• Menu
  • Menu

8 Redenen Waarom Langzaam Reizen Veel Leuker Is

Het blijft een bijzonder fenomeen…

Backpackers die denken dat het aantal landen dat je bezocht hebt iets zegt over de kwaliteit van je reis.

Ze kramen teksten uit als “Ik ben tijdens mijn wereldreis in meer dan 50 landen geweest, maar bijvoorbeeld Cambodja is niet zo heel veel aan hoor. Dat heb je in een weekje wel gezien.”

Ik snap daar niks van.

Waarom wil je je paspoort vullen met zoveel mogelijk stempels en oppervlakkige herinneringen als je er ook kunt kiezen voor een leeg paspoort met bijzondere herinneringen?

Acht landen.

Dat is het aantal landen dat ik heb bezocht in de 2,5 jaar dat ik op reis ben. Waarom zou je jezelf immers door het leven haasten?

Waarom zou je ervoor kiezen om de bus te pakken naar het volgende highlight als je het naar je zin hebt op een bepaalde plek?

Ik snap het eigenlijk ook wel. Ik was namelijk zelf ook zo. Ik wilde tijdens mijn eerste wereldreis ook zoveel mogelijk zien en doen.

Hoewel ik het toen niet echt besefte was ik op een soort schattenjacht met als doel zoveel mogelijk mooie foto’s te verzamelen voor vrienden op Facebook zodat ik kon zeggen:

Yep, been there. Done that.

En natuurlijk, we moeten het ook niet overdrijven. Reizen is in elke vorm leuk, maar je geniet zoveel meer als je even een tandje terugschakelt. Daarom lees je hieronder 8 redenen waarom je meer geniet als je langzaam reist.

#1 Het gaat uiteindelijk om ervaringen

Mensen zijn bang om dingen te missen, ik snap dat. Het is niet leuk om terug te moeten gaan naar Nederland en je vrienden te moeten vertellen dat je een aantal highlights hebt overgeslagen.

Maar hoe je het ook went of keert, je gaat altijd dingen missen.

Als je snel reist kun je misschien zeggen dat je meer plekken gezien hebt, maar je mist ook de kleine dingetjes die een plek juist extra mooi maken. Als je langzaam reist dan zie je misschien minder plekken, maar je krijgt meer gevoel bij de plaatsen die je wél ziet.

Uiteindelijk is langzaam reizen dan ook een keuze van kwaliteit over kwantiteit. Het is misschien makkelijker om indruk te maken door te zeggen dat je in heel veel landen bent geweest, maar je moet jezelf afvragen of je er zelf ook echt blij van wordt.

#2 Langzaam = goedkoper

Als je veel dingen wilt zien, moet je jezelf veel verplaatsen en dat kost geld. Het is voor veel mensen ook de reden dat reizen uiteindelijk duurder is dan je vooraf had gedacht. 

#3 Je komt leukere mensen tegen

Elke backpacker klaagt er wel een beetje over: het typische backpackergesprek over waar je geweest bent, wat je nog van plan bent en waar je vandaan komt.

En het klopt, die gesprekken kun je op een gegeven moment ook niet meer aanhoren.

Maarja wat wil je dan? Je kunt moeilijk naar iemand toelopen en zeggen: “Hi, can you please tell me a little bit more about your ideas on life?”

Wanneer je langere tijd op een plek blijft, kun je langer met dezelfde mensen optrekken en dat zorgt er automatisch voor dat je elkaar veel beter leert kennen. Je begint misschien nog steeds met het typische gesprek, maar daarna heb je ook meer tijd om over andere zaken te praten.

Tel daarbij op dat je het ook prima vindt om eens een middagje in het hostel te zitten met andere backpackers en je zal vanzelf de bijzondere kanten van andere mensen leren kennen. Als je altijd maar doorreist krijg je nooit de kans om die echte bijzondere verhalen te horen en dat is zonde.

“A journey is best measured in friends, rather than miles.”

– Tim Cahill

Lekker ontspannon toch

#4 Het is beter voor je gezondheid

Een groot misverstand is dat reizen altijd maar mooi is. Reizen is soms ook gewoon niet leuk. Het is namelijk ook best vermoeiend, zeker als je constant onderweg bent.

Tel daarbij op dat je vast een keer last krijgt van diarree, voedselvergiftiging, katers, te koude airco of een dikke zonnesteek. Dan is het toch niet relaxed als je door moet reizen omdat je nu eenmaal plannen hebt?

Door langzamer te reizen kun je af en toe even gas terug nemen en misschien wel voorkomen dat je ziek wordt. Je kunt een dagje uitslapen als je moe bent, je kunt eens een dagje sporten en belangrijker: je blijft relaxed.

Wanneer je namelijk snel reist, ben je altijd maar bezig met what’s next. Je leeft nooit helemaal in het moment omdat je alweer bezig bent om dingen te regelen voor de volgende activiteit. Dat gaat zo door tot het moment dat je weer naar huis moet en je jezelf afvraagt waar de tijd toch gebleven is.

Na 15 uur in een trein in India moet je echt even chillen…

#5 Verrassingen zijn leuk

Je kan zoveel lezen op internet maar er zijn ALTIJD plekjes die je over het hoofd hebt gezien. Er zijn altijd verrassingen in de vorm van een leuke groep in een hostel, een verborgen waterval, een heerlijk cafeetje of de liefde van je leven  die geile donder waar je best wat meer tijd mee door wilt brengen.

Hoe vervelend is het dan dat je altijd ‘nee’ moet zeggen tegen dit soort verrassingen?

Hoe vervelend is het dan dat je altijd die persoon moet zijn die zegt: “aah wat vet, maar ik heb geen tijd.”

Hoeveel leuker zou het zijn als je niet je hele reis vol plant en ‘ja’ kunt zeggen tegen al deze mooie verrassingen?

(Hint: dat is heel veel leuker)

#6 Je komt op plekjes waar bijna niemand anders komt

In elke plek waar je komt zijn er altijd één of twee absolute highlights, maar denk je echt dat er niks meer te zien is als je die gezien hebt?

Vaak zijn highlight nummer 5 t/m 10 minstens zo leuk. Bovendien hoef je die plek vaak niet te delen met hordes toeristen die alleen komen voor de bekendste plekken.

Minder bezochte plekken zijn niet minder bezocht omdat ze saai zijn, ze zijn minder bezocht omdat mensen schapen zijn en alleen de plekken bezoeken die iedereen bezoekt.

Gewoon even binnenlopen bij een pottenbakker. Leuk toch?

#7 Backpacker burnout: het moet wel leuk blijven

The backpacker burnout, it’s real mate.

Serieus, als je binnen drie weken 10 stranden, 20 tempels en 15 museums bezoekt dan vind je het op een gegeven moment wel een keer leuk geweest.

Er komt dan een moment dat je gewoon even geen zin meer hebt om iets te doen. Door langzaam te reizen kun je je reislust verspreiden en af en toe de batterij weer opladen. Trust me, dat vind je echt veel fijner en bovendien heb je dan ook gewoon tijd om thee te plukken.

#8 Je kunt meer tijd in jezelf investeren

Een belangrijke reden waarom reizen zo leuk en belangrijk is, is dat je ontzettend veel kunt leren op reis. Niet alleen van de landen die je bezoekt, maar ook gewoon door tijd te benutten om iets nieuws te leren.

Leer bijvoorbeeld een nieuwe sport als surfen,  verdiep je in yoga of doe Muay Thai in Thailand. Doe een meditatiecursus, lees een mooi boek, doe een massagecursus (en stuur mij daarna een mailtje) of neem de tijd om een online business te starten.

Hoe dan ook, wanneer je langzaam reist dan heb je automatisch ook meer tijd voor jezelf. Belangrijk, want als jij niet eens tijd voor jezelf maakt waarom zou iemand anders dat dan wel doen?

Dus…

Langzaam reizen is the best, althans wel als je wilt genieten.

Doe het rustig aan, ook als je maar 3 weken vakantie hebt. Niemand verplicht je om als een wervelwind door een land te vliegen, je kunt ook een deel doen.

Want aan het einde van de reis is het vaak beter om een rugzak vol verhalen te hebben dan een paspoort vol met stempels.