• Menu
  • Menu

7 Universele Principes Om Te Leven Zoals Jij Wilt

Ik denk dat iedereen wel eens worstelt met de vraag; wat wil ik met mijn leven?

In de drie jaar na het afronden van mijn studie heb ik hier in ieder geval veel over nagedacht.

Mijn keuze is nu om voor onbepaalde tijd de wereld te ontdekken op een financieel duurzame manier. Misschien sta je zelf ook voor een belangrijke keuze.

In dat geval heb je altijd de twijfels die je moet overwinnen en ik geloof dat er een aantal universele principes zijn die je daarbij helpen.

Deze zeven principes deel ik graag met je.

1. Je bent geen slachtoffer

Het is altijd heel gemakkelijk om in de slachtofferrol te kruipen. Daarmee vervalt namelijk jouw eigen verantwoordelijkheid.

Dat kun je jezelf niet permitteren als het gaat om je leven.

Je moet de verantwoordelijkheid nemen voor de situatie waarin je je bevindt. Of in ieder geval voor hoe je er mee omgaat.

Viktor Frankl leerde dit op brute wijze in Auschwitz, waar de kampbewaarders de meest verschrikkelijke en ondenkbare dingen deden.

stencil-foto-1

Het punt wat hij maakt is dat sommige dingen niet per se jouw schuld zijn, maar wel jouw verantwoordelijkheid. Je kunt niet kiezen wat er op je af komt, maar wel hoe je er mee omgaat.

Zo kun je dus ook klagen over hoe kut, saai en betekenisloos het leven allemaal is. Of je geeft toe dat je ontevreden bent en neemt actie.

Het is jouw verantwoordelijkheid.

Slachtoffers wachten op de magische dingen die op hen afkomen. Als een vlot in de oceaan; de stroming bepaalt de bestemming.

Mensen die hun verantwoordelijkheid pakken, wachten niet, maar lopen af op wat ze willen. Als een roeiboot, zelfs bereid om tegen de stroming in te gaan.

2. Heb schijt aan anderen

Wij mensen zijn sociale wezens en vinden het belangrijk wat anderen van ons vinden. Meestal willen we gewoon aardig, slim of cool gevonden worden.

Maar zodra je iets ongebruikelijks gaat doen, ontstaat er een angst dat andere mensen je belachelijk zullen vinden of maken.

Maar wat doe je er tegen? Niks waarschijnlijk. Haters gonna hate.

Misschien dat je het niet door hebt, maar op een onbewust niveau ben je altijd bezig met wat anderen van je denken. Ik in ieder geval wel, de zweethandjes bewijzen dat.

Maar als je jouw eigen dromen najaagt, dan moe je schijt hebben aan wat anderen van je vinden. Er zijn een aantal gedachtes die je hierbij kunnen helpen.

Begrijp waar het gevoel vandaan komt.

We groeien op met het idee dat het belangrijk is om ergens bij te horen en om leuk gevonden te worden. Niemand wil het kind op school zijn waar niemand mee wil spelen.

We worden op deze manier geprogrammeerd om de mening en het oordeel van anderen altijd mee te nemen in onze beslissingen.

Dit wordt nog eens extra aangedikt door Facebook. (Kijk mij Sushi eten! Woeehoeee My LIFE IS AWESOME, please like! WAT! MAAR 5 likes? Fuck jullie haters, zeker jaloers ofzo.)

Je moet deze cirkel doorbreken. Je bent niet wat anderen van je vinden.

Wat anderen vinden is hun probleem.

Als mensen jou een raar persoon vinden, dan is dat hun probleem, niet die van jou. Jij kunt toch niks aan doen wat anderen van je vinden.

Ja, je kunt er voor zorgen dat niemand iets van je vindt. Jezelf terug trekken en super awesome zijn achter gesloten deuren maar daar heeft niemand wat aan.

Geef niks om complimenten en kritiek.

Kritiek kun je naast je neer leggen, maar complimenten ook. Als iemand je een compliment geeft zeg dan gewoon bescheiden ‘dank je.’

Als iemand zegt dat je goed bezig bent, dan is dat toch alleen maar een bevestiging van wat je zelf al wist. Bovendien, wie bepaalt nou wanneer jij goed bezig bent? Jij toch zeker?

Hetzelfde geldt als iemand zegt dat je niet goed bezig bent. De kunst is om het altijd te horen, maar er niet altijd naar te luisteren.

Mensen hoeven het niet eens te zijn met jou. Maar kwaad worden of jezelf verdedigen is slechts een teken dat je mensen wilt overtuigen van jouw gelijk.

Je hebt geen gelijk. Je krijgt ook nooit gelijk. Er is geen gelijk.

Jij leeft gewoon je leven zoals jij dat wil. Zolang je niemand lastig valt is het toch prima.

Hou van jezelf

Je hoeft geen narcistische trekken te gaan vertonen om van jezelf te kunnen houden. Houden van jezelf is niet hetzelfde als jezelf heel cool vinden.

Houden van jezelf betekent dat je jezelf de ruimte geeft om te floreren. Net zoals je zou doen als je van een partner houdt.

Die persoon geef je ook de ruimte. Je luistert naar zijn of haar problemen, accepteert diegene en helpt waar je kan om diegene gelukkiger te maken.

3.Neem Jezelf (Niet) Serieus

Sommige mensen nemen zichzelf zo serieus.

Ik ben manager zus en zo. Ik manage dit en dat.

Bla bla bla.

Toegegeven, ik heb ook wel eens mijn werk mooier gemaakt dan het is. Maar wie houd je uiteindelijk voor gek?

Uiteindelijk ben ik gewoon maar een jongen die lacht als een giraffe.

Het is belangrijk om jezelf in dit opzicht niet zo serieus te nemen. Het is niet erg om toe te geven dat je werk niet zo leuk is als je gehoopt had.

Het moeilijkste is dit als je met iemand praat die wel alles goed voor elkaar heeft (of doet alsof). Je wilt toch niet minder zijn.

Maar het is tijd om die ego van jou de nek om te draaien. Je hoeft jezelf niet te beschrijven als ‘hoi, ik ben [functietitel].’Je bent niet zo belangrijk als je denkt. En het werk dat je doet ook niet.

Neem jezelf dus ook niet te serieus.

Tenzij je bereid bent om jezelf echt serieus te nemen.

Daarmee bedoel ik dat je wel serieus moet luisteren naar wat je echt wilt. Want dit is wel belangrijk.

Investeer geen tijd meer in anderen overtuigen hoe belangrijk je bent. Doe dit masker af en geef mensen de kans om je te zien voor wat je echt bent; een uniek mens met zwaktes, imperfecties, maar bovenal authentiek en puur.

Het is veel leuker.

4. Werk hard en voel je ongemakkelijk

De cultuur waarin we opgroeien, kent altijd bijzondere eigenschappen toe aan bijzondere mensen. Neem bijvoorbeeld Steve Jobs of Bill Gates.

Waarom zijn ze zo succesvol?

Nou ze zijn geniaal…Kijk maar ze gingen zelfs niet naar de universiteit!

Allemaal leuk en aardig.

Natuurlijk was/is de visie van deze personen ook bijzonder. Maar denk je echt dat het deze mensen allemaal is komen aanwaaien?

stencil-foto-2

Als je er voor kiest om een avontuur aan te gaan en kiest voor een leven dat je zelf wilt leiden, dan zal je harder moeten werken dan wie dan ook.

En dan heb ik het niet alleen over lange uren werken zoals je gewend bent om voor een baas te doen.

Het gaat er hier om dat je bereid bent om je ongemakkelijk te voelen. En door te gaan als het zeer doet.

Dát is hard werken.

De beslissing om mijn baan op te zeggen was zwaarder dan de baan zelf. Vrij ongemakkelijk en onzeker of het de juiste keuze is. Maar wat moet je dan? Doorgaan met wat je altijd doet omdat het lekker veilig voelt?

Je comfortzone wordt dan heel snel een comfortkuil, die steeds dieper wordt.

stencil-foto-4

Minder dan 100% geven voor die dromen zou het domste zijn wat je kunt doen. Het maken van moeilijke keuzes is niets anders dan een blijk van commitment aan je dromen.

Het zou betekenen dat je aan het eind van je leven moet zeggen;  had ik toen maar ietsjes harder gewerkt. Net dat ene stapje meer gezet en had ik GODVERDOMME maar niet zo’n angsthaas geweest en het gewoon gedaan.

5. Wees dankbaar

Ik probeer elke dag dankbaar te zijn voor dit avontuur, ook als de douche koud is of de monniken me wakker zingen. Dit is een positieve mindset met veel positieve effecten op je leven en gezondheid.

Door elke dag te bedenken waar je dankbaar voor bent, leer je ook te kijken naar wat je wel hebt en niet naar wat je mist.

Dankbaarheid kan letterlijk jouw realiteit veranderen.

Nee, je bent niet beland in een toespraak van een of andere mumbo-jumbo zelfhulp goeroe. Maar we moeten beseffen dat onze realiteit wordt gekleurd door de bril die we zelf opzetten.

We bepalen zelf met welke kleur glazen we de wereld bekijken.

Er is een reden dat sommige mensen altijd regen hebben op vakantie of altijd voor de brug moeten wachten. Deze mensen zijn als witte blaadjes en alleen de donkere letters laten een impressie achter.

Door na te denken over de dingen waar je dankbaar voor bent, begin je te zien dat het leven vol zit met mooie dingen.

Een avontuur is bij voorbaat iets moois, ongeacht de uitkomst.

Wees daarom altijd dankbaar voor de avonturen die je aan kunt gaan. Wees dankbaar voor de steun die je krijgt van anderen. Wees dankbaar voor de liefdevolle kritiek. Wees dankbaar voor de kleine dingen.

Het zal je avontuur én je gezondheid goed doen.

6. Omarm het onbekende

Sommige mensen zien altijd beren op de weg.

Ze beseffen echter niet dat zij die beren zelf creëren.

stencil-foto-5

Waarom bij het onbekende altijd uitgaan van een negatieve uitkomst?

Misschien is het iets dat onze voorouders hielp om niet in doodlopende grotten te stappen of in gevaarlijke moerassen. Maar nu gaan we niet meer dood van de keuzes die we maken. We gaan eerder (langzaam) dood van de keuzes die we niet durven te maken. Het duurt alleen even voordat we begraven worden.

stencil-foto-6

Verspil geen energie aan het creëren van beren op jouw weg. Denk liever aan katten.  Want wat er ook gebeurt bij een kat, hij komt altijd weer op z’n pootjes terecht. En jij bent een kat, G.*

* Just so you know.

7. Enjoy the Journey

Het is vaak niet de bestemming die je wilt bereiken, maar het pad er naar toe dat de bestemming de moeite waard maakt.

Ik zou ook duurzaam kunnen reizen door oma’s te beroven. Zelfde bestemming, andere route.

Als je 20 kilo wilt afvallen, kun je je levensstijl aanpassen of pillen slikken. Terwijl het eerste veel moeilijker is, is het ook veel leuker. Door hard werk verdien je het resultaat. Dit is altijd veel meer waard dan snelle oplossingen.

Hetzelfde geldt voor geld verdienen.

Geld is in mijn ogen niets anders dan opgeslagen energie. De manier waarop je het verdient bepaalt ook wat voor energie het geeft.

Heb je een volle bankrekening gekregen door oplichting of sneaky sales technieken? Waarschijnlijk zal je dan nooit echt blij zijn met je geld. Misschien geef je het zelf net zo snel weer uit.

Echter als je geld verdient met waardevol werk, geeft het je dan ook niet een veel beter gevoel én positieve energie?

Bepaal dus wat je wilt bereiken, maar belangrijker nog hoe je dit doet zonder jezelf te verliezen.