• Menu
 • Menu

Een Annuleringsverzekering Voor Backpackers: Is dat Handig?

Iedereen die op reis gaat heeft wel een goede reisverzekering, maar is het ook nodig om een annuleringsverzekering af te sluiten?

In dit artikel lees je waarvoor je verzekerd bent met een annuleringsverzekering en of het überhaupt wel handig is als je gaat backpacken.

Misschien een beetje saai om te lezen, maar wel belangrijk.

Wat is het verschil tussen een reis- en annuleringsverzekering?

Het verschil tussen een reisverzekering en een annuleringsverzekering is vrij makkelijk uit te leggen:

Een reisverzekering vergoedt kosten die je maakt als er iets gebeurt op reis. Denk aan:

 • Ziekenhuiskosten
 • Vliegtickets naar huis bij overlijden of levensbedreigende ziekte van familie.
 • Extra overnachtingskosten
 • Aanschaf kleding als je koffer niet aankomt
 • Verlies, beschadiging of diefstal van spullen.

Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten die je maakt omdat je bepaalde reisonderdelen wel geboekt en betaald hebt, maar dit uiteindelijk niet kunt gebruiken. Een annuleringsverzekering biedt dus een compensatie voor kosten die je al voor vertrek gemaakt hebt.

In welke gevallen ben je doorgaans verzekerd met een annuleringsverzekering?

Met een annuleringsverzekering ben je over het algemeen in twee gevallen verzekerd:

 1. Je moet de reis vooraf annuleren.
 2. Je bent op reis maar je moet voortijdig afbreken.

Belangrijk is hierbij de reden dat je de reis moet afbreken. Als jij ziek of gewond bent dan is dat een prima reden. Zelfde geldt als directe familieleden komen te overlijden. De meeste annuleringsverzekeringen bieden ook dekking als jij bijvoorbeeld je baan kwijt raakt, een nieuwe baan vindt na werkeloosheid, je relatie stuk gaat of als er schade is aan je huis.

Er zijn ook gevallen wanneer een annuleringsverzekering niet uitkeert. Bijvoorbeeld als je geen zin meer hebt of als het slecht weer is, dan heb je gewoon pech. Op zich logisch.

Wat krijg je vergoed bij een annuleringsverzekering?

Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten van niet gebruikte maar wel geboekte en betaalde reisonderdelen. Denk hierbij aan:

 • Vliegtickets
 • Geboekte treintickets
 • Geboekte tours
 • Geboekte Hotelovernachtingen
 • Geboekte vrijwilligersprojecten (niet alle annuleringsverzekeringen vergoeden dit, dus goed lezen in de polisvoorwaarden).

Een annuleringsverzekering vergoedt alleen de kosten die jij daadwerkelijk maakt. Wanneer je bijvoorbeeld alles terug krijgt van de reisorganisatie dan krijg je niets meer van de annuleringsverzekering, je hebt immers geen kosten.

Je kunt dan ook nooit meer terugkrijgen van een annuleringsverzekering dan het bedrag dat je uitgegeven hebt aan de geboekte reisonderdelen.

Vergoeding bij voortijdige terugkeer
Wanneer je de reis voortijdig af moet breken dan krijg je vaak een vergoeding voor niet-gebruikte reisdagen. Dit is het makkelijkste uit te leggen aan de hand van een voorbeeld.

Stel dat je een all-inclusive reis hebt geboekt waarvoor je in totaal €1000 betaalt voor een reis van 10 dagen. Dit betekent dus dat de reis gemiddeld €100 per dag kost.

Stel dat na 4 dagen je opa komt te overlijden en je terug moet naar Nederland. Dat betekent dus dat je 6 dagen van je reis niet gebruikt. Je krijgt dan maximaal €600 uitgekeerd van je annuleringsverzekering.

Garantie/ Allrisk / Superdekking
De meeste annuleringsverzekeringen bieden de mogelijkheid om een garantie-annuleringsdekking te nemen. Hoewel de naam van deze dekking per verzekeraar verschilt is de strekking ervan dat je ook bij het voortijdig afbreken van de reis een volledige vergoeding van de reissom krijgt.

In het bovengenoemde voorbeeld zou je dan dus niet €600 maar €1000 terugkrijgen als je voortijdig naar huis moet.

Belangrijk voor backpackers

Zeker als je langere tijd op reis gaat is de kans groot dat je vooraf alleen een vliegticket boekt en de rest wel boekt als je op reis bent.

Het belangrijkste punt bij een annuleringsverzekering is echter dat je alleen een vergoeding krijgt voor reisonderdelen die je vooraf en voor vertrek uit Nederland hebt geboekt.

Tours, activiteiten, hostels, vliegtickets en vervoer die je boekt vanuit het buitenland zijn dus NIET verzekerd!

Als je een annuleringsverzekering wilt afsluiten, dan moet je er dus goed op letten dat je alleen een verzekering afsluit voor de dingen die je vanuit Nederland boekt, niet voor de dingen die je tijdens je reis gaat boeken. Daar heb je doorgaans namelijk geen annuleringsverzekering voor.

Waar moet je op letten als je een annuleringsverzekering wilt afsluiten?

Als je besluit om een annuleringsverzekering af te sluiten voor jouw reis dan is het belangrijk dat je op een paar dingen let. Hieronder staan ze op een rijtje:

 • Sluit de annuleringsverzekering af binnen 7 dagen na het vastleggen van je reis. Ben je later dan 7 dagen? Dan kan het nog steeds maar gelden er beperkende voorwaarden.
 • Zorg dat de annuleringsverzekering geldig is voor je gehele reis. Sommige annuleringsverzekeringen vergoeden het voortijdig afbreken van je reis namelijk alleen maar tot een bepaald aantal dagen. Beetje jammer als je wat langer gaat backpacken.
 • Betaal alleen voor reisonderdelen die je vanuit Nederland boekt. Dit is al genoemd, maar je wilt niet voor niks betalen.

Wat zijn de opties?

Over het algemeen heb je drie opties voor het afsluiten van een annuleringsverzekering:

 • Je sluit de annuleringsverzekering af als onderdeel van je doorlopende reisverzekering. Je bent dan tot een bepaald bedrag verzekerd, bijvoorbeeld 1500 of 3500 euro. Een voorbeeld hiervan is de doorlopende annuleringsverzekering die je kunt afsluiten bij de doorlopende reisverzekering van Allianz.
 • Je sluit een losse annuleringsverzekering af. Je betaalt dan éénmalig een percentage van de reissom, meestal rond de 5%. Dit is vaak duurder dan een doorlopende annuleringsverzekering, maar aan de andere kant zit je nergens aan vast. Een voorbeeld hiervan is de éénmalige annuleringsverzekering van Allianz.
 • Je sluit een annuleringsverzekering af bij je vliegticket. Check dan wel extra goed de voorwaarden want die kunnen weer anders zijn dan de algemeen geldende voorwaarden van Nederlandse annuleringsverzekering.

Doen of niet?

Ik sluit zelf meestal geen annuleringsverzekering af, maar dat betekent natuurlijk niet dat jij het niet zou moeten doen.

Zolang je beseft dat je alleen de geboekte reisonderdelen kunt verzekeren, dan kan het een fijn gevoel geven om bijvoorbeeld je vliegtickets te verzekeren voor het geval dat er iets mis gaat.

Ook wanneer je zieke familieleden hebt die zouden kunnen overlijden voordat jij vertrekt, kan het lonen om een annuleringsverzekering af te sluiten.

Uiteindelijk is de keuze aan jou, maar dat wist je zelf natuurlijk ook al.