• Menu
  • Menu

Fruit Plukken In Australië: The Good, The Bad, The Ugly

Wil jij binnen 24 uur gratis jouw persoonlijke reisplan voor Australië?

 Ja, dat wil ik!

Fruit plukken; het is zo’n beetje het meest typische backpackerbaantje dat je kunt vinden in Australië en veel backpackers doen het dan ook.

Voor sommige backpackers lijkt het gewoon een leuke ervaring. Anderen doen het omdat ze simpelweg een second year visa willen. En weer andere backpackers eten geen eens fruit, laat staan dat het ze het zelf zouden willen plukken.

In dit artikel deel ik mijn ervaringen met 3 maanden fruit plukken in Australië op een frambozen- en bramenboerderij in de Yarra Valley, vlakbij Melbourne. Ik werkte voor het bedrijf Easy Pickings en in dit artikel vertel ik je de positieve dingen en de minder mooie dingen inclusief een overzicht van hoeveel ik verdiend heb.

Besef dat dit mijn ervaringen zijn. Misschien hebben andere mensen die op dezelfde boerderij hebben gewerkt wel een andere ervaring dan ik omdat zij misschien op een ander tijdstip binnenkwamen.

Hetzelfde geldt voor mensen die andere gewassen plukken of op een andere boerderij werken. Ik bedoel, er zijn zoveel horrorverhalen dat het zomaar zou kunnen dat jij terecht komt op een slechte boerderij met aan oplichting grenzende lonen en een baas die Cruella de Vil doet verbloemen tot ideale schoondochter. Aan de andere kant zou het ook zomaar kunnen dat je op een betere boerderij terecht komt.

Anyways, dit zijn mijn ervaringen: The Good, The Bad and The Ugly.

The Good

Laten we beginnen met het positieve gedeelte, niet alleen omdat simpelweg leuker is, maar ook omdat ik veel meer positieve dan negatieve ervaringen heb.

The good #1: Mensen ontmoeten

Het allerleukste van werken op de boerderij was dat je er zoveel nieuwe mensen ontmoet en langere tijd met hen samenwerkt. Daardoor bouw je natuurlijk een bepaalde band op en ik kan zeggen dat ik zeker een paar nieuwe vrienden heb gemaakt.

The good #2: Samenwonen met backpackers

Daarnaast woonden we met veel backpackers samen in één accommodatie. In de eerste maand tijdens het hoogseizoen waren we soms met meer dan 30 mensen en dat betekent dus dat het altijd gezellig is. Vooral omdat er geen wifi of mobiel telefoonbereik was waardoor iedereen wel met elkaar moest praten.

We dronken samen biertjes, luisterden samen naar muziek, hier en daar bloeide er wat romances op en als dat nog niet genoeg was dan waren de campfire nights natuurlijk helemaal legendarisch.

Campfire

The good #3: Het werk zelf was niet zo slecht als het klinkt

Ook het werk zelf was opzich prima. Natuurlijk ben je het op een gegeven moment wel een keer zat als je 8 tot 10 uur per dag hetzelfde werk doet, maar je kunt de hele dag met mensen praten of gewoon naar je muziek luisteren.

Fysiek gezien is het ook niet heel zwaar en er zijn serieus maar heel weinig dagen geweest dat ik met tegenzin naar de boerderij ging, grotendeels omdat je met alle andere mensen in hetzelfde schuitje zit.

Zoals Bassie zegt: Altijd blijven lachen
Zoals Bassie zegt: Altijd blijven lachen

The good #4: Je spaart relatief veel omdat je afgelegen woont

Omdat er weinig winkels om je heen zijn is het moeilijk om je geld uit te geven. Hoewel je loon waarschijnlijk lager is dan wat je in de stad zou verdienen, hou je aan het eind van de week misschien wel meer over omdat je geen geld uitgeeft aan kleine dingetjes zoals koffie, bier en snacks bij 7Eleven.

The good #5: Second Year Visa

Het werk op de boerderij telt voor je second year visa en dat is dan ook direct de belangrijkste reden dat ik dit werk deed. Geld was voor mij op dit moment ondergeschikt, al verdien je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk. Zoveel mogelijk was echter in veel gevallen niet heel veel zoals je hieronder kunt lezen.

The good #6: Je kunt de hele dag eten!

Ben je dol op bramen of frambozen? Dat is dan mooi want je kunt ze de hele dag door eten :-).

The Bad

Veel mensen vragen zich af of je goed betaald krijgt voor fruit plukken. Nou laat ik je alvast uit een droom helpen: het is niet voor niks dat ‘loon’ niet onder het kopje met positieve ervaringen staat. En natuurlijk moet er ergens een lichtje gaan branden als je beseft dat er geen Australiërs op de boerderij te vinden zijn…

The bad #1: Stukloon

Bij veel fruitboerderijen krijg je betaald voor wat je plukt en dat was op deze boerderij niet anders. Als je supersnel bent, geen pauzes neemt en de hele dag door blijft gaan dan kun je een redelijk zakcentje verdienen. Als je gemiddeld bent, zoals ik, dan valt het loon soms vies tegen.

Gelukkig was er ook labourworwaarbij je per uur betaald krijgt voor allerlei klusjes. Vrijwel de gehele maand januari werd iedereen per uur betaald en deze periode was het dan ook redelijk goed verdienen.

Hoeveel heb ik precies verdiend?

Om te kunnen begrijpen hoeveel ik precies verdiend heb is het belangrijk dat ik je eerst wat vertel over de verdeling van het loon en hoeveel je uiteindelijk echt overhoudt.

  • Je hebt natuurlijk een brutoloon en je betaalt belastingen (die je later weer terug kunt krijgen).
  • Accommodatie werd geregeld door het bedrijf en kostte 130 dollar per week en werd ingehouden van je loon. Het was uiteraard niet verplicht om gebruik te maken van deze accommodatie. Als je bijvoorbeeld je eigen busje hebt om in te wonen, betaal je geen accommodatie omdat je kunt overnachten op een nabijgelegen gratis campsite.
  • Ook had je elke dag de mogelijkheid om vanuit Melbourne mee te rijden, de transportkosten hiervoor bedroegen $12,50 per dag als je daar gebruik van wilde maken.

Dus hoeveel verdien je…

Ik ben in totaal drie maanden op deze boerderij geweest. In die drie maanden heb ik 65 dagen gewerkt en in totaal $5.601,29 op m’n rekening gestort gekregen.

Als ik ervoor had gekozen om op een gratis campsite te verblijven dan had dit bedrag $1480 hoger geweest, maar dan woon je wel drie maanden in een tent. 

In totaal heb ik ook $862 aan belastingen betaald. Het overgrote deel hiervan krijg je terug op het moment dat je Australië verlaat.

Als je deze factoren optelt is het maximale dat ik had kunnen verdienen zo’n 7800 dollar met 65 dagen werk. Iets meer dan 120 dollar bruto per dag oftewel +/- 80 euro.

Hieronder kun je in de tabel zien hoeveel ik exact verdiend heb.

Maand # gewerkte dagen Bruto loon Belasting Transport Accommodatie Gestort op rekening
December 25 $2.505,00 $239,00 $37,50 $490,00 $1.740,00
Januari 22 $3.382,26 $477,50 $0,00 $575,00 $2.329,56
Februari 18 $1992,23 $145,5 0 $415 $1431,73
Totaal na drie maanden 65 dagen werk $7.879,49 $862,00 $37,50 $1.480,00 $5.501,29

 

Zoals je in de tabel kunt zien verschilt het inkomen nogal per maand. Als ik alleen maar had geplukt, zoals in december dan had ik waarschijnlijk zo’n 100 dollar oftewel 65 euro bruto per dag verdiend. In de maand januari was er echter bijna alleen maar werk dat per uur betaald werd en daar verdiende ik zo’n 150 dollar oftewel 100 euro bruto per dag. Een aanzienlijk verschil dus.

The bad #2: Afhankelijk van het weer

Daarnaast is het zo dat fruit afhankelijk is van het weer en dat betekent dat er sommige dagen, zelfs als je gemotiveerd bent, simpelweg weinig te plukken is. Soms was er helemaal geen werk beschikbaar. Ook wanneer het te warm was stopten we in verband met onze gezondheid wat eerder. Dat betekent dus dat je op sommige dagen vroeg klaar bent, maar uiteindelijk dus weinig geld verdient.

DCIM109GOPROG3865439.
It get’s hot…

The Ugly

Nu we zijn aangekomen bij ‘the ugly’ zou je misschien verwachten dat ik alle vuile was buiten zou gaan hangen, maar nee. Ik heb weinig tot geen negatieve ervaringen met werken op deze boerderij.

Natuurlijk, iedereen heeft wel eens een slechte dag en dat betekent dus ook dat je baas wel eens met z’n verkeerde been uit bed is gestapt. Dat gebeurt met iedereen, maar dat maakt hem natuurlijk nog geen klootzak. Sterker nog, het overgrote gedeelte waren de bazen heel positief en droegen ze juist bij aan de positieve sfeer op de boerderij.

De conclusie

Als je mij zou vragen of ik boerderijwerk zou aanraden dan denk ik dat ik je een genuanceerd antwoord zou moeten geven. Doe je het puur voor het geld? Dan kun je beter wat anders zoeken tenzij je overtuigd bent dat je heel snel kunt plukken.

Doe je het echter voornamelijk voor het second year visa of misschien voor een paar weken als ervaring? Dan is werken op deze bramen- en frambozenboerderij best aan te raden. Rijk word je zeker niet, maar misschien vind je het aan het einde van je verblijf op de boerderij lastiger om te vertrekken dan je denkt.

De Ultieme Reisgids voor Backpacken in Australië

Ben je nu helemaal enthousiast geworden over backpacken in Australië? Dan kunnen we ons zo voorstellen dat je meer wilt weten. Wat moet je allemaal regelen voor vertrek? Welke routes zijn leuk? En hoe kom je aan goedkope vliegtickets?

Op Backpackcentrale.nl vind je al een hoop informatie, maar omdat we zo van backpacken in Australië houden hebben we ook een Ultieme Gids voor Backpacken in Australië geschreven. Het is een document van meer dan 282 pagina’s die je gratis kunt downloaden. Gewoon, because we love you. Ofzo.

Wil jij binnen 24 uur gratis jouw persoonlijke reisplan voor Australië?

 Ja, dat wil ik!