Jardín maar je krijgt er wel gezond en lekker eten.

Café Macanas heeft de leukste binnentuin van Jardín, zo kleurrijk! Verder kun je hier vooral terecht voor een goed ontbijt en fijne lunch.

Meer inspiratie nodig voor Jardín?

Meer lezen over Colombia? Check hier al onze artikelen over deze Zuid-Amerikaanse bestemming!