• Menu

Melbourne: 9 Tips om te genieten van een stad waar niks te zien is

Wil jij binnen 24 uur gratis jouw persoonlijke reisplan voor Australië?

 Ja, dat wil ik!

Vraag het mensen die er een tijdje gewoond hebben en ze zullen zeggen dat Melbourne tien keer beter is dan Sydney.

Ze praten over dingen als de unieke vibe, de cultuur en nog meer dingen waar je nooit echt je vinger op kunt leggen. Ze noemen Melbourne een stad die je absoluut niet mag overslaan.

En dat is terecht.

Maar als je dan naar een website als tripadvisor gaat dan zie je dat Melbourne helemaal niet zoveel hoogtepunten heeft. Een bezoek aan het immense MCG stadion is de nummer één attractie, gevolgd door de botanische tuinen, een herdenkingsgebouw, een wijntour en een oude tram.

Best wel saai als je er over nadenkt.

Maar waarom is het dan dat zoveel mensen verliefd zijn op Melbourne? En waarom is het zo dat er jaarlijks meer mensen naar Melbourne dan naar Sydney verhuizen? En waarom mag je Melbourne eigenlijk niet overslaan als je naar Australië gaat?

Ik denk dat ik het antwoord gevonden heb.

Melbourne is geen stad die je ziet, maar een stad die je doet.

Toen ik in 2011 voor het eerst in Melbourne was, had ik de typische mindset die veel first-time backpackers hebben.

Bang om de absolute hoogtepunten van Melbourne te missen en stiekem ook een beetje met de hoop om indrukwekkende foto’s naar het thuisfront te sturen, racete ik langs alle ‘hoogtepunten’ van Melbourne. Dan kon ik tenminste zeggen dat ik Melbourne gezien had.

De Rod Lever Tennis Arena, het MCG, de botanische tuinen en natuurlijk het strand van St. Kilda. Ik zag het allemaal, maar tegelijkertijd miste ik ook zo’n beetje alles dat Melbourne uniek maakt.

 

Siddharta
Hoe kun je optimaal genieten van Melbourne?

Melbourne is dus geen stad die je moet zien, maar een stad die je moet ervaren. Dat was wat ik besefte toen ik vier jaar later voor de tweede keer in Melbourne was.

Het is een stad waarin je al je zintuigen moet gebruiken om volop te kunnen genieten en ervaren.

Om je een klein beetje opweg te helpen vind je hieronder 9 dingen die je kunt doen om optimaal te genieten van de unieke vibe van Melbourne.

1. Laat je ontroeren door live-muziek op straat

Zo’n beetje overal waar je loopt in central Melbourne vind je straatmuzikanten die met hun gitaartje het langslopende publiek vermaken. Dus bestel een bak koffie of wat anders en ga gewoon lekker zitten. Deze muzikanten verdienen hun geld met dit soort optredens en het niveau is soms waanzinnig.

De beste plekken om te genieten van deze gratis optredens zijn Melbourne Central, de State Library en mijn favoriet: bij de trappen van de grote H&M op kruising van Elizabeth en Bourke Street.

busking

2. Geniet van speciaalbiertjes

Australië is een land met vele verschillende bieren. Natuurlijk heb je de bekende Victoria Bitter waar de mensen uit Melbourne zo dol op zijn, maar er zijn ook vele biertjes van kleinere brouwerijen die je kunt bestellen in een bar.

Het mooiste is natuurlijk als je van deze biertjes kunt genieten in een ontspannen omgeving waar je lekker kunt ouwehoeren of een klein dansje kunt wagen. Mijn drie favoriete barretjes voor het drinken van een wat bijzonderder biertje zijn dan ook:

  • Section 8, gelegen in Chinatown. De bar is buiten maar overdekt en heeft altijd goede tunes. Het is zo’n heerlijke plek waar het nog draait om gezelligheid, nog gerookt mag worden en waar dus verschillende soorten bier geschonken worden. Mijn favoriete biertje hier: Stone & wood Pacific Ale.
  • Pony Fish Island, de bar met misschien wel de beste views van de Yarra River. Deze bar ligt namelijk in het midden van de rivier net onder de Evan Walker Bridge vlakbij Flinder’s street. Prima plekje voor een afternoon session met lekkere biertjes als Lord Nelson Pale Ale.
  • Vinyard Restaurant in St. Kilda is nog een plekje waar je kunt genieten van speciaal biertjes. Het eten is wat aan de prijzige kant, maar als je alleen voor wat drankjes komt dan is het prima vertoeven.
Ponyfish Island
Ponyfish Island

3. Picknick in een park

Melbourne heeft heel veel groene parken met uitgestrekte grasvelden. Een prima gelegenheid om te gaan picknicken dus.

Ga bijvoorbeeld naar Flagstaff Gardens, Alexandria Gardens of gewoon een ander stukje groen dat je tegenkomt.

botanicgardens

4. Drink een bak koffie in één van de leukste steegjes in Melbourne

Melbourne heeft een beetje een Europese vibe en nergens komt dat meer tot uiting in de steegjes die je vlakbij Flinder’s Street station vindt.

Begin je koffie avontuur bijvoorbeeld eens in Degraves, een steegje dat op nog geen twee minuten lopen van Flinder’s Street Station ligt. Een paar honderd meter verder vind je Centre Place, een plek waar het net zo Europees aanvoelt.

Al met al een uitstekende plek om te zitten en te ouwehoeren tot je tong er af valt en zoveel koffie te drinken dat je de komende 12 uur in ieder geval geen oog dicht doet.

Degraves Street - Melbourne

5. Stimuleer je zintuigen op de queen victoria markets

Meestal zijn markten saai, zeker als je niet de intentie hebt om neppe Gucci tasjes en Rayban zonnebrillen te kopen.

Maar de Queen Victoria Markets zijn anders.

Natuurlijk vind je er ook de kraampjes met alle neppe spullen, maar het leuke aan de Queen Victoria Markets is juist al het eten dat ze er verkopen tegen goede prijzen.

Doe hier dus een keer je boodschappen in plaats van in de supermarkt en geniet van vlees-, vis-, groente-, kaas-, chocolade-, noten-, thee-, koffie- en wijnkraampjes.

En voor de liefhebbers van oude kaas: Ze verkopen er ook Old Amsterdam (helaas wel voor de hoofdprijs van $35/kg).

Depositphotos_56449147_m-2015

6. Maak een wandelingetje in St. Kilda

Het strand van St. Kilda verdient in vele gevallen niet de hype die het krijgt. In Nederland zijn namelijk zelfs mooiere stranden. Maar het is zo’n beetje het enige strand dat dichtbij de stad ligt dus voor veel mensen is het alsnog een populaire plek.

Het is dan ook de ideale plek om mensen te kijken (geloof me je komt echt een paar leipo’s tegen), een biertje te drinken in één van de vele bars of ‘s avonds na zonsondergang wat pinguins te spotten aan het einde van de St. Kilda pier.

DSC07720

7. Ga naar een outdoor cinema

Helaas is deze outdoor cinema in de Royal Botanical Gardens maar 4 maanden per jaar geopend, maar als je tussen december en maart in Melbourne bent dan mag je deze absoluut niet overslaan.

Neem een kleedje, een paar drankjes en wat snacks mee en geniet samen met bijna 1400 andere mensen van de film die wordt afgespeeld.

Zorg dat je ook iets meeneemt waardoor je een beetje relaxed kunt liggen, bijvoorbeeld een paar kussens. Er zijn namelijk geen stoelen en als je de hele tijd op je ellebogen moet leunen om de film te kunnen zien is dat op een gegeven moment niet echt relaxed meer.

8. Mensen kijken op Federation Square

Wat is er nu leuker dan een beetje mensen kijken?

Best wel veel eigenlijk, maar op de een of andere manier is het toch wel lekker om gewoon te gaan zitten op Federation square en een beetje naar mensen te kijken.

Als je dus met iemand afspreekt in de stad, probeer dan af te spreken bij Federation Square. Dan is het wachten in ieder geval altijd een pretje.

federationsquare

9. Ga op ontdekkingstocht

Zoals gezegd is Melbourne een stad die je moet doen en wat je doet is vaak ondergeschikt aan het feit dát je iets doet.

Trek er daarom gewoon eens een dag doelloos op uit.

Loop rond. Eet in cafeetjes die er gezellig uit zien. Eet in restaurantjes die je aanspreken. Waag een dansje in kroegjes waar de live muziek uit de boxen knalt of doe wat anders.

Hoe dan ook.

Wat je ook doet…

Probeer Melbourne niet te zien, maar ga het ervaren.

De Ultieme Reisgids voor Backpacken in Australië

Ben je nu helemaal enthousiast geworden over backpacken in Australië? Dan kunnen we ons zo voorstellen dat je meer wilt weten. Wat moet je allemaal regelen voor vertrek? Welke routes zijn leuk? En hoe kom je aan goedkope vliegtickets?

Op Backpackcentrale.nl vind je al een hoop informatie, maar omdat we zo van backpacken in Australië houden hebben we ook een Ultieme Gids voor Backpacken in Australië geschreven. Het is een document van meer dan 282 pagina's die je gratis kunt downloaden. Gewoon, because we love you. Ofzo.

Wil jij binnen 24 uur gratis jouw persoonlijke reisplan voor Australië?

 Ja, dat wil ik!