• Menu
  • Menu

10 tips om optimaal te genieten op reis

Een bungee-jump kun je plannen. Een skydive, een meerdaagse trektocht of een duikcursus ook.

Allemaal hele vette dingen die je zeker moet doen als je de kans krijgt.

Maar naast deze bucketlist-items die je kunt plannen, ontstaan er op reis ook altijd spontane dingen als je daar voor open staat: een vriendschap, een vreemd avontuur, een gesprek met een local.

Dingen die je vooraf niet verzint.

Zo was ik bijvoorbeeld een keer in Bangkok met een meisje dat ik eerder had ontmoet in Iran. Zij woonde al drie jaar in deze miljoenenstad en kende alle gekke plekjes. Haar persoonlijke missie was dan ook “to show you the most fucked up and best places in Bangkok.”

“Leuk, laat maar komen” dacht ik.

Voor ik het wist zat ik illegaal op het dak van een wolkenkrabber te turen over de skyline. Hier verklapte ze het programma voor de avond.

“Tonight we’re going to a merman show.”

Een zeemeermannenshow…hm.

Daar zat ik dan 3 uur later te kijken naar hoe naakte Aziatische mannen met een erectie erotisch rondzwommen in een aquarium van 5 meter breed en later met hun pielemaus nog volledig recht overeind langs het publiek liepen om een fooitje te vragen.

Beetje gek was het wel.

En zo heb ik nog tientallen verhalen. Allemaal spontaan ontstaan. Allemaal ongepland. En toch is het geen toeval dat dit soort dingen gebeuren.

Ik geloof er namelijk heel erg in dat je de exacte ervaring niet kunt plannen, maar dat je wel de condities schept om ervoor te zorgen dat ze wel of niet gebeuren. Wat je denkt, wat je doet en waar je op focust bepaalt namelijk heel sterk wat er gebeurt.

Om ervoor te zorgen dat jij vooral toffe ervaringen hebt, lees je daarom de 10 geboden voor optimaal reisplezier.

1. Laat je leiden door nieuwsgierigheid, niet angst.

Op reis heb je twee keuzes: of je laat je leiden door nieuwsgierigheid, of je laat je tegenhouden door angst.

Kies je voor het eerste, dan zal je snel merken dat je dagen vol zitten met mini-ontdekkingen. Leuke cafeetjes, leuke mensen, bijzondere momenten, you name it.

Zo speelde ik bijvoorbeeld een keer een potje cricket in de achteraf steegjes van Varanasi, India. In Iran had ik een leuk gesprek en deelde ik brood met de imam van een moskee die ik uit nieuwsgierigheid was binnengewandeld. En in El Salvador zwom ik onder een warme waterval waar de eigenaar van het hostel over had verteld.

Als ik me had laten tegenhouden door angst dan was ik nooit gaan ronddwalen in de steegjes van Varanasi. Dan was ik nooit de moskee binnen gelopen en had ik zeker niet naar het ‘gevaarlijke’ El Salvador gegaan.

Point being: volg je nieuwsgierigheid en wees niet bang.

2. Doe wat jij wilt

Dit klinkt heel logisch, want waarom zou je op reis dingen doen die je niet wil?

Maar voor veel reizigers geldt dat ze van plek naar plek reizen en zich door blogs, reisgidsen en andere reizigers laten vertellen wat ze écht moeten zien en doen. Bang om dingen te missen, gaan ze vervolgens toch maar even naar die plekken toe. Zelfs als het ze eigenlijk helemaal niet leuk lijkt.

Doe dat niet.

Vraag jezelf op reis altijd af: wat wil IK? Wat lijkt mij leuk?

Betekent dat dat je het nummer 1 highlight van de plek mist? So what. Als het jou niet zo heel erg boeit, waarom dan gaan?

3. Leer om alleen te zijn

Als je een beetje bent zoals de meeste mensen die voor het eerst reizen, dan vind je het maar spannend dat je alleen gaat. Misschien ben je ook wel een beetje bang voor eenzaamheid.

Maar alleen zijn is niet hetzelfde als eenzaam.

Alleen zijn kan fantastisch zijn. Alleen zijn kan heel kut zijn. Het is net wat jij er zelf van maakt.

Wat ik wel weet is dat je op reis zal moeten leren om alleen te zijn. Niet omdat ik het zeg, maar omdat het ervoor zorgt dat je meer geniet.

Je hebt dan immers niemand nodig om leuke dingen te ondernemen. Je kunt elk moment genieten. Je kunt veel meer bewust zijn van je eigen gedachtes. Je kunt je eigen nieuwsgierigheid volgen zonder te moeten overleggen met iemand anders. Je kunt veel meer doen van wat jij wilt.

Je zal dat een beetje moeten leren. En het zal misschien wennen zijn om heel erg voor jezelf te bepalen wat jij wilt doen. Maar uiteindelijk zal je leren dan alleen zijn prettig is en geen bedreiging.

4. Lach om dingen die mis gaan

Je kunt dingen nog zo goed voorbereiden, er zullen op reis altijd dingen mis gaan.

Bijvoorbeeld bussen die te laat of gewoon helemaal niet gaan. Of bussen die zoveel bochten nemen dat je de hele reis bezig bent om vooral niet te kotsen. Of diarree op vervelende momenten. Of mensen die je niet begrijpen, verkeerd advies geven of tegen je liegen.

Het gebeurt en is onderdeel van het reizen. Dan kun je jezelf heel zielig vinden, maar klagen lost niks op en maakt het eigenlijk alleen maar erger.

Dus als iets mis gaat, accepteer het dan, lach er om en ga verder met je dag.

5. Doe nieuwe dingen, ook als je het eng vindt

Nieuwe dingen proberen is eng, maar ook leuk. Niemand vindt het leuk om ergens niet goed in te zijn, maar je kunt nieuwe dingen alleen leren door het te doen.

Dus doe die surflessen. Maak een praatje met vreemden. Ga alleen op pad. Neem het openbaar vervoer. Doe die 10-daagse meditatiecursus.

Doe dingen die je nooit eerder gedaan hebt, ook als je het eng vindt. Het zal je reis verrijken en je ervaringen geven die waar je het jaren later nog over hebt.

6. Wees pro-actief

Backpacken is vrijheid, maar zoals Eleanor Roosevelt treffend zei: “With freedom comes responsibility.”

Jij bent verantwoordelijk voor jouw eigen reis. Niemand anders.

Die verantwoordelijkheid vraagt om een pro-actieve houding. Dus kom met ideeën en ga niet zitten wachten tot anderen je uitnodigen om mee te gaan.

Kom elke dag je bed uit met het idee om er wat van te maken.

Onderneem dingen en ga op ontdekking.

Zonder die pro-actieve houding kun je eigenlijk beter thuis blijven.

7. Wees je bewust van je omgeving

“Let us not look back in anger, nor forward in fear, but around in awareness” – James Thurber

Genieten op reis begint vaak met bewust zijn van wat er om je heen gebeurt. Immers, als je niet beseft wat er om je heen gebeurt dan kun je er ook niet van genieten.

De vogels kunnen nog zo mooi fluiten. De warmte van zon kan nog zo lekker op je huid vallen. De persoon naast je kan nog zo leuk zijn. Als je je niet bewust bent van die dingen, dan is het eigenlijk alsof ze er niet zijn.

Toch gebeurt het ons allemaal wel eens dat we niet weten wat er om ons heen gebeurt omdat we bijvoorbeeld op onze telefoon zitten of druk maken over de toekomst of het verleden.

Het gebeurt bij veel reizigers bijvoorbeeld wanneer ze heel erg bezig zijn met foto’s te maken voor Insta of Snapchat en eigenlijk helemaal niet meer bezig zijn met wat er om hen heen gebeurt.

Of misschien maak je je druk over of de bus morgen wel op de juiste plek vertrekt en vergeet je daarom dat je nu koffie aan het drinken bent en dat de zon op je wangen schijnt. Dat is jammer, maar er is ook wat aan te doen.

De kunst van bewust leven op reis is heel simpel: focus je op de directe ervaring van het nu.

Wat zie je, hoor je, ruik je, proef je, voel je op dat moment?

Als je bewust bent van die dingen, dan zijn al je reiservaringen zoveel intenser dan wanneer je rondloopt terwijl je in je hoofd met hele andere dingen bezig bent.

Als je hier moeite mee hebt, probeer dan bewust in te ademen. Wees je bewust van hoe je in ademt en van niets anders. Breng het bewustzijn terug naar je lichaam. Stop met denken over dingen die er niet zijn. Adem krachtig in door je neus en uit door je mond en focus op het nu.

Nadat je dat tien keer gedaan hebt, keer dan terug naar de omgeving om je heen. Focus dan op wat je ziet, hoort, proeft, ruikt en voelt.

Je reis zal er een stuk mooier van worden.

8. Wees dankbaar voor alles wat je ervaart

I don’t have to chase extraordinary moments to find happiness – it’s right in front of me if I’m paying attention and practicing gratitude. – Brene Brown.

Dankbaarheid voor alles wat je overkomt op reis is dé sleutel tot geluk. Het zorgt ervoor dat je focust op de dingen die goed gingen. Het zorgt ervoor dat je bewust bent van alle mooie dingen die jou zijn overkomen.

Probeer aan het einde van elke dag na te denken over de dingen waar je dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld voor een leuk gesprek, lekker eten, mooi weer, een prachtig strand en ga zo maar even door. Wees ook dankbaar voor de dingen die niet zo leuk waren en focus op wat je er van geleerd hebt.  Het zal je reis echt heel veel mooier maken.

9. Heb vertrouwen dat dingen goed komen

De realiteit op reis is vaak dat je dingen moet ondernemen op basis van incomplete kennis.

Je weet bijvoorbeeld niet precies hoe je van A naar B komt en soms ga je dingen ondernemen zonder dat je weet of het überhaupt wel kan.

Laat je niet tegenhouden door het feit dat je niet alles weet. Je kunt veel zaken makkelijk ter plekke regelen en met een avontuurlijke mentaliteit kom je altijd wel ergens. Het is misschien niet altijd wat je van te voren had bedacht, maar een avontuur is het zeker!

10. Geef wat je wilt ontvangen

Ik geloof er sterk in dat we onze eigen realiteit vorm kunnen geven door wat we doen, zeggen en denken. In ieder geval tot op zekere hoogte.

Als jij besluit te lachen naar mensen, zullen mensen naar jou lachen. Loop je echter de hele dag met een sippe kop rond? Dan zal je leven in een wereld waarin niemand naar je lacht.

In hostels werkt dat net zo. Als jij graag contact wilt met mensen, zoek dan contact met mensen. Als jij wilt dat mensen interesse in jou tonen, toon dan eerst interesse in hun. Als jij positieve mensen om je heen wilt, begin dan eerst zelf met positief te zijn.

Je zal zien dat je op die manier veel meer leuke mensen aantrekt. Je zal zien dat mensen naar jou toe trekken op het moment dat je relaxt bent. Je zal zien dat mensen het leuk vinden om jou te ontmoeten.

Dus dat waren de 10 geboden voor optimaal reisplezier. Volg ze en je zal ervaren dat reizen nog mooier kan zijn dan je vooraf gedacht had!