• Menu
  • Menu

4 hilarische manieren om te dealen met opdringerige verkopers

Als je wel eens door Azië gereisd hebt, ben je vast en zeker in de volgende situatie verzeild geraakt; opdringerige verkoopmeneertjes die alles uit de kast halen om dingen te verkopen die je helemaal niet wilt hebben.

Hoewel jij duidelijk aangeeft dat je niet geïnteresseerd bent, wordt zelfs jouw vriendelijke ‘no thanks’ gezien een mogelijkheid om toch nog wat spullen aan de man te brengen. Ja, het kan behoorlijk irritant worden maar gelukkig zijn er manieren om het leuk te houden. Guess what? Ze zijn nog effectief ook!

(1) Verzin een bullshit leugen

Hoewel de verkoopmeneertjes misschien opdringerig zijn, willen ze je over het algemeen geen pijn doen. Het helpt daarom om te vertellen dat je bang bent voor wat ze verkopen. “Sorry, but I am afraid of t-shirts. I know it’s weird, but that’s also the reason why I only used to wear girls dresses when I was younger.”

Een andere die ook altijd fijn is; “sorry but I have to ask my wife before I can buy anything. Unfortunately she’s not feeling well and she’s in the hotel. Maybe another time!”

shareasimage (7)

(2) Verzin iets waar ze niets van snappen

Je kunt bijvoorbeeld terug praten in het Nederlands of reageren met iets dat helemaal niks met de vraag te maken heeft. Altijd lachen om die verwarring op het gezicht te zien en vaak concentreren ze zich daarna op andere toeristen.

shareasimage (5)

Ik denk dat ik de volgende keer in Azië ga proberen om de het refrein van Uncle John From Jamaica van de Vengaboys te vertellen alsof het echt gebeurd is. You know, my uncle John from Jamaica… He keeps on calling every day. Just buy a ticket and take a summer holi- holiday. En dan weglopen.

(3) Biedt ze een alternatieve betaalmethode

Zeggen dat je geen geld bij je hebt is in veel gevallen niet echt effectief. De verkopers weten dondersgoed dat dit (a) een leugen is, (b) weten altijd een pinautomaat in de buurt te vinden of (c) ze vinden het niet erg om met je mee te lopen naar het hotel om geld te halen. Het kan dan helpen om ze iets anders aan te bieden dan geld, simpelweg omdat ze dan even van hun apropos zijn.

shareasimage (9)

(4) Geef ze een koekje van eigen deeg

Zij proberen jou iets te verkopen, dus waarom niet proberen om zelf ook iets aan hen te verkopen. Helemaal leuk als je hun eigen spullen aan ze probeert te slijten.

Bijvoorbeeld in Varanasi kwam ik maar niet af van een gozer die me een massage aan probeerde te smeren. Het begint allemaal met een vriendelijk uitgestoken hand, die je uit beleefdheid schud. Vervolgens begint hij direct je hand te masseren en werkt-ie via je onderarmen z’n weg omhoog naar je schouders.

Het probleem is dat ze best goed kunnen masseren. Terwijl m’n mond dus zei “no thanks” zei m’n lichaamstaal waarschijnlijk “goed bezig Hennie, ga maar lekker door” en dus kwam ik maar moeilijk van ‘m af.

Uiteindelijk besloot ik om de rollen om te draaien.  “Wait a second, I don’t want you to work so hard. Turn round, see if I can do a good massage as well.”  Vervolgens begon ik zijn schouders te masseren en – compleet in m’n rol – ook in gebrekkig Engels te praten. “You like it? You think I make good massage? Very strong hands, yes? Ok, now you pay me fifty rupees.”

Gelukkig zag hij de lol er wel van in en ging hij toen weg.

Zoals je ziet zijn er vele manieren om van de verkoopmeneertjes af te komen, maar soms lukt het ook niet. Dat is niet erg, het kost bijna nooit veel geld en het ergste dat er kan gebeuren is dat je iets koopt wat je liever niet wilt hebben. Bijvoorbeeld wanneer je toch ja zegt tegen een massage en een paar minuten later in je onderbroek in een Indische hotelkamer ligt terwijl dit berige ventje je helemaal vol smeert met olie. Tja, it happens.

10520601_10152616314249013_5106053586005405109_n (1)