Ben je opzoek naar een Australië visum omdat je een tijdje Down-Under wilt? Dan ben je hier helemaal aan het juiste adres. In deze ultieme gids lees je namelijk alles wat je moet weten over de verschillende visa voor Australië. Zo heb je het working holiday visum voor Australië en een gratis toeristenvisum voor Australië. Hieronder lees hoeveel deze visums kosten, wat de voorwaarden zijn en hoe je ze kunt aanvragen zonder de tussenkomst van een duur en compleet overbodig visumbureau.
In dit artikel over Australië visums
Gratis Australië Visum | Niet-gratis Toeristen Visum | Working Holiday Visum Australië
Gratis toeristen visum Australië
Blijf je nooit langer dan 3 maanden aaneengesloten in Australië en ben je niet van plan om te gaan werken in Australië? Dan kun je gewoon met het standaard en gratis toeristenvisum (eVisitor subclass 651). Deze is geschikt als je in Australië alleen maar wilt reizen en niet hoogstens van plan bent om hier en daar wat vrijwilligerswerk te doen. Het visum heeft de volgende kenmerken:
- Je mag binnen een periode van twaalf maanden zo vaak het land in als je wilt. Echter mag je nooit meer dan 3 maanden aaneengesloten in Australië verblijven.
- Je mag onder sommige omstandigheden 3 maanden studeren
- Je mag vrijwilligerswerk doen met dit visum zolang:
- Het vrijwilligerswerk niet de hoofdmoot van je verblijf vormt. Reizen moet het grootste gedeelte van je plan vormen.
- Je geen vergoeding krijgt voor de werkzaamheden die je doet. Wanneer je een vergoeding in natura (accommodatie en eten) of een beetje zakgeld ontvangt, is dat geen probleem.
- Het vrijwilligerswerk niet ten koste gaat van de Australische werkgelegenheid. Met andere woorden; als het werk gedaan zou worden door een Australiër in ruil voor loon dan is het niet toegestaan voor jou om dit werk te doen.
Kosten Toeristen Visum Australië
Het toeristenvisum (eVisitor subclass 651) is een gratis visum. Laat je dus ook niet wijsmaken door visumbureaus dat een visum geld kost. Het enige waar je voor betaalt is het feit dat het visumbureau een formuliertje voor je invult, iets dat elk mens met een werkend brein in principe kan.
Hoe vraag ik het eVisitor Visum voor Australië aan?
Aanvragen van het visum kan rechtstreeks via de website van de Australische overheid. Je betaalt daar niets en de meeste mensen krijgen binnen 2 dagen de bevestiging van goedkeuring. Veel reizigers uit Nederland krijgen vrijwel direct een mailtje dat het visum is toegekend.
Nadat het visum is toegekend hoef je eigenlijk niets te doen. Je hoeft niets te printen, niets mee te nemen en ook geen stempels in je paspoort te zetten. Het eVisitor visum is namelijk een digitaal visum dat gekoppeld wordt aan je paspoortnummer. Dus het enige wat jij hoeft te doen is je ticket naar Australië te boeken en je paspoort niet vergeten!
Wat moet je doen als je langer dan 3 maanden in Australië wil reizen?
Als je van plan bent om langer in Australië te reizen dan 3 maanden, maar niet wilt werken dan zijn er twee manieren om dat voor elkaar te krijgen. De eerste optie is om even kort Australië uit te gaan. Met het eVisitor Visum mag je namelijk binnen een periode van 12 maanden maximaal 3 maanden aaneengesloten in Australië verblijven. Echter gaan die drie maanden steeds opnieuw in als je Australië verlaat en je mag zo vaak het land in en uit als je wilt. Mocht dit op jou van toepassing zijn, dan is het handig én leuk om tijdens je reis een uitstapje te maken naar een ander land. Je kunt bijvoorbeeld voor 140 dollar retour vliegen naar Bali als je een beetje geluk hebt. Zodra je Australië weer binnenkomt, mag je opnieuw drie maanden blijven. Handig toch?
Wil je echt langer dan drie maanden aaneengesloten in Australië blijven, maar niet werken? Dan is het onderstaande Visitor visum (Subclass 600) meer geschikt.
Visitor Visum (Subclass 600)
Wil je langer dan 3 maanden aaneengesloten in Australië verblijven, maar ben je niet van plan om te gaan werken? Dan is het Visitor Visa een goede optie. Dit is een betaald visum waarmee je 3, 6 of 12 maanden aaneengesloten in Australië mag verblijven. Dit visum kost echter minimaal AUD 145. Dus het is bijna goedkoper om een retourtje Nieuw-Zeeland te boeken en gewoon te kiezen voor het gratis Australië visum.
Working Holiday Visum Australië
Wil je reizen in Australië combineren met werken? Dan moet je het working holiday visum voor Australië hebben. Dit visum is misschien wel het meest populair onder Nederlandse backpackers. Met dit visum mag je namelijk niet alleen reizen, maar mag ook betaald werken in Australië. Het is de ideale manier om wat geld bij te verdienen tijdens je reis en te sparen voor leuke activiteiten. Bovendien kan werken in Australië ook gewoon een hele leuke ervaring zijn.
Het working holiday visum (subclass 417) heeft de volgende kenmerken:
- Kan slechts één keer in je leven worden aangevraagd.
- Geschikt voor mensen tussen 18-30 jaar oud.
- Je moet het visum aanvragen voordat je 31 jaar wordt.
- Na goedkeuring van het visum moet je binnen 1 jaar in Australië zijn.
- Het visum geeft je het recht om één jaar lang te werken en reizen in Australië.
- Je mag echter maar 6 maanden voor één werkgever werken, daarna moet je opzoek naar een andere werkgever.
- Je kunt met dit visum ook maximaal 4 maanden studeren.
- Je moet bij aanvraag van het visum kunnen aantonen dat je ten minste $5000 op je rekening hebt.
- Je mag geen kinderen meenemen.
- Als je het naar je zin hebt of later nog eens wil terug komen voor nog een jaar, dan kun je een tweede jaar “verdienen” door drie maanden lang bepaalde werkzaamheden te doen. Meer hierover kun je lezen op deze pagina onder het kopje second year visa.
Kosten Working Holiday Visum Australië
Het Working Holiday visum kost op dit moment 485 Australische Dollar. Eventuele kosten die je zelf nog moet maken, bijvoorbeeld voor medische verklaringen en/of longscans komen daar nog bovenop. Wellicht kun je deze claimen bij je zorgverzekeraar.
Hoe Kan Ik Het Working Holiday Visum Aanvragen?
Er zijn een hoop bureaus die aanbieden om je assisteren bij de aanvraag van je working holiday visum. Dit is totaal overbodig aangezien je het visum gewoon kunt aanvragen via de website van de Australische overheid. Lees voordat je het working holiday visum aanvraagt echter de onderstaande aandachtspunten.
Aandachtspunten bij aanvragen Working Holiday Visum Australië:
Paspoort
Het paspoort waarmee je Australië binnenkomt moet geldig zijn voor de gehele looptijd van het visum. Dus vanaf de datum dat je binnenkomt tot de datum dat je weer vertrekt. Ook moet het paspoort waarmee je de aanvraag doet hetzelfde paspoort zijn als degene waarmee je het land binnen komt. Ben je dus van plan om een nieuw paspoort aan te vragen? Dan kun je dat beter eerst doen en daarna pas een nieuwe aanvragen.
Van plan om nog naar Azië te gaan na je verblijf in Australië?
Let erop dat de meeste Aziatische landen het verplicht stellen dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is op het moment dat je het land binnentreedt. Als je dus vanuit Australië nog naar Azië wilt dan is het goed om hier vooraf over na te denken. Het aanvragen van een paspoort in Australië kost namelijk ongeveer het dubbele van wat het in Nederland kost. Bovendien kun je de aanvraag alleen in Sydney doen dus de kans is groot dat je nog een groot stuk moet omreizen en daar dus ook kosten voor moet maken.
Credit Card
Het visum kan alleen per credit card worden betaald. Als je niet over een credit card beschikt is het mogelijk om het via de credit card van je ouders te doen.
Wanneer Moet Ik Het Working Holiday Visum Aanvragen?
Als er weinig bijzonderheden zijn dan is je visum over het algemeen binnen twee weken goed gekeurd. Als er echter wat dingen zijn waardoor de mensen bij de Australische overheid wat meer informatie willen dan kan het soms wel twee maanden duren. Denk bijvoorbeeld aan zaken als medische verklaringen als je langer dan drie maanden in een gele-koorts-land geweest bent. Deze moet je dan aanleveren en dat kost natuurlijk meer tijd.
Het beste kun je het visum dus zo vroeg mogelijk aanvragen. Vanaf de dag dat je het visum ontvangt, heb je één jaar de tijd om Australië binnen te komen. Vanaf de datum dat je binnenkomt is het visum dan 1 jaar geldig.
De bevestiging is niet je visum
Als je het visum aanvraagt dan krijg je meestal direct een mailtje vanuit de Australische overheid. Aan dit mailtje zit een document vastgeplakt dat er zo officieel uitziet dat het soms lijkt alsof het je daadwerkelijke visum is. Dit is echter niet altijd het geval, het is vaak slechts een bevestiging dat zij jouw aanvraag hebben ontvangen en het in behandeling gaan nemen. In jouw Immi-account kun je de status van jouw aanvraag zien.
Wat moet ik doen zodra het working holiday visum is goedgekeurd?
Je hoeft op dat moment eigenlijk weinig te doen. Je hoeft het visum niet uit te printen, het is namelijk gebonden aan je paspoortnummer. Het is echter wel handig om ergens in een apart document je visumnummer op te slaan. Als je namelijk gaat werken moet je dit vaak invullen op de formulieren van je werkgever. Zorg dat je bij vertrek naar Australië voor de zekerheid een printje of screenshot van een bankafschrift hebt, ook al heb je dit hoogstwaarschijnlijk niet nodig.
Second Year Working Visum
Als je één jaar in Australië niet genoeg vindt dan is het mogelijk om je verblijf met nog één jaar te verlengen. Om in aanmerking te komen voor deze verlenging, moet je het tweede jaar echter verdienen door minimaal drie maanden specifieke werkzaamheden te doen in gebieden waar Australiërs een tekort aan mankracht hebben. Hieronder lees je wat precies die werkzaamheden zijn, in welke gebieden, hoelang je moet werken en hoe je een second year working holiday visum kunt aanvragen.
Specifieke Werkzaamheden
Er zijn vijf industrieën waarin je aan de slag kunt om je second year visum te halen. De industrieën die op de website van de Australische overheid worden genoemd zijn:
- plant and animal cultivation
- fishing and pearling
- tree farming and felling
- mining
- construction.
Binnen deze industrieën moet je dan ook nog bepaalde typen werkzaamheden verrichten. Hieronder lees je per industrie wat voor typen werkzaamheden je kunt doen.
Let er op dat dit een vertaling is van de tekst op de website van de Australische overheid. Klik hier om het origineel te lezen. Je vindt het onder het kopje visa applicants –> specified work.
- plant and animal cultivation
- Oogst en/of inpakken van fruit en groenten
- Trimmen van bomen en wijngaarden
- Bovenstaande handelingen moeten je primaire taak zijn. Pas je bijvoorbeeld grotendeels op de kinderen van de boer en pluk je af en toe een bes dan telt dat officieel niet. Uiteraard kun je ervoor zorgen dat de boer vertelt dat je werkzaamheden vooral bestonden uit fruit plukken.
- Algemene werkzaamheden om de gewassen te onderhouden
- Het groeien van planten, fungi of delen daarvan.
- Directe verwerking van plantproducten
- Onderhoud van dieren met als doel om hen of delen van hun lichaam te verkopen.
- Dieren onderhouden voor toerisme of recreatie doeleinden tellen niet voor je second year visa.
- Directe verwerking van dierlijke producten waaronder scheren, slachten en inpakken.
- Secundaire verwerking van dierlijke producten zoals werken in een slagerij tellen niet mee voor je second year visum.
- De productie van melkproducten van rauwe materialen.
- fishing and pearling
- Werkzaamheden die direct verband houden met het vangen van vissen of andere aquatische soorten.
- Werkzaamheden die direct verband houden met het nemen of kweken van parels en parelmoer schelpen
- Tree farming and felling
- Planten of verzorgen van bomem in een plantatie of bos die bestemd zijn om gekapt te worden.
- Bomen kappen in een plantatie of bos
- Transporteren van gekapte bomen of delen daarvan naar de plek waar ze worden verwerkt of anders naar een centrale opslag plaats waarvandaan ze worden getransporteerd om naar een verwerkingsplek.
- mining
- Kool mijnen
- Olie- en gasextractie
- Ijzererts mijnen
- Constructie matieriaal mijnen
- Onderzoek naar Non-metaal mineraal en delfstoffen
- Support services voor mijnen
- construction
- Bouw van gebouwen die bedoeld zijn om bewoond te worden
- Bouw van gebouwen die niet tot doel hebben om bewoond te worden
- Zware en civiele ingenieur constructie
- Landebewerking en voorbereidingsservices
- Bouw structuur werkzaamheden
- Installatie services
- Afwerkingsservices
- Andere bouwservices
Alle bovenstaande werkzaamheden moeten de hoofdmoot van je dienstverband en werkzaamheden vormen. Als je bijvoorbeeld oppast op de kinderen van de boer, maar nooit in aanraking komt met de planten dan telt dit niet mee voor je second year visum.
Voorbeeld van specifieke werkzaamheden die tellen voor je second year visum:
- Fruit plukken
- Voeden en hoeden van vee
- Paarden fokken
- Bewerken van de gronden op of rondom een constructie- of huizinggrond.
- Schilderen van het interieur of exterieur van nieuwe gebouwen
- Conservatie en herbebossingswerkzaamheden
- Hekken bouwen op een bouwplaats
- Stellingen bouwen
Voorbeelden van werkzaamheden die niet tellen voor je second year visum:
- Schip of boot bouwen
- Sociaal onderzoek voor een mijnbouw bedrijf (bijvoorbeeld antropolgisch of archeologisch onderzoek).
- Architectuur of stadsplanning
- Werk als au-pair op een boerderij
- Werk in een wijnproeverij
- Productie van materialen die op een bouwplaats gebruikt worden (bijvoorbeeld staat en beton)
- Koken of catering bij een mijnbouwplaats
- Schoonmaken op een mijnbouwplaats.
Werk moet in een regional area plaats vinden
Wanneer je bovengenoemde werkzaamheden in een stad doet dan telt dit niet voor je visum. Het moet vaak in een gebied dat buiten de stad ligt. Hieronder vind je een lijst met postcodes die tellen voor je second year visum.
State/territory
|
Postcode
|
Australian Capital Territory
|
The Australian Capital Territory is not classified as part of regional Australia.
|
New South Wales
|
2311 to 2312 2328 to 2411 2420 to 2490 2536 to 2551 2575 to 2594 2618 to 2739 2787 to 2898 Note: Excludes Sydney, Newcastle, the Central Coast and Wollongong. |
Northern Territory
|
All of Northern Territory is classified as part of regional Australia.
|
Queensland
|
4124 to 4125 4133 4211 4270 to 4272 4275 4280 4285 4287 4307 to 4499 4510 4512 4515 to 4519 4522 to 4899 Note: Excludes the Greater Brisbane area and the Gold Coast |
South Australia
|
All of South Australia is classified as part of regional Australia.
|
Tasmania
|
All of Tasmania is classified as part of regional Australia.
|
Victoria
|
3139 3211 to 3334 3340 to 3424 3430 to 3649 3658 to 3749 3753 3756 3758 3762 3764 3778 to 3781 3783 3797 3799 3810 to 3909 3921 to 3925 3945 to 3974 3979 3981 to 3996 Note: Excludes Melbourne metropolitan area. |
Western Australia
|
6041 to 6044 6083 to 6084 6121 to 6126 6200 to 6799 Note: Excludes Perth and surrounding areas. |
Hoeveel dagen moet je werken?
Er is soms wat verwarring over hoe lang je daadwerkelijk moet werken om je second year visum te halen. Hieronder vind je een uitleg die je wat verder opweg helpt.
Drie maanden full time of 88 dagen
Om je second year visum te halen heb je twee opties. Verreweg de makkelijkste is om drie maanden full time te werken. Als je dienstverband namelijk fulltime is dan tellen ook je weekenden mee voor de 88 dagen.
Wanneer je dienstverband niet fulltime is, bijvoorbeeld omdat je twee of drie daagjes in de week ergens op een boerderij werkt, dan kun je het visum niet binnen drie maanden halen en moet je de volledige 88 dagen daadwerkelijk werken.
Wat is fulltime werk?
Wat wordt beschouwd als fulltime werk is niet zo zeer afhankelijk van het type contract dat je hebt, maar meer afhankelijk van wat voor die industrie wordt beschouwd als fulltime werk. Zo is het in de mijnbouw bijvoorbeeld vrij normaal om twee weken te werken en daarna twee weken vrij te zijn. Of bijvoorbeeld één week werken, één week vrij. Wanneer je dit voor drie maanden doet, dan werk je dus feitelijk maar 6-7 weken verspreid over drie maanden. Maar dit geldt nog steeds als full-time en je zal hiermee je visum halen.
Werk je daarentegen op een frambozenboerderij waarbij een standaard fulltime werkweek bestaat uit vijf dagen, dan zul je dus vijf dagen per week moeten werken. Werk je minder dan vijf dagen per week, dan telt je werk niet als fulltime en dan tellen je weekenden dus niet mee. Belangrijk om te beseffen is dat het hierbij gaat om gemiddelden. Als je dus de ene week 4 dagen werkt en de andere week 6 dan geldt dat nog steeds als fulltime.
In theorie is het zelfs mogelijk om je visum binnen 10 weken te halen. De redenatie hierachter is dit. Een periode van drie maanden bestaat uit 13 weken. Aangezien een standaard werkweek uit 5 werkdagen bestaat zal je binnen de periode van drie maanden minimaal 65 (13 x 5) dagen moeten werken. Zou je bijvoorbeeld geen weekenden nemen en elke week zeven dagen werken, dan bereik je na 9 weken en 2 dagen de vereiste 65 dagen.
Als je beschikt over een contract waarbij je ook betaald krijgt voor dagen dat je ziek bent, dan tellen de dagen dat je ziek bent ook voor je visum. De meeste bedrijven werken echter met casual contracten. In dat geval tellen de dagen dat je ziek bent niet mee.
Wat als mijn werk niet als fulltime wordt beschouwd?
Wanneer je minder dan fulltime werkt dan tellen je weekenden niet mee. Als je bijvoorbeeld op de bovengenoemde frambozenboerderij zou werken en je besluit om maar 3 dagen per week te werken, dan wordt dat niet beschouwd als fulltime werk. Een gevolg is dat de weekenden niet meetellen voor je 88 dagen. Met andere woorden: je zal dus daadwerkelijk 88 dagen werk moeten doen.
Het is daarom makkelijker om fulltime werk te zoeken en het werk maar gewoon gedaan te krijgen.
Let er ook op dat je altijd een minimaal aantal uren moet werken om een dag te laten tellen voor je visum. Wanneer je elke dag een uurtje werkt dan gelden deze dagen niet voor je visum. De standaard voor de meeste industrieën is 7 tot 8 uur. Helaas is het echter niet zo dat een lange dag van bijvoorbeeld 14 uur maakt als twee dagen geldt.
Ook wanneer je tegelijkertijd voor twee werkgevers werkt, dan tellen de werkzaamheden die je op dezelfde dag doet nog steeds maar als één dag.
Mocht je vanwege omstandigheden niet kunnen werken, bijvoorbeeld omdat je een blessure hebt of vanwege natuurlijke omstandigheden zoals regen, dan tellen deze dagen helaas niet mee.
Bewijs aanleveren
Wanneer je je second year visum wilt aanvragen dan moet je bewijs aanleveren dat je daadwerkelijk voldaan hebt aan de bovengenoemde eisen. De documenten die je doorgaans moet aanleveren zijn:
- Loonstrookjes (verplicht vanaf 31 augustus 2015). Hierdoor is WWOOFing niet langer geschikt om je visum te halen.
- Tax returns
- Dit formulier, ondertekend door je werkgever als bevestiging dat je daadwerkelijk voor hen hebt gewerkt.
- Een bankafschrift van de periode dat je de werkzaamheden hebt verricht.
Wanneer moet ik het second year visum aanvragen?
Je kunt ervoor kiezen om je visum direct te verlengen en er nog een jaar in Australië aan vast te plakken. Je kunt er echter ook voor kiezen om later nog eens terug te komen. De optie die je kiest is van invloed op de manier waarop je het visum moet aanvragen.
Aanvragen als je direct nog een jaar wilt blijven
Als je je visum direct wilt verlengen dan moet je het second year visum aanvragen op het moment dat je in Australië bent en je moet ook in Australië zijn op het moment dat het visum ingaat. Het visum gaat in op het moment dat je eerste visum afloopt.
Aanvragen als je later nog eens terug wilt komen
Als je later nog eens terug wilt terug komen, maar bijvoorbeeld eerst naar huis of een paar maanden naar Azië wilt dan kun je het visum ook later aanvragen. Belangrijk is dan dat je bij de aanvraag van het visum buiten Australië bent en ook buiten Australië bent wanneer je het visum ontvangt. Het visum gaat opnieuw in op het moment dat je Australië binnenkomt, net zoals bij je eerste working holiday visum.
Third Year Visum
Na twee jaar nog geen genoeg gehad van jouw tijd in Australië? Dan is er sinds kort ook een mogelijkheid om nog een derde jaar te verdienen. Je moet dan tijdens je Second Year Working Holiday visum (hierboven beschreven) nogmaals een aantal maanden eligble work doen. Dit keer moet het echter voor een periode van 6 maanden. Hierover lees je meer op de website van de Australische overheid.
En nu? Klaar om je reis naar Australië compleet te maken?
Op Backpackcentrale vind je nog véél meer informatie over reizen door Australië en helpen we je graag met de voorbereiding. Gratis en voor niets, omdat we reizen mooi vinden. Als je echt serieus bent over je Australië plannen download dan bijvoorbeeld eens onze gratis reisgids voor Backpacken in Australië.