Wil jij binnen 24 uur gratis jouw persoonlijke reisplan voor Australië?
Wil jij graag werken in Australië? Cool!
Reizen en werken in Australië is een fantastisch avontuur dat je nooit meer gaat vergeten. Je doet allerlei baantjes, leert nieuwe mensen kennen en verdient tegelijkertijd een leuk zakcentje. Daarnaast verbeter je jouw Engels, het uurloon in Australië is vaak hoger dan in Nederland en het mooie is dat je het allemaal weer uit kunt geven aan te gekke ervaringen.
Dat klinkt natuurlijk allemaal leuk en aardig maar hoe regel je dat dat je kunt werken in Australië? Want hoe vind je bijvoorbeeld werk? Wat voor baantjes kun je allemaal doen? Hoe zit dat eigenlijk met een visum voor werken in Australië? En zijn er nog meer dingen die je moet regelen als je wilt reizen, wonen en werken in Australië?
No worries…
Na het lezen van de gids weet je alles over werken in Australië. Je kunt naar beneden scrollen om alles te lezen of klik op onderstaande links om direct naar het juiste stuk te gaan:
- Welk visum je nodig hebt voor werken in Australië
- De 7 meest voorkomende baantjes voor backpackers in Australië
- 8 handige tips om werk te vinden in Australië
- Hoe zorg je dat je goed verzekerd bent als je gaat werken in Australië?
- Het papierwerk: bankrekening & belastingnummer
- Wat je volgens ons NOOIT moet doen als je wilt werken in Australië
- En meer…
Werken in Australië visum
Als je wilt werken in Australië heb je het working holiday visum nodig. Dit is misschien wel het meest populaire visum onder Nederlandse backpackers. Met dit visum mag je namelijk niet alleen reizen, maar kun je ook werken in Australië. Het is de ideale manier om wat geld bij te verdienen tijdens je reis en te sparen voor leuke activiteiten. Bovendien kan werken in Australië ook gewoon een hele leuke ervaring zijn.
Het working holiday visum (subclass 417) heeft de volgende kenmerken:
- Kan slechts één keer in je leven worden aangevraagd.
- Geschikt voor mensen tussen 18-30 jaar oud.
- Je moet het visum aanvragen voordat je 31 jaar wordt.
- Na goedkeuring van het visum moet je binnen 1 jaar in Australië zijn.
- Het visum geeft je het recht om één jaar lang te werken en reizen in Australië.
- Je mag echter maar 6 maanden voor één werkgever werken, daarna moet je opzoek naar een andere werkgever.
- Je kunt met dit visum ook maximaal 4 maanden studeren.
- Je moet bij binnenkomst minimaal €3200 op je bankrekening hebben. Dit wordt zelden gecontroleerd, maar neem voor de zekerheid een bankafschrift mee.
- Je mag geen kinderen meenemen.
- Als je het naar je zin hebt of later nog eens wil terug komen voor nog een jaar, dan kun je een tweede jaar “verdienen” door drie maanden lang bepaalde werkzaamheden te doen.
Werken in Australië: 7 typische baantjes voor backpackers in Australië.
Als je wilt werken en reizen in Australië kun je veel verschillende baantjes vinden. De Australische economie is over het algemeen sterk en er is altijd behoefte aan buitenlandse backpackers die tijdelijk of seizoenswerk doen. Als je een wat meer vaste baan zoekt, helpt het als je ervaring hebt in jouw vakgebied maar dat is zeker geen vereiste. Hieronder lees je 10 typische banen die je kunt krijgen als backpacker in Australië.
1. Werken in de horeca
Overal waar mensen wonen, wordt gegeten en gedronken. Dat betekent voor jou dat er altijd werk te vinden is in een bar, restaurant of café. Zelfs in de verste uithoeken van Australië is werk te vinden in restaurants of cafés.
Je vindt het makkelijkst werk in de horeca door bij verschillende restaurants, bars en cafés langs te gaan met een stapel geprinte CV’s en een energieke persoonlijkheid. Vertel waar je naar opzoek bent en vraag of ze werk beschikbaar hebben. Soms word je ter plekke aangenomen!
Een andere avontuurlijke mogelijkheid is om te gaan werken in roadhouse in the outback. Je woont en werkt dan in een vrij afgelegen gebied en serveert voornamelijk Australiërs die voor hun werk veel onderweg zijn. Je komt gegarandeerd echte Ozzie karakters tegen en doordat je vaak in the middle of nowhere zit, is het redelijk makkelijk om te sparen.
Als je in een bar wilt gaan werken heb je trouwens een RSA-license nodig. Dit staat voor Responsible Service of Alcohol. Je kunt dit certificaat makkelijk online halen.
2. Werken op een boerderij
Je kunt bijna overal in Australië werken op een boerderij. Of het nu gaat om fruit plukken, kippen houden of koeien melken, er is altijd wel ergens werk op een boerderij. Het werk is niet altijd leuk en zijn ook zeker horrorverhalen van backpackers die lang moeten werken in extreem hete omstandigheden tegen een belabberd loon.
Uiteraard kan werken op een boerderij ook heel leuk en gezellig zijn omdat je vaak samenwerkt met andere backpackers. Lees bijvoorbeeld eens dit uitgebreide verslag van fruit plukken in Australië of bekijk de video hieronder hoe een dag op een champignonnenboerderij eruit ziet.
Wanneer je meer dan 88 dagen boerderijwerk doet in afgelegen gebieden dan kun je een second year visa aanvragen.
3. Werken in de bouw
Ben je een handige Hennie? Dan kun je in Australië werken in de bouw. Overal kun je via uitzendwerk aan de slag bij verschillende bouwprojecten. Je kunt voornamelijk simpele dingen doen zoals bakstenen sjouwen, maar als je de juiste skills hebt kun je volledig meedraaien als timmerman, metselaar of lasser en daarmee goed verdienen.
4. Als promoter / fundraiser / sales person
Er zijn in elke grote stad mogelijkheden om aan de slag te gaan als fundraiser of sales person. Je kunt vrijwel altijd direct beginnen.
Sommige van deze baantjes betalen alleen wanneer je een sale maakt en het kan dus zijn dat je aan het einde van de dag zonder geld staat. Andere bedrijven stellen targets die je moet halen, maar betalen wel een uurloon.
Het is een baan die je moet liggen en lang niet iedereen wordt er blij van. Maar een heel groot pluspunt is dat je bij veel van deze banen samen met je salesteam rondreist. Een ideale manier dus om te reizen en werken in Australië.
5. In hostels en hospitality
Bij veel hostels is het mogelijk om wat klusjes te doen in ruil voor gratis accommodatie. Hoewel dit natuurlijk geen vette knaken oplevert, scheelt het wel dat je geen overnachtingskosten betaalt. In sommige gevallen is het ook mogelijk om betaald werk te doen in hostels of hotels.
6. Au pair in Australië
Een populaire optie om te werken en reizen in Australië is door te werken als Au Pair. Je woont dan bij een gezin, zorgt voor de kindertjes en maakt af en toe eten. Bij veel gezinnen mag je ook gebruik maken van de auto en als je geluk hebt nemen ze je ook mee op leuke tripjes. Verwacht echter niet da je hier rijk van wordt, je verdient ongeveer $250 dollar per week. Toch is dit wel een goede deal als je in dure steden als Sydney, Perth of Melbourne woont.
7. Oppassen
Hou je wel van kinderen, maar zie je een leven als au-pair niet zitten? Dan kun je natuurlijk ook gewoon als oppas aan de slag! Gewoon even een paar uurtjes op de kids letten, zorgen dat ze te eten hebben en op tijd naar bed gaan. Bovendien kun je er leuk mee verdienen. Voor meer mogelijkheden kun je bijvoorbeeld eens kijken op babysits.org.
8. Werken voor kost- en inwoning
Soms lukt het, ondanks al je inspanningen, niet om werk te vinden in Australië. In dat geval kun je altijd kijken of je kunt werken in ruil voor gratis eten en onderdak. Dat scheelt je toch weer 30-40 dollar per dag. Je hoeft vaak niet langer dan 4 uurtjes te werken en je bent daarna vrij om te gaan waar je wilt. Ook ideaal dus als je op een plek bent waar je bijvoorbeeld wilt blijven om te surfen.
Een goede manier om aan dit type baantjes te komen is via Worldpackers.com Je kunt daar allerlei toffe projecten vinden. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit project. Als je in contact wilt komen met de projecten moet je eenmalig een membership-fee betalen à $50, maar als je de code BACKPACKCENTRALE gebruikt, krijg je een leuke korting.
Meer mogelijkheden voor werken in Australië
Hoewel de mogelijkheden hierboven het meest voorkomend zijn, is er geen tekort aan mogelijkheden om te werken in Australië. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag in de retail, reisbureaus, mijnen, als paardentrainer, als medisch proefkonijn en ik heb zelfs iemand ontmoet die een baan als escort kreeg aangeboden. Zoals je ziet mogelijkheden genoeg.
Werken in Australië: Hoe vind je werk?
Misschien heb je al eens gehoord van andere backpackers dat werk vinden echt heel makkelijk is. Dat is zo, maar ook weer niet. Het is namelijk echt niet zo dat de werkgevers smekend in hostels langskomen met de vraag of jij alsjeblieft wil komen werken. Je zal zelf opzoek moeten gaan naar een baan en ’t kan soms even duren voordat je iets vindt. Om je te helpen bij het vinden van een baan vind je hieronder 7 manieren om werk te vinden in Australië.
1. Langs lopen en C.V. Droppen
Werk vinden in Australië gaat net als in Nederland steeds meer online. Toch kun je veel sneller een baan vinden als je fysiek langsgaat bij het bedrijf waar je wilt werken. Veel baantjes die je als backpacker doet vereisen namelijk geen bijzondere vaardigheden. Je CV is dus niet zo relevant. Het is voor bedrijven veel belangrijker om te weten wat voor indruk je achterlaat. Door fysiek langs te gaan kun je laten zien dat je bereid bent om hard te werken en als je indruk maakt heb je kans dat ze je direct aannemen.
Zorg dat je altijd een stapeltje CV’s meeneemt want de persoon die over het personeel gaat is niet altijd aanwezig. Door jouw CV achter te laten heb je kans dat je ’s middags nog wordt teruggebeld met een aanbod.
2. Gumtree
Gumtree is de Australische variant van Marktplaats en er worden hier ook veel vacatures geplaatst. Meestal zijn dit casual jobs voor misschien een paar dagen, soms voor een paar maanden.
Hethandige aan Gumtree is dat je alerts kunt instellen waarmee je elke dag een mailtje krijgt met nieuwe resultaten voor jouw zoekopdracht. Houd er echter rekening mee dat veel backpackers gebruik maken van Gumtree, dus reageer direct als je iets leuks ziet en onthoud: de beller is sneller.
3. Backpacker travelboards
Er zijn een aantal websites die zich specialiseren op backpackers die willen werken in Australië. Hier komen dagelijks/wekelijks de laatste vacatures voorbij. Een aantal handige websites zijn:
- taw.com.au (Travellers at work)
- Jobaroo.com (+ handige lijst met nog meer websites voor het vinden van werk)
- Backpackerjobboard.com.au
- www.workstay.com.au
4. Harvest trail
Als je geïnteresseerd bent om fruit te gaan plukken of ander boerderij werk te doen, dan is de door de Australische overheid opgezette website Harvest trail een goede optie. Je vindt hier uitgebreide informatie over waar en wanneer je fruit kunt plukken.
5. Working hostels
Bijna alle hostels hebben wel een notice board met baantjes maar er zijn ook hostels die zich specifiek richten op backpackers die willen werken in Australië. Deze working hostels vinden werk voor jou zolang je in hun hostel verblijft.
6. Uitzendbureaus en online zoekmachines
Er zijn net als in Nederland altijd zoekmachines die je kunt gebruiken om te zoeken naar een baan. De zoekmachines die je kunt gebruiken zijn seek.com.au en au.indeed.com.
Wanneer je op deze zoekmachines zoekt, dan zal je ook veel vacatures van uitzendbureaus tegenkomen. Meld je aan bij deze uitzendbureaus, probeer een afspraak te boeken bij een lokaal kantoor en wellicht kunnen zij wat werk voor je vinden.
7. Facebook groepen
Elke grote stad in Australië heeft z’n eigen facebook groep, vaak zelfs meerdere. In deze groepen worden regelmatig vacatures gedeeld door andere backpackers. Het voordeel hiervan is dat zij vaak ervaring hebben met die werkgevers en je dus kunnen vertellen of het leuk is of niet. Je kunt ook altijd zelf een oproep plaatsen dat je werk zoekt en je laten verrassen door de behulpzaamheid van andere backpackers.
Werken in Australië: Hoe ben je goed verzekerd?
Als je naar Australië gaat wil je goed verzekerd zijn, zeker als je betaald werk gaat doen. Een ongelukje op een boerderij is immers zo gebeurd. Toch is het niet voor iedereen duidelijk hoe je goed verzekerd op reis gaat als je ook gaat werken. Dat komt omdat er nogal wat verwarring ontstaat over welke reisverzekeringen nu precies geschikt zijn en wanneer.
Wat je moet beseffen is dat het in eerste instantie niet gaat om welke reisverzekering je af moet sluiten. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: Mag ik mijn Nederlandse zorgverzekering aanhouden als ik langere tijd naar het buitenland ga, én daar ga werken? In veel gevallen is het antwoord nee, in sommige gevallen is het ja. Dit moet je overleggen met jouw zorgverzekering.
Alleen als je weet of je de zorgverzekering mag aanhouden of moet opzeggen, kun je op zoek naar een passende reisverzekering. Met het overgrote deel van de doorlopende reisverzekeringen ben je niet verzekerd als je niet beschikt over een geldige Nederlandse zorgverzekering. En zelfs als je wel beschikt over een geldige zorgverzekering is lang niet elke doorlopende reisverzekering geschikt om mee te werken. Je hebt dan een speciale reisverzekering voor backpackers nodig. Kortom, best een verwarrend verhaal waar je wellicht meer over wilt weten. We hebben een uitgebreid artikel voor je geschreven waarin je leest hoe je goed verzekerd kunt werken in het buitenland maar je kunt ook gratis persoonlijk advies vragen bij JoHo.
TIP: Laat je begeleiden door JoHo. Zij zijn op de hoogte van de laatste regels en hebben meerdere verzekeringen die passen bij jouw situatie. Hun advies is gratis. Klik hier om gratis advies en begeleiding te krijgen.
Bankrekening & Belastingnummer voor Australië
Een bankrekening openen in Australië is niet moeilijk. Je loopt gewoon een lokaal kantoor binnen, toont je paspoort, vult wat formulieren in en klaar is Kees. Je hebt de keuze uit verschillende banken en uiteindelijk maakt het allemaal niet zo heel veel uit welke je kiest maar voor een overzicht van de verschillende banken kun je terecht op mozo.com
Wat je echter net zo goed kunt doen is een borderless account aanvragen bij Wise. Met deze account kun je meer dan 40 valuta verschillende valuta beheren. Bovendien doe je alle betalingen tegen de best mogelijke wisselkoers die je als consument kunt krijgen. Dat betekent dat je voor elke transactie uiteindelijk minder betaalt dan wanneer je het zou doen met de bankpas van de Nederlandse banken als Rabobank, ABN, SNS of ING. Het allerbelangrijkste voordeel van deze borderless account is echter dat je in sommige landen ook betalingen kunt ontvangen in lokale valuta. Je kunt dus bijvoorbeeld je Australische loon via deze borderless account direct ontvangen. Ideaal en heel makkelijk te regelen voordat je vertrekt!
Nog een andere optie is om een Revolut account te openen, waarbij je bankrekeningen in meerdere valuta kunt openen.
Tip: Regel een borderless account bij Wise voordat je vertrekt. Je kunt dan je loon ontvangen zonder in Australië een bankrekening te openen. Revolut lost ditzelfde probleem op!
Belastingnummer
Als je gaat werken in Australië is het belangrijk dat je een taxnummer aanvraagt. Dit kan eenvoudig via de website van the Australian Taxation Office. Uiteindelijk heb je dit taxnummer nodig om als backpacker een groot deel van je belasting terug te vragen.
De belasting die je als backpacker betaalt is sinds januari 2017 15%, maar alleen als je werkgever geregistreerd staat bij The Australian Taxation Office. Staan ze daar niet geregistreerd? Dan ben je verplicht om 32,5% belasting te betalen vanaf de eerste dollar die je verdient.
Super annuation
Als je eenmaal begint met werken en je eerste loonstrookje ontvangt dan zie je ook een kolom met super annuation staan. Dit is een bijdrage aan het Australische pensioenfonds en bedraagt ongeveer 9,5% van je bruto inkomen. Dit kun je terugvragen op het moment dat je Australië verlaat, maar je betaalt er wel 65% belasting over.
Belasting & superannuation terugvragen
Aan het einde van het financiële jaar kun je belasting terug vragen. Je kunt het zelf doen of het laten doen via een van de vele kantoren. Ik heb goede ervaringen met taxback.com. Uiteraard betaal je ervoor, maar ze nemen je wel alle zorgen, frustratie en een hoop werk uit handen.
Werken in Australië: Wat je volgens ons NOOIT moet doen.
Laten we eerlijk zijn. Als je wilt gaan werken in Australië dan is dat best eng. Je weet niet wat je kunt verwachten, het is ver weg van huis en je wilt natuurlijk ook niet dat je na één maand zonder geld op straat staat. Die angsten zijn begrijpelijk.
Het is dan heel verleidelijk om te kiezen voor de zogenaamde zekerheid van een starterspakket. Zo biedt Travel Active bijvoorbeeld verschillende working holiday pakketten mét baangarantie aan. Ze vragen daar echter een flinke som geld voor. Voor het boerderij-pakket betaal je bijvoorbeeld een slordige € 2.050 en dit is excl vliegtickets, verzekeringen, etc.
Met het werk dat je vervolgens doet via Travel-Active verdien je het minimumloon van 608 AUD bruto per week. Hier gaat nog zo’n 32,5% vanaf voor belasting. Dat betekent dat je netto per week ongeveer 410 AUD over houdt. Als je 18 bent krijg je zelfs 20% minder en hou je 330 AUD per week over. Hiervoor werk je zo’n 45-60 uur per week verdeeld over 6 dagen. Je bent één dag in de week vrij. Je kunt dit teruglezen op hun website.
Als we even uitgaan van een gemiddelde wisselkoers van 1 AUD = 0,65 EUR dan verdien je dus afhankelijk van je leeftijd 215 – 265 euro netto per week. Dat betekent dat je minstens 8 weken lang werkweken van 45-60 uur moet draaien om de kosten van je pakket terug te verdienen. Oftewel, jij werkt je te pletter terwijl Travel Active een mooi verhaal ophangt.
Helaas worden dit soort praktijken ook in stand gehouden door bloggers die ervan meeprofiteren door gesponsorde posts te schrijven voor dit soort organisaties. Je hoeft maar even te googlen op “Werken in Australië” en je ziet direct welke bloggers dat zijn.
Val niet voor deze geldklopperij. Wat je veel beter kunt doen is dit: Als je wilt werken in Australië, moet je al je geld lekker opzak houden. De buffer die je daarmee spaart is ruim voldoende om te beginnen in Australië. Zoek als je in Australië bent gewoon op eigen houtje een baan. Met een beetje moeite heb je die zo gevonden.
Conclusie voor werken in Australië
Als je wilt gaan werken in Australië dan zijn er legio mogelijkheden. Het is heus niet zo dat je gelijk de leukste baan ever hebt, maar met een beetje moeite kun je prima een baan vinden in Australië. Het geld dat je verdient kun je weer gebruiken om lekker rond te reizen en te genieten van alle mooie plekjes. De enige vraag die nu nog telt is: waar wacht je op?
De Ultieme Reisgids voor Backpacken in Australië
Op Backpackcentrale.nl vind je al een hoop informatie, maar omdat we zo van backpacken in Australië houden hebben we ook een Ultieme Gids voor Backpacken in Australië geschreven. Het is een document van meer dan 282 pagina’s die je gratis kunt downloaden. Gewoon, because we love you. Ofzo.