• Menu
  • Menu

7 tips om te genieten van een cultuurshock

Wanneer je naar nieuwe landen afreist ontkom je er niet aan; de cultuurshock.

Het gevoel dat je een vis op het droge bent en soms afvraagt; ben ik nou gek of snappen zij het niet helemaal?

Tel daarbij op dat al je zintuigen in de zesde versnelling staan en het is begrijpelijk dat je soms denkt: waar ben ik nu weer beland?

Toch hoef je niet bang te zijn voor een cultuurshock. Sterker nog, het is één van de leukste dingen die je kunt ervaren als je er op de juiste manier mee omgaat.

In dit artikel vind je 7 tips om optimaal te genieten van de cultuurshock.

1. Lees je in voordat je vertrekt

Er is een verschil tussen cultuurschok en totaal geen idee hebben wat je moet doen.

Lees je van te voren in of praat met andere reizigers over wat je kunt verwachten. Denk aan dingen als omgangsvormen, kledingvoorschriften en hoe mensen elkaar begroeten.

Natuurlijk zal je nog steeds dingen ‘fout’ doen maar hierdoor voorkom je dat je mensen tegen het zere been schopt.

1338358

 2. Maak contact met de locals

Als je in een nieuw land komt kun je maar het beste gelijk met beide voeten in het water springen en erop vertrouwen dat je blijft drijven.

Maak dus ook contact met de locals. Vertel over je plannen en vraag naar hun mening en wat ze doen voor de dagelijkse kost. Je zal onbewust heel veel dingen oppikken over de dingen die net even wat anders gaan

.

IMG_6529
Deze fruitmeneer in India heeft goed voor me gezorgd toen ik me niet helemaal kiplekker voelde en gaf me vaak een banaantje gratis.

3. Leer wat woorden en zinnen in de lokale taal

Wanneer je naar een ander land gaat is het altijd leuk om de taal of in ieder geval een paar kernwoorden te leren. Iemand begroeten in de lokale taal wordt altijd meer gewaardeerd dan in een simpele “hello.”

Het zijn die kleine dingetjes die laten zien dat jij oprecht geïnteresseerd bent om jezelf onder te dompelen in de lokale cultuur en niet alleen daar bent om alles te bekijken alsof je naar de film gaat.

4. Doe dingen waar je je een beetje oncomfortabel bij voelt

Misschien voelt het in het begin een beetje eng, maar door deel te nemen in het alledaagse leven zal je zien dat er niets is om bang voor te zijn.

Probeer eens een nieuw gerecht, neem de lokale bussen of doe mee met een lokaal festival. Je leert er dingen die je nooit had kunnen leren als je altijd de veilige route kiest en je houdt er vaak de meest bijzondere herinneringen aan over.

DCIM100GOPRO
Holi festival in India. In het geval dat je me niet kunt vinden, ik ben die Oempa-Loempa in het midden met de fles water in z’n hand en ik heb meer plezier dan de foto doet vermoeden 🙂

5. Speel mee, maar onthoud dat jij de baas blijft

Soms heb je momenten dat je twijfelt tussen ‘dit is nu eenmaal hoe ze het hier doen’ en ‘dit voelt niet juist voor mij.’

Vertrouw op je gevoel wanneer dit het geval is, analyseer waarom het niet juist voelt en besluit daarna wat je ermee wilt doen.

Onthoud dat jij altijd de baas bent over de situatie en zelfs als dit niet zo is, kan het kan lonen door te doen alsof.

IMG_7556
Als je dus zoiets geserveerd krijgt, hoef je het niet op te drinken…

6. Schrijf erover

Schrijven is niet voor iedereen, maar voor mij werkt het wel om mijn ervaringen en gedachten op een rijtje te krijgen. Door over je gevoelens te schrijven word je bewust van je situatie en je gedachten. Bovendien word je, als je het later terug leest, weer helemaal terug gezogen in dat moment, zoals ik dat zelf ervoer toen ik mijn dagboek opende op de dag dat ik in India aankwam;

Haha dit is zo fucking hilarisch. Het heeft allereerst bijna 1,5 uur geduurd voordat ik een treinticket heb gekocht. In plaats van in de stationshal waar iedereen z’n kaartjes koopt en het zo druk is dat je letterlijk over slapende mensen struikelt, is er blijkbaar nog een reservation office waar mensen wel begrijpen wat je bedoelt.

Nu ik een plekje heb gevonden om te chillen wordt het nog mooier; er loopt een fucking koe door het station. Haha, als dit geen cultuurshock is dan weet ik het ook niet meer. Ik voel me echt als een vis op het droge en ook niemand lijkt me te begrijpen.

Het lijkt erop alsof ik de enige buitenlander ben. Haha Jezus, het is nu echt een beetje een chaos in m’n hoofd. Het ene moment denk ik Jezus wat een teringzooi hier, het andere moment denk ik: ‘ok er zal vast een systeem in zitten, ik moet het alleen nog uitvinden.’

Nouja, ik ga nu maar eventjes 4 uur wachten totdat m’n trein vertrekt en de boel laten bezinken. Ben benieuwd hoe de trein zal zijn….

7. Wat er ook gebeurt, probeer het te omarmen

Wat er ook gebeurt, probeer de cultuurshock te omarmen. Geniet ervan dat je je even niet helemaal thuis voelt. Wees je bewust van alles wat er door je hoofd gaat en probeer in kleine babystapjes je plekje te vinden in deze nieuwe omgeving.

Mocht dat nog niet helpen, onthoud dan de wijze woorden van clown Bassie: wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen.